عسکرخانی: اروپا و آمریکا با برجام پلاس به دنبال تدوین قواعد نرم علیه ایران هستند


عسکرخانی: اروپا و آمریکا با برجام پلاس به دنبال تدوین قواعد نرم علیه ایران هستند

استاد دانشگاه تهران گفت: اروپا و آمریکا با برجام پلاس به دنبال تدوین قواعد نرم علیه ایران هستند.

به گزارش خبرنگار گروه دانشگاه خبرگزاری تسنیم، ابومحمد عسکرخانی، استاد دانشگاه تهران در نشست "مذاکره از دید علم" که به همت جامعه اسلامی دانشجویان این دانشگاه برگزار شد،  با اشاره به تاریخچه مذاکره در طول تاریخ  اظهار داشت: تاریخچه  مذاکرات به زمان های قدیم بر می گردد. قبایل، زمانی که می خواستند جنگ یا صلح کنند، ابتدا مذاکرات را شروع می کردند. مذاکره اغلب بعد از جنگ ها شروع می شد. این سیر ادامه پیدا کرد تا اینکه در منشور سازمان ملل متحد گرد هم آمدند و هفت ابزار را در این منشور گنجاندند.

وی افزود: این هفت ابزار به عنوان حل و فصل مسالمت آمیز اختلافات دولت ها تعیین شد. یعنی به جای اینکه جنگ کنند یا حتی بعد از جنگ بیایند از طریق این هفت ابزار با هم تعامل داشته باشند. یکی از این ابزارها تحقیق است و به ترتیب میانجگری، مذاکره، مصالحه، داوری، حل و فصل ترتیبات منطقه ای هست.

این استاد دانشکده حقوق و علوم سیاسی دانشگاه تهران یادآور شد: در رابطه با مذاکره کتاب ها نوشته شده است. از جمله آن در سال 1984 میلادی، دبیر وقت سازمان ملل، کتابچه ای را منتشر کرد و در آن جا درباره مذاکره بحث هایی بیان شد. مذاکره دارای شرایطی است، اولین شرط مذاکره بحث، تنظیمات(setting) است. که خود دارای دو محور زمان و مکان است؛ ابتدا مکان مذاکره کجا باشد و دیگری زمان مذاکره که اهمیت بسیار دارد.

عسکر خانی افزود: معمولا مکان مذاکره در یک کشور بی طرف در نظر گرفته می شود. زمان مذاکره خیلی مهم است. اینکه طرف ها در چه زمانی مذاکره کنند. علی الخصوص در مورد ایران، زمانش بسیار مهم است.

وی با بیان اینکه مسئله دیگری که در مذاکره اهمیت دارد این است که باید دید مذاکرات دو جانبه یا چند جانبه است، خاطرنشان کرد: یعنی در این مذاکرات، موازنه قدرت بین مذاکره کنندگان چطور است؟ این بسیار اهمیت دارد. طرف های درگیر اصلی در مذاکره چه کسانی هستند؟ هنگامی که مذاکره می کنیم، باید ببینیم طرف مقابل ما چه کسی است. مذاکرات ایران، بین ایران، چین انگلستان، فرانسه، آلمان، روسیه، امریکا و بعد نماینده عالی مقام اتحادیه اروپا یعنی نماینده کل کشور های اروپایی صورت گرفت.

این استاد دانشگاه در ادامه سخنان خود با اشاره به اینکه مذاکرات ما و اروپا و آمریکا در زمینه مسئله هسته ای است و طرف مقابل ما آژانس بین‌المللی انرژی اتمی است، چرا در طول مذاکرات سه کشور اروپایی و نماینده عالی مقام اتحادیه اروپا وارد مذاکرات شدند و ایران چطور این را پذیرفت، تصریح کرد: مشکل ما، مشکل هسته ای و طرف حساب ما به موجب ام پی تی (mpt)آژانس است. چرا این کشور ها وارد مذاکرات شدند؟ این یکی از مشکلات است که وقتی چنین مذاکره ای صورت می گیرد آیا موازنه قدرت در این مذاکرات تامین می شود؟ آیا توازن برقرار است. یک طرف مذاکره ایران و طرف دیگر چندین کشور و اتحادیه اروپا به ویژه سه کشور اروپایی و اضافه بر این امریکا، چین و روسیه حضور دارند.

وی تاکید کرد: این امر به لحاظ اصول مذاکره غلط است. فن مذاکره این را بیان نمی کند بلکه فن مذاکره این طور است که باید موازنه ای برقرار شود. طرف های درگیر مخاصمه، مناقشه و منازعه چه کسانی هستند این خود به تنهایی مشکل بزرگی است. دوم، مذاکراتی که تا الان صورت گرفته است یک ساختار، موضوع و یک فرایند دارد. ساختار حقوق بین المللی این گونه تعریف می شود که عبارت اند: از اجزای تشکیل دهنده هر پدیده. در پدیده مذاکره این ساختار از ریشه اشتباه است.

عسکرخانی با اشاره به موضوع مذاکرات افزود:  یکی از موضوعات مطرح شده مسئله هسته ای و ومسئله دیگر تحریم هاست. در نتیجه با ورود تحریم ها، ارگان های مختلف نظام جمهوری اسلامی ایران درگیر هستند؛ یعنی در این قضیه از سپاه پاسداران، وزارت دفاع تا شرکت ملی نفت ایران، تانکرهای نفتی، کشتیرانی جمهوری اسلامی ایران، بیمه ها و ... درگیر شدند. وقتی به ریز تحریم ها مراجعه می کنیم، می بینیم که بافت اجتماعی نظام جمهوری اسلامی ایران در این مذاکره درگیر هستند، پس این موضوعات باید در نظر گرفته شود.

** تشریح فرایند و ساختار مذاکرات ایران با غرب و آمریکا

وی با اشاره به اینکه مسئله بعدی فرایند مذاکرات است، خاطرنشان کرد: بنده معتقد هستم برجام و مذاکرات فعلی، پیامد یا دستاورد یک سلسله تعاملات و میانجگری هایی هست که بین ایران، ایالات متحده امریکا و اروپا صورت گرفته و تاریخچه مخصوص به خود را داراست.

این استاد دانشگاه گفت: ام پی تی زمانی که در سال 1970 تصویب شد و دولت شاهنشاهی ایران به مدت 25 سال آن را قبول کرد در سال 1995 باید به اتمام می رسید اما دیپلماسی ایران متاسفانه بدون اطلاع به مجلس شورای اسلامی و بعد با نادیده گرفتن قانون اساسی و منافع ایران، وارد ام پی تی به صورت نامحدود شد. بعد از کنفرانس های بازنگری 5 ساله، این موضوع ادامه پیدا کرد و ایران در آن مشارکت داشته است. در سال 1996 ایران، دامنه مذاکرات را وسیع تر کرد و به CTBT وارد شد.

 عسکرخانی تصریح کرد: در طول زمان، ایالات متحده امریکا بعد از انقلاب تحریم هایی را علیه ایران اعمال کرده است. به ویژه بعد از دستور اجرایی کارتر تا تحریم داماتو در سال 1996. تحریم داماتو بسیار مهم است، زیرا در این تحریم ها که معروف به «آی سا» یا «ISA»  است روی سه موضوع تاکید دارد. یک، اینکه رئیس جمهور آمریکا زمانی می‌تواند این تحریم ها را فسخ یا لغو کند که به ادعای آنها جمهوری اسلامی ایران دست از نقض حقوق بشر در ایران دست بر دارد .

وی ادامه داد: در محور دوم ادعا می‌کنند، زمانی این تحریم ها فسخ می شود که جمهوری اسلامی ایران از دستیابی، پژوهش، و توسعه سلاح های کشتار جمعی دست بردارد که موضوع هسته ای فعلا در برجام گنجانده شده است اما سلاح های میکروبی و شیمیایی بُعد دیگر آن است.

عسکرخانی افزود: سومین محوری که در تحریم ها گنجانده شده این است که مدعی هستند ایران به حمایت از تروریسم همت گماشته و مرتکب تروریست دولتی است. اروپایی ها در پیروی  از سیاست های امریکا همین سه موضوع را مطرح می کنند و چیز دیگری را درخواست نکرده اند. اروپا هم همین موضوع را می گوید که ایران به دنبال سلاح های کشتار جمعی است، از تروریست حمایت می کند و ایران ناقض حقوق بشر است.

این استاد دانشگاه با اشاره به اینکه در دوران ترامپ که امریکایی ها از برجام خارج شدند و اروپایی ها در برجام ماندند نه اینکه اروپایی ها ، امریکا را رها کردند، اضافه کرد:  اروپا زندان بان ما شده است و ما را در قفسی محبوس کرده و امریکا هم کار خودش را انجام می دهد. این دو به ادامه برجام (برجام های دو وسه) می پردازند.

**اروپا زندانبان و آمریکا اهرم فشار است

عسکرخانی در ادامه با اشاره به مذاکرات صورت گرفته حول محور برجام تاکید کرد: همان طور که گفته شد ساختار مذاکره  با طرف هایی که وجود داشت، اشتباه بود. یک طرف ما هستیم و یک طرف چندین طرف از آن ها، برای مثال در برجام اشاره می شود که یک کمیسیون مشترک وجود دارد، خب در کمیسیون مشترک هر کسی یک رای دارد. این به هیچ وجه موازنه قدرت و موازنه ای در داوری برای حل و فصل اختلافات نیست. یعنی مسئله یکی است و بعد طرفین به دو گروه تقسیم می شوند اما وقتی در کمیسیون مشترک مطرح و رای گیری می شود چندین رای باید داده شود. لذا به طور کلی ساختار اشتباه است .

وی در ادامه گفت:  نه تنها در مقدمه بلکه در بند های مختلف برجام، به صورت صریح اشاره می کنند که اگر ایران خطا کند، می‌توانند بعد ها به استناد بندی که در مقدمه برجام گذاشته شده بگویند، ایران نقض ماهویی منشور سازمان ملل را انجام داده است. یعنی ایران  محکوم به این است که منشور سازمان ملل را نقض کرده است ؛ زیرا در همان مقدمه برجام ایران به منشور سازمان ملل وصل و متصل می شود. این جا این سول مطرح است که ایا واقعا مذاکره کنندگان این را دیده اند؟ خوانده اند؟ و بعد امضا کردند یا نه؟

وی ادامه داد: در همان مقدمه و  در ماده سوم اشاره می شود به اینکه جمهوری ایران ( نمی گویند جمهوری اسلامی ایران) متعهد می شود به اینکه الی الابد از داشتن هر گونه ادوات هسته ای محروم بشود. نمی گویند بمب اتم، می گویند از هر گونه ادوات هسته ای محروم بشود.

عسکرخانی تاکید کرد: هیچ کس با نفس مذاکره مخالفتی ندارد، هیچ کس به دستش تابلوی ضد مذاکره را نگرفته است، همه متخصصان، مذاکره را قبول دارند اما مذاکره بر سر چه چیزی؟ بنده پیش از برجام گفتم اگر برجام با این ویژگی ها امضا شود، فردا موشک های ما تبدیل به تیر کمان می شوند.

 

**اروپایی ها و بایدن دنبال برجام موشکی ایران هستند

وی ادامه داد: مطالبی را که آلمانی ها و فرانسوی ها امروز می گویند و خود بایدن هم به آن اشاره می کند این است که یکی از موضوعاتی که باید در ادامه برجام مطرح شود و سر آن مذاکره کنیم موشک های ایران است. مذاکره خوب است اما بر سر چه مذاکره کنیم؟ یعنی  درباره ابزار سلاح های متعارف خودمان مذاکره کنیم؟ پس چه چیزی برای ایران می ماند؟

این استاد دانشگاه با بیان اینکه به ادعای آنها ایران عملیات تروریستی، انجام می دهد، تاکید کرد: به ادعای  آنها این را باید در مذاکره بگنجانیم. یعنی قدرت فرا منطقه ای ایران را خنثی کنند.  حضور در منطقه و حضور فرا منطقه ای ایران را عملیات تروریستی می دانند و می گویند شما در عراق، لبنان، یمن و سوریه چه کار می کنید؟ سوال این است که سه کشور های دیگر در خلیج فارس، در کانال سوئز، اقیانوس هند چه کار می‌کنند؟ مگر غیر از این است که از منافع ملی شان حمایت می کنند.

وی با بیان اینکه منافع ملی تعریف دارد، تاکید کرد: منافع ملی فقط به‌ مرزها محدود نمی شود، بلکه منافع ملی یک مملکت، متغیر وابسته به امنیت ملی و بین المللی یک کشور است در تعریف منافع ملی، این است که اگر هر گونه فعل و انفعالی در دنیا صورت بگیرد در آسمانها صورت بگیرد و در هوا صورت بگیرد در فضای ماوراء جو صورت بگیرد منافع یک مملکت به خطر افتاده است. یعنی ما در مریخ، سوریه، عراق و یمن منافع داریم و همان طور که امریکایی ها می گویند ما در این جا ها منافع داریم. وقتی می خواهند مذاکره کنند می گویند که ایران باید این ها را قطع کند.

**اروپا و دموکرات های آمریکا دنبال برجام پلاس هستند

عسکرخانی تاکید کرد: دموکرات ها بودند که تحریم ها را علیه ایران آغاز کردند و الان هم دموکرات ها با کمک اروپا و اتحادیه اروپا در صدد برجام پلاس هستند که هدف آن ها تدوین قواعد نرم علیه جمهوری اسلامی ایران است.

وی با بیان اینکه جمهوری اسلامی ایران بر یک مثلث قائم الزاویه شباهت دارد که امنیت، زاویه قائمه و اقتصاد و فرهنگ، دیگر زوایای آن را تشکیل می دهند، یادآور شد: اگر به مذاکرات دقت کنید می بینید با مذاکرات می خواهند در درجه اول زاویه قائمه را از بین ببرند. در درجه دوم اقتصاد و در درجه سوم فرهنگ  را از بین ببرند. برجام در این رابطه زاویه قائمه است. تحریم ها در رابطه با اقتصاد است و isa با سه محور که حقوق بشر، سلاح های کشتار جمعی و تروریسم و بعد همfatf.

این استاد دانشگاه گفت: مجلس  اف ای تی اف را تصویب کرد. مجمع تشخیص مصلحت نظام مسکوتش گذاشت که الان هم دوباره به فرمان مقام معظم رهبری مجددا باید تشخیص مصلحت نظام آن را بررسی کند که سه محور دارد؛ پولشویی، سلاح کشتار جمعی و تروریسم.

عسکرخانی ادامه داد: در زاویه قائمه در کنار برجام، مکملش را امریکایی ها مطرح می کنند "کاتسا یاکاتزا"، که طی آن سپاه پاسداران و تک تک سپاهیان را به عنوان تروریست می شناسند و معتقدند که این ها پول شویی انجام می دهند. سلاح کشتار جمعی دارند و در نتیجه در خارج از کشور عملیات تروریستی انجام می دهند. می گویند به واسطه fatf و به واسطه تحریم ها، مذاکره می کنیم که منابع مالی سپاه پاسداران را بخشکانیم و در نتیجه امنیت ایران را نابود کنیم. فقط سپاه هم نیست کل وزارت دفاع و بنیه دفاعی کشور هدف است.

وی تاکید کرد: بر این اساس این  مذاکرات علاوه بر اینکه نامنصفانه است یعنی ساختار آن غلط است و علاوه بر غلط بودن ساختار، ناعادلانه و غیر منصفانه بودن آن، موضوعات مذاکره خطرناک است. دیگر درباره چه می خواهیم مذاکره کنیم؟ این که کوچک ترین ابزار باز دارنده را نباید داشته باشید؟

این استاد دانشگاه تهران با اشاره به شرایط همسایگان ایران تصریح کرد: با شرایط همسایگان ما مانند ترکیه و اظهارات اردوغان، امارات که از  هرازگاهی ادعاهایی را برای جزایر ما مطرح می کند یا با این وضع عراق و کشور های عربی، عربستان و حضور اسرائیل، حالا بیایید موشکها را هم تبدیل به تیر و کمان کنید.

**طرفداران مذاکره به غلط، مسائل اقتصادی را پیش می‌کشند

وی تاکید کرد: طرفداران مذاکره به غلط، مسائل اقتصادی را پیش می‌کشند، مسائل اقتصادی خیلی مهم است اما یک زاویه حاده، در مقابل یک زاویه قائمه است. هر کدام از این اضلاع بین برود مثلث به یک خط تبدیل می‌شود و مثلثی وجود ندارد، ایرانی وجود ندارد اما زاویه ی قائمه اولویت دارد.

عسکرخانی با اشاره به اینکه برای مذاکره شرایطی نیاز است، افزود: درست است که مشکلات اقتصادی وجود دارد اما بیاید مذاکرات  را روی isa انجام بدهید. اولین شرط به نظر من این است که امریکا کاتسا را بردارد تا حسن نیت خودش را نشان دهد. اتفاقا می گویند بدون پیش شرط مذاکره کنید. حالا ما خسارت وارده را به کنار می گذاریم. رژیم امنیت دسته جمعی  برای ایران ایجاد کنند.

این استاد دانشگاه با بیان اینکه موضوعات مذاکره خیلی مهم است به پیامدهای مذاکرات صورت گرفته اشاره کرد و گفت: وقتی که تحریم های دوره اول که از قبل ترامپ علیه ما انجام شد، جمهوری اسلامی ایران تحریم ها را کنترل و مدیریت کردند. سلسله کار هایی انجام داد که موفق بود از جمله آن در بیمه کشتیها، چون تمام بیمه علیه کشتیرانی و نفت کش های ایران قطع شد، تلاش کرد و حتی آلمان ها هم قبول کردند که یک شرکت بیمه درست شد اما وقتی که برجام امضا شد، گفتند اصل بر شفافیت باشد.

وی تاکید کرد: در حال حاضر، محور اصلی که در حال اجرا است، شفافیت را متغیر وابسته به راست آزمایی می داند یعنی سه رژیم بازرسی، نظارت و مصونیت. ایران باید بیاید هر چیزی را که دارد در طبق اخلاص بگذارد و تمام اسرار بانکی، اقتصادی، نظامی، مالی و فرهنگی را در طبق اخلاص بگذارد، تا ما گذشته اش را ببخشیم و این کار را انجام دادیم.

عسکرخانی افزود:  در برجام صریحا می گویند که از جمهوری اسلامی تعهد گرفتند که باید همکاری اش کامل باشد. این همکاری در رابطه با نظارت ها و پروتکل های الحاقی در رابطه با بازرسی ها است؛ یعنی هر جا را که خواستیم بازرسی کنیم، بازرسان مصونیت کامل دارند.

وی با بیان اینکه این چه نوع مذاکراتی هست که تعهدات یک طرفه است، تاکید کرد: تمام تعهدات را ایران انجام داد و آنها تعهداتشان را انجام ندادند. اروپایی ها سه سال و نیم از اینستکس و غیره  وعده های سرخرمن دادند و هیچ قدمی برنداشتند. در طول این مدت سعی کردند ما را حبس کنند و امریکا تمامی فشارها را به ما وارد کند. بعد وقتی که دوباره امدند، مجددا در فاز دوم فشارهای بیشتری را با امریکایی ها علیه ایران ارائه کنند.

**مذکرات ما با طرف های مقابل تحمیلی است

این استاد دانشگاه تصریح کرد: مذاکرات با این وصف به قوانین نرمی منجر می شود که دست و پای ایران را در زمینه، امنیت، اقتصاد و فرهنگ ببرند. بودجه هایی که امریکایی ها و اروپایی ها خرج مصارفی چون ایران اینترنشنال، بی.بی.سی، رادیو فردا و غیره  برای سخن پراکنی می کنند، بودجه خاصی است که برای تضعیف بعد فرهنگی کشورمان در نظر گرفته اند. 

وی در پایان گفت: چرا موضوع مذاکره را آنها انتخاب می کنند؟ چرا ما موضوعات مذاکره را انتخاب نکردیم، بنابراین این نوع مذاکرات، مذاکرات تحمیلی است.

انتهای پیام/

واژه های کاربردی مرتبط
واژه های کاربردی مرتبط
پربیننده‌ترین اخبار سیاسی
اخبار روز سیاسی
آخرین خبرهای روز
فلای تو دی
همراه اول
رازی
شهر خبر
فونیکس
میهن
طبیعت
گوشتیران
رایتل
مادیران
triboon