آفتی خاموش در نخلستان‌های استان فارس/ ۳۳۹ مورد درخت آلوده به سوسک سرخرطومی امحا شد


آفتی خاموش در نخلستان‌های استان فارس/ 339 مورد درخت آلوده به سوسک سرخرطومی امحا شد

گروه استان‌ها - مدتی است که نخلستان‌های فارس درگیر آفتی به نام سوسک سرخرطومی حنایی خرما است که در تنه درخت ریشه کرده و بی‌سروصدا نخل‌های استوار و قامت کشیده را خمیده و سرشکسته می‌کند.

به گزارش خبرگزاری تسنیم از  شیراز ، استان 4 فصل استان فارس روزهای بهاری‌اش را می‌گذراند که سراسر سبزی و نشاط است، در هر گوشه استان باغات و زمین‌های کشاورزی وجود دارد و این یعنی کشاورزی پایه و اساس زندگی مردم این دیار است.

شهرستان‌های جنوبی استان فارس نخلستان‌های سر به فلک کشیده با قامت استوار نخل‌ها دل هر مسافری را با خود همراه می‌کند و در چشم بر هم زدنی در تابستان خرمای شیرین نخلستان‌های فارس وارد بازار می‌شود.

در کل کشور ایران 240 هزار هکتار نخلستان وجود دارد و بعد از الجزایر و عربستان مقام سوم سطح زیر کشت خرما در جهان متعلق به ایران است. ایران بعد از کشور مصر دومین تولید‌کننده خرما در جهان محسوب می‌شود.

در فارس بیش از 80 نوع رقم خرما تولید و سالانه بیش از 280 هزار تن خرما برداشت می‌شود. خرمای تولیدی فارس علاوه بر بازار داخلی به کشورهای هند، قزاقستان، پاکستان، امارات، ترکیه، افغانستان، عراق، روسیه، مالزی، استرالیا و کانادا صادر می‌شود.

اما مدتی است که نخلستان‌های فارس درگیر آفتی به نام  سوسک سرخرطومی حنایی خرما است که در تنه درخت ریشه کرده و بی‌سروصدا نخل‌های استوار و قامت کشیده را خمیده و سرشکسته می‌کند.

سوسک سرخرطومی حنایی خرما در نخلستان‌های فارس

حمید دبیری، مدیر حفظ نباتات سازمان جهاد کشاورزی فارس در گفت‌وگو با تسنیم به تشریح این آفت و وضعیت نخلستان‌های فارس پرداخت. وی اظهار داشت: این آفت نخستین بار در سراوان سیستان و بلوچستان دیده شده که با قرنطینه 30 سال در همان منطقه باقی ماند اما از سال 96 به دلیل نقل و انتقال غیرقانونی پاجوش خرما از کشورهای حاشیه خلیج فارس وارد استان ما شد.

دبیری با بیان اینکه اردیبهشت همان سال این آفت در منطقه اوز گزارش شد، گفت: از آن زمان تاکنون این آلودگی در استان باقی مانده است و هر چند تلاش‌هایی نیز صورت گرفته اما به صورت کامل مهار نشده است.

مدیر حفظ نباتات سازمان جهاد کشاورزی فارس با بیان اینکه  14 - 15 شهرستان استان تولید خرما دارند، افزود: در شهرستان‌های خنج، اوز، گراش، خفر، جهرم، قیروکارزین و لامرد آلودگی به این آفت وجود دارد.

کمبودها در راه تشخیص آفت

وی در تشریح این آفت و اتفاقی که بر اثر آن برای درخت رخ می‌دهد، بیان کرد: این آفت یک آفت خاموش است چون لارو این نوع سوسک به داخل تنه درخت نفوذ می‌کند و بدون اینکه متوجه آفت شویم بعد از 3 تا 4 سال درخت خشک می‌شود و از بین می‌رود. 

مدیر حفظ نباتات سازمان جهاد کشاورزی فارس با بیان اینکه تشخیص آفت سخت است، عنوان کرد: تشخیص آفت نیاز به دستگاه‌های مخصوص یا سگ‌های ردیاب برای شناسایی دارد همچنین برای تشخیص به افراد ماهری که آفت را تشخیص دهند وجود دارد که در زمینه تشخیص آفت کمبودهایی وجود دارد.

تاکنون بیش از 3 هزار نخل آلوده شدند

دبیری درباره وضعیت ابتلای نخلستان‌های فارس به این آفت گفت: در سال 1400 تا بهمن ماه هزار و 170 درخت آلوده شد که هزار و 33 مورد آن تیمار و 137 مورد امحا شدند اما از ابتدای درگیری درختان نخل استان با این آفت 3 هزار و 260 مورد آلوده شدند که 2 هزار و 921 مورد تیمار و 339 درخت نیز امحا شدند.

وی با بیان اینکه برای کنترل آفت نیاز به آموزش و اطلاع‌رسانی است، تصریح کرد: رعایت قرنطینه گیاه آلوده باید به عنوان یک فرهنگ در میان کشاورزان نهادینه تا از گسترش آفت جلوگیری شود.

مدیر حفظ نباتات سازمان جهاد کشاورزی فارس خاطرنشان کرد: هر گونه اقلام گیاهی تکثیری از مناطق آلوده نباید منتقل شود یا اینکه با نظر کارشناسان باشد اگر این موارد رعایت شود آفت نیز کنترل می‌شود.

لزوم همراهی کشاورزان برای مقابله با آفت تنبل

دبیری با بیان اینکه این آفت یک آفت تنبل است چراکه پرواز نمی‌کند، افزود: مهم‌ترین راه انتقال آفت، نقل و انتقال پاجوش آلوده است به همین دلیل از کشاورزان درخواست می‌شود نسبت به این امر دقت داشته باشند.

وی با بیان اینکه 38  هزار هکتار نخلستان در استان فارس وجود دارد و این آفت فقط در نخل وجود دارد، از کشاورزان درخواست کرد که از نظرات کارشناسان جهاد کشاورزی استفاده کنند و توصیه‌های آنها را برای جلوگیری از گسترش آفت جدی بگیرند.

مدیر حفظ نباتات سازمان جهاد کشاورزی فارس به اقدامات انجام شده در استان نیز اشاره و تصریح کرد: دستگاه تزریق سم به تنه برای نخستین بار در کشور در استان فارس استفاده شده همچنین تشخیص درخت‌های آلوده با استفاده از دستگاه صوتی از دیگر اقداماتی است که در استان فارس انجام شده است.

دبیری به ردیابی و پایش باغات آلوده از طریق تصاویر ماهواره‌ای نیز اشاره کرد و گفت: جهاد کشاورزی به صورت شبانه‌روزی تلاش می‌کند تا ظرفیت‌های کشاورزی استان که یکی از منابع اصلی اقتصاد است حفظ شود که در این میان همراهی و همکاری مردم نیز شرط است.

انتهای پیام/424/ش

پربیننده‌ترین اخبار استانها
اخبار روز استانها
آخرین خبرهای روز
فلای تو دی
تبلیغات
همراه اول
رازی
شهر خبر
فونیکس
میهن
طبیعت
گوشتیران
رایتل
مادیران
triboon