برنامه‌ریزی برای سالمندان نداریم/ بیش از ۱۲ درصد جمعیت گناباد سالمند هستند

برنامه‌ریزی برای سالمندان نداریم/ بیش از 12 درصد جمعیت گناباد سالمند هستند

گروه استان‌ها- افزایش جمعیت سالمندان در گناباد به دغدغه مهم مسئولان در این شهرستان تبدیل شده است بطوریکه ۱۲.۳۰ درصد جمعیت بیش از ۹۰هزار نفری گناباد را سالمندان تشکیل می‌دهند.

به گزارش خبرگزاری تسنیم از گناباد، سالمند کلمه‌ای است که چند سالی می‌شود در ادبیات مسئولین شهرستان گناباد جای گرفته وبخشی از برنامه‌های شهر نیز حول این محور در حرکت است.چرا که گناباد به عنوان دومین شهر سالمند ایران شناخته می‌شود و بیشتر جمعیت این شهرستان را افراد بالای 40 سال تشکیل می‌دهند شهرستانی که به سرعت به سمت سالمندی حرکت می‌کند به طوری که افزایش جمعیت سالمندان در گناباد به دغدغه مهم مسوولان تبدیل شده است و 12.30 درصد جمعیت بیش از 90 هزار نفری گناباد را سالمندان تشکیل می‌دهند.

پیری جمعیت گناباد علاوه بر تاثیر منفی در روند توسعه موجب افزایش هزینه‌ها و خدمات تامین اجتماعی می‌شود چرا که سرانه خدمات در جمعیت سالخورده به مراتب بیشتر از جمعیت جوان است.

سالمندی در این شهرستان آسیب‌هایی را به همراه داشته که می‌تواند به عنوان مثال به افزایش تعداد بازنشستگان آموزش و پرورش این شهرستان اشاره کرد که درحال حاضر با  کمبود نیروی جوان روبه رو است.

بحث جمعیت موضوعی است که رهبری بارها به آن اشاره کرده است بارها این هشدار داده شده است که در سال 1430 بیش از 2 میلیون 600 هزار نفر از مردم ایران بالای 65سال سن دارند.

عدم زاد و ولد در شهرستان‌های سالمندی مانند گناباد سبب خالی شدن روستاها شده ،روستای دیسفان گناباد بیش از 19 سال است که صدای نوزادی را نشنیده و سالمندی باعث شده که بیشتر روستاهای بخش کاخک خالی از سکنه و یا کمترین تعداد جمعیت را داشته باشند..

وضعیت سالمندی در این شهرستان کار را به جایی رسانده که دانشگاه علوم پزشکی این شهرستان، رشته سالمندان را در این دانشگاه راه اندازی کرده و پروژه‌های تحقیقاتی را آغاز کرده  است.

آموزش به خانواده باعث کیفیت بخشی دوران سالمندی می‌شود

لیلا صادق مقدم عباسپور دانشیاردانشگاه و متخصص سالمندشناسی در گفت‌وگو با خبرنگار تسنیم اظهارداشت: سالمندی از دوران‌های رشدی زندگی ما انسان‌هاست اما به معنای توقف آن هم نیست، که برای ورود مناسب به این دوران، نیاز هست شناخت و آگاهی کافی نسبت به ویژگی‌ها و خصوصیت‌های این مرحله از زندگی داشته باشیم تا بتوانیم استفاده و بهره مناسب را از این دوران که به مدد پیشرفت بهداشت وعلوم پزشکی می‌تواند از دوران‌های خوب عمر افراد را تشکیل دهد باشیم.

وی افزود: باید تصورات اشتباهی که در خصوص ویژگی‌های این دوران در اذهان وجود دارد و باعث هراس و وحشت افراد از آن می‌شود را بشناسیم و درک صحیحی داشته باشیم .دوران سالمندی که به لحاظ تقویمی از 60 سالگی شروع می‌شود دورانی است که بطور طبیعی برخی عملکردهای بدنی به دلیل سن و گذر زمان کاهش می‌یابند، این تغییرات به خودی خود بیماری زا نیستند و این موارد را نتیجه سالمندی طبیعی می‌دانیم  یعنی بر خلاف دیدگاه اغلب افراد سالمندی بیماری و ناتوانی نیست.

 این استاد دانشگاه بیان کرد: به دلیل این تغییر عملکردها و حساس بودن افراد سالمند بیشتر می‌شود و به همین دلیل نیاز است در این دوران افراد به سلامتی خود توجه بیشتری کنند تا دچار بیماری‌های مختلف نشوند، لازم است نکات بهداشتی و پیشگیرانه خاصی مربوط به این دوران به افراد و خانواده‌ها آموزش داده شود تا سالمندی با کیفیت مناسب برای افراد به وجود آید.

صادق مقدم عباسپور تصریح کرد: با توجه به مسایل گفته شده در سیستم‌های بهداشتی و درمانی، سالمندان به عنوان یک گروه آسیب پذیر در نظر گرفته می‌شوند و نیازمند توجهات ویژه هستند. هر سال روز جهانی سالمند بهانه‌ای است تا آگاهی رسانی بیشتری در این خصوص صورت گیرد و البته امید به این که فقط آگاهی رسانی صرف نبوده و زمینه‌ساز انجام اقدامات مناسب برای این افراد باشد.

وی در خصوص شعار جهانی روز سالمند امسال بیان کرد: شعار امسال "بهره‌مندی عادلانه همه سنین از فناوری دیجیتال" می‌باشد، فناوری و جنبه‌های مختلف کاربردی آن و یا عدم تناسب سیستم‌های مرتبط با فناوری دیجیتال با شرایط سالمند به لحاظ برخی محدودیت‌های جسمی و روانی ایجاد شده در این دوران، قادر به استفاده از این امکانات نبوده و همچنان شرایط سخت تر نسبت به سایر گروه‌های سنی را تحمل می‌کند.

این متخصص سالمند شناسی گفت: امید است با توجه به شعار روز جهانی سالمند و اهمیت آن در رفاه و کیفیت مناسب‌ زندگی برای سالمندان در گذر از شرایط کووید 19، همه افرادی که به نوعی با سالمندان در ارتباط هستند در زمینه دسترسی و استفاده از این فناوری تلاش کنند.

30 سالمند در خانه سالمندان گناباد زندگی می کنند

شهرستان گناباد که براساس آمار 12.30 جمعیت آن را سالمندان تشکیل می‌دهند نیازمند داشتن خانه سالمندان جهت مراقبت از آنها می‌باشد اما پس از چندین سال از راه اندازی خانه سالمندان در این شهرستان، سال 97 این مجموعه تعطیل شد و با پیگیری‌های صورت گرفته مجدد این مجموعه راه اندازی شد.

آقایی،مدیر خانه ‌سالمندان تندیس‌مهر گناباد نیزاظهارداشت: ظرفیت نگهداری در این مجموعه 35 نفر است که در حال حاضر 20 خانم و 10 آقا در این مجموعه نگهداری می‌شوند.

وی افزود: برخی از سالمندانی که نگهداری و مراقبت می‌شوند مجهول الهویه و یا فاقد فرزند و خانواده‌ای هستند که هزینه‌های آنها توسط دولت پرداخت می‌شود.

مسئول خانه سالمندان گناباد بیان کرد: ساختمان این مجموعه استیجاری است و متعلق به اداره آموزش و پرورش است که در حال پیگیری برای تخلیه آن هستند و ما واقعا بلاتکلیف هستیم.

آقایی تصریح کرد: متاسفانه کرونا وضعیت روحی سالمندان را خراب کرد زیرا ملاقات‌ها محدود و برگزاری مراسم‌ها تعطیل شد و این موضوع در روحیه آنها تاثیر گذار بوده است.

وی ادامه داد: هزینه نگهداری از سالمندان بسیار زیاد است و متاسفانه با هزینه‌های پرداختی نمی‌شود مجموعه را نگهداری کرد و باید اقدام جدی صورت گیرد.

انتهای پیام/ز

پربیننده‌ترین اخبار استانها
اخبار روز استانها
آخرین خبرهای روز
فلای تو دی
تبلیغات
همراه اول
رازی
شهر خبر
فونیکس
میهن
طبیعت
پاکسان
گوشتیران
رایتل
مادیران
triboon