کارگران کارخانه «برفاب» هر سال آب می‌روند/بحران کارگری در بزرگ‌ترین واحد تولیدی بام ایران +فیلم

کارگران کارخانه «برفاب» هر سال آب می‌روند/بحران کارگری در بزرگ‌ترین واحد تولیدی بام ایران +فیلم

گروه استان‌ها ـ اگر چه به ظاهر برخی مسئولان پای کار مشکلات و مطالبات به حق کارگران اخراجی شرکت برفاب آمده‌اند اما هنوز عزم مسئولان جزم نشده است.

به گزارش خبرگزاری تسنیم از شهرکرد،کارخانه برفاب از سال 1369 در استان چهارمحال و بختیاری کار خود را شروع  کرد و با گذشت زمان پیشرفت خوبی در تنوع محصولات خود داشت که در سال‌های گذشته به عنوان صادر کننده نمونه معرفی شده است، اما در سال‌های اخیر حتی در اوج صادرات هم، به دلیل اخراج کارگرانش کام بسیاری از خانواده‎های کارگران را تلخ کرد و با اخراج کارگران در چندین نوبت به بهانه مختلف، بسیاری از این کارگران را راهی خیابان کرد، کارگرانی که حالا یا دستشان را از دست داده بودند و یا سنشان بالا بود که دیگر در جایی استخدام نمی‌شدند.

از  سال 95 تا کنون پرونده، پرونده اخراج نیرو از شرکت برفاب برای رسانه‌ها  باز است، اما چند ماهی است که خبرگزاری تسنیم و برخی رسانه‌های دیگر به این موضوع ورودی جدی داشتند. حدود هزار کارگر اخراجی از این شرکت، سوژه خبرها و گزارشاتی شد, مسئولان وعده و وعیدهای زیادی دادند، اما آنچنان که باید عزم جدی داشته باشند، ندارند.

از بی‌تدبیری مسئولان امر که بگذریم، از برخی اقدامات این شرکت نمی‌توان به راحتی گذشت، به عنوان مثال کارگری که در مرخصی استعلاجی به سر می‌برد به یکباره برگه اخراجی را به دستش می‌دهند و غمی بر غم‌هایش اضاف می‌شود، یا کارگری که در کارخانه مصدوم شده است، کارخانه می‌گوید اگر تعهد ندهی و رضایت ندهی، همشهریانت را اخراج می‌کنیم!

نمونه این اقدامات زیاد است که شرح آن در این مقال نمی‌گنجد، آنچه مورد اهمیت است این است که مسئولان با این اقدامات چه برخوردی کرده‌اند؟ وقتی جست‌وجو می‌کنیم در می‌یابیم که مسئولان امر اقدامات آنچنانی انجام نداده‌اند. البته نمی‌توان برخی اقدامات در هفته‌های گذشته را غافل شد، هر چند سوال دیگری به وجود می‌آید که چرا قبل از موج رسانه‌ای و رسانه‌ای شدن این موضوع کاری نکردند؟

حدود هزار کارگر اخراجی شرکت برفاب سه خواسته و مطالبه اصلی دارند: اول مابه‌التفاوت طرح طبقه بندی مشاغل، دوم اعمال سختی کار و سوم اعمال ماده 20 قانون کار، اگر چه این خواسته‌ها قانونی هستند اما تا این لحظه اجرایی نشدند.

اظهار نظرهای متناقض مسئولان از جمله مدیرکل تعاون، کار و رفاه اجتماعی چهارمحال و بختیاری از آن دسته عجایبی است که تمامی ندارد، وی در نشست خبری خود می‌گوید: « کمتر از 20 نفر از این کارگران در حال حاضر بیکار هستند و درخواست‌هایی دارند »

تنها پس از چند ساعت از اظهار نظر عجیب مدیرکل تعاون، کار و رفاه اجتماعی استان، کارگران اخراجی با طومار بلندی از چند ده و چند صد امضا، این موضوع را تکذیب کردند, که قسمتی از این طومار را می‌بینید:

اما سیدحفیظ‌الله فاضل چند روز گذشته در گفت‌وگوی با خبرنگار تسنیم بیان می‌دارد: « من نگفته‌ام که 20 نفر بیکار هستند، فقط گفته‌ام که 20 نفر پیگیر این کارها هستند.»

از اظهار نظرهای متناقض که بگذریم، برخی درد دل‌های این کارگران اخراجی را هم باید شنید، داریوش کاویانی، نماینده کارگران اخراجی شرکت برفاب، می‌گوید: این شرکت با ترفندهای مختلف و مرحله به مرحله کارگران را اخراج می‌کرد، در یکی از موارد، چند ده نفر را بدون دلیل فرستادند به آزمایش اعتیاد و و تهمت اعتیاد به آنان زدند،بعدا مشخص شد که تست گرفته شده از کارگران مشکوک بوده و تست دومی که از آن‌ها گرفته شد، منفی اعلام شد. هر چند کار از کار گذشته بود و افراد اخراج شدند و خانواده‌ها علاوه بر بیکاری، با این مشکل، دیگر آبرویی برایشان نماند.

از جمله دیگر مشکلاتی که کارگران اخراجی از این شرکت با آن دست و پنجه نرم می‌کردند این بود که کارخانه قبل از بروز اتفاق از کارگر اعتراف می‌گیرد که اگر اتفاقی برای کارگر افتاد، ارتباطی با کارخانه ندارد:

مدیرکل کار چهارمحال و بختیاری: هیچ کارگری بدون تکلیف و معطل نمانده است!

سید حفیظ الله فاضل، مدیرکل تعاون، کار و رفاه اجتماعی چهارمحال و بختیاری در نشستی با خبرنگار تسنیم، اظهار داشت: بیشتر کارگران بیان می‌کردند که "بر اساس آزمایش اعتیاد ما را اخراج کردند"، ما به کارخانه نامه زدیم، اعتیاد بیماری است و نباید چنین کند که البته کارخانه منکر این قضیه شد و گفت؛ بر این اساس اخراج نکردیم.

مدیرکل تعاون، کار و رفاه اجتماعی استان ادامه داد: هیچ کارگری نمی‌تواند بگوید حقوق من پرداخت نشده و اگر نشده است، کارگر درخواست دهد تا اجرایی شود، می‌توان گفت کارگران صرفا بر اساس اعتیاد اخراج نشدند.

فاضل خاطرنشان کرد: کارگری که تعیین تکلیف نشده باشد و معطل اداره کار باشد، وجود ندارد. طبق قانون، اداره کار رسیدگی خود را انجام داده است، دستور دادیم اگر کارخانه به دنبال جذب نیروی جدید است باید از همین کارگران تعدیل شده نیرو جذب کند.

خبرنگار تسنیم: برای اعمال سختی کار کارگران، چه کرده‌اید؟ / مدیرکل کار استان: نامه زدیم، هنوز مستنداتی ارائه نشده!

وی در پاسخ به سوال خبرنگار تسنیم مبنی بر اقدامات انجام شده در خصوص اعمال سختی کار برای کارگران، گفت: کارگران درخواست دادند و ما هم برای پیگیری به دانشگاه علوم پزشکی نامه زدیم که البته تعلق سختی کار به کارگر شرایط خاص خود را دارد، هنوز مستنداتی ارائه نشده و کار معطل مانده است.

فاضل ادامه داد: بحث سختی کار را مجددا دستور پیگیری داده‌ایم و موضوع طرح طبقه‌بندی مشاغل را مجددا  به کارشناس طرح طبقه‌بندی مشاغل ارجاع می‌دهیم و ما بر اساس نظر متخصص حکم صادر می‌کنیم.

از جمله خواسته‌های کارگران اخراجی مبحث "مابه‌التفاوت طرح طبقه بندی مشاغل" بود که پس از کش و قوس‌های فراوان، در دو هفته گذشته، رای دیوان عدالت به نفع کارگران صادر شد. کاویانی، نماینده کارگران اخراج شده می‌گوید: نقض رای هیئت حل اختلاف استانی از دیوان عدالت اتفاق افتاده است.کارگران دفاعیه نوشتند و برای تهران فرستادند، این رای حق ما‌به‌التفاوت طرح طبقه‌بندی کارگر است و اگر اعمال نفوذ نشود، می‌توانیم یکی از مطالبات خود را به سرانجام برسانیم.

نماینده کارگران بیکار شده شرکت برفاب بیان داشت: ما‌به‌التفاوت طرح طبقه ‌بندی باید از سال 76 اجرا می‌شد اما از اجرای آن سرپیچی شده و از سال 82 چیزی به نام گروه(پایه حقوق) قرار دادند، در صورتی که همین گروه باید هر چهارسال یکبار تحول یابد.

درست است که این رای در دیوان عدالت به نفع کارگران صادر شد اما یک سوال و یک مشکل وجود دارد، سوال اینکه چرا اگر این رای از طرف هیئت حل اختلاف استانی درست بود، از طرف دیوان عدالت رد شد؟ و مشکل هم آن جاست که کارشناس این طرح با مهر تاییدیه در استان وجود ندارد و همچنان باید منتظر ماند!

فاضل، مدیرکل تعاون، کار و رفاه اجتماعی استان در این باره به خبرنگار تسنیم می‌گوید: قانون می‌گوید کارشناس رسمی باید بررسی کند که متاسفانه کارشناس رسمی در استان چهارمحال و بختیاری وجود ندارد. پس از رای صادره، این رای برای نقض به دیوان عدالت رفت که البته این رای نقض شده است و این رای باید در یک هیئت 9 نفره به نام حل اختلاف بررسی شود، تشکیل این هیئت روندی دو هفته‌ای تا یک ماهه دارد که در حال پیگیری است.

نزدیک به سه ماه پیش آیت الله رئیسی، رئیس دستگاه قضا در سفری به استان چهارمحال و بختیاری، بیکار کردن کارگران در شرایط فعلی را به صلاح ندانست و با اشاره به موضوع کارگران اخراجی از یک واحد تولیدی، ادامه داد: ما مخالف به کارگیری افراد جدید در آن واحد تولیدی نیستیم ولی این مسئله که نیروی جدیدی به جای نیروهای اخراجی به کارگیری شود صحیح نیست و بیکار کردن کارگران در شرایط فعلی اصلا به صلاح نیست.

وی با اشاره به مشکلات کارگران، ادامه داد: مدیر آن کارخانه باید واحد تولیدش را فعال کند و با فعال کردن خط تولید جدید کارگران اخراجی را به کار بازگرداند، مدیران مربوطه در این خصوص باید جدیت به خرج دهند و به کارگیری کارگران را در دستور کار قرار دهد.

البته که سه ماه است که از سخنان رئیس دستگاه قضا می‌گذرد و اقدام درخور و قابل توجهی از مسئولان مشاهده نشده است.

اگر رای صادره مابه‌التفاوت طرح طبقه بندی مشاغل از استان درست بود چرا باید دیوان عدالت آن را نقض کند؟!

حجت الاسلام و المسلمین ابوالفضل احمدی، معاون مطالبه گری ستاد امر به معروف و نهی از منکر استان در گفت‌وگو با خبرنگار تسنیم اظهار داشت: اگر حتی یک نفر از کارگران هم مشکل داشته باشد باید به مشکل او رسیدگی شود، کارگران خواهان سختی کار و ما به التفاوت طرح طبقه‌بندی هستند، باید حقوق آن‌ها پرداخت شود.

وی ادامه داد: در جلسه‌ای، کلمه مخیر را آقای فاضل قبول کردند که اشتباه شده است اما اکنون توجیه می‌کند به نفع کارگر است! قوانین باید درست اجرا شوند و رئیس اداره کار استان نباید ضد و نقیض صحبت کند.

معاون مطالبه گری ستاد امر به معروف و نهی از منکر استان افزود: طرح طبقه بندی هم در دیوان رد شد، اگر این رای صادره از استان درست بود چرا باید دیوان عدالت آن را رد و نقض کند؟!

احمدی گفت: ادعا داشتند مدارک سختی کار هم وجود ندارد اما نماینده علوم پزشکی از وجود مدارک خبر می‌دهد و می‌گوید «درخواست قانونی درستی از طرف اداره کار نمی‌شد و ما هم این مدارک را نمی‌توانیم در اختیار کارگر قرار دهیم.»

وی تصریح کرد: چرا چند سال به مطالبات کارگران رسیدگی نمی‌شود؟ مسئولان باید به صورت جدی وارد کار می‌شدند، خود شان هم می‌گویند کارشناسی برای بررسی مجدد رای دیوان عدالت نداریم. نمی‌خواهیم بگوییم کاری صورت نگرفته اما متاسفانه یک نگاه اعتدالی منطبق با مستندات به نفع کارگر و کارفرما وجود ندارد.

چرا جلسه شورای کارگری را قبل از رسانه‌ای شدن موضوع نگرفتند؟

احمدی گفت: متاسفانه دغدغه پیگیری این موضوع توسط اداره کار استان چهارمحال و بختیاری نیست و سوال این است، چرا قبل از رسانه‌ای شدن این مطلب آقایان پیگیری نمی‌کردند؟ چندین بار کارگران به استانداری مراجعه داشتند، چرا جلسه شورای کارگری را قبل از رسانه‌ای شدن موضوع نگرفتند؟ بعد از دستور رئیس قوه قضائیه مبنی بر پیگیری این جریان، کدام دستگاه جویای مطالبات کارگران شد؟

معاون مطالبه گری ستاد امر به معروف و نهی از منکر استان در پایان خاطرنشان کرد: مسئولان به ظاهر پای کار آمده‌اند اما آن اراده‌ محکمی که باید احساس شود در آن‌ها وجود ندارد، توجیهات مورد انتظار نیست و انتظار می‌رود اراده‌ی پیگیری در مدیرکل اداره کار به وجود آید.

انتهای پیام/7540/ش

پربیننده‌ترین اخبار استانها
اخبار روز استانها
آخرین خبرهای روز
فلای تو دی
تبلیغات
همراه اول
رازی
شهر خبر
فونیکس
میهن
طبیعت
پاکسان
گوشتیران
رایتل
مادیران
triboon