مذاکرات هیئت‌های ایرانی و افغانستانی درباره انحراف مسیر رودخانه هیرمند


مذاکرات هیئت‌های ایرانی و افغانستانی درباره انحراف مسیر رودخانه هیرمند

معاون محیط زیست دریایی سازمان حفاظت محیط زیست از مذاکرات بین هیئت‌‍‌های ایرانی و افغانستانی درباره وضعیت انحراف مسیر آب رودخانه هیرمند خبر داد.

به گزارش خبرنگار حوزه محیط زیست خبرگزاری تسنیم؛ احمد لاهیجان‌زاده، معاون محیط زیست دریایی سازمان حفاظت محیط زیست در نشست خبری که به صورت آنلاین و برگزار شد، درباره تأمین نشدن حقآبه برخی تالاب‌ها گفت: عدد تجمیعی برای میزان حقآبه تالاب‌ها به‌زودی اعلام می‌شود.

وی با بیان اینکه در شرایط فعلی و کمبود ذخایر آبی، حوضه‌های آبریز مختلف، میزان متفاوتی از حقآبه را دریافت کرده‌اند، گفت: تالاب‌های شادگان و هورالعظیم به طور کامل حقآبه‌شان را دریافت کرده‌اند اما از طرف دیگر، تالاب‌هایی نیز داریم که حدقال حقآبه را دریافت کرده‌اند.

معاون محیط زیست دریایی سازمان حفاظت محیط زیست تصریح کرد: ما در سازمان حفاظت محیط زیست، حقآبه تالاب‌ها را به‌صورت موردی از وزارت نیرو پیگیری می‌کنیم.

لاهیجان‌زاده همچنین در ادامه این نشست خبری درباره ساخت سد کمال‌خان از سوی کشور افغانستان و تأثیر آن بر وضعیت منابع آبی ایران اظهار کرد: ساخت بند کمال‌خان در سال 1351 از سوی کشور افغانستان آغاز شده، اما به دلیل همزمان شدن ساخت آن، با جنگ داخلی افغانستان، روند ساخت متوقف شد؛ سد کمال‌خان در زمستان سال گذشته، با حجم 55 میلیون مترمکعب راه‌اندازی شده است.

معاون محیط زیست دریایی سازمان حفاظت محیط زیست اضافه کرد: مقامات افغانستانی، اصولاً اعتقاد دارند که "کمال‌خان" یک "بند" و نه "سد" است، زیرا 55 میلیون مترمکعب، نسبت به آورده رود هیرمند، ناچیز است و اصلا قابل مقایسه نیست.

لاهیجان‌زاده افزود: به همین دلیل، ساخت این "بند" نگران‌کننده نیست، بلکه تصمیم دولت افغانستان برای منحرف کردن مسیر رودخانه هیرمند به سمت اراضی این کشور نگران‌کننده است که حفر کانال نیز از ماه‌ها پیش آغاز شده است.

وی تصریح کرد: موضوع منحرف کردن آب رودخانه هیرمند به سمت اراضی کشور افغانستان در قالب کنسرسیومی به دو وزارتخانه در این کشور واگذار شده است و تاکنون نیز با برگزاری جلساتی در شهر کابل، توافقات خوبی نیز انجام شده است.

 معاون محیط زیست دریایی سازمان حفاظت محیط زیست تأکید کرد: قرار است در آینده نیز هیئتی از کشور افغانستان، درباره موضوع آب هیرمند، سفری به ایران داشته باشند و در جلساتی این موضوع مورد بررسی‌های بیشتری قرار گیرد که محتوای این جلسات از طریق وزارت خارجه اطلاع‌رسانی خواهد شد.

لاهیجان‌زاده همچنین در پاسخ به سوالی پرورش ماهی تیلاپیابه عنوان گونه‌ای مهاجم در استان‌های مرکزی کشور، گفت: تیلاپیا دارای دو گونه مهاجم و غیر مهاجم است که کاملاً هم اقتصادی است، اما سازمان محیط زیست به جز یک مورد آزمایشی، که سال‌ها پیش در یزد، به صورت مشروط مجوز داده و قرار بوده 4 استان کویری ارزیابی ریسک تهیه کند تا سازمان محیط زیست درباره آن تصمیمی‌گیری کند، مجوزی برای پرورش این ماهی به سازمان شیلات نداده است.

وی همچنین درباره واگذاری 42 تالاب‌ کشور به وزارت نیرو نیز اظهار کرد: این موضوع به ستاد ملی تالاب‌ها واگذار شده و معاون اول رئیس‌جمهور نیز دستور داده تا معاونت حقوقی ریاست‌جمهوری به مسئله ورود و در این زمینه اعلام نظر کند.

معاون محیط زیست دریایی سازمان حفاظت محیط زیست ادامه داد: معاونت حقوقی ریاست‌جمهوری جلساتی را با وزارت نیرو و نمایندگانی از سازمان محیط زیست برگزار کرده، اما نتیجه این جلسات به صورت کتبی ابلاغ و اعلام نشده است، اما تا جایی که بنده اطلاع دارم، مسئله انتقال مالکیت این تالاب‌ها به وزارت نیرو لغو خواهد شد.

لاهیجان‌زاده همچنین درباره وضعیت تراز آب دریاچه ارومیه، گفت: تراز دریاچه ارومیه تا 18 اردیبهشت امسال، 1271.39 بوده و این تراز در سال 99 بر روی 1271.89 بوده است و تراز اکولوژیک آن 1274.1 است که پیش‌بینی شده در سال 1406 به تراز مطلوب برسد.

وی در ادامه حقآبه 11 هزار میلیارد مترمکعبی برای تالاب‌های کشور را حداقلی ارزیابی کرد و افزود: فعالیت‌ها واقدامات گسترده‌ای در سال گذشته در حوزه سواحل‌ و تالاب‌ها داشته‌ایم که مطالعات پهنه‌بندی و استقرار نمک‌زدایی پایان یافته است.

معاون محیط زیست دریایی سازمان حفاظت محیط زیست اضافه کرد: با توجه به اینکه رویکرد دولت، دریامحور است، باید تمهیدات لازم برای توسعه دریامحور نیز داشته باشیم که یکی از مبانی آن آب‌شیرین‌کن‌ها هستند و ما با حساسیت زیادی آن را پیگیری  می‌کنیم؛ دستورالعمل سیستم‌های آب‌شیرین‌کن‌ها نیز مشخص شده است.

لاهیجان‌زاده همچنین درباره برنامه‌های سازمامن محیط زیست برای وضعیت دریاچه زاینده‌رود، گفت: حدود دو هفته پیش نقشه راه نجات‌بخشی زاینده‌رود و به منظور احیای تالاب گاو خوبی، در شورای عالی آب تصویب رسید که مانند ستاد احیای دریاچه ارومیه، برنامه‌هایی برای آن تدوین و پیاده‌سازی خواهد شد.

وی ادامه داد: علاوه بر طرح جامع احیا، کار ویژه‌تری نیز از سوی با دستور رئیس‌جمهور انجام شده که مربوط به احیا و نجات‌بخشی زاینده‌‌رود و کارون بوده است.

معاون محیط زیست دریایی سازمان حفاظت محیط زیست با بیان اینکه مطالعات احیای زاینده‌رود با محوریت وزارت نیرو انجام شده، گفت: وزارت نیرو در این زمینه از تمامی دستگاه‌ها نظرخواهی کرده و ما نیز دیدگاه‌های خودمان را لحاظ کرده‌ایم که حدود دو هفته پیش در جلسه شورای عالی آب به تصویب رسید.

لاهیجان‌زاده در ادامه درباره وضعیت تخصیص حقآبه‌ها به تالاب‌ها اشاره و تأکید کرد:  تا سال 96 که قانون حفاظت از تالاب‌ها به تصویب رسید، هیچ جایگاه قانونی به عنوان حقآبه تالاب وجود نداشت و همواره چانه‌زنی‌های حقوقی بین سازمان محیط زیست و وزارت نیرو مطرح بود.

وی اضافه کرد: در سال آبی گذشته حقآبه تالاب‌ها به رسمیت شناخته شد که به طور تقریبی حقآبه‌ها تأمین شد، اما در سال آبی جدید که با کاهش قابل توجه بارندگی‌ها مواجه هستیم، حقآبه تالاب‌ها نیز تحت تأثیر قرار گرفته، اما ما همچنان این موضوع را پیگیری می‌کنیم.

معاون محیط زیست دریایی سازمان حفاظت محیط زیستافزود: مطالعات برای حقآبه‌ها در 3 سناریو است که متناسب با شدت خشکسالی مطالبه می‌شود.

لاهیجان‌زاده درباره مدیریت طرح جامع حفاظت از تالاب‌ها، گفت: این موضوع با فشار ویژه‌ای پیگیری می‌شود که خوشبختانه مطالعات 34 تالاب به اتمام رسیده که این تالاب‌ها صاحب طرح جامع می‌شوند.

وی همچنین به حقآبه‌های کشاورزی، صنعت و موارد دیگر اشاره کرد و آنها را دارای قدمت دانست و افزود: گرفتن حقآبه تالاب، نیازمند زمان است، اما پذیرفتن آن مطابق با طرح‌های کشاورزی گامی رو به جلو محسوب می‌شود.

معاون محیط زیست دریایی سازمان حفاظت محیط زیست تصریح کرد: تهیه نقشه پهنه‌بندی و شناسنامه مدیریت جزایر هرمز، ابوموسی و لارک از آنجایی که وضعیت ساحلی دریایی و مخاطرات این جزایر را مشخص کرده، ظرف 3 ماه آینده پایان می‌یابد.

لاهیجان‌زاده با اشاره به آلودگی‌های دریای خزر و تلف شدن فک‌های خزری، اظهار کرد: به زودی یک کشتی از کشور آذربایجان برای پایش وضعیت دریای خزر در میان 5 کشور شناور می‌شود، از طرف دیگر در حال انجام پژوهش‌هایی با کشور روسیه درباره مرگ و میر فک‌های خزری نیز هستیم.

وی همچنین با اشاره به  ساخت و ساز در پارک ملی بوجاق، گفت: در این باره و نیز دیگر مناطق ساحلی، اقدامی در سال گذشته انجام شده است، به طوری که در کل ساحل و مناطق چهارگانه‌ای که حریم رعایت نشده بود را استخراج کردیم که مباحث حقوقی آن از سوی دادستانی در حال پیگیری است.

معاون محیط زیست دریایی سازمان حفاظت محیط زیست با اشاره به ساخت و سازهایی در پارک‌های ملی نای‌بند و بمو، خاظرنشان کرد: این طرح‌ها تحت عنوان یک طرح گردشگری است و استعلام در منطقه تفرج صورت گرفته و ضوابط حاکم بر محیط زیست طبیعی را گذرانده است و معاونت طبیعی سازمان، طبق چارچوب‌هایی مجوز داده است.

انتهای پیام/

واژه های کاربردی مرتبط
واژه های کاربردی مرتبط
پربیننده‌ترین اخبار اجتماعی
اخبار روز اجتماعی
آخرین خبرهای روز
فلای تو دی
تبلیغات
همراه اول
رازی
شهر خبر
فونیکس
میهن
طبیعت
پاکسان
گوشتیران
رایتل
مادیران
triboon