بازماندگان از آموزش مجازی و ترک تحصیل‌های گسترده در سال تحصیلی جدید هم تکرار می‌شود؟

بازماندگان از آموزش مجازی و ترک تحصیل‌های گسترده در سال تحصیلی جدید هم تکرار می‌شود؟

اگر مجلس و دولت، فکری جدی برای دانش‌آموزان بازمانده از آموزش مجازی نکنند، در سال تحصیلی ۱۴۰۰-۱۴۰۱ هم باید منتظر آمارهای نگران‌کننده از ترک تحصیل و افت تحصیلی دانش‌آموزان باشیم.

به گزارش خبرنگار اجتماعی خبرگزاری تسنیم، از اسفندماه 1398 که کرونا باعث بسته شدن درهای مدارس به روی دانش‌آموزان شد، فضای مجازی بستری برای آموزش شد؛ اما این مسیر با پیچ و خم‌های بسیاری همراه است.

بسته شدن درهای مدارس و بازماندن جمعیت قابل توجهی از آموزش مجازی، یکی از مشکلات جدید آموزش و پرورش در تغییر پارادایم آموزش‌ها شد. طبق آمار رسمی اعلام شده از سوی وزارت آموزش و پرورش، حدود 3.5 میلیون دانش‌آموز به ابزار آموزش مجازی دسترسی ندارند و همین موضوع باعث جا ماندن آنها از فرآیند آموزش مجازی شده است. البته اگر دانش‌آموزانی که از گوشی‌های قرضی (گوشی والدین یا اقوام) برای آموزش مجازی استفاده می‌کنند را به این جمع اضافه کنیم، حدود 5 میلیون دانش‌آموز به ابزار لازم دسترسی ندارند.

البته در مناطق روستایی، به دلیل کم بودن جمعیت دانش‌آموزان، کلاس‌های درس حضوری برگزار شد اما در شهرها و مناطق حاشیه‌ای، دانش‌آموزان بسیاری که به گوشی و تبلت دسترسی نداشتند از کلاس‌های مجازی جا ماندند و اطلاعی از وضعیت یادگیری و آموزش آنها در دست نیست.

هشدار اُفت تحصیلی و ترک تحصیل‌های گسترده

هم‌اکنون دو حق سلامت و آموزش دانش‌آموزان در مقابل یکدیگر قرار گرفته‌اند و در شرایطی که از نگاه بسیاری، اولویت با حق سلامت است اما نباید از حق آموزش هم غافل ماند؛ چرا که جمعی از دانش‌آموزان که عمدتاً از طبقات ضعیف جامعه هستند از آموزش مجازی جامانده‌اند یا به دلیل کیفیت پایین آموزش مجازی، آسیب دیده‌اند. از همین رو باید گفت: نگرانی جدی از افت تحصیلی دانش‌آموزان و از سوی دیگر ترک تحصیل‌های گسترده پس از بازگشایی مدارس، دو چالش‌ اصلی نظام آموزشی کشور در سال تحصیلی پیش رو خواهد بود.

اگرچه به دلیل عدم شفافیت حاکم بر وزارت آموزش و پرورش، آمار دقیقی از میزان ترک تحصیل دانش‌آموزان در شرایط کرونایی در دست نیست، اما براساس آنچه که مدیران کل آموزش و پرورش استان‌ها پیش از این اعلام کرده بودند، روند ترک تحصیل در مقایسه با گذشته صعودی بوده است و براساس برخی آمار غیررسمی 200 هزار دانش‌آموز در دوره متوسطه اول در سال تحصیلی 1399-1400 ترک تحصیل کرده‌اند. همچنین «محمدرضا سیفی»، مدیرکل دفتر توسعه عدالت آموزشی و آموزش عشایر آموزش و پرورش، تعداد دانش آموزان بازمانده از تحصیل دوره ابتدایی در سال تحصیلی جاری را 210 هزار نفر دانست.

ادامه این روند در سال تحصیلی جدید می‌تواند زنگ خطری جدی درباره ترک تحصیل‌های گسترده و از سوی دیگر افت عملکرد تحصیلی دانش‌آموزان باشد و ماجرا آنجا اهمیت بیشتری پیدا می‌کند که عمیق‌تر شدن شکاف آموزشی را در دوران کرونا در نظر بگیریم، بیشترین ضربه از افت یادگیری، متوجه دانش‌آموزان مدارس دولتی عادی است؛ دانش‌آموزانی که پیش از این نیز مورد توجه نظام آموزشی نبوده و با وجود اینکه 80 درصد از دانش‌آموزان در این مدارس مشغول به تحصیل هستند اما تمرکز امکانات و کیفیت آموزش متوجه آنها نیست و به دلیل ارائه آموزش‌های ویژه به دانش‌آموزان مدارس خاص، در بحث کیفیت یادگیری از آنها عقب‌تر بودند و حالا با مجازی شدن آموزش‌ها آسیب بیشتری دیده‌اند و واقعیت این است که در چند سال آینده، شکاف آموزشی پررنگ‌تر از امروز جلوه خواهد کرد.

همچنین آموزش مجازی و فقدان آموزش حضوری به معنای کاهش زمان آموزش و متعاقباً کاهش پیشرفت تحصیلی به ویژه در مهارت‌ها یا دروس اساسی مانند خواندن، نوشتن، ریاضی و علوم خواهد بود. نتیجه مطالعات و بررسی‌های بین‌المللی بر روی دانش‌آموزان 10 تا 19 ساله نشان می‌دهد این گروه از دانش‌آموزان، در زمان تعطیلی مدارس به نسبت قبل از آن، به طور میانگین در هفته بین 4 تا 8 ساعت کمتر آموزش دریافت کرده‌اند؛ این وضعیت در کشور ما نیز مصداق دارد.

آموزش و پرورش در سال تحصیلی گذشته با پیگیری طرح هدایت به دنبال تأمین تبلت برای دانش‌آموزان از طریق رایزنی با بخش‌های مختلف بود. «سید جواد حسینی» رئیس سازمان آموزش و پرورش استثنایی که مجری طرح هدایت است در این باره می‌گوید: طرح هدایت برای سال تحصیلی جدید هم به منظور تأمین تبلت مورد نیاز دانش‌آموزان ادامه خواهد داشت. سال گذشته 300 هزار تبلت یا موبایل به دانش‌آموزان اهدا شد و خیّران و استانداران برای تأمین 2 میلیون تبلت متعهد شدند. تلاش‌ها برای تأمین ابزار مورد نیاز برای حدود سه میلیون دانش‌آموز باید ادامه یابد.

بودجه تأمین تبلت دانش‌آموزان چه شد؟

«قاسم احمدی لاشکی» معاون حقوقی و امور مجلس وزارت آموزش و پرورش، فروردین امسال از اختصاص اعتبار 500 میلیارد تومانی جهت خرید تبلت ویژه دانش‌آموزان نیازمند به تجهیزات هوشمند آموزشی وتخصیص اعتبار جهت تجهیز هنرستان‌ها، سالن‌های ورزشی و پژوهش‌سراهای دانش‌آموزی سخن گفته بود اما مشخص نیست چه میزان از این رقم دقیقاً برای خرید ابزار آموزشی مورد نیاز دانش‌آموزان اختصاص خواهد یافت و آیا این اعتبار تأمین خواهد شد؟

آموزش، هم حضوری هم مجازی

اگر قرار باشد در سال تحصیلی جدید، همچنان شاهد تعطیلی مدارس و ارائه آموزش‌ها در بستر فضای مجازی باشیم، باید فکری جدی برای این گروه از دانش‌آموزان کرد. البته طبق آخرین خبر اعلام شده از سوی «علیرضا رئیسی»، سخنگوی ستاد ملی مبارزه با کرونا، مصوب شده است تا اهتمام بر بازگشایی مدارس به صورت حضوری باشد و واکسیناسیون معلمان، والدین، سرویس مدارس و کادر مدارس انجام شود. پیش‌بینی این است از اول آبان‌ماه همه مدارس و از اول مهرماه 30 تا 40 درصد مدارس به صورت حضوری بازگشایی شوند. 112 هزار مدرسه در کشور داریم که 62 هزار مدرسه زیر 100 نفر جمعیت دارند و در اینها می‌توان در کلاس کمتر از 10 تا 15 دانش‌آموز حضور داشته باشد. امسال ترکیب آموزش مجازی و حضوری مدنظر است، حتی در برخی مدارس دانش‌آموز دو روز به مدرسه بروند و دروس اصلی در این روزها تدریس شود و تعداد روزهای حضور در مدرسه بستگی به جمعیت دانش‌آموزان در مدرسه دارد و اگر بتوانند سقف 15 دانش‌آموز در کلاس را رعایت کنند مدرسه می‌تواند هر روز حضوری برگزار شود.

آموزش و پرورش اعتراف کرده است:‌ اُفت تحصیلی به‌ویژه اُفت تحصیلی پنهان، موضوعی نیست که به سادگی و در جریان گزارش‌های مستمر آتی ارائه شود و توجه مدیران و برنامه‌ریزان را به خود جلب کند؛ بنابراین تغییرات مدیریتی در سطوح مختلف، تمایل مدیران به دفاع از عملکرد خود، فراهم نشدن فرصت‌های مناسب برای اندیشیدن درباره افت تحصیلی، پیش‌آمدها و دغدغه‌های مختلف، ممکن است باعث غفلت و انکار موضوع افت تحصیلی شود.

از سوی دیگر، مسئولین نسبت به اولویت‌های آموزشی اهتمام لازم را ندارند و معمولاً نخستین قربانی ناتوانی و فشار اقتصادی خانواده نیز آموزش است و اگر مجلس و دولت، فکری جدی برای دانش‌آموزان بازمانده از آموزش مجازی نکنند، در سال تحصیلی 1400 ـ 1401 هم باید منتظر آمارهای نگران‌کننده از ترک تحصیل و افت تحصیلی دانش‌آموزان باشیم.

انتهای پیام/؛

واژه های کاربردی مرتبط
واژه های کاربردی مرتبط
پربیننده‌ترین اخبار اجتماعی
اخبار روز اجتماعی
آخرین خبرهای روز
فلای تو دی
تبلیغات
همراه اول
رازی
شهر خبر
فونیکس
میهن
طبیعت
گوشتیران
رایتل
مادیران
triboon