تازه‌های شبکه یک تلویزیون از سری جدید "فرمول یک" تا برنامه‌های انتخاباتی/ شریعت‌پناهی: شبکه‌ها متناسب با رویکردشان برنامه بسازند

تازه‌های شبکه یک تلویزیون از سری جدید "فرمول یک" تا برنامه‌های انتخاباتی/ شریعت‌پناهی: شبکه‌ها متناسب با رویکردشان برنامه بسازند

مدیر گروه اجتماعی شبکه یک می‌گوید تعداد شبکه‌هایی که ویژه‌برنامه افطار دارند بالاتر رفته است و باید به بیننده حق داد که بگوید چقدر برنامه‌ها شبیه به هم‌اند.

به گزارش خبرنگار فرهنگی خبرگزاری تسنیم، تلویزیون برای ماه رمضان امسال هم برنامه‌های مختلفی را تدارک دید و ماراتن دیگری هم در همه شبکه‌ها برپا شد و هرکدام قصه و روایت جدیدی را به تلویزیون می‌آورند، میانِ اینها متفاوت‌ترین‌شان تجربه مرگ موقت شبکه چهار سیما است.

آنچه در فضای مجازی و زبان کارشناسان متفاوتی مطرح می‌شود، روایت سرگذشت‌ شخصیت‌های مختلف در لحظات معنوی افطار به‌حدی زیاد شده است که بیننده نمی‌داند در وهله اول بیننده ثابتِ کدام برنامه باشد و از طرفی دیگر چرا به‌جز موضوع متفاوت برنامه افطاری شبکه امید (مهاجرت) و یا "زندگی پس از زندگی" شبکه چهار همه به میدان آمده‌اند تا قصه را در قالبِ گفت‌وگوی صرف مطرح کنند.

در این مسیر همه با یادی از "ماه عسل" احسان علیخانی همه این برنامه‌ها را با این برنامه قدیمی قبل از افطار شبکه سه مقایسه می‌کنند و به‌نوعی برچسب ماه عسلی شدن را به همه برنامه‌های رمضانی تلویزیون می‌زنند. امروز در شبکه یک، "دعوت" با اجرای حجت‌الاسلام برمایی روی آنتن می‌رود که تا به امروز با قصه‌های مختلفی مخاطب را همراه کرده و افطار قبل به آزادی زندانی و باز کردن پابندها روی آنتن رسید.

شبکه دو برنامه "آدم‌های خوب شهر" را امسال به‌عنوان ویژه‌برنامه افطار با اجرای سیدکاظم احمدزاده انتخاب کرد و در هر قسمت با یکی از آدم‌های خوب شهر که اقدام به کاری خیر و نیکوکارانه کرده‌اند به گفت‌وگو می‌نشیند. "مثل ماه" هم در این میان با اجرای رسالت بوذری از سال گذشته روی آنتن بوده و امسال چند غافلگیری هم برای مخاطبین داشته است.

"زندگی پس از زندگی" شبکه چهار در هر قسمت با شخصی که مرگ را تجربه کرده و دوباره به زندگی بازگشته همراه می‌شود. البته در این میان شبکه پنج و شبکه سلامت هم با "شهر زیبا" و "ماهِ ماه" به‌سراغ همین شکل و شمایل برنامه‌سازی رفته‌اند، باز هم مجری، میز و مهمان و البته این بار از صندلی خبری نیست!

شبکه نسیم هم برنامه "کتاب باز" را ویژه ماه رمضان برای ساعات نزدیک به افطار روی آنتن دارد. در این میان حتی شبکه قرآن و معارف هم برای افطار برنامه‌ای گفت‌وگومحور را به‌نام "ضیافت" در دستور کار دارد؛ البته با محتوایی متفاوت.

ماه رمضان , تلویزیون , صدا و سیما , شبکه یک , شبکه دو , شبکه سه سیما , شبکه 4 , شبکه پنج , شبکه سلامت , شبکه نسیم ,

برای واکاوی بیشتر به‌سراغ فضل‌الله شریعت‌پناهی رفتیم که از مدیران قدیمی تلویزیون به‌شمار می‌رود؛ او این روزها مدیریت گروه اجتماعی شبکه یک سیما را به‌عهده دارد. شریعت‌پناهی درباره برنامه‌های جدید، برنامه‌های رمضانی تلویزیون و ویژه‌ انتخابات 1400، گفت‌وگوی کوتاهی با خبرنگار تسنیم داشت که مشروح این گفت‌وگو را در ادامه بخوانید:

برنامه انتخاباتی؛ ساخت سری جدید دو برنامه پرطرفدار

* آقای شریعت‌پناهی، از برنامه‌های جدید شبکه یک چه خبر؟

این روزها در تدارکِ سری جدید مسابقه "ایران" و "دستپخت" هستیم با همان تیم اما با فضای دکور و ساختار جدیدی که جذاب است. هنوز مشغول پیش‌تولیدند و قرار است هرچه زودتر مهیای ساخت دکور و ساخت شوند تا به آنتن تابستان برسند. 

* ویژه‌برنامه انتخاباتی هم دارید؟

"کلید اینجاست" و برنامه "ثریا" به صورت زنده تا انتخابات پخش می‌شود. شبکه یک بخش زیادی از کنداکتورش در اختیار برنامه‌های تکلیفی معاونت سیاسی است و مناظره‌ها و بخش‌های دیگر، از این جهت گنجایش و ظرفیت برنامه‌های دیگر را ندارد. 

فرمول یک این بار "زنده" برمی‌گردد

* فرمول یک بعد از چند روز ویژه برنامه تحویل سال، آیا برنامه جدیدی خواهد داشت و یا به سری جدید فکر می‌کنید؟

با آقای علی ضیاء (مجری و تهیه‌کننده برنامه) صحبتی شد که سری جدید را از اول تیرماه آغاز کنند اما خودشان خواستند بعد از محرم و صفر به آنتن برگردند. چرا که به محض شروع دوباره باید تعطیل کنند و از طرفی هم فرصت کمی دارند برای رسیدن به ساختار و اتفاق‌های جدید!

پیشنهاد شبکه، اول تابستان و پخش به صورت زنده بود اما خودشان خواستند با فراغت بیشتر و ایده جذاب‌تری بعد از محرم و صفر به صورت زنده برگردند. البته ناگفته نماند که کرونا باعث شد پیش‌تولید خوبی نداشته باشند و خودشان تقاضا کردند تقریباً پخش این برنامه از 15 مهرماه آغاز شود. 

به بیننده حق بدهیم که می‌گوید این برنامه‌ها چقدر شبیه به هم‌اند

* شما سابقه خوبی در برنامه‌سازی و راهبری برنامه دارید؛ برنامه‌های تلویزیونی ماه مبارک رمضان با توجه به شاخصه‌ها و ویژگی‌های مجزایی که دارند باز هم به ماه عسلی بودن محکوم می‌شوند همان ژانر قصه‌گویی معروف قبل از افطار! چرا این محکومیت و انتقادها وجود دارد و از طرفی دیگر به نظر شما ویژگی‌های برنامه‌های ماه رمضانی امسال چیست؟

فرقی که ویژه برنامه‌های افطار امسال با سال گذشته دارد در این است که تقریباً 7 شبکه ویژه برنامه افطار دارند و سال گذشته بیشتر از 4 شبکه نبود. همه قصه محور شده‌اند و نمی‌گویم آسیب است اما یک مقدار به بیننده حق بدهیم که بگویند چقدر شبیه به هم‌اند. البته این هم راهکار دارد؛ همیشه می‌گویم به اندازه هر خانواده ایرانی قصه و روایت وجود دارد، اما زیاد باشد دل بیننده را می‌زند. 

امسال نمی‌دانستم شبکه‌های دیگر هم ویژه‌برنامه دارند؛ به نظر می‌رسد برای سال آینده باید ساختارها را تغییر بدهند. شما "محاکات" شبکه دو را ببینید با ساختار متفاوتی، قصه روایت می‌کند؛ ای کاش امسال شبکه‌ای مثل "هزار داستان" قصه روایت می‌کرد، چون به لحاظ ساختاری با برنامه‌ای مثل "دعوت" و "مثل ماه" فرق می‌کرد. 

همه این اتفاقات در حالی می‌افتد که تقریباً تولید در سیما جای نفس نداشت؛ نوروز که تمام شد بلافاصله ماه مبارک رمضان آغاز شد و بعد از آن هم باید به استقبال انتخابات برویم. به نظر می‌رسد سیاست جدید سیما این بود که همه شبکه‌ها ویژه برنامه افطار داشته باشند چون امسال یک مقدار نسبت به سال گذشته، متفاوت است. 

باید برای هر شبکه، چارچوب تعیین شود

* فکر می‌کنید برنامه‌سازان ماه رمضان باید در چه مسیری حرکت کنند که هم جذابیت و هم تفاوت را توأمان با هم به سیما بیاورند؟

به خودمان برمی‌گردد و تغییر و تحول را ما ایجاد می‌کنیم. ما اطلاع نداشتیم 6 شبکه می‌خواهند با رویکرد قصه‌محوری برنامه بسازند؛ ما سه ماه قبل از نوروز کار "دعوت" امسال را شروع کردیم. موقعی که آمدیم یکسری مشکلاتی ایجاد شد یک دفعه دیدیم به مهمانی که فکر می‌کردیم سه روز پیش شبکه دیگری آورده است؛ به هر حال همه دنبال بهترین‌اند.

شبکه چهار با چارچوبِ مشخصی برنامه‌ای با موضوع مرگ موقت روی آنتن می‌برد و هیچ شبکه‌ای هم سراغ موضوعات شبکه چهاری نرفته است؛ معتقدم باید چارچوبی برای هر شبکه تعیین شود و براساس آن راهبرد و چارچوب جلو بروند. واقعیت این است از ابتدا برای ما خانواده جزو اولویت بود. هر مهمانی دعوت کردیم بحث خانواده، ازدواج و اتفاقاتی که در زندگی‌شان به وجود آمده را مطرح کردیم. 

نماد یک خانواده ایرانی با صلابت، سالم و پایدار را نشان دادیم. در سال‌های گذشته هم این رویکرد مشهود است اما اینکه از ساختار گفت‌وگوی صرف خارج شود باید ببینیم برای سال آینده چه تمهیدی خواهیم داشت و البته امکان دارد معاونت سیما هم برای سال آینده یک طراحی جدیدی برای هر شبکه داشته باشند. 

این رقابت‌‌ها یک جایی به‌ضررِ همه ما تمام می‌شود

* به هر حال برنامه‌سازی در شبکه‌ها به خصوص مناسبت‌ها چند سالی است دستخوش رقابت و دیده شدن به هر قیمتی شده؛ آیا این رقابت‌ها به کمّ و کیف کارها آسیب نزده است؟

رقابت بد نیست که بین شبکه‌ها باشد؛ البته در جهت بهبود برنامه خودشان نه در جهت تخریب برنامه‌های دیگر. رقابت از این بابت خوب است. به نظر می‌رسد این رقابت‌ها یک جاهایی شاید به ضرر همه ما تمام شود. پیشی گرفتن از اینکه فلان سوژه را همه بیاورند باعث دردسر می‌شود. اما به اعتقاد بنده باید روی چارچوب‌های شبکه‌ها کار کنیم؛ مثلاً شبکه یک، شبکه هر ایرانی است و شبکه سه جوان و شبکه‌های دیگر هم هرکدام رویکرد خاصِ خودشان را دارند. باید هرکس براساس تعریف خودش حرکت کند تا این تداخل‌ها را شاهد نباشیم.

کار بیگ‌پروداکشنِ جدیدی در شبکه یک

* به کار خاصی در گروه اجتماعی شبکه یک فکر می‌کنید که جای خالی این برنامه در تلویزیون احساس می‌شود و از طرفی دیگر جزو هدف‌های اصلی شما باشد؟

اینکه جایش خالی است بحثی ندارم اما خودم روی طرحی در گروه اجتماعی شبکه یک کار می‌کنم که ان‌شاءالله به تصویب شبکه و سازمان صداوسیما برسد کار جدیدی است که نمونه‌اش را در ایران نداشتیم.  یک کار نمایشی، ترکیبی و یک کار بیگ‌پروداکشن و جدید به حساب می‌آید. 

یک قدم رو به جلو برویم و موافقت شبکه گرفته شود درباره محتوا و جزئیات دیگر این برنامه بیشتر توضیح خواهم داد. شاید من دوست دارم آخرین کاری که در دوره خدمتم در سازمان صداوسیما انجام بدهم، این کار باشد. طرح را به شبکه داده‌ایم و در حال مطالعه‌اند.

انتهای پیام/

 

واژه های کاربردی مرتبط
واژه های کاربردی مرتبط
پربیننده‌ترین اخبار فرهنگی
اخبار روز فرهنگی
آخرین خبرهای روز
فلای تو دی
تبلیغات
همراه اول
رازی
شهر خبر
فونیکس
میهن
طبیعت
triboon
گوشتیران
رایتل
مادیران