آیا روابط عربستان و پاکستان بار دیگر متزلزل می‌شود؟

آیا روابط عربستان و پاکستان بار دیگر متزلزل می‌شود؟

سیاست متزلزل عربستان در قبال پاکستان خشم عمومی مردم این کشور را برانگیخته که این امر نشان دهنده آغاز تنشی جدید در روابط دو کشور است.

به گزارش گروه بین الملل خبرگزاری تسنیم، عربستان به رهبری « محمد بن سلمان» ولیعهد سعودی به دنبال نفوذ در عرصه افغانستان از طریق پاکستان است. ریاض خود را خارج از رویدادهای مهم در آن منطقه به ویژه خروج آمریکا از افغانستان و بازگشت طالبان به قدرت، می‌بیند. در همین راستا تلاش می‌کند تا از خلال اقداماتی جایی برای خود در نقشه سیاسی  این منطقه بیابد، جایی که یک رقابت منطقه‌ای در حال ظهور است.

پایگاه خبری الخلیج الجدید نوشت: با این وجود تلاش عربستان با خشم ملت پاکستان رو به رو شد، چراکه یک نهاد مذهبی سعودی حمله‌ای علیه گروه « جماعت تبلیغ » پاکستان به راه انداخت درحالی که انتظار این را نداشت با خشم افکار عمومی این کشور مواجه شود. ریاض ناگهان اعلام کرد که جماعت تبلیغ از مرجعی پیروی می‌کند که به قول «عبدالعزیز آل شیخ» مفتی کل عربستان ، «نزدیک به بت پرستی» است که به مدت چندین دهه در پاکستان، هند، افغانستان و مکان‌هایی در جهان و حتی در داخل عربستان فعالیت دارند.

«مگس‌های الکترونیکی سعودی» به رهبری «سعود القحطانی» مشاور سابق دیوان پادشاهی پاسخی برای این کمپین علیه نهادهای مذهبی پاکستان نیافتند و انجام چنین کاری را انکار کردند.

ریاض چندین مسیر برای نفوذ در پاکستان از جمله تشدید کمک‌های امدادی به افغانستان و درخواست برای نشست وزرای خارجه سازمان همکاری اسلامی در اسلام آباد در مورد افغانستان (که با حضور در آن برگزار شد) در پیش گرفت و همچنین 4.2 میلیارد دلار وام به پاکستان اعطا کرد.

عربستان که می‌بیند ایران رابطه خوبی با پاکستان و افغانستان دارد تلاش می‌کند تا جایگاه منطقه‌ای خود را بهبود بخشد اما ایجاد روابط بدون تنش میان عربستان و پاکستان بعید بنظر می‌رسد حتی اگر مقامات سعودی نیز بخواهند روابط خوبی را برقرار کنند.

ملت پاکستان به دلیل حمله اخیر عربستان علیه نهادهای دینی چنین روابطی را نخواهند پذیرفت،همانطور که آن ها اخیرا با راه اندازی هشتگ« آل سعود مدعی اسلام» اعتراض خود را نسبت به این کشور اعلام کردند و سعودی‌ها نیز طبق معمول برای دلجویی از پاکستان با کمک‌های مالی پاسخ دادند.

این تنش میان سعودی ها و پاکستانی ها پس از آن شروع شد که « عبداللطیف آل شیخ» وزیر امور اسلامی، دعوت و ارشاد عربستان دستوراتی برای خطیبان مساجد نماز جمعه صادر کرد که بر اساس آن خطبه این هفته نماز جمعه در مورد حمله به جماعت « تبلیغ» که در سال 1926 توسط «محمدالیاس کاندهلوی» به منظور تبلیغ اسلام، از منطقه‌ای در نزدیکی دهلی‌نو در شبه قاره هند آغاز شد، باشد و تاکید شود که این جماعت «تروریستی» است حتی اگر ادعایی خلاف آن داشته باشد.

اقدام اخیر عربستان علیه این گروه با ستایش‌هایی که از جانب «محمد بن صالح العثمین» شخصیت وهابی سعودی و خطیب مسجد الحرام در مکه دریافت کرده بود، کاملا در تضاد است.

عربستان از طریق مگس‌های الکترونیکی خود حمله ناگهانی دیگری علیه گروه « الاحباب» انجام داد. فتوای مفتی در توییتر منتشر شد. وی در مورد الاحباب گفته بود: آنها کسانی هستند که در بسیاری از مناسک خود مسلک تصوف را در پیش گرفته اند. آنها به ذکر گفتن اهمیت می دهند... این گروه در شرف اقتدا به بت پرستی است... شریک شدن با آنها تا زمانی که به کتاب و سنت پایبند نشوند حرام است.

مشهور است که جماعت الاحباب در سال 1927 از شمال هند برخاسته تا به تبلیغ و نشر اسلام بپردازد.اعضای تشکیل دهنده این گروه مسلمانان هندی، پاکستانی و بنگلادشی و ملت های شبه قاره هند هستند.

با این حال زمانی که محمد بن سلمان به دنبال ایجاد تغییراتی در عملکرد وهابیت در عربستان و اجرای برخی تغییرات اجتماعی از جمله برگزاری کنسرت‌ها و جشن‌های مختلط توسط « ترکی آل شیخ» رئیس هیئت سرگرمی و تفریح عربستان است، مفتی‌های سعودی به دنبال اتهام علیه دیگر گروه‌های مذهبی هستند،چراکه ماهیت مسالمت آمیز جماعت تبلیغی با ماهیت خشونت آمیز وهابیت تعارض است که برای توجیه سرکوب مخالفان تحت عنوان شرعی استفاده می‌شود.

روابط عربستان و پاکستان که در سطوح رسمی و مردمی «تاریخی» توصیف می‌شود، در دوره محمد بن سلمان به آن سطحی که پیش بینی شده بود، نخواهد رسید.

عربستان در جریان جنگ افغانستان با شوری در چارچوب برنامه ای تحت نظارت ترکی الفیصل که در آن زمان رئیس اطلاعات عمومی عربستان بود، از اراضی پاکستان برای آماده سازی و اعزام جنگجویان علیه شوروی استفاده کرد.

زمانی که عربستان سعودی می‌خواست پاکستان را در ازای وام‌هایی که به آن می‌داد، زیر سلطه خود بگیرد، حساسیت پاکستانی‌ها را برانگیخت. سیلی بزرگ اسلام آباد به ریاض زمانی بود که پارلمان پاکستان به اتفاق آرا از اعزام نیرو به این کشور برای پیوستن به ائتلاف متجاوز عربی تحت رهبری عربستان سعودی علیه یمن جلوگیری کردند.

از سوی دیگر تقویت روابط میان ایران و پاکستان، اعم از رسمی و مردمی، خشم سعودی ها را برانگیخته است.

آخرین اعطای وام عربستان به پاکستان، علاوه بر تامین مالی 1.2 میلیارد دلاری برای خرید مشتقات نفتی، 3 میلیارد دلار وام با نرخ بهره 4 درصد برای مدت یک سال که شرایط آن سخت و غیرعادی است. پیش از این، ریاض علاقه ای به چنین تشریفاتی نداشت.

با وجود روابط تاریخی دو کشور، در دو سال گذشته به دلیل اختلاف در برخی مسائل منطقه، نوعی بی‌تفاوتی گریبان‌گیر روابط شده است. با این حال، «عمران خان» نخست وزیر پاکستان همواره مایل بوده که نوعی ارتباط، حتی در سطح شخصی، با ریاض برای اطمینان از ادامه همکاری داشته باشد.

اقتصاد پاکستان در حال حاضر به دلیل افزایش قیمت نفت در بازار‌های بین المللی تحت فشار است. عمران خان بار‌ها قیمت نفت را در داخل کشور افزایش داده که همین مسئله باعث انتقادات فراوانی از وی در داخل کشور شده است.

انتهای پیام/

واژه های کاربردی مرتبط
واژه های کاربردی مرتبط
پربیننده‌ترین اخبار بین الملل
اخبار روز بین الملل
آخرین خبرهای روز
فلای تو دی
تبلیغات
همراه اول
رازی
شهر خبر
فونیکس
میهن
گوشتیران
رایتل
مادیران
triboon
طبیعت
پاکسان