تاخیرهای ادامه‌دار یک پروژه راهبردی در سواحل مکران/ چرا پتروشیمی چابهار تولید را شروع نمی‌کند؟

گروه استان‌ها - پتروشیمی چابهار که نقطه عطف توسعه سواحل راهبردی مکران محسو می‌شود، به دلیل نرسیدن گاز هنوز وارد تولید و بهره‌برداری نشده؛ در حالی که تاکنون دو بار وعده رسیدن گاز و تکمیل آن داده شده است.

به گزارش خبرگزاری تسنیم از سواحل مکران، استقرار صنایع مادر پتروشیمی و فولاد از راهبردهای سواحل راهبردی مکران است، بر همین مبنا هدف‌گذاری تولید 20 میلیون تن مواد بالادست و 10 میلیون تن پایین دست در این سواحل پیش بینی شده است و در کنار آن سند جامع فولادی کشور تولید 10 میلیون تن فولاد را به سواحل مکران اختصاص داده است.

سال 1391 ایجاد شهرک پتروشیمی سواحل مکران در چابهار به تصویب هیئت دولت رسید و شرکت سرمایه‌گذاری سازمان تامین اجتماعی نیروهای مسلح به اختصار ساتان زیر نظر وزارت دفاع مکلف شد ظرفیت‌ها و زیرساخت‌های لازم برای استقرار پتروشیمی و جذب سرمایه‌گذار در این حوزه را بر عهد گیرد.

ساتان با ایجاد شرکت توسعه پتروشیمی نگین مکران که در واقع دولوپر و توسعه دهنده سایت پتروشیمی چابهار است سرمایه‌گذاری لازم برای استقرار پتروشیمی در چابهار را آغاز کرد.

شرکت توسعه پتروشیمی نگین مکران در واقع وظیفه ایجاد زیرساخت‌های لازم برای استقرار واحدهای پتروشیمی و جذب سرمایه‌گذاران مختلف را دارد، برهمین مبنا علیرضا منیری ابیانه مدیرعامل این شرکت به تسنیم می‌گوید: از سال 91 تا 94 بیش‌از هزار میلیارد تومان را صرف توسعه زیرساخت، آب، برق و ...کردیم و تاکنون چندین هلدینگ و شرکت بزرگ پتروشیمی و سرمایه‌گذاری درحال سرمایه‌گذاری برای پلنت‌های پتروشیمی مکران هستند.

مدیرعامل پتروشیمی نگین مکران با بیان اینکه در مجموع 18 واحد و پلنت پتروشیمی با ظرفیت 20 میلیون تن در سایت پیش‌بینی شده، تصریح کرد: هلدینگ پتروشیمی باختر، صندوق فرهنگیان، سرمایه‌گذاری بانک پاسارگاد پلنت‌هایی از پتروشیمی را تحویل گرفته و درحال سرمایه‌گذاری در آن هستند.

منیری ابیانه  گفت: خود شرکت ساتان هم یک واحد پتروشیمی به نام بدر شرق در مجمتع تحویل گرفته و درحال راه‌اندازی آن است، این واحد که ظرفیت تولید 8.5 میلیون تن متانول در سال را دارد تاکنون پیشرفت فیزیکی خوبی، تقریبا بخش مهم تجهیزات آن از خارج کشور وارد و نصب شده و منتظر رسیدن گاز برای تکمیل نهایی است.

منطقه آزاد چابهار , استان سیستان و بلوچستان , مناطق دریایی ,

مدیرعامل پتروشیمی نگین مکران گفت: 250 میلیون یورو معادل بیش‌از 4 هزار میلیارد تومان تاکنون برای زیرساخت‌های این مجتمع و واحد بدر شرق هزینه شده است و بنا به دستور وزیر دفاع تا انتهای سال 1401 همزمان با رسیدن گاز به بهره‌برداری می‌رسد.

خوراک اصلی فاز اول پتروشیمی چابهار گاز متان  است و خوراک‌های دیگری مانند گاز مایع یا ال پی ان جی و ...هم دارد اما با توجه به تاخیر در رسیدن خط لوله گاز به چابهار پتروشیمی چابهار با تاخیر مواجه شده است.

مدیرعامل مجتمع پتروشیمی چابهار می‌گوید: سال 95 خط انتقال خوراک، گاز متان، از ایرانشهر به چابهار شروع شده و با توجه به اینکه در آن مقطع وزارت نفت و شرکت گاز برنامه‌ای برای این کار نداشت حسب دستور وزیر دفاع وقت، این پروژه از وزارت نفت ترک تشریفات و به خود شرکت پتروشیمی نگین مکران سپرده شد.

وی افزود: ما از اسفند 95 تا اسفند 96 یک سوم کار را انجام دادیم و مسیرسازی را به طور کامل به اتمام رساندیم اما دوباره پروژه به وزارت نفت و شرکت گاز منتقل شد و بنا به پیش‌بینی که شده قرار است تا اواخر امسال و اوایل سال آینده گاز به چابهار برسد.

منطقه آزاد چابهار , استان سیستان و بلوچستان , مناطق دریایی ,

مدیرعامل مجتمع پتروشیمی چابهار با بیان اینکه تاخیر در رسیدن گاز به چابهار، تولید پتروشیمی را مختل می‌کند، تصریح کرد: در حال حاضر شرکت گاز در چهار گسترده انتقال گاز را در دستور کار دارد، کل خط انتقال که شامل اتصال به شهرک و اتصال به شهر و دو نیروگاه می‌شود که سرجمع 296 کیلومتر است و  251 کیلومتر خط انتقال گاز تا شهرک پتروشیمی است.

منیری ابیانه گفت: گسترده اول از ایرانشهر، 94 کیلومتر است که تقریبا ما خودمان زمانی که قرارداد دست ما بود کار را انجام دادیم و کار زیادی ندارد، گسترده دوم 48 کیلومتر است که دست قرارگاه خاتم است و باتوجه به اینکه گسترده سخت و صعب‌العبوری است مقدار زمان بیشتری صرف می‌کند و انتظار داریم تا بهار و شهریور تکمیل شود؛ گسترده سوم دست یک شرک خصوصی، ایران آروین است به طول 59 کیلومتر که تقریبا کار تمام شده و لوله‌های 56 اینچ گذاشته شده است.

مدیرعامل پتروشیمی چابهار ادامه داد: گستره چهارم و نهایی که گاز را تا شهرک می‌رساند به پیمانکاری جهاد نصر کرمان است که برنامه گذاشتن لوله 42 اینچ را دارد، ما با توجه به اینکه فقط در فاز اول 35 میلیون مترمکعب گاز می‌خواهیم و در کل به 60 میلیون مترمکعب گاز نیاز داریم و فولاد 10 میلیون تنی چابهار هم فقط به 25 میلیون مترمکعب گاز نیاز دارد حتما باید این خط 42 اینچ تبدیل به 56 اینچ شود چراکه در غیراین صورت ما در توسعه‌های آتی مشکل پیدا می‌کنیم.

منیری ابیانه خاطرنشان کرد: البته استدلالی که شرکت گاز می‌آورد این است که با گذاشتن دو ایستگاه‌های فشار مشکل حل می‌شود اما بهتر است خط از همان اول 56 اینچ شود؛ هم‌چنین این را هم اعلام کردیم که این ارتقای لوله نباید منجر به تاخیر افتادن بهره‌برداری از کل خط شود چراکه در این صورت بیش‌از پیش تاخیر در افتتاح فاز‌های پتروشیمی و فولاد خواهد داشت که اصلا به صلاح نیست.

انتهای پیام/395/ش

 
واژه های کاربردی مرتبط
واژه های کاربردی مرتبط
پربیننده‌ترین اخبار استانها
اخبار روز استانها
آخرین خبرهای روز
فلای تو دی
تبلیغات
همراه اول
رازی
شهر خبر
فونیکس
میهن
طبیعت
گوشتیران
رایتل
مادیران
triboon