غبار فراموشی بر آب انبارهای کاشان نشسته است


غبار فراموشی بر آب انبارهای کاشان نشسته است

گروه استان‌ها- آب انبارهای کاشان گرفتار در ورطه فراموشی گرفتار شدند و احیای آب انبارها نیازمند همت مسئولان است.

به گزارش خبرگزاری تسنیم از  کاشان ، کاشان دارای آثار و ابنیه تاریخی متعددی است که هر یک از این آثار نشان از هویت و میراث دار پیشینه تاریخی منطقه کاشان است و می‌توان به هریک از آثار و ابنیه افتخار کرد.

آب انبارها در شهرستان کاشان یکی از آثار تاریخی این منطقه محسوب می‌شوند که نشان از ژرفای فکری بالای مردم دیار نخستین‌ها برای تامین نیازهای اولیه خود بوده است و قدمت برخی از آب انبارها در کاشان به صدها سال پیش برمی‌گردد که نشان از قدمت بالای این آثار تاریخی است.

متاسفانه عدم توجه شایسته به آب انبارهای کاشان به عنوان آثار تاریخی در شهرستان کاشان باعث شده است تا برخی از این اماکن تاریخی مورد تخریب و فرسودگی قرار بگیرند و از این جهت آب انبارهای تاریخی کاشان باید بیش از پیش مورد توجه قرار بگیرند.

حسین ذاکری در گفت‌وگو با بیان اینکه پیدایش آب انبارها از جمله سازه‌های آبی به شمار می‌رود، اظهار داشت: کامل‌ترین نوع آب انبارها در شهرهای کویری کشور نظیر کاشان، یزد و یا قزوین وجود دارد و با اسامی مختلفی در کشور شناخته می‌شوند و مهمترین هدف ساخت این سازه‌ها ذخیره آب برای اهالی آن منطقه است.

وی با بیان اینکه 82 آب انبار در کاشان وجود دارد، افزود: برخی از این آب انبارها قابلیت استفاده نیست در حالی که کاشان از شهری نظیر یزد 11 آب انبار بیشتر وجود دارد و حدود 30 آب انبار موجود در کاشان فعال است و اهالی منطقه مورد استفاده قرار می‌گیرند در حالی که مردم کاشان هنوز هم از آب انبارها استفاده می‌کنند اما به شیوه قدیم نیست.

این فعال حوزه میراث فرهنگی با بیان اینکه سیستم قدیم آب انبارها امروزه مورد استفاده قرار نمی‌گیرد، ابراز داشت: از تعداد 82 آب انبار 29 مورد آن دارای کتیبه است و از این رو لازم است تا مواریث ما حفظ و در احیای آنان بکوشیم و از سوی دیگر می‌توان برای زنده نگهداشتن آن می توان برای آب انبارها کاربری‌های دیگری درنظر گرفت تا اصل و اساس آنان حفظ شود.

وی با بیان اینکه قدمت برخی از آب انبارهای کاشان به دوره قاجار می‌رسد، گفت: هفت آب انبار در کاشان مربوط به قبل از دوره صفویه است و 31 آب انبار مربوط به عهد صفویه است و این موضوع نشان از قدمت بالای وجود آب انبارها در منطقه کاشان است.

ذاکری با بیان اینکه در زمان قدیم اعضای مختلف آب انبارها در کنار یکدیگر قرار می‌گیرد و مجموعه آب انبارها را تشکیل می‌دهد، تصریح کرد: شفته و آهک در کف و ساروج از جمله مواد به کار رفته در آب انبارهای قدیمی در شهرستان کاشان است و مواد ساخت امروزی در ساخت آب انبارها امروزه از سیمان، کاشی و غیره مورد استفاده قرار می‌گیرد اما نوع معماری ساخت آب انبارهای امروزی همانند گذشته است.

وی با بیان اینکه زحماتی که در زمینه حفظ و احیای آب انبارها صورت گرفته کافی نیست، تاکید کرد: یزد از لحاظ تعداد، معماری و حوزه.های دیگر از کاشان در سطح پایین تر است اما همت مسئولان آن استان باعث شده است تا یزد به عنوان شهر آب انبارها شناخته شود.

مسعود عطارها نیز در گفت‌وگو با خبرنگار تسنیم در کاشان، با بیان اینکه کمیته حفظ و احیای آب انبارهای تاریخی از سال 72 شروع به کار کرده است، اظهار داشت: این کمیته در قالب یک سازمان مردم نهاد تشکیل شد و مورد حمایت نهادهای دولتی نظیر فرمانداری است.

وی با بیان اینکه با تشکیل این سمن اقبال مردم به توجه بیش از پیش به میراث فرهنگی و آب انبارها و حفظ آنان بیشتر شده است، افزود: امروزه آب انبارها یک عنصر و ضرورت شهری محسوب می‌شوند و با توجه به کمبود آب و خشکی هوا وجود این آب انبارها بیش از پیش احساس می‌شود.

دبیر کمیته حفظ و احیای آب انبارهای تاریخی با بیان اینکه وضعیت آب در کاشان بحرانی شده است، ابراز داشت: احیای آب انبارها یک کار مردمی است اما به عنوان یک شهروند عادی به احیای آب انبارها علاقه‌مند بودم و بر همین اساس بر حفظ و استفاده از آنان تاکید شده است و می‌توان به عنوان یک محلی برای ذخیره آب از آنان استفاده کرد.

وی با بیان اینکه آب انبارها یک عنصر شهری در سطح شهر است، گفت: هر کدام از ادارات و سازمان های شهری باید برای حفظ و احیای آن مشارکت کنند که تاحدودی این مشارکت اتفاق افتاده است به نحوی که با وجود حدود 90 آب انبار در کاشان می‌توان این منطقه را به عنوان شهر آب انبارهای کشور معرفی کرد.

عطارها با بیان اینکه می‌توان از این آب انبارها به عنوان یک نقطه استراتژیک تلقی کرد، تصریح کرد: در تلاش هستیم که تمامی آب انبارهای کاشان احیا و مورد استفاده قرار بگیرد و در مواقع عادی مورد استفاده عموم قرار بگیرد و از این رو باید با همت دستگاه‌های اجرایی نظیر شهرداری، آبفا، اوقاف، میراث فرهنگی، اداره بهداشت و دیگر نهادها آب انبارها احیا شود.

انتهای پیام/801/ی

پربیننده‌ترین اخبار استانها
اخبار روز استانها
آخرین خبرهای روز
فلای تو دی
تبلیغات
همراه اول
رازی
شهر خبر
فونیکس
میهن
طبیعت
پاکسان
گوشتیران
رایتل
مادیران
triboon