دستان خالی کشاورزان لرستانی در روزهای خشکسالی/ محصولی که در نبود حمایت ضایع می‌‌شود


دستان خالی کشاورزان لرستانی در روزهای خشکسالی/ محصولی که در نبود حمایت ضایع می‌‌شود

گروه استان‌ها- در این روزها که خشکسالی بر سر کشاورزان لرستانی سایه انداخته است، مشکلات تولید و عدم حمایت دولت سبب شده تا دخلشان با خرجشان نخواند.

به گزارش خبرگزاری تسنیم از خرم‌آباد، چند سالیست که بخت با کشاورزان لرستانی یار نیست و مسائلی از قبیل سیل، سرمازدگی، گرانی نهاده‌های کشاورزی، خشکسالی و غیره سبب شده تا عایدی زیادی نداشته باشند و در واقع دخلشان با خرجشان نخواند.

و اما امسال در سایه تشدید کم آبی و خشکسالی سهم کشاورزان لرستانی به نوعی هیچ شد و کشاورزان در برخی از نقاط استان نتوانستند محصول خود را برداشت کنند، اکنون نیز به خاطر بحران آب باغات نیز در معرض بی آبی و خشکی قرار دارند.

به گفته حسنی مقدم رئیس جهاد کشاورزی لرستان امسال خشکسالی 5 هزار و 500 میلیارد تومان به استان لرستان وارد کرد و در پی این خشکسالی و کم آبی تولیدات بخش کشاورزی استان 700 هزار تن کاهش یافته است.

حال با توجه به مشکلات و مسائل یاد شده می‌طلبد که دولت به کشاورزان حمایت و توجه ویژه‌ای داشته باشد تا علاوه بر رفع مشکل این قشر زحمتکش شاهد رونق تولید باشیم.

در رابطه با مشکلات کشاورزان و چگونگی حمایت از آنها گفت‌وگویی داشتیم با حسین خدیش مسئول دفتر مطالعات و کشاورزی اتاق بازرگانی لرستان که به شرح زیر آمده است:

حمایت از کشاورزان باید به شکل‌های مختلف باشد

مسئول دفتر مطالعات و کشاورزی اتاق بازرگانی لرستان در گفت‌وگو با خبرنگار تسنیم به حمایت اصولی از کشاورزان و افزایش بهره‌وری اشاره کرد و اظهارداشت: حمایت از کشاورزان باید به شکل‌های مختلف باشد که البته دولت از شقوق مختلف از جمله ارائه تسهیلات و خدمات زیربنایی به بخش کشاورزی حمایت‌هایی انجام می‌دهد اما واقعیت این است که شاید این حمایت‌ها کافی نباشد.

وی بخش کشاورزی را شامل زراعت، باغبانی، دام، شیلات و آبزیان دانست و افزود: «آب» در خدمات زیربنایی مااهمیت زیادی پیدا کرده است بنابراین دولت باید روش‌های ارائه خدمات به بخش کشاورزی که آبی مدیریت می‌شود به شکلی مدیریت کند تا در این بخش ضمن اینکه بهره‌وری آب را داشته باشیم تولید را نیز  بالا ببریم.

مسئول دفتر مطالعات و کشاورزی اتاق بازرگانی لرستان عنوان کرد: در بحث استفاده بهینه از آب هم کشاورزان و تولید کنندگان محصولات کشاورزی، دامی، شیلات و باغبانی وظیفه دارند و هم دولت باید راهکار، برنامه، پیشنهادت و امکانات لازم را در اختیار قرار دهد. البته دولت باید قوانین محکمی داشته باشد تا در این زمینه به کشاورزانی که واقعا از آن قوانین و ضوابط سرپیچی می‌کنند خدمات ارائه ندهند نه اینکه آب در اختیار قرار گیرد و بدون چون و چرا مصرف کنند.

خدیش بیان کرد: متاسفانه در کشاورزی سنتی ما آب وقتی وارد مزارعه می‌شود شاید 30 تا 35 درصد آن مورد مصرف قرار می‌گیرد و بقیه به صورت ضایعات آب از سیستم خارج می‌شود یا کشاورزانی که در مناطق شیب‌دار گیاهان زراعی یکساله کشت می‌کنند آنها هرچند هم تسهیلات بگیرند دارند تخریب خاک می‌کنند چرا که در اراضی شیب‌دار نمی‌شود گیاهان زراعی یکساله کاشت بنابراین باید در آنجا کمک‌ها و مساعدت‌ها متوقف شود.

تسهیلات باید قانونمند و ضابطه‌مند در اختیار کشاورزان قرار گیرد

وی گفت: تمام کمک‌ها و مساعدت‌های دولت باید با حفظ مقرارات و قوانین از طرف دریافت کننده تسهیلات باشد تا بتوانیم بهره‌وری را بالا ببریم وگرنه چه فایده‌ای دارد بنابراین تسهیلات باید قانونمند و ضابطه‌مند در اختیار کشاورزان قرار گیرد، شاید این تسهیلات کافی نباشد ولی همین هم که قرار می‌گیرد باید ضابطه‌مند باشد.

مسئول دفتر مطالعات و کشاورزی اتاق بازرگانی لرستان تصریح کرد: لرستان استانی  کوهستانی است و بیشترین اراضی ما در مناطق شیب‌دار است به طوری که از حدود 780 هزار هکتار اراضی زراعی استان یک چهارم آن آبی و بقیه به صورت دیم است بنابراین لازم است در مناطق شیب‌دار قوانین محکمی در رابطه با رعایت اصول کاشت مناسب اجرا شود چون اگر 10 درصد بالای شیب شخم بزنیم سبب فرسایش می‌شود که باید گیاهان و درختان دائمی کشت شود و بتوانیم استفاده لازم ببریم.

وی خاطرنشان کرد: در دشت نیز برای اراضی دیم باید تسهیلات به شکلی باشد که ماشین آلات مناسب فراهم شود.

خدیش به رعایت اصول فنی در اراضی آبی اشاره کرد و گفت: دولت در بخش محصولات آبی، توسعه سیستم‌های آبیاری تحت فشار سرمایه‌گذاری کرده است به طوری که اکنون بیش از 50 هزار هکتار به سیستم آبیاری تجهیز شده است و برای کسانی که حاضر می‌شوند از سیستم آبیاری سنتی خارج و به سیستم مدرن آبیاری متصل شوند تسهیلات ویژه‌ای قرار می‌دهد.

در بخش زراعت و باغبانی مشکلات زیادی در استان داریم

وی اظهارداشت: ما در بخش زراعت و باغبانی مشکلات زیادی در استان داریم اما یکی از مشکلات کوچک بودن قطعات زراعی است، وقتی قطعات کوچک باشد متاسفانه تسهیلات و کمک‌هایی هم که به این بخش‌های کوچک می‌شود خیلی ضعیف است و هر ابزار و ماشین آلاتی در اراضی کوچک قابل مانور نیست.

مسئول دفتر مطالعات و کشاورزی اتاق بازرگانی لرستان افزود: کشاورزهایی که اراضی گسترده و به هم پیوسته دارند از این تسهیلات و کمک‌هایی که دولت در اختیارشان قرار می‌دهد بسیار بهتر استفاده می‌کنند ولی در اراضی کوچک که متاسفانه بین 60 تا 70 درصد کشاورزهایی که استفاده می‌کنند اراضی متوسط یک تا 5 هکتار دارند که این هم دو سوم دیم و یک سومش آبی است.

وی عنوان کرد: درصورتی که دولت بخواهد کمکی داشته باشد متاسفانه به این قشر از کشاورزان که اراضی خیلی کوچکتری دارند، خیلی ضعیف حمایت می شوند چون کشاورزی سنتی است.

کشت محصولات آبدوستی مانند هندوانه اقتصادی نیست

خدیش با تاکید بر اینکه کشت محصولات آبدوستی مانند هندوانه اقتصادی نیست و ضایعاتش بیشتر از  بهره‌وری است بیان کرد: تسهیلات و کمک‌ها باید هدفمند باشد و مطمئن باشیم جایی هزینه می‌شود که بهره‌وری دارد.

وی تصریح کرد: در جاهایی تسهیلات می‌دهیم ولی امکان ارزیابی نداشته باشیم متاسفانه از آن طرف بهره‌وری نیز قابل تشخیص نیست بنابراین باید تسهیلات به جاهایی پرداخت شود که محدوده داشته باشند و این محدوده ارزیابی شوند.

مسئول دفتر مطالعات و کشاورزی اتاق بازرگانی لرستان خاطرنشان کرد: کشاورزان خرد وقتی تسهیلات می‌گیرند اگر محدوده ارزیابی نداشته باشند آن تسهلات نمودی ندارد و بهره‌وری نیز ندارد.

حدود 25 تا 30 درصد از محصولات کشاورزی لرستان ضایعات می‌شود

وی اظهارداشت: از 2 میلیون و 700 هزار تن محصولات زراعی، دامی، باغبانی و شیلات استان لرستان شاید یک میلیون و 700 تا 800 هزار تن در استان مصرف می‌شود و متاسفانه حدود 25 تا 30 درصد ضایعات است همچنین حدود 300 تا 450 هزار تن مازاد محصول داریم که حتی اگر به استاندارد لازم برسند قابلیت صادرات دارند.

خدیش به لزوم ایجاد صنایع فرآوری در استان تاکید کرد و افزود: متاسفانه ما در بخش محصولات زراعی، صیفی جات، سبزی جات بالاترین ضایعات را داریم و بخش زیادی از باغبانی به خاطر عدم صنایع فرآوری و تبدیلی دچار ضایعات می‌شود البته این ضایعات در بخش دام کمتر است.

لزوم تقویت صنایع تبدیلی و فرآوری در لرستان

وی عنوان کرد: به دلیل نبود صنایع تبدیلی و فرآوری ما متاسفانه ضایعات زیادی داریم که باید رفته رفته بیشتر و تقویت شوند تا ما عددهای واقعا قابل توجهی از ضایعات را تبدیل فرآوری کنیم.

مسئول دفتر مطالعات و کشاورزی اتاق بازرگانی لرستان  بیان کرد: کشاورزی یک پدیده فنی است و این پدیده با کشاورزی سنتی جور در نمی‌آید بنابراین اگر می‌خواهیم با آن امکاناتی که داریم بهترین استفاده و بهره‌وری را داشته باشیم و درآمد اقتصادی را افزایش دهیم باید دانش کشاورزی را افزایش دهیم، اگر چنانچه دانش را افزایش دادیم از امکانات موجود از قبیل آب، زمین، سرمایه و تکنولوژی می‌توانیم بهترین استفاده را ببریم ولی اگر دانش لازم را نداشته باشیم متاسفانه هدر دادن تمام منابع حتی منابع انسانی ضایع می‌شود.تحقیق، آموزش و ترویج کشاورزی اصل و پایه هر تولید در کشاورزی است.

انتهای پیام/642/ی
پربیننده‌ترین اخبار استانها
اخبار روز استانها
آخرین خبرهای روز
فلای تو دی
تبلیغات
همراه اول
رازی
شهر خبر
فونیکس
میهن
طبیعت
پاکسان
گوشتیران
رایتل
مادیران
triboon