جلسه پنج شنبه پارلمان عراق تکلیف رئیس جمهوری را مشخص می‌کند؟

جلسه پنج شنبه پارلمان عراق تکلیف رئیس جمهوری را مشخص می‌کند؟

پارلمان عراق در آستانه جلسه سرنوشت سازی قرار دارد که طی آن تکلیف رئیس جمهور جدید مشخص خواهد شد.

به گزارش گروه بین الملل خبرگزاری تسنیم، یکی از رهبران اتحادیه میهنی کردستان عراق به تشریح موضع این حزب در آستانه برگزاری جلسه پارلمان عراق پیرامون انتخاب رئیس جمهور جدید عراق پرداخت.

«غیاث سورچی» ابراز اطمینان کرد که توافقی میان این حزب و حزب مسعود بارزانی قبل از جلسه پنجشنبه پارلمان رخ خواهد داد.

وی تصریح کرد: هرچند تاکنون توافقی به دست نیامده است اما پیش از جلسه پارلمان توافق خواهیم کرد و از این موضوع اطمینان داریم.

سورچی ادامه داد: در دنیای سیاست هیچ چیز غیرممکنی وجود ندارد و سناریو سال 2018 هم محتمل است که در آن هر حزبی نامزد خود را معرفی کرد.

«سوزان منصور»، سخنگوی فراکسیون اتحادیه میهنی کردستان گفت که توافقی تاکنون بر سر نامزد ریاست جمهوری عراق بین دو حزب کرد صورت نگرفته و گفتگوها ادامه دارد و ممکن است به توافقی پیش از جلسه انتخاب رئیس جمهور در روز پنجشنبه منجر شود.

وی اشاره کرد که برهم صالح، همچنان تنها نامزد اتحادیه میهنی کردستان است و در صورتی که توافقی با حزب دموکرات کردستان صورت نگیرد، جلسه با دو نامزد یعنی «برهم صالح» و «ریبر احمد»، نامزد حزب دموکرات برگزار می شود.

از سوی دیگر «محما خلیل»، نماینده فراکسیون حزب دموکرات کردستان تاکید کرد که گفتگوها بین دو حزب ادامه دارد و ممکن است تا ساعاتی دیگر تصمیماتی اتخاذ شود.

خلیل افزود که هر احتمالی پیش از جلسه روز پنجشنبه وجود دارد، ممکن است دو حزب توافق کنند و ممکن است حزب دموکرات در جلسه روز پنجشنبه حاضر نشود، منتظر نتایج گفت‌وگوها تا ساعات آتی برای موضعگیری هستیم.

اسامی نامزدهای واجد شرایط ریاست جمهوری عراق

پارلمان عراق شامگاه دیشب اسامی نامزدهای ریاست جمهوری واجد شرایط را اعلام کرد که بر اساس آن 33 نامزد از مجموع 59 نامزد ریاست جمهوری واجد شرایط هستند.

طبق این گزارش، چهار نامزد انصراف دادند، 14 نامزد شرط سیاسی را نداشتند، دو نامزد شرط سیاسی لازم را نداشتند و علاوه بر آن مدارک دانشگاهی آنها مورد تایید قرار نگرفت.

همچنین سه نامزد مدارک دانشگاهی مورد تایید نداشتند و یک نامزد مشمول اقدامات مربوط به بازجویی و عدالت شد و یک نامزد دیگر هم مشمول اقدامات مربوط به بازجویی و عدالت و نیز دارا نبودن شرط سیاسی و یک نامزد هم شرط سنی را نداشت.

اسامی نامزدهای واجد شرایط به شرح زیر است؛

1 -فیصل محسن عبود صیاد الکلابی

2 -عبد اللطیف محمد جمال رشید الشیخ محمد

3 -رزکار محمد امین حمه سعید رمضان

4 -رعد خضیر دفاک صایل الجنابی

5 -خالد صدیق عزیز محمد

6 -احمد موح عمران شبین الربیعی

7 -شهاب احمد عبد الله علی النعیمی

8 -خدیجة خدایخش اسد قلاوس

9 -حیدر رشید عبد الرزاق کعید الطائی

10 -کمال عزیز محمد رحیم قیتولی

11 -حسین محسن علوان حسین الحسنی

12 -جمال کبسون حمید عباس

13 -احمد خلیل خضیر خلیل کاخوری

14 -اقبال عبد الله امین حسن حیلاوی

15 -برهم احمد صالح احمد

16 -لؤی عبد الصاحب عبد الوهاب محمد

17 -کاظم خضیر عباس حسن داوغنة

18 -جبار حسن جاسم عبود

19 -ریبوار اورحمن وستاصالح عارف

20 -ئومید عبد السلام قادر طه بالانی

21 -هادی عبد الحسین صدام محمد الفریجی

22 -عمر صادق مصطفى مجید العبدلی

23 -حمزة بریسم ثجیل مصحب المعموری

24  -ثائر غانم محمد علی العثمان

25 -احمد یحیى جاسم جوید الساعدی

26 -ریبر احمد خالد زبیر بارزانی

27 -حسین احمد هاشم وداعة الصافی

28 -ظافر عبد الأمیر جبار عبود القریشی

29 -احمد ساجت هاشم حسن العامری

30 -محمد عبید جدوع عبد الله

31 -علی عبد حمد داود الطائی

32 -عمر احمد کریم حسن به رزنجی

33 -فائزة جبار محمد باباخان

این درحالی است که الجزیره در گزارشی اعلام کرد: اختلافات میان دو حزب عمده کُرد درباره پست ریاست جمهوری عراق به قوت خود باقی است و مسعود بارزانی بر این باور است که حزبش کرسی بیشتری در پارلمان عراق به دست آورده است و باید این سمت به این حزب برسد.

بارزانی براین باور است که تصاحب پست ریاست جمهوری از سوی حزب اتحادیه میهنی برای پنجمین دوره متوالی غیرمنطقی است زیرا پایگاه مردمی آن افول کرده و شاهد دودستگی است زیرا 15 کرسی را به دست آورده و سه کرسی را هم نسبت به دور قبل از دست داده است.

برخی از سیاستمدارانی که الجزیره با آنها گفتگو کرده است امکان دست کشیدن بارزانی از پست ریاست جمهوری را در صورت تغییر برهم صالح از سوی حزب اتحادیه میهنی و معرفی دیگر دانسته‌اند که این از سوی اتحادیه میهنی مورد توجه قرار نخواهد گرفت زیرا بازگشت برهم صالح به سلیمانیه به مفهوم مشکلات داخلی فراوان حزب اتحادیه میهنی خواهد بود.

طبق گزارش این رسانه قطری، اتحادیه میهنی خواهان حمایت چارچوب هماهنگی از برهم صالح است و همین موضوع سبب شده است که حلبوسی و خنجر در کنار بارزانی باشند و یک سوم مختل کننده را ایجاد کنند.

«خالد الاسدی» نماینده پارلمان عراق به الجزیره گفت: گروه‌های سیاسی دیدارهایی با احزاب کرد برای کاهش اختلافات میان آنها داشته‌اند تا رئیس جمهور جدید انتخاب شود.

وی افزود: اصرار بر تشکیل جلسه پارلمان در هفته جاری و انتخاب رئیس جمهور و مشخص کردن تکلیف دولت در اسرع وقت است.

الاسدی تاکید کرد: اگر تکلیف رئیس جمهور از سوی کردها انتخاب نشود آنها با نامزدهای خود وارد جلسه خواهند شد تا نمایندگان رئیس جمهور را انتخاب کنند.

وی ایجاد یک سوم مختل کننده از سوی نمایندگان را بعید دانست زیرا همه خواهان روی کار آمدن دولتی با اختیارات کامل هستند.

این درحالی است که «احسان الشمری» رئیس اندیشکده سیاسی بر این باور است که اوضاع به نفع برهم صالح رقم خواهد خورد.

وی افزود: همه شواهد گواه این است که جلسه برگزار خواهد شد و برهم صالح انتخاب خواهد شد.

الشمری درباره علت این موضع خود گفت: به دلایل چندی از جمله ائتلاف راهبردی میان چارچوب هماهنگی و اتحادیه میهنی اوضاع به نفع برهم صالح رقم خواهد خورد. چارچوب هماهنگی خواهان نامزدی برهم صالح است.

همچنین«ماجد شنگالی»، نماینده حزب دموکرات کردستان عراق گفت که تا این لحظه بین این حزب و حزب اتحاد میهنی بر سر کاندیدای ریاست جمهوری توافقی نشده است.
براساس قانون اساسی عراق، ریاست جمهوری عراق سهم کردهای این کشور است و بین دو حزب مهم کردستان عراق بر سر اینکه چه کسی برای تصدی این منصب انتخاب شود، اختلاف است.

«حسن فدعم» از رهبران چارچوب هماهنگی هم اینکه دو حزب کُرد با نامزد واحد وارد جلسه پارلمان برای انتخاب رئیس جمهور شوند را بعید دانست.

وی افزود: مشکلات آنها زیاد است. این دو حزب با یک نامزد وارد جلسه نخواهند شد. جلسه روز پنجشنبه برگزار خواهد شد و حدنصاب لازم را به دست خواهد آورد و رئیس جمهور انتخاب خواهد شد و به دنبال آن محمد شیاع السودانی مامور تشکیل کابینه خواهد شد.

حسن فدعم تاکید کرد که در دور اول رئیس جمهور انتخاب نخواهد شد و دور دوم تکلیف را مشخص خواهد کرد.

واکنش یکی از رهبران جریان صدر به جلسه فردا در پارلمان عراق

«غایب العمیری»، از رهبران جریان صدر عراق به رهبری مقتدی الصدر در واکنش به جلسه پارلمان عراق برای انتخاب رئیس جمهور گفت که «دولت تشکیل نشده و تشکیل هم نخواهد شد.»

نمایندگان جریان صدر بعد از ناکامی در تشکیل دولت، از سمت خود استعفا دادند و دست‌شان از پارلمان و امکان مشارکت در تشکیل دولت کوتاه شده‌است.

ازسوی دیگر« فاضل موات کسار» از رهبران هیئت هماهنگی به بغداد الیوم اعلام کرد: هیئت هماهنگی نگرانی در خصوص واکنش جریان صدر درباره جلسه انتخاب رئیس جمهور در روز پنجشنبه ندارد. این جلسه قانونی است و کشور بیشتر از این تحمل تاخیر در تشکیل دولت را ندارد.

یادآور می شود که «ریبر احمد»، نامزد حزب دموکرات و «برهم صالح» نامزد اتحادیه میهنی برای تصدی منصب ریاست جمهوری عراق است

«محمد الحلبوسی»، رئیس پارلمان عراق پیش از این از تعیین روز پنچشنبه این هفته به عنوان جلسه انتخاب رئیس جمهوری جدید این کشور خبر داده بود.

جلسه انتخاب رئیس جمهور جدید عراق به دو سوم نمایندگان یعنی 220 نماینده از مجموع 329 نماینده نیاز دارد. این طبق مصوبه دادگاه عالی فدرال عراق است. نگرانی از این بابت وجود دارد که این حدنصاب با توجه به شکست احزاب کُرد درباره نامزد واحد وجود دارد.

انتخاب رئیس جمهور جدید عراق از این حیث اهمیت دارد که او نامزد فراکسیون اکثریت را مامور تشکیل کابینه می‌کند. طبق قانون اساسی سال 2005، رئیس جمهور اختیارات اجرایی ندارد و بیشتر پست تشریفاتی است و اختیارات در دست نخست وزیر است.

انتهای پیام/

واژه های کاربردی مرتبط
واژه های کاربردی مرتبط
پربیننده‌ترین اخبار بین الملل
اخبار روز بین الملل
آخرین خبرهای روز
فلای تو دی
تبلیغات
همراه اول
رازی
شهر خبر
فونیکس
میهن
گوشتیران
رایتل
مادیران
triboon
طبیعت
پاکسان