تحولات اوکراین| روسیه تدابیری تلافی‌جویانه در واکنش به ارسال موشک‌های دوربرد به اوکراین اتخاذ می‌کند/ مذاکرات وزرای خارجه روسیه و ترکیه درباره صادرات غلات اوکراین


تحولات اوکراین| روسیه تدابیری تلافی‌جویانه در واکنش به ارسال موشک‌های دوربرد به اوکراین اتخاذ می‌کند/ مذاکرات وزرای خارجه روسیه و ترکیه درباره صادرات غلات اوکراین

مشاور دبیرکل ناتو با اشاره به اینکه مقامات بروکسل تضمینی درباره عدم استقرار تسلیحات هسته‌ای در خاک فنلاند و سوئد نخواهند داد، گفت: البته پیمان آتلانتیک شمالی انتظار «واکنش قهرآمیزی» از سوی روسیه به گسترش این بلوک در منطقه اسکاندیناوی را ندارد.

به گزارش گروه بین‌الملل خبرگزاری تسنیم، کامی گران، مشاور امور دفاعی دبیرکل پیمان آتلانتیک شمالی شب گذشته، سه‌شنبه، اعلام کرد که اگر سوئد و فنلاند به عضویت ناتو درآیند، این اتحاد نمی‌تواند عدم استقرار تسلیحات هسته‌ای در خاک این کشورها را تضمین کند. وی گفت: «هر کشوری در زمینه هسته‌ای آزادی پذیرش یا عدم پذیرش این نوع سلاح را دارد و ما در مورد ایجاد محدودیتی در این زمینه صحبت نمی‌کنیم.»

این مقام ناتو یادآور شد که پیمان آتلانتیک شمالی انتظار «واکنش قهرآمیزی» از سوی روسیه به گسترش این بلوک در اسکاندیناوی را ندارد. گران در عین حال تأکید کرد که کشورهای اسکاندیناوی مواضعی مسالمت‌آمیز دارند و به‌دنبال ایجاد درگیری با همسایه خود، روسیه نیستند، بنابراین دلیلی برای انجام اقدامات تهاجمی از سوی مسکو وجود ندارد، ضمن اینکه، انتظار می‌رود مسکو در پاسخ به گسترش ناتو از توان نظامی هم استفاده نکند.

وی همچنین ابراز امیدواری کرد که اختلافات ترکیه، سوئد و فنلاند بر سر موضوع عضویت این دو کشور در ناتو حل‌وفصل شود. گران بر اهمیت مذاکرات در این زمینه و لزوم در نظر گرفتن منافع آنکارا تأکید کرد.

روز گذشته سرگئی لاوروف، وزیر امور خارجه روسیه ابراز اطمینان کرد که ورود سوئد و فنلاند به ناتو وضعیت سیاسی در قاره اروپا را بهبود نخواهد بخشید.

پیش از این، وزارت امور خارجه روسیه از قصد هلسینکی و استکهلم برای پیوستن به این ناتو انتقاد کرده و یادآور شده بود که این تصمیم امنیت این دو کشور را تقویت نخواهد کرد.

این خبر به‌روزرسانی می‌شود| در ادامه می‌توانید تحولات مربوط به روز صد و پنجم جنگ اوکراین را دنبال بفرمایید:

***

20:54- اکونومیست: با وجود تحریم ها واردات نفت روسیه به اتحادیه اروپا افزایش یافته است

اکونومیست در گزارشی نوشت  که تحریم‌ها علیه روسیه تاکنون تأثیر مطلوبی برای اروپا نداشته است - برعکس، واردات نفت روسیه به  اتحادیه اروپا از آغاز جنگ حتی افزایش یافته است. این نشریه در این گزارش  به ارقام سرویس اطلاع رسانی "آرگوس مدیا" اشاره کردند. بر این اساس، بین ژانویه تا آوریل واردات نفت اروپا  از روسیه  14 درصد افزایش یافت و از 750 هزار بشکه به 857 هزار بشکه در روز رسید.

20:31- تاکید آلمان بر لزوم گسترش همکاری‌های انرژی با کشورهای شمال آفریقا و خاورمیانه

"رابرت هابک" ، وزیر اقتصاد آلمان بر لزوم گسترش همکاری انرژی با کشورهای شمال آفریقا و خاورمیانه تاکید کرده است.
هابک امروز چهارشنبه در یک کنفرانس انرژی در اردن، با هدف روی آوردن به انرژی های تجدیدپذیر گفت: آلمان و اروپا در حال تغییر هستند و اشتهای زیادی برای انرژی دارند.
 وی تاکید کرد: البته اردن و کل منطقه ابتدا باید به بازارهای خود خدمت کنند. اما اگر امکان تولید برق در اینجا و در این منطقه آفتابی وجود داشته باشد و آن را از طریق کابلی در سراسر دریای مدیترانه به اروپا بیاوریم یا اگر بتوان هیدروژن تولید شده با کمک انرژی خورشیدی را به اروپا آورد، بسیار جای خرسندی است. هابک گفت. تقاضای زیادی در آلمان و اروپا، برای هیدروژن سبز و انرژی خورشیدی ارزان وجود دارد.
نمایندگان آلمان، اردن و دیگر کشورهای منطقه بیانیه مشترکی را در کنفرانس اردن و آلمان امضا کردند. از جمله، آنها توافق کردند که احتمالات تقویت خطوط انرژی بین اتحادیه اروپا از یک سو و خاورمیانه و شمال آفریقا از سوی دیگر را بررسی کنند. این باید به گسترش انرژی های تجدیدپذیر در هر دو منطقه کمک کند.

20:27- اوکراین دلیل واقعی بحران غلات را تجاوز روسیه اعلام کرد

اوکراین اظهارات روسیه مبنی بر اینکه تحریم های غرب علیه مسکو دلیل افزایش قیمت غلات در سراسر جهان است را رد کرده است.
"دیمیترو کولبا"، وزیر امور خارجه اوکراین روز چهارشنبه در یک نشست خبری با خبرنگاران اوکراینی گفت: دلیل واقعی این بحران، تجاوز روسیه است، نه تحریم‌ها.

20:26- از آغاز جنگ اوکراین 3.9 میلیون اوکراینی به لهستان رفته‌اند

از زمان شروع حمله روسیه به اوکراین، مرزبانان لهستانی 3.9 میلیون ورود از کشور همسایه خود (اوکراین)  را ثبت کرده اند. همانطور که مقامات روز چهارشنبه در توییتر اعلام کردند، روز سه شنبه، 22100 نفر از مرز لهستان عبور کردند. در جهت مخالف، 21300 نفر روز سه شنبه از مرز لهستان به اوکراین عبور کردند. از آغاز جنگ در 24 فوریه، حدود 1.92 میلیون نفر از لهستان وارد اوکراین شده اند. به گفته مقامات، بیشتر این افراد شهروندان اوکراینی بودند.

20:19- اوکراین میانجی گری ترکیه برای از سرگیری صادرات غلات را رد کرد

اتحادیه تاجران غلات اوکراین تلاش های ترکیه برای از سرگیری صادرات از طریق دریای سیاه را رد کرده است. "سرهی ایواشچنکو"، رئیس این اتحادیه روز چهارشنبه گفت که آنکارا نفوذ کافی برای میانجیگری در توافق با روسیه و تضمین پایبندی به این توافق را ندارد.
ایواشچنکو گفت: ترکیه در دریای سیاه قدرت کافی برای تضمین امنیت بار و بنادر اوکراین را ندارد. اوکراین ترجیح می دهد کشتی های ناتو وارد دریای سیاه شوند و به عنوان ضامن عمل کنند.  وی روسیه را به مین گذاری در این منطقه متهم کرد. به گفته وی پاکسازی این مناطق سه تا چهار ماه طول خواهد کشید.

20:05- سازمان ملل: از آغاز جنگ بیش از 7 میلیون اوکراینی از مرزها عبور کرده‌اند

بر اساس گزارش سازمان ملل متحد، از آغاز جنگ بیش از هفت میلیون نفر از مرز اوکراین عبور کرده اند. با این حال، مشخص نیست که چه تعداد از این افراد عبوری از گذرگاه های مرزی پناهنده هستند و چه تعداد از مردم به دلایل دیگر به طور موقت کشور را ترک کرده اند. تعداد پناهندگان در اروپا 4.7 میلیون نفر اعلام شده است. اکثر پناهندگان اوکراینی  به لهستان، روسیه و مولداوی پناهنده شده اند.

19:40- سفر فرستاده ویژه اوکراین به برلین  

"اولکسی چرنیشف"، فرستاده ویژه اوکراین برای دیدگاه اتحادیه اروپا، از آلمان خواسته است که سلاح های سنگین اعلام شده را در اسرع وقت تحویل دهد. چرنیشوف روز چهارشنبه به شبکه های تلویزیونی آر تی ال و ان تی وی گفت: ما از حمایت آلمان سپاسگزاریم. اما در این شرایط جنگی فقط می توان در واقعیت صحبت کرد و حقایق خود سخن می گویند.
وزیر توسعه منطقه ای اوکراین که به برلین سفر کرده است، گفت: ما به تسلیحات سنگین نیاز فوری داریم. و ما انتظار داریم که این سلاح ها در اسرع وقت تحویل داده شود.

19:26- کمیسیون اروپا روسیه را مسئول قحطی قریب الوقوع در دنیا دانست

"اورزولا فون در لاین"، رئیس کمیسیون اتحادیه اروپا، "ولادیمیر پوتین"، رئیس جمهور روسیه را مسئول قحطی قریب الوقوع در جهان به دلیل جنگ در اوکراین دانست. این مقام اروپایی روز چهارشنبه در پارلمان اروپا در استراسبورگ گفت: غذا اکنون به بخشی از زرادخانه ترور کرملین تبدیل شده است.
وی تاکید کرد: این یک محاصره سرد، بی رحمانه و حساب شده توسط پوتین علیه برخی از آسیب پذیرترین کشورها و مردم جهان است.
فون در لاین گفت: تنها در سال جاری، حدود 275 میلیون نفر حداقل در معرض خطر بالای ناامنی غذایی قرار می گیرند. با توجه به تورم غالب، این اعداد می توانند به سرعت از کنترل خارج شوند. این بحران غذایی ناشی از جنگ تجاوزکارانه پوتین است. رئیس کمیسیون اروپا همچنین روسیه را به بمباران انبارهای غلات در اوکراین متهم کرد.
"چارلز میشل"، رئیس شورای اروپایی هم بیانیه مشابهی را بیان کرده و گفت: روسیه از غذا به عنوان سلاح جنگی استفاده می کند، غلات را می دزدد، بنادر را مسدود می کند و زمین های کشاورزی را به میدان جنگ تبدیل می کند. حدود 20 میلیون تن غلات در اوکراین مسدود شده است. میشل از کشورهای متاثر از بحران غذایی درخواست کرد که ادعاهای روسیه را باور نکنند. مسکو تحریم های اتحادیه اروپا را عامل افزایش قیمت مواد غذایی در بازارهای جهانی می داند. اتحادیه اروپا این را رد می کند.

19:11- درخواست مجد اوکراین برای اعطای سریع وضعیت نامزدی عضویت در اتحادیه اروپا

"روسلان استفانچوک"، رئیس پارلمان اوکراین، نامزد شدن کشورش برای عضویت در اتحادیه اروپا را انگیزه ای برای اصلاحات بیشتر توصیف کرده است.  وی روز چهارشنبه در سخنانی در پارلمان اروپا در استراسبورگ، تلاش کرد تا چشم انداز عضویت در اتحادیه اروپا را دریافت کند و امید اوکراینی ها را از بین نبرد.  وی تاکید کرد: مهم است که اوکراین این محرک را از نشست سران اتحادیه اروپا در 23 تا 24 ژوئن دریافت کند.
"استفانتچوک" امروز چهارشنبه در استراسبورگ با تشویق طولانی نمایندگان مورد استقبال قرار گرفت. وی پیش از این در اول مارس در مقابل پارلمان اتحادیه اروپا به همراه ولادیمیر زلنسکی، رئیس‌جمهور اوکراین به صورت زنده از طریق ویدئو صحبت کرده بود. کی یف مدت کوتاهی پس از آغاز جنگ روسیه علیه اوکراین برای پیوستن به اتحادیه اروپا درخواست داد. کمیسیون اتحادیه اروپا در نظر دارد تا قبل از نشست سران اتحادیه اروپا در 23 و 24 ژوئن، توصیه خود را در مورد اینکه آیا این کشور باید وضعیت نامزدی اعطا کند یا خیر، ارائه دهد. سپس کشورهای اتحادیه اروپا باید به اتفاق آرا در مورد چگونگی ادامه این روند تصمیم بگیرند.
"استفانتچوک" روز چهارشنبه گفت: ما باید بشنویم که کاری که انجام می دهیم بیهوده نیست. ما به این انگیزه نیاز داریم، ما به وضعیت نامزدی نیاز داریم. این چیزی است که مردم اوکراین باید از اروپا بشنوند. وی با اشاره به نشست دو هفته دیگر اتحادیه اروپا گفت: این روز باید روزی باشد که پیروزی بزرگ اوکراین آماده شود. اگر به اوکراین عنوان نامزد اعطا نشود، این پیام به "ولادیمیر پوتین"، رئیس جمهور روسیه ارسال خواهد شد که مجازات نخواهد شد.

18:46- ایتالیا محاصره بنادر اوکراین توسط روسیه را به شدت محکوم کرد

"لوئیجی دی مایو"، وزیر امور خارجه ایتالیا، محاصره بنادر اوکراین توسط نیروی دریایی روسیه را به شدت محکوم کرد.  وی در این باره گفت: مسکو در حال حاضر مانع از تخلیه غلات اوکراینی می شود که در بسیاری از نقاط جهان به شدت مورد نیاز است. دی مایو روز چهارشنبه در کنفرانسی درباره امنیت غذایی در پی جنگ اوکراین گفت: مسدود کردن گندم به معنای گروگان گرفتن میلیون‌ها کودک، زن و مرد و محکوم کردن آنها به مرگ است. علاوه بر کشورهای هم مرز با منطقه مدیترانه، آلمان نیز به عنوان رئیس G7 در این نشست آنلاین شرکت کرد.

"دی مایو" ابراز امیدواری کرد که با میانجیگری ترکیه، بتوان پایان محاصره دریای سیاه را مورد مذاکره قرار داد و  برای بسیاری از کشورها از جمله کشورهای آفریقایی بتوان دوباره گندم و غلات را تامین کرد. وزیر امور خارجه ایتالیا در یک کنفرانس مطبوعاتی در رم به همراه کو دونگیو، مدیر کل سازمان خواربار و کشاورزی ملل متحد (فائو) گفت: ما از روسیه انتظار سیگنال های واضح و ملموس داریم.

17:09- جو بایدن به مادرید می‌رود

کاخ سفید اعلام کرد جو بایدن رئیس جمهور آمریکا قصد دارد 28 ژوئن (7 تیر) برای شرکت در نشست ناتو به مادرید پایتخت اسپانیا سفر کند.

16:00- لاوروف: روسیه آماده شرکت نشستی به همراه سازمان ملل، ترکیه و اوکراین درباره صادرات غلات است

سرگئی لاوروف، وزیر امور خارجه روسیه امروز در یک کنفرانس مطبوعاتی پس از گفتگو با مولود چاووش‌اوغلو، وزیر خارجه ترکیه در آنکارا، اعلام کرد که روسیه آماده برگزاری نشستی چهارجانبه با حضور نمایندگان سازمان ملل، ترکیه و اوکراین در خصوص صادرات غلات در استانبول است.

لاوروف گفت: «ما برای برگزاری نشستهای مضاعفی در استانبول برای بررسی این مسئله آماده هستیم. ما از علاقه سازمان ملل برای مشارکت در این موضوع قدردانی می کنیم. البته صادقانه بگویم، این تنها یک اقدام نمادین است و چیزی را اضافه نخواهد کرد.» 

وزیر خارجه روسیه همچنین گفت: «اظهارات ولادیمیر زلنسکی مبنی بر اینکه برای مذاکره با مسکو ضروری است تا روسیه نیروهای خود را به خط تماس قبل از 24 فوریه( 5 اسفند) بازگرداند، نشان می‌دهد که وی در این مسئله جدی نیست و این موضع گیری کاملاً با ابتکاراتی که خود هیئت اوکراینی در مذاکرات ترکیه ارائه داده بود در تضاد است.» 

سرگئی لاوروف در خصوص تقاضای ولودیمیر زلنسکی برای ارائه سیستم‌های ضدکشتی به اوکراین و اینکه بعد کی‌یف خود درباره همه چیز تصمیم خواهد گرفت، یادآور شد که "کفایت" چنین اظهاراتی به اندازه کافی برای همه کاملاً قابل درک و روشن است.

وزیر امور خارجه روسیه همچنین گفت: عملیات نظامی ویژه برای غیرنظامی کردن اوکراین طبق برنامه ریزی و برای دستیابی به اهداف در نظر گرفته شده پیش خواهد رفت.

مولود چاووش اوغلو، وزیر امور خارجه ترکیه نیز مذاکرات روز چهارشنبه با سرگئی لاوروف، همتای روسی خود در آنکارا را مفید و سازنده خواند و یادآور شد که دو طرف درباره مسائل مهم منطقه‌ای از جمله بحران کنونی پیرامون اوکراین بطور مفصل بحث و تبادل نظر کردند.

15:42- گفتگوی تلفنی "زلنسکی" با " اولاف شولتز"

اولاف شولتز، صدر اعظم آلمان با ولادیمیر زلنسکی، رئیس جمهور اوکراین تلفنی گفتگو کرد. سخنگوی دولت آلمان گفت که شولتز، زلنسکی را در جریان آخرین تماس تلفنی خود با پوتین، رئیس جمهور روسیه و ماکرون، رئیس جمهور فرانسه در 28 ماه می قرار داد.

وی گفت: آنها توافق کردند که همه چیز باید انجام شود تا امکان صادرات غلات از اوکراین به ویژه از طریق دریا فراهم شود. به گفته این مقام آلمانی قرار شد شولتز و زلنسکی به گفتگو در مورد راه‌های حمایت از اوکراین ادامه داده  و در تماس نزدیک باقی بمانند.‎

13:35- وزارت دفاع روسیه: ارتش اوکراین در دونباس متحمل خسارات قابل توجهی شده است

سرلشکر ایگور کوناشینکوف سخنگوی رسمی وزارت دفاع روسیه امروز، چهارشنبه در جمع خبرنگاران اعلام کرد که گروه نظامیان اوکراینی در منطقه دونباس متحمل خسارات قابل توجهی از نظر نیروی انسانی، تسلیحات و تجهیزات نظامی شده است و تنها در جریان آزادسازی منطقه مسکونی سویاتوگارسکایا، بیش از 300 سرباز اوکراینی کشته شدند.

به گفته وی، در جریان این عملیات شش دستگاه تانک، 15 خودروی زرهی از انواع مختلف، 36 قبضه توپ و خمپاره‌انداز میدانی، چهار موشک انداز چندگانه گراد و بیش از 20 خودروی نظامی منهدم شدند.

این مقام نظامی افزود، سامانه‌های پدافند هوایی روسیه نیز موفق شدند دو فروند هواپیمای میگ-29 و یک فروند بالگرد میگ-8 ارتش اوکراین را در منطقه میکولایف سرنگون کردند. ضمن اینکه نیروهای هوا-فضای روسیه نیز در شبانه روز گذشته دو مقر فرماندهی نیروهای مسلح اوکراین، یک سامانه موشکی اوراگان و همچنین چهار انبار سلاح و مهمات و یک انبار سوخت برای تامین نیاز نیروهای مسلح اوکراین را منهدم کردند.

کوناشنکوف گفت: «در مجموع از ابتدای عملیات ویژه نظامی، 192 فروند هواپیما، 130 بالگرد، 1150 هواپیمای بدون سرنشین، 335 سامانه موشکی ضدهوایی، 3459 دستگاه تانک و سایر خودروهای زرهی، 489 سامانه موشک انداز چندگانه، 1822 توپ و خمپاره صحرایی و 3488 خودروی ویژه نظامی ارتش اوکراین از بین رفته است.»

12:42- زاخارووا: زلنسکی تنها درخواست‌های تحمیل شده غرب را تکرار می‌کند

ماریا زاخارووا، سخنگوی وزارت امور خارجه روسیه امروز چهارشنبه در گفتگو با رادیو اسپوتنیک اعلام کرد که سخنان ولادیمیر زلنسکی، رئیس ‌جمهوری اوکراین درباره احتمال مذاکره وی با رئیس جمهور ولادیمیر پوتین، «برنامه‌ای نوشته شده از سوی افراد دیگر» است.

این دیپلمات گفت: «همه این اظهارات باید به دقت بررسی قرار گیرند. اگر سخنان زلنسکی را به طور کلی ارزیابی کنیم، «اینها به وضوح متن‌ها و طرح‌هایی هستند که توسط کسانی نوشته شده و به او دیکته شده است.»

زاخارووا یادآور شد که سخنان رئیس جمهوری اوکراین درباره اینکه "پیروزی تنها در میدان جنگ بدست میاید، نه بر سر میز مذاکره " هم سخنان کلیشه‌ای است که آشکارا از سوی غرب تحمیل شده است.

به عقیده این دیپلمات روس، مسئله این است که کشورهای غربی، با محوریت آمریکا و ناتو، نمی‌خواهند راه حلی مسالمت آمیز برای بحران اوکراین ببینند و اصرار دارند که هیچ صحبتی درباره مذاکره با مسکو نباید شود.

زاخارووا افزود: مخالفت ایالات متحده با تلاش‌ها برای حل مسالمت آمیز مناقشه در اوکراین در طول هشت سال گذشته مشاهده شده ومسئله تازه‌ای نیست، فقط مرحله جدیدی از اقدامات آنها در رویارویی با روسیه است.

12:27- هشدار زلنسکی درباره در پیش بودن سخت ترین زمستان از زمان استقلال اوکراین

با توجه به تخریب نیروگاه های برق توسط حملات روسیه، ولادیمیر زلنسکی، رئیس جمهور اوکراین نسبت به کمبود گاز، زغال سنگ و برق در فصل سرمای  آینده هشدار داد. وی در یک سخنرانی ویدئویی گفت: این سخت ترین زمستان در تمام سال های پس از استقلال خواهد بود.‎

12:05- نروژ 22 فروند هویتزر خودکششی به اوکراین می‌دهد

نروژ 22 فروند هویتزر خودکششی را به اوکراین تحویل می دهد. بر اساس  اطلاعات وزارت دفاع نروژ، این تسلیحات همچنین  شامل قطعات یدکی، مهمات و سایر تجهیزات می شود.

وزارت دفاع نروژ اعلام کرد که دولت به دلایل ایمنی اعلام عمومی تحویل را به تعویق انداخته است و تحویل‌های آینده ممکن است اعلام نشده یا اظهار نظری در مورد آنها نشود.‎

11:27- تمایل اوکراین برای دستیابی به سامانه دفاع هوایی "گنبد آهنین"

روزنامه جروزالم پست (The Jerusalem Post) امروز، چهارشنبه، به نقل از یوگنی کارنیچوک، سفیر اوکراین در اسرائیل گزارش داد که کی‌یف مایل است تا سامانه دفاع هوایی "گنبد آهنین" را از طرف اسرائیلی خریداری کند.

سفیر اوکراین در این باره گفت: «ما به گنبد آهنین نیاز داریم. ما به کمک مالی و صدقه در این رابطه نیاز نداریم و می‌توانیم این سامانه دفاع هوایی را بخریم.» 

در عین حال، منابع خبری این نشریه یادآور شدند که اسرائیل بعید است این سامانه را به اوکراین یا هر کشور دیگری بفروشد، برای اینکه در این رابطه قوانین صادرات محصولات دفاعی امضا شده‌ای با ایالات متحده است.  

پیش از این، ویکتوریا نولند، معاون وزیر امور خارجه گفته بود که ایالات متحده نمی تواند سامانه دفاع موشکی "گنبد آهنین" را در خاک اوکراین مستقر کند، برای اینکه استقرار آن نیازمند منابع زیادی از لحاظ آماده سازی یک تأسیسات نظامی مستحکم در این کشور است.

11:19- سفارت روسیه: تحویل توپخانه دوربرد به اوکراین، بی‌مسئولیتی آمریکا را نشان می‌دهد

سفارت فدراسیون روسیه در ایالات متحده در بیانیه‌ای که امروز، چهارشنبه منتشر شد، تاکید کرده که واشنگتن با ارسال سیستم‌های توپخانه دوربرد به اوکراین، با وجود خطر تشدید وخامت اوضاع در این کشور، رویکرد غیرمسئولانه خود را نشان داده است. 

در این بیانیه یادآوری شده است: «اگر نیروهای مسلح اوکراین از این سیستم‌ها برای حمله به خاک فدراسیون روسیه استفاده کنند، خطر اصلی، تشدید درگیری است و این روند اوضاع می‌تواند با عواقب غیر قابل پیش بینی همراه باشد. علاوه بر این، واشنگتن این تهدید آشکار را نادیده گرفته که سلاح‌های مدرن با دقت بالا ممکن است به دست نیروهایی تندرو، تروریست‌ها و گروه‌های ملی گرای افراطی نه تنها در خاک اوکراین، بلکه فراتر از مرزهای این کشور بیفتد.» 

سفارت روسیه تاکید کرد: «تحویل گسترده تسلیحات، تجهیزات نظامی و مهمات به مقامات کی‌یف گواه بر کناره‌گیری ایالات متحده از اصل بین‌المللی خویشتن‌داری است که توسط آن‌ها هنگام انتقال تجهیزات نظامی به مناطق درگیری ترویج می‌شود. چنین استانداردهای دوگانه‌ای اعتبار واشنگتن به عنوان یک شرکت کننده مسئول در مکانیسم‌های کنترل صادرات چندجانبه را تضعیف کرده است.»‎

11:08- دیدگاه سفیر سابق ایران درباره تحریم‌های ضدروسی آمریکا و اتحادیه اروپا

محسن پاک آیین، سفیر سابق جمهوری اسلامی ایران در جمهوری آذربایجان معتقد است که تحریم‌های غرب علیه روسیه، در واقع خود ایالات متحده و متحدانش را تحت تأثیر قرار داده است.

این دیپلمات سابق ایرانی در مصاحبه‌ای گفت: «متناقض‌ترین مسئله این است که مناقشه کنونی بر سر اوکراین دقیقاً امنیت کشورهایی را که تاکنون خود را حافظ یا ضامن امنیت جهان می‌دانستند، به خطر انداخته است.»

بدین ترتیب، به گفته سفیر سابق ایران در باکو، ایالات متحده و اتحادیه اروپا با اقدامات خود باعث تشدید و طولانی شدن درگیری نظامی در خاک اوکراین شدند و پس از آن، سیاست ایجاد محدودیت جدی علیه روسیه را تقویت کرده و مدعی شدند که از این طریق می‌خواهند به توقف جنگ در اوکراین دست یابند.

پاک آیین توضیح داد: «با این حال، آنها به صلح دست نیافتند که در اصل خواستار آن هم نیستند. در عوض اقدامات آنها حیات اقتصادی را در مقیاس کل کره زمین فلج کرده است.»

مواضع مشابهی در خصوص تحریم‌های ناکارآمد غرب علیه روسیه که منجر به بحران غذا در جهان شده، توسط یک ستون نویس در آژانس خبری بلومبرگ ابراز شد.

نویسنده معتقد است که اقدامات تنبهی برای روسیه از سوی ایالات متحده و اتحادیه اروپا بدون در نظر گرفتن پیامدهای سیاسی، اقتصادی و اجتماعی منفی آن برای سایر کشورها در نظر گرفته شده و عواقب جدی برای کل جهان، آنهم پس از بهبود نسبی اوضاع پس از دو سال سخت و ویرانگر همه گیری ویروس کرونا داشته است.

11:01- ژاپن تحریم‌های صادراتی علیه روسیه را گسترش می‌دهد

وزارت امور خارجه ژاپن روز سه شنبه اعلام کرد که این کشور دو بانک دیگر روسی و یک بانک بلاروسی را تحریم خواهد کرد و همچنین ممنوعیت صادرات کالا به فدراسیون روسیه را به دلیل ادامه وخامت اوضاع در اوکراین گسترش می‌دهد.

طبق این اطلاعات، به عنوان بخشی از بسته تحریمی جدید، دارایی‌های بانک کشاورزی روسیه، بانک اعتباری مسکو و بانک توسعه و بازسازی بلاروس مسدود خواهند شد. پرداخت و انجام معاملات با این موسسات تنها با دریافت مجوز مناسب از مقامات ژاپنی امکان پذیر خواهد بود. این اقدامات تحریمی از تاریخ 7 جولای، 17 خرداد ماه اجرایی شده است.

کالاهای جدیدی که تحت ممنوعیت صادراتی دولت ژاپن قرار خواهند گرفت، هنوز مشخص نشده است.

ژاپن پیش از این چندین بسته محدودیت‌ها را علیه روسیه به دلیل وضعیت پیرامون اوکراین اتخاذ کرده است. فهرست تحریم‌ها در حال حاضر شامل اسامی بیش از 700 شهروند روسیه، بلاروس، دونتسک و لوهانسک و همچنین بیش از 200 شرکت و سازمان روسی است.

فهرست کالاها و فناوری‌های ممنوعه صادرات به روسیه شامل بیش از 300 قلم کالا، از جمله نیمه هادی‌ها، تجهیزات امنیت دریایی و هوایی، تجهیزات مخابراتی، تجهیزات ارتباطی، محصولات نظامی از جمله سلاح، نرم افزار و تجهیزات پالایش نفت است.

علاوه بر این، ممنوعیتی برای عرضه کالاهای لوکس به روسیه از جمله خودروهایی به ارزش بیش از 6 میلیون ین (حدود 49 هزار دلار) اعمال شده است.

آمریکا از سفیر روسیه خواست اقدامات پوتین را محکوم کند

آناتولی آنتونوف، سفیر روسیه در ایالات متحده اعلام کرد که به‌تازگی نامه‌ای دریافت کرده است که در آن به وی پیشنهادی برای محکوم کردن سیاست ولادیمیر پوتین، رئیس‌جمهوری روسیه ارائه شده است.

آنتونوف شب گذشته در مصاحبه با شبکه اول تلویزیون روسیه گفت: «اخیراً از طریق پست نامه‌ای از طرف ایالات متحده دریافت کردم که در آن از من خواسته شد از میهن خود چشم‌پوشی و اقدامات رئیس جمهور ولادیمیر پوتین را محکوم کنم. اگر با این مسئله موافق باشم، به من پیشنهاد شده است با دفتر وندی شرمن، معاون اول وزیر امور خارجه تماس بگیرم.»

آنتونوف یادآور شد که وی نامه‌ای به وزارت امور خارجه ارسال کرده و خواستار توضیح در این زمینه شده است. او همچنین وادار کردن شهروندان و دیپلمات‌های روسیه به چنین اقداماتی را رفتاری بسیار نامناسب ارزیابی کرد، علاوه بر این، سفیر روسیه افزود که در خارج از ساختمان سفارت در واشنگتن، افراد خاصی شماره تلفن‌های خود را در اختیار اتباع روسی قرار می‌دهند و به آنها پیشنهاد می‌کنند با "اف‌بی‌آی" تماس بگیرند.

روسیه تدابیری تلافی‌جویانه در واکنش به ارسال موشک‌های دوربرد به اوکراین اتخاذ می‌کند

سفیر روسیه در ایالات متحده نسبت به اقدامات تلافی‌جویانه مسکو در قبال تحویل احتمالی موشکهای دوربرد آمریکایی به اوکراین هشدار داد. آناتولی آنتونوف گفت: «اگر آمریکایی‌ها تصمیم بگیرند موشک‌های دوربرد به اوکراین تحویل دهند، تردیدی ندارم که طرف روسی اقدامات کافی برای محافظت از خاک ما در برابر حمله احتمالی را انجام خواهد داد».

به‌گفته این دیپلمات، ایالات متحده به‌دنبال حل‌وفصل مناقشه در اوکراین نیست، بلکه تنها تمایل خود را برای تشدید بیشتر مشکلات با ارسال سلاح به "دولت غیرمسئول کی‌یف" نشان می‌دهد. وی یادآور شد که چنین سلاح‌هایی برای مردم عادی اوکراین و روسیه مرگ به‌همراه خواهد داشت و همچنین به ادامه درگیری کمک خواهد کرد.

سطح بی‌سابقه پایین‌بودن مذاکرات روسیه و ایالات متحده

آناتولی آنتونوف سفیر روسیه در ایالات متحده شب گذشته اعلام کرد که گفت‌وگوهای بین روسیه و آمریکا در سطح بی‌سابقه‌ای پایین است. این دیپلمات ادامه داد: «در ماه فوریه و بعد از آغاز عملیات نظامی ویژه دونباس، به‌ابتکارعمل واشنگتن، گفت‌وگوهای راهبردی، آن‌طور که ما آن را می‌نامیم، برای مدت نامعلومی متوقف شد. به ما گفته شد که مسئله کنترل تسلیحات دیگر در اولویت دولت ایالات متحده نیست.»

سفیر یادآور شد که در زمان حاضر تعامل دو کشور به بحث «مشکلات فنی» خلاصه شده است. در عین حال، به‌گفته این دیپلمات، وزرای دفاع روسیه و آمریکا، علی‌رغم شرایط ذکرشده، با یکدیگر در تماس هستند.

به‌گفته وی، روسیه آماده گفتگوی سازنده با طرف آمریکایی است، از جمله در مورد مسائل مربوط به کاهش تسلیحات، البته از سوی دیگر، مسکو قصد تحمیل تماس‌ها بدون ابتکارعمل متقابل را ندارد.

آمریکا با ارسال بالگردهای میگ‌ـ‌17 به اوکراین تعهدات خود را نقض کرده است

سفارت روسیه در ایالات متحده در بیانیه‌ای که صبح امروز، چهارشنبه، منتشر شد، یادآور شده است که ایالات متحده با تحویل بالگردهای میگ‌ـ‌17 ساخت روسیه به کی‌یف، که قبلاً برای استفاده از آن در ارتش افغانستان خریداری شده بود،  آشکارا تعهدات خود  را که پیش از این مقامات واشنگتن به‌عهده گرفته بودند، نقض کرده است.

در این بیانیه آمده است: "ما به این واقعیت توجه کردیم که بسته بعدی کمک نظامی ایالات متحده به اوکراین شامل چهار فروند بالگرد میگ‌ـ‌17 ساخت روسیه است که قبلاً توسط واشنگتن برای دولت افغانستان خریداری شده بود. این اقدام نقض آشکار تعهدات طرف آمریکایی در این زمینه است.»

توضیح مرکل درباره عدم‌دخالت خود در مناقشه اوکراین

آنگلا مرکل، صدراعظم سابق آلمان به‌دنبال میانجیگری در حل‌وفصل مناقشه کنونی بین روسیه و اوکراین نیست، برای اینکه از او چنین درخواستی نشده است. این سیاستمدار آلمانی شب گذشته در مصاحبه با شبکه تلویزیونی فونیکس با اعلام این مسئله، گفت: به‌عقیده من، من نباید کارهایی را انجام دهم که دولت آلمان از من نخواسته است.

علاوه بر این، خانم مرکل یادآور شد که قصد ندارد با ولادیمیر پوتین، رئیس‌جمهوری روسیه تماس بگیرد، زیرا این مذاکرات "هیچ سودی به‌همراه نخواهد داشت."

لازم به یادآوری است که به‌نوبه خود، طرف اوکراینی قبلاً از صدراعظم سابق خواسته بود در مناقشه کنونی مداخله کند.

صدراعظم سابق آلمان همچنین توضیح داد که چرا در نشست سران ناتو در بخارست در سال 2008 با پذیرش سریع اوکراین در این ائتلاف مخالفت کرد. آنگلا مرکل در این مصاحبه گفت: "اوکراین در آن زمان (در سال 2008) کشوری متفاوت بود، در زمینه سیاست داخلی به‌شدت تقسیم‌شده بود".

علاوه بر این، وی تأکید کرد که در آن زمان گسترش بلوک ممکن بود باعث درگیری با روسیه شود که به‌نفع کی‌یف نخواهد بود.

مرکل پیش از این نیز گفته بود که سیستم سیاسی اوکراین فاسد و "تحت نفوذ الیگارشها" قرار دارد.

زلنسکی بار دیگر بر آمادگی خود برای مذاکره با پوتین تأکید کرد

ولادیمیر زلنسکی، رئی‌ ‌جمهوری اوکراین معتقد است که «پیروزی باید در میدان نبرد به دست آید»، ولی او آماده گفت‌وگوهای صلح با ولادیمیر پوتین، رئیس‌جمهوری روسیه است. او این مسئله را شب گذشته در یک کنفرانس ویدئویی که توسط روزنامه "فایننشال تایمز" انگلیس در 7 ژوئن برگزار شد، بیان کرد.

زلنسکی یادآور شد که بن‌بست در روابط با روسیه، بهترین گزینه برای کی‌یف نیست. وی افزود: «ما به علاقه مستمر غرب و حمایت غرب از حاکمیت اوکراین نیاز داریم، ضمن اینکه تلاش برخی کشورهای غربی برای یافتن شرایط آتش‌بس بدون مشارکت کی‌یف سازنده نیست و هرگز نمی‌توان مذاکراتی را پشت‌سر اوکراین انجام داد.»

اعتراف رئیس‌جمهوری اوکراین به ناتوانی نظامی کشورش

ولادیمیر زلنسکی، رئیس‌جمهوری اوکراین شب گذشته در کنفرانس ویدئویی که توسط روزنامه "فایننشال تایمز" انگلیس ترتیب داده شده بود، اعتراف کرد که کشورش از لحاظ فناوری و توان نظامی از روسیه پایین‌تر است و توانایی حمله را ندارد. وی گفت: «ما از نظر فناوری نظامی در سطحی پایین‌تر هستیم، بنابراین نمی‌توانیم به روسیه حمله کنیم، در این صورت ما ضرر بیشتری خواهیم داشت و مردم اوکراین اولویت من هستند.»

زلنسکی همچنین این خبر را عالی خواند که بوریس جانسون، نخست وزیر بریتانیا توانست در سمت خود باقی بماند. وی گفت: «بسیار خوشحالم که متحد بسیار مهمی را از دست ندادیم. بوریس جانسون دوست واقعی اوکراین است و من او و دولت انگلیس را متحد اوکراین می‌دانم.»

رئیس‌‌جمهوری اوکراین در گفتگو با روزنامه انگلیسی فایننشال تایمز همچنین ابراز تأسف کرد که تحریم‌های غرب تأثیری بر مواضع روسیه در قبال اوکراین نداشته و تغییری در عملکرد مسکو نداشته است، زلنسکی از شرکای خارجی خود به‌خاطر این موضوع انتقاد کرد. وی همچنین یادآور شد که برخی کشورها از یک سو از اوکراین حمایت می‌کنند و از سوی دیگر در حال بررسی هستند که برای کاهش تحریم‌های ضدروسی چه‌کاری می‌توان انجام داد تا تجارت و اقتصاد آنها متضرر نشود.

سازمان ملل نتوانست اتهامات اوکراین علیه روسیه مبنی بر سرقت غلات را تأیید کند

استفان دوژاریک، سخنگوی رسمی دبیرکل سازمان ملل متحد شب گذشته، سه‌شنبه در یک نشست خبری اعلام کرد که ساختارهای سازمان ملل توانایی تایید ادعای مقامات کی‌یف مبنی بر اینکه روسیه غلات اوکراینی را صادر می‌کند را ندارند.

وی گفت: «ما این گزارش‌ها را در رسانه‌ها دیده‌ایم، با همکارانمان در برنامه جهانی غذا صحبت کرده‌ایم. آنها راهی برای تایید این ادعاها ندارند. همه ما طرفدار تجارت آزاد مواد غذایی در سراسر دریای سیاه هستیم تا نیازهای مردم سراسر دنیا را برآورده کنیم.»

صادرات غلات از اوکراین، در مرکز توجه مذاکرات لاوروف و چاووش‌اوغلو

سرگئی لاوروف، وزیر امور خارجه روسیه امروز چهارشنبه با مولود چاووش‌اوغلو، وزیر امور خارجه ترکیه گفتگو خواهد کرد. همانطور که انتظار می‌رود، وزرای خارجه دو کشور در خصوص  چشم انداز صادرات غلات از بنادر اوکراین و برنامه آنکارا برای انجام عملیات نظامی جدید در شمال سوریه و همچنین همکاری‌های دوجانبه گفتگو خواهند کرد.

لاوروف روز سه شنبه وارد آنکارا شد. به گفته وی، کارشناسان روسی نیز روز دوشنبه عازم ترکیه شدند. میخائیل بوگدانوف، نماینده ویژه رئیس جمهوری روسیه در امور خاورمیانه و آفریقا، پیشتر به خبرگزاری تاس گفته بود که در سفر لاوروف به ترکیه، نمایندگانی از وزارت دفاع روسیه نیز حضور خواهند داشت.

طبق اطلاعات وزارت امور خارجه روسیه، سرگئی لاوروف و مولود چاووش اوغلو در جریان یک نشست کاری در آنکارا، درباره روند اوضاع کنونی در اوکراین و همچنین دورنمای از سرگیری مذاکرات بین مسکو و کی‌یف گفتگو خواهند کرد.  وزرای خارجه روسیه و ترکیه در نظر دارند وضعیت منطقه قفقاز جنوبی، خاورمیانه و آسیای مرکزی و همچنین وضعیت امنیتی در منطقه دریای سیاه را بررسی کنند.

علاوه بر این، برنامه ریزی شده تا دورنمای همکاری‌های تجاری و اقتصادی در چارچوب تحریم‌های غرب علیه روسیه مورد بحث و بررسی قرار گیرد.

گفتگوی تلفنی وزرای دفاع روسیه و ترکیه درباره کشتیرانی در دریای سیاه

دفتر مطبوعاتی وزارت دفاع روسیه اعلام کرد که روز سه شنبه، سرگئی شایگو، وزیر دفاع روسیه با خلوصی آکار، همتای ترک خود، گفتگویی تلفنی انجام داد.

طبق این اطلاعات، طرفین بر ادامه تبادل نظر درباره اوضاع اوکراین و سوریه تاکید کردند. علاوه بر این، وزرای دفاع روسیه و ترکیه مسائل مربوط به ایمنی کشتیرانی در دریای سیاه، در رابطه با حل مشکل صادرات غلات از خاک اوکراین را مورد بحث و بررسی قرار دادند.

وزارت دفاع روسیه افزود: اهمیت ادامه همکاری نزدیک دو کشور در سوریه با هدف حفظ ثبات بلندمدت در منطقه مورد توجه قرار گرفت و وزرای دفاع روسیه و ترکیه به تماس‌های خود درباره این موضوعات ادامه خواهد یافت. یادآوری شده که این مذاکرات به ابتکارعمل طرف ترکیه‌ای انجام شده است.

زلنسکی از قصد اوکراین برای تعلیق صادرات گاز و زغال سنگ خبر داد

ولادیمیر زلنسکی، رئیس جمهوری اوکراین شب گذشته در کانال تلگرامی خود اعلام کرد که این کشور مجبور خواهد شد با شروع زمستان و سرد شدن هوای سرد، صادرات گاز و زغال سنگ به کشورهای دیگر را به طور موقت متوقف کند. به گفته وی، به همین دلیل تمام تولیدات گاز و زغال سنگ اوکراین به سمت رفع نیازهای داخلی شهروندان سوق داده خواهد شد.

دنیس اشمیگال، نخست وزیر اوکراین نیز روز گذشته در نشست دولت گفت که از پایان فوریه سال جاری، تولید زغال سنگ در معادن دولتی حدود یک سوم کاهش یافته است. او توصیه کرد که با توجه به این مسئله باید خود را برای سختی زمستان آینده آماده کرد.

لاوروف: کشورهای ناتو از توسعه پیمان امنیت جمعی خوششان نمی‌آید

سرگئی لاوروف، وزیر امور خارجه روسیه روز سه شنبه در مصاحبهای تلویزیونی اعلام کرد که کشورهای عضو ناتو از توسعه سازمان پیمان امنیت جمعی رضایت ندارند.  وی در عین حال تاکید کرد که با این وجود، سازمان پیمان امنیت جمعی بسته به نیازهایی که واقعاً در زندگی عملی منطقه نفوذ این سازمان ایجاد می شود، توسعه خواهد یافت.

وزیر خارجه روسیه یادآور شد که سازمان پیمان امنیت جمعی باید عاملی برای تضمین تعادل منافع در منطقه یورو آتلانتیک باشد. لاوروف گفت: «اکنون بحث داغی درباره چگونگی اجرای تصمیمات نشست سران سازمان امنیت و همکاری اروپا در مورد تضمین تقسیم ناپذیری امنیت آغاز شده و این یکی از سؤالات اساسی است که ما مطرح کرده و در چارچوب سازمان پیمان امنیت جمعی به اقدامات لازم برای تضمین تعادل امنیتی دست خواهیم زد.»

بلغارستان سلاح نظامی به اوکراین ارسال نخواهد کرد

کریل پتکوف، نخست وزیر بلغارستان روز سه شنبه در یک نشست خبری اعلام کرد که این کشور به تعهدات خود در قبال اوکراین برای تعمیر تجهیزات نظامی در کارخانه‌های بلغارستان عمل خواهد کرد، ولی برنامه‌ای برای تامین تسلیحاتی این کشور ندارد.

بطور همزمان رهبر حزب سوسیالیست بلغارستان و وزیر اقتصاد این کشور نیز از تصمیم مجلس ملی این کشور مبنی بر عدم ارسال سلاح به اوکراین خبر داده و گفت: «مجلس ملی تصمیم گرفته که مجوز ارسال سلاح به اوکراین را صادر نکند و این موضوع بسته شده است.»

پیش از این، ویتالی موسکالنکو، سفیر اوکراین در صوفیه، یادداشتی رسمی به وزارت امور خارجه ارسال کرده و از بلغارستان خواسته بود تا به این کشور تسلیحات، به ویژه تسلیحات مربوط به دوران شوروی، عرضه کند.

تحصیل به زبان روسی در لتونی بطور کامل ممنوع شد

کابینه وزرای دولت لتونی اصلاحاتی را در قانون آموزش و پرورش این کشور تصویب کرد. بر اساس بیانیه کابینه وزیران، کلیه آموزش‌های مدارس در تمامی سطوح در این کشور از این به بعد فقط به زبان لتونی انجام خواهد شد و استفاده از زبان روسی دیگر ممنوع شده است.

این گزارش یادآور شده که انتقال کامل به آموزش به زبان لتونی و حذف زبان روسی، طی سه سال آینده انجام خواهد شد.

تحولات روزهای گذشته پیرامون اوکراین را از لینک‌های زیر بخوانید:

انتهای پیام/

واژه های کاربردی مرتبط
واژه های کاربردی مرتبط
پربیننده‌ترین اخبار بین الملل
اخبار روز بین الملل
آخرین خبرهای روز
فلای تو دی
تبلیغات
همراه اول
رازی
شهر خبر
فونیکس
میهن
گوشتیران
رایتل
مادیران
triboon
طبیعت