۳۶.۴ میلیون هکتار از اراضی کشور در محدوده غبارخیز قرار دارد/اجرای برنامه ۱۰ ساله مدیریت و مقابله با ریزگردها


36.4 میلیون هکتار از اراضی کشور در محدوده غبارخیز قرار دارد/اجرای برنامه 10 ساله مدیریت و مقابله با ریزگردها

گروه استان‌ها - دبیر ستاد ملی مقابله با گرد و غبار با بیان اینکه ۳۶.۴ میلیون هکتار از اراضی کشور در محدوده غبارخیز قرار دارد، از تدوین و اجرای یک برنامه ۱۰ ساله برای مدیریت، سازگاری و مقابله با گرد و غبار در کشور خبر داد.

به گزارش خبرگزاری تسنیم از گرگان، هرچند آمارها متفاوت است اما آنچه که مورد واقعیت دارد این است که خطر ریزگردها و تبدیل شدن گلستان به یک استان بیابانی و از بین رفتن مراتع و عرصه‌های جنگلی آن چند سالی هست که به صدا درآمده است. منابع طبیعی استان اعلام کرده بیش از 300 هزار هکتار از اراضی استان به ویژه در مناطق شمالی در معرض بیابانی شدن قرار دارد و باید پیش از اینکه شرایط به سمت بحرانی‌تر شدن پیش برود برای آن کاری کرد.

آن طور که دبیر ستاد ملی مقابله با گرد و غبار گفته 36.4 میلیون هکتار از اراضی کشور جزو محدوده غبارخیز است که استان‌های غربی بیشترین سهم را دارند. طبق اعلام ستاد ملی 130 هزار هکتار از اراضی استان پتانسیل غبارخیزی دارند که پیش از آنکه وضعیت به مرحله بحرانی برسد باید تدبیری اندیشید.

علی محمد طهماسبی صبح امروز در جلسه بررسی وضعیت استان گلستان از منظر گرد و غبار اظهار داشت: بیابان‌زایی به معنای تخریب سرزمین است و فرسایش بادی و برخاست گردوغبار یکی از مصادیق آن به شمار می‌رود.

وی با بیان اینکه 130 هزار هکتار در استان گلستان پتانسیل غبارخیزی دارد، گفت: اگر مرتعی فقیر شود و توان تولید خود را از دست بدهد در حال بیابانی شدن است، در استان گلستان 300 هزار هکتار زمین داریم که توان بیولوژیک آن کاهش یافته و مستعد بیابانی شدن است اما از این مساحت 130 هزار هکتار آن منشأ گرد و غبار و ریزگردهاست.

دبیر ستاد ملی مقابله با گردو غبار گفت: در کشور 36.4 میلیون هکتار عرصه داریم که جزو محدوده‌های غبارخیز هستند. البته این غبارخیزی دارای شدت و ضعف است  و خوشبختانه در گلستان شدت چندانی ندارد.

وی بیان داشت: 80 درصد مناطق مرتعی با پوشش کم، تالاب‌های خشک، اراضی دیم و حتی بخشی از اراضی آبی در دوره آیش، منشا گرد و غبار هستند.

طهماسبی درباره برنامه ستاد ملی برای مقابله با پدیده گردو غبار گفت: برای همه استان‌ها برنامه جامع مدیریت، سازگاری و مقابله با گرد و غبار تهیه شده و نقش همه دستگاه‌ها در آن مشخص شده است. از 15 دستگاه و وزارتخانه‌ای که در ستاد ملی عضویت دارند متناظر آنها در استان‌ها نیز وظیفه مندی خاصی دارند.

وی توضیح داد: بخشی از وظایف شامل پیش بینی، هشدار و بخشی هم اقدامات مقابله‌ای است. برای این کار یک برنامه 10 ساله که اجرای آن از سال 1400 کلید خورده در دستور کار قرار گرفته است.

دبیر ستاد ملی مقابله با گرد و غبار افزود: در این برنامه منشأ گرد و غبار داخلی را شناسایی کردیم و پس از آن مطالعاتی را برای شناسایی منشأهای خارجی انجام دادیم. شرایط برخی کشورها در فصول مختلف و با شدت و ضعف متفاوت بر ایجاد گرد وغبار در کشورمان موثر است برای همین یک برنامه عمل زیرمنطقه‌ای توسط سازمان حفاظت محیط زیست در دستور کار قرار دارد تا علاوه بر ایران، کشورهای ترکمنستان، ازبکستان، افغانستان و پاکستان هم اقداماتی در این زمینه انجام دهند.

وی ادامه داد: با کمک نهادهای بین المللی قصد داریم این برنامه را با این کشورها به اشتراک بگذاریم هرچند زمان طولانی‌تری نیاز دارد تا به نتیجه برسیم اما مدیریت گرد و غبار را با جدیت بیشتری ادامه خواهیم داد.

طهماسبی یادآور شد: در 4 سال اخیر 370 میلیون یورو معادل 2 هزار و 500 میلیارد تومان از صندوق توسعه ملی برای اجرای عملیات احیایی، اصلاحی و مقابله‌ای در 2.5 میلیون هکتار از اراضی کشور برداشت شده است.

وی گفت: سهم استان گلستان 14 میلیارد تومان بوده که امسال هم 3 میلیارد و 500 میلیون تومان دیگر نیز از محل ستاد ملی به این استان اختصاص پیدا کرده است.

دبیر ستاد ملی مقابله با گرد و غبار افزود: کار در استان گلستان در مقایسه با استان‌های غربی کشور کمی راحت‌تر است چون ما در ابتدای شکل گیری منشأهای گرد و غبار قرار داریم و می‌توانیم با اقدامات پیشگیرانه و اصلاحی که کم هزینه‌تر از اقدامات مقابله‌ای است مانند مدیریت چرا در مراتع، کشاورزی حفاظتی و غیره زمینه برگشت پذیری اکوسیستم را فراهم کنیم.

وی بیان داشت: اراضی دیم این استان یکی از منشأهای گرد و غبار است اما از همه بیشتر مراتع این استان در معرض خطر و آسیب قرار دارند.

طهماسبی بار دیگر به برنامه جامع 10 ساله مدیریت و مقابله با گرد و غبار اشاره کرد و گفت: در بخشی از این طرح، برای مردم و جوامع محلی نیز نقش‌هایی تعریف شده است. اگر بنا است مراتع قرق شود باید دامداران نیز همکاری لازم را داشته باشند و جلوی ورود دام خود را به این عرصه‌ها بگیرند، در عین حال دولت نیز باید علوفه موردنیاز دام‌ها را تأمین کند؛ بنابراین مقابله با این شرایط نیازمند همکاری مسئولان و مردم است.

انتهای پیام/581/ ع

 

 
پربیننده‌ترین اخبار استانها
اخبار روز استانها
آخرین خبرهای روز
فلای تو دی
تبلیغات
همراه اول
رازی
شهر خبر
فونیکس
میهن
طبیعت
پاکسان
گوشتیران
رایتل
مادیران
triboon