گرد و غبار بیابان‌زایی بلای جان استان خراسان رضوی می‌شود؟ / خشکسالی مشکلات را تشدید می‌کند

گرد و غبار بیابان‌زایی بلای جان استان خراسان رضوی می‌شود؟ / خشکسالی مشکلات را تشدید می‌کند

گروه استان‌ها- پدیده‌هایی همچون خشکسالی و بیابان زایی که به یکدیگر مرتبط هستند احتمال وقوع پدیده گرد و غبار در استان خراسان رضوی را تشدید کرده است.

به گزارش خبرگزاری تسنیم از مشهدمقدس، اقلیم خراسان رضوی به دلیل شرایط طبیعی سال‌های مدیدی است که در وضعیت خشکسالی قرار گرفته و بنظر می‌رسد این شرایط همچنان پایدار باشد.

علاوه بر عواملی همچون کمبود بارش‌ها قطعاً سوء مدیریت‌ها و برخوردهای انسانی نیز در این حوزه موثر است و سبب شده میزان خشکسالی تشدید شود.

از بین رفتن منابع طبیعی یکی از این مسائل است که به خشکسالی و وضعیت استان دامن زده است و مقابله با بیابان زایی باید به عنوان یک راهکار جدی مدنظر قرار گیرد.

اگر در سال‌های اخیر از پدیده‌ای به نام ریزگردها صحبت می‌کنیم و یا از تخریب منابع طبیعی می‌گوئیم یکی از دلایل آن این بوده که در سال‌های اخیر با بیابان زایی روبرو شویم. خراسان رضوی به دلیل اقلیمی که دارد در وضعیت خشکسالی قرار دارد و از این حیث شرایط ویژه‌ای دارد.

محسن فنودی؛ مدیرکل منابع‌ طبیعی و آبخیزداری خراسان رضوی با اشاره به اینکه 48 درصد از گستره این استان را اقلیم بیابانی تشکیل می‌دهد خاطرنشان کرد: عرصه فرسایش بادی خراسان رضوی حدود 22 شهرستان را در بر می‌گیرد و به همین دلیل این شهرستان‌ها قطعا در معرض تحرکات بیابانی قرار دارند.

فنودی می‌گوید: عملیات‌هایی مانند  تثبیت شن، مقابله با گردوغبار و بیابان‌زدایی در خراسان رضوی در این راستا از مدت‌ها قبل در دستور کار قرار گرفته و امری مسبوق به سابقه است.

وی خاطرنشان می‌کند: نکته‌ای که وجود دارد این است که بیابان‌ها را نباید به صورت یک تهدید همیشگی دید بلکه اگر مدیریت صحیحی در این حوزه صورت بگیرد می‌توان از آنها به عنوان یک فرصت نیز بهره گرفت.

سید کمال میرجعفریان؛ معاون هماهنگی امور عمرانی استاندار خراسان رضوی نیز  در این زمینه می‌گوید: پدیده خشکسالی روزافزون در استان می‌تواند زمینه ساز بروز گرد و غبار در استان شود که باید مورد توجه قرار گیرد.

میرجعفریان ادامه می‌دهد: با توجه به کمبود بارش‌ها در خراسان رضوی بنظر می‌رسد امسال با پدیده ریزگردها بیشتر مواجه شویم و هشدارهای لازم به دستگاه‌های ذی ربط در این حوزه داده شده است.

وی خاطرنشان می‌کند: در تمامی شهرستان‌های خراسان رضوی نسبت به سال آبی گذشته شاهد کاهش بارندگی‌ها بوده‌ایم و همین مسئله می‌تواند احتمال وقوع گرد و غبار در استان را تشدید کند.

میرجعفریان ادامه داده بود: در فروردین ماه امسال میانگین بارش در استان خراسان رضوی هفت میلیمتر گزارش شده که این میزان در سال گذشته 127 و در دوره آماری 40 میلیمتر بوده است.

فنودی؛ مدیرکل آبخیزداری استان هم با تائید این مطلب افزود: برای مدیریت مناطق بحرانی تاکنون در سطحی معادل 570 هزار هکتار در استان با ایجاد جنگل طبیعی، عملیات احیای بیابان انجام شده است.

بنظر می‌رسد راهکارهایی مانند جنگل کاری طبیعی، تثبیت شن، اصلاح روش‌های مرسوم کشاورزی، بهینه‌سازی الگوی کشت و تدوین طرح جامع واکنش اضطراری خشکسالی در کشاورزی نیز از جمله راهبردهایی باشد که بتوان با پیاده سازی آنها شرایط را بهبود بخشید.

از سوی دیگر دستگاه‌های متولی امر به ویژه دستگاه‌هایی که در حوزه بحران فعال هستند نیز باید از اینک تمهیدات لازم را در فصل بادهای موسمی داشته باشند تا مقابله مهمی با گرد و غبارها صورت بگیرد.

 جذب مشارکت مردمی و آموزش‌های عمومی، توسعه تحقیقات کاربردی و تلفیق آن با دانش بومی، اصلاح قوانین، سازماندهی تشکیلات و اصلاح نظام برنامه‌ریزی نیز می‌تواند در این راستا مؤثر تلقی شود.

انتهای پیام/281/ی

پربیننده‌ترین اخبار استانها
اخبار روز استانها
آخرین خبرهای روز
فلای تو دی
تبلیغات
همراه اول
رازی
شهر خبر
فونیکس
میهن
طبیعت
پاکسان
گوشتیران
رایتل
مادیران
triboon