بسته راهکارهای احیای زاینده‌رود، طرحی جامع  که منافع کل حوضه زاینده‌رود مد نظر قرار گرفته است

بسته راهکارهای احیای زاینده‌رود، طرحی جامع  که منافع کل حوضه زاینده‌رود مد نظر قرار گرفته است

گروه استان‌ها-معاون هماهنگی امور عمرانی استانداری اصفهان گفت: در بسته راهکارهای احیای زاینده‌رود بحث علمی و فنی در۴ محور اصلی درنظر گرفته شده که در این بسته راهکارها کل حوضه زاینده‌رود و منافع استان‌های همجوار مدنظر است.

به گزارش خبرگزاری تسنیم از اصفهان، مهران زینلیان شامگاه سه‌شنبه در نشست خبری با خبرنگاران در خصوص بسته راهکارهای احیای زاینده‌رود اظهار داشت: حل مسائل استان به ویژه موضوع آب  حقیقتی است که بدون همراهی رسانه‌ها و مردم حل شدنی نیست و همه ما در این زمان حساس و نقطه عطفی که برای اصفهان وجود دارد، نقش ویژه‌ای داریم و انتظار داریم رسانه مانند گذشته عاقلانه و مسئولانه به موضوع بپردازند و کمک کننند فضای جامعه و اصفهان، یک فضای عالمانه و مطالبه‌‍‌‍‌گرانه باشد که منجر به شفاف‌سازی می‌شود. وقتی فضا هیاهو و گل‌آلود شود، فتنه برنده است و حق برنده نیست.

وی با بیان اینکه موضوع آب مسئله اول ما است و بیش از 80 درصد وقت ما را به خود اختصاص داده است، افزود: جلسات متعددی در سطوح ملی و استانی و با دستگاه‌های مختلف، نخبگان، مجموعه‌های دانش‌بنیان و هیئت‌های اندیشه‌ورز برگزار شده و سعی شده تمام نظران ذی‌نفعان را داشته باشیم. موضوع آب تنها مختص به موضوع مشکل کشاورزان نیست، بلکه اکنون موضوع تمدن و حیات اصفهان مطرح است.

معاون هماهنگی امور عمرانی استانداری اصفهان بیان کرد: ما این‌ روزها با پدیده فرونشست، آلاینده‌ها، ریزگردها، رشد فزاینده بیماری‌ها در اصفهان و همچنین محیط زیست روبه‌رو هستیم. بنابراین باید موضوع آب را در کنار سایر مسائل استان به صورت عادلانه حل کنیم.

وی ادامه داد: باید بپذیریم که مشکل 30 ساله، 3 ماهه حل نمی‌شود و نیاز به برنامه‌ریزی دارد. باید بپذیریم که باید مسائل را اولویت‌بندی کنیم.موضوع تامین آب شرب مردم در اولویت قرار دارد. متاسفانه میزان حجم مخزن سد زاینده‌رود در 50 سال گذشته به کمترین میزان رسیده و 73 درصد حجم مخزن خالی است و بخشی از آب پشت سد نیز آب مرده است. اگرچه مشکل کشاورزان نیز به حق است پس باید مراقب باشیم که در این زمان دچار تصمیمات هیجانی نشویم. از مسائل غیرکارشناسی، احساسی و پوپولیستی دوری کنیم؛ چرا که خیانت به اصفهان است. کمااینکه در گذشته بخشی از رویکردها همین بوده و مسائل روز به روز تشدید شده است.

زینلیان با اشاره به نتیجه اقدامات چند ماه اخیر در خصوص موضوع آب  تصریح کرد: نتیجه جلسات بسته راهکارهای احیای زاینده‌رود بوده که بحث علمی و فنی با همکاری دانشگاهیان، صنف کشاورزاان، آب منطقه‌ای، جهاد کشاورزی، آب و فاضلاب، محیط زیست در4 محو اصلی طراحی وهدف، احیای حوضه زاینده‌رود و رودخانه زاینده‌رود است. این یک مسئله فرا استانی است. اما ما از خود مجدانه  شروع کردیم و از دیگر استان‌های مجاور و مسئولان ملی درخواست همکاری کردیم تا پای کار بیایند.

وی گفت: در این بسته راهکارها کل حوضه زاینده‌رود و منافع استان‌های هم‌جوار در نظر گرفته شده است. یکی از محورهای این بسته مذاکره برای تامین منافع هر 4 استان است. حقیقتا معتقدیم همانقدر که برادران ما در بن و بروجن محتاج آب هستند، همانقدر در حوضه زاینده‌رود نیاز داریم اما راهکار این نیست که حوضه ورشکسته زاینده رود را باز هم چوب بزنیم. راهکار این است که طرح بن-بروجن اجرا بشود اما نه از حوضه منفی زاینده‌رود، بلکه از دیگر حوضه‌ها. از حوضه‌های کارون آب به سمت خلیج فارس می‌شود.چرا مطالعاتی در مورد استفاده از آن آب صورت نمی‌گیرد؟ بنابراین معتقدیم باید بر مبنای تعقل، عدالت، علم و دانش کار صورت گیرد تا راهگشا و پایدار شود.

کاهش مصارف مجاز محور اصلی بسته راهکار احیای زاینده‌رود

معاون هماهنگی امور عمرانی استانداری اصفهان با اشاره به 4 محور این بسته بیان کرد: محور اصلی کاهش مصارف مجاز است که بر این مبنا زیر مجموعه‌هایی شامل شفاف‌سازی حقوق آب، ساماندهی اطلاعات و شفاف‌سازی منابع و مصارف آب، بازنگری و رشد صنعت و کشاورزی و مهاجرت به استان براساس سند آمایش، مدیریت و جایگزینی پساب، بهینه‌سازی الگوی کشت، اجرای طرح‌های افزایش بهره‌وری آب در بخش کشاورزی، بازخرید تخصیص‌های مازاد، بازطراحی فضای سبط شهری متناسب با اقلیم و منابع آب و پیگیری و کاهش وابستگی یزد به منابع آب زاینده‌رود تعریف شده است.

وی با اشاره به محور دوم این بسته که حذف مصارف غیرمجاز است، تصریح کرد: از بندهای این محور پیگیری ایجاد کمیته مشترک بین دو استان مجاور، ساماندهی رودخانه، ساماندهی رودخانه از سراب تا پایاب همراه ملاحظات محیط زیستی و پایداری، اصلاح رویه‌ها و اجرای طرح احیا و تعادل بخشی منابع زیرزمینی، تعیین تکلیف صنایع متکی بر چاه‌های غیرمجاز، ایجاد مدیریت مشارکتی آب سطحی و زیر‌زمینی، تجهیز نقاط برداشت به ابزار کنترل و اندازه‌گیری و حذف بندهای آبخیزداری و تاثیر‌گذار برآورد رودخانه از زیر مجموعه‌های این محور است.

زینلیان در خصوص محور سوم این بسته که تامین منابع آبی است، گفت: مذاکره برای تامین منافع هر چهار استان، پیگیری، مطالعات و اجرای طرح‌های انتقال آب با رعایت الزامات زیست محیطی در این محور تعریف شده است. مدیریت کیفیت آب از محور‌های چهارم این بسته است که مباحثی مانند پیگیری قرارگیری رودخانه زاینده‌رود در فهرست رودخانه حفاظت شده، پایش کیفیت آب و نظارت بر آلاینده‌ها، ارتقا و تکمیل تصفیه‌خانه‌های فاضلاب در این محور تاکید شده است.

محیط زیست جزو مظلوم‌ترین بخش‌ها در زاینده‌رود

وی با اشاره به اینکه  محیط زیست  جزو مظلوم‌ترین بخش‌ها در زاینده‌رود است، بیان کرد: همیشه متاسفانه برای این بخش کم گذاشتند. شاه بیت قضیه احیای حوضه زاینده‌‍رود است و باید به این برسیم وقتی به هدف رسیدیم به تبع آن محیط زیست هم احیا خواهد شد. خط قرمز ما اکنون آب شرب مردم است. بعد از آن هرگونه منبعی که وجود داشته باشد،  باید براساس اسنادی که وجود دارد باید به حق‌آبه بران برسد که یکی از این حق‌آبه‌برا محیط زیست است.

 معاون هماهنگی امور عمرانی استانداری اصفهان با تاکید بر اینکه با هرگونه بارگزاری جدید بر زاینده‌رود مخالف هستیم، تصریح کرد: هر گونه صنایع آب‌بری که در حدود یک ماه و چند روز اخیر برای اخذ مجوز اقدام کردند و محل تامین آب آن مشخص نشده باشد، به هیچ وجه اجازه صدور پروانه صادر نشده و صنایع آب بری که در گذشته مجوز دریافت کرده باید تامین آب با استفاده از پساب باشد و خط لوله انتقال آب از خلیج فارس، قرار است جایگزین آب مصرفی صنایع اصفهان شود. اجازه توسعه صنایع آب بر را نمی‌دهیم و انتقال آب خلیج فارس برای جایگزین شدن آب کنونی صنایع است.

وی با بیان اینکه یکی از بخش‌های ناراحت‌کننده در موضوع آب معیشت کشاورزان است، خاطر‌نشان کرد: در معاونت امور اقتصادی استانداری به جد این موضوع را پیگیری و درصدد فعال‌سازی طرح‌هایی در شرق اصفهان هستیم.در صندوق سازگاری با کم آبی صنایع موظف به پرداخت 265 میلیارد تومان خسارت به جهاد کشاورزی شدند که به صورت عادلانه در اختیار کشاورزان قرار گیرد. البته این میزان ناچیز است.

زینلیان ادامه داد: بحث ایجاد گلخانه، مزارع خورشیدی و یا صنایعی مانند انبار و بندر خشک مطرح شده است. همچنین تسهیلات ویژه‌ای برای راه‌اندازی و توسعه گردشگری و بوم‌گردی پیش‌بینی شده که از ظرفیت کمیسیون ماده 5 کمک گرفتیم تا به سرمایه‌گذاری در این بخش و سایر بخش‌های استان مانند شمال و غرب و جنوب که آن‌ها هم به دلیل عدم کشت، آسیب دیده‌اند انجام دهیم که در منطقه غرب استان از لحاظ توسعه گلخانه اتفاقات خوبی رقم خورده است.

انتهای پیام/163/ ع

پربیننده‌ترین اخبار استانها
اخبار روز استانها
آخرین خبرهای روز
فلای تو دی
تبلیغات
همراه اول
رازی
شهر خبر
فونیکس
میهن
طبیعت
پاکسان
گوشتیران
رایتل
مادیران
triboon