عزم دولت سیزدهم برای نجات جنگل‌های زاگرس/ ماموریت بازگشت تنفس به ریه‌های ایران + فیلم


عزم دولت سیزدهم برای نجات جنگل‌های زاگرس/ ماموریت بازگشت تنفس به ریه‌های ایران + فیلم

گروه استان‌ها- خشکیدگی و زوال جنگل‌های بلوط که سال‌ها به عنوان یک بحران ریه‌های ارزشمند زاگرس را در استان لرستان نشانه گرفته بود در دولت سیزدهم با اختصاص اعتبار جهت مقابله با این پدیده، مورد توجه و تاکید قرار گرفته است.

به گزارش خبرگزاری تسنیم از خرم‌آباد، حدود 43 درصد از مساحت استان لرستان را جنگل تشکیل می‌دهد که بالغ بر یک میلیون و 200 هزار هکتار است و به بیانی دیگر 10 درصد جنگل‌های ایران و 20 درصد جنگل‌های زاگرس در این استان قرار دارند. 

ناحیه رویشی زاگرس وسیع‌ترین رویشگاه گونه‌های مختلف بلوط محسوب می‌شود، این ناحیه حدود 6 میلیون هکتار وسعت دارد که از شمال غربی کشور واقع در استان آذربایجان غربی شروع شده و با جهت شمال غربی- جنوب شرقی به استان فارس می‌رسد و 11 استان کشور را در بر می‌‌گیرد. 

بیشترین مساحت ناحیه رویشی زاگرس مربوط به دو استان فارس و لرستان است که 40 درصد جنگل‌های ایران را شامل می‌شود و حدود 20 درصد خاک ایران را در بر می‌گیرد و بیش از 40 درصد آب مورد نیاز کشور از این ناحیه رویشی تولید می‌شود و از این نظر مهم‌ترین ناحیه رویشی کشور به حساب می‌آید.

به گواه کارشناسان محیط زیست، جنگل‌های بلوط زاگرس به عنوان ریه‌های کشور محسوب می‌شوند و نقش بسزایی در جلوگیری از خطرات بحران‌های زیست‌محیطی همچون سیل، زلزله و طوفان‌های مهیب ایفا می‌کنند.

یکی از مهمترین چالش‌هایی که جنگل‌های بلوط استان لرستان در سال‌های اخیر با آن مواجه شده زوال یا خشکیدگی است. 

عدم توجه جدی به پدیده زوال

گرچه در سال‌های اخیر با انجام اقداماتی همچون عملیات اصلاح سطوح آب‌گیری، ذخیره‌سازی آب، نهال‌کاری و عملیات‌های پرورشی بهداشتی سعی شده در جلوگیری از خشکیدگی بیشتر جنگل‌های بلوط قدم‌هایی برداشته شود اما با توجه به وسعت مناطق دچار خشکیدگی شده کافی و نجات بخش نبوده و همین امر سبب شد تا حسین گودرزی نماینده دورود و ازنا در سال 99 با طرح سوال از وزیر  کشاورزی دولت دوازدهم در مورد عدم مبارزه با بیماری زوال درختان بلوط و حفظ این گونه ارزشمند خواستار پاسخگویی به سؤالات مطروحه شود.

گودرزی در خلاصه سؤال خود متذکر شده بود که وزارت جهاد کشاورزی و سازمان جنگل‌ها و مراتع نسبت به عارضه فراگیر بیماری زوال درختان بلوط زاگرس موسوم به بیماری زغال بلوط اهمال و کوتاهی داشته و از آنجا که جنگل‌های زاگرس در اصطلاح کارشناسان ریه تنفسی ایران محسوب شده‌اند، کوتاهی وزارت خانه محرز و یک مسئله ملی است. 

پیگیری نماینده دورود و ازنا و تعدادی از نمایندگان مناطق زاگرس‌نشین در این زمینه باعث شد تا وزیر جهاد کشاورزی دولت دوازدهم با حضور در کمیسیون کشاورزی مجلس به سه سوال نماینده دورود و ازنا در مورد «علل حذف اعتبار اختصاص یافته به بیماری زوال بلوط»، «اقدامات مؤثر این وزارتخانه در مهار این بیماری» و  «اقدامات مؤثر وزارتخانه در مهار 560 هزار هکتار درختان بلوط دچار بیماری استان لرستان» پاسخ دهد.

برعکس دولت‌های پیشین که به موضوع زوال جنگل‌های بلوط زاگرس چندان وقعی ننهادند، دولت سیزدهم با پیگیری‌های استاندار لرستان در نخستین سفر رئیس جمهور و اعضای هیئت دولت به استان، موضوع پیشگیری از زوال جنگل‌های بلوط استان لرستان را به عنوان یک پروژه ملی تعریف و به صورت ویژه در دستور کار خود قرار داد و در این راستا مبلغ 20 میلیارد تومان اعتبار به صورت ویژه برای احیای جنگل‌های بلوط اختصاص یافت تا اهمیت حفظ جنگل‌های بلوط زاگرس بیش از پیش بر همگان روشن شود.

سید جواد ساداتی نژاد وزیر جهاد کشاورزی در جلسه شورای اداری که با حضور رئیس جمهور در 19 آذرماه 1400 در دانشگاه لرستان برگزار شد در این رابطه اظهار داشت: ستاد مدیریت کنترل و جلوگیری از زوال جنگل‌های زاگرس استان لرستان ذیل کارگروه بیابان‌زایی فعالیت خود را شروع می‌کند. 

جنگل‌های زاگرس میراث بین نسلی کشور

وی با بیان اینکه دومین سد جنگل‌های زاگرسی در کشور، مربوط به استان لرستان است، افزود: به منظور جلوگیری از زوال جنگل‌های زاگرس که میراث بین نسلی در کشور محسوب می‌شوند 20 میلیارد تومان برای این امر در نظر گرفته شده است تا ستاد مدیریت کنترل و جلوگیری از زوال جنگل‌های زاگرس ذیل کارگروه بیابان‌زایی فعالیت خود را شروع کند. 

احسان سهرابی رئیس اداره جنگل‌داری و جنگل‌کاری منابع طبیعی استان لرستان اظهار داشت: یکی از مهمترین عواملی که در طول دهه‌های اخیر ضربات جبران ناپذیری بر پیکره نحیف جنگل‌های بلوط وارد کرده است پدیده شوم زوال بلوط و یا همان خشکیدگی بلوط است که سطح بسیار زیادی از جنگل‌های زاگرس به ویژه در لرستان تحت تاثیر خود قرار داده به گونه‌ای که بیش از 550 هزار هکتار از جنگل‌های بلوط دچار خشکیدگی شده و یا در معرض خشکیدگی قرار گرفته‌اند. 

وی عنوان کرد: در سال‌های پربارشی مانند 1397 و 1398 میزان پدیده زوال بلوط و خشکیدگی به شدت متوقف شد اما با ادامه روند کاهش بارندگی در سال گذشته باز هم سر و کله زوال بلوط و خشکیدگی در این ناحیه پیدا شده است. 

رئیس اداره جنگل‌داری و جنگل‌کاری اداره‌کل منابع طبیعی و آبخیزداری لرستان با اشاره به مصوبات سفر رئیس جمهور به استان لرستان در حوزه منابع طبیعی و آبخیزداری گفت: مبلغ 20 میلیارد تومان اعتبار در سفر رئیس‌ جمهور برای اجرای برنامه‌های بلندمدت مقابله با زوال بلوط به این استان اختصاص یافت. 

وی بیان کرد: بر اساس اعلام سازمان جنگل‌ها و مراتع کشور از 20 میلیارد تومان اختصاص یافته برای مقابله با زوال بلوط استان لرستان امسال پنج میلیارد تومان به این استان تخصیص یافت و مابقی نیز در سال‌های آینده تخصیص می‌یابد. 

اختصاص20 میلیارد تومان اعتبار برای پیشگیری از زوال

سهرابی با اشاره به برنامه‌های در نظر گرفته‌ شده برای مقابله با پدیده زوال در استان لرستان افزود: احیا و بازسازی در کانون‌های خشکیدگی جنگل‌های بلوط، عملیات مکانیکی و ذخیره نزولات آسمانی در حوزه‌های جنگلی و فعالیت‌های آموزشی- ترویجی در راستای توانمندسازی جوامع محلی از برنامه‌های بلندمدت در نظر گرفته شده برای مقابله با پدیده زوال جنگل‌های بلوط است. 

 

وی افزود: پنج برنامه اداره جنگل‌داری و جنگل‌کاری اداره‌کل منابع طبیعی و آبخیزداری لرستان را به سازمان جنگل‌ها و مراتع کشور ارائه داده‌ایم که به‌ محض تبدیل به موافقت‌نامه ملی برای اجرا به این استان ابلاغ می‌شود. 

سید عماد شاهرخی رئیس سازمان جهاد کشاورزی استان لرستان نیز تصریح کرد: 160 میلیارد تومان اعتبار در سفر 19 آذر رئیس جمهور به لرستان به طرح‌های آبخیزداری و آبخوانداری لرستان اختصاص یافت که تاکنون 25 میلیارد تومان آن وصول شده است.

وی افزود: 20 میلیارد تومان در راستای پیشگیری از زوال بلوط و 10 میلیارد تومان برای ایجاد پاسگاه های حفاظتی در استان اختصاص یافت که تاکنون 25 میلیارد تومان از این مصوبات تخصیص و جذب شده است. 

با وجود نقش مهم جنگل‌های بلوط استان لرستان در جلوگیری از بحران‌ها و آلودگی‌های زیست محیطی، متاسفانه در سال‌های اخیر مقابله با پدیده زوال و خشکیدگی آنها مورد توجه جدی قرار نگرفته بود و حالا دولت سیزدهم عزمی مصمم برای مقابله با پدیده زوال و خشکیدگی جنگلهای بلوط گرفته و مردم لرستان امیدوار هستند تا با نگاه دولت ریه های ارزشمند زاگرس مجددا احیا شوند.

 

 

انتهای پیام/641/ح

پربیننده‌ترین اخبار استانها
اخبار روز استانها
آخرین خبرهای روز
فلای تو دی
تبلیغات
همراه اول
رازی
شهر خبر
فونیکس
میهن
طبیعت
پاکسان
گوشتیران
رایتل
مادیران
triboon