عربستان؛ مافیای سازمان‌یافته شرارت |۸ ـ تیغ تیز حبس بر گُرده روشنفکران سعودی

عربستان؛ مافیای سازمان‌یافته شرارت |8 ـ تیغ تیز حبس بر گُرده روشنفکران سعودی

صدور احکام زندان‌های طولانی به بهانه‌‌های غیر قانونی در دادگاه‌های سعودی به روالی عادی تبدیل شده است.

به گزارش گروه بین‌الملل خبرگزاری تسنیم؛ محمد بن سلمان ولیعهد عربستان سعودی بعد از اینکه طی سال‌های گذشته خود را به تخت پادشاهی نزدیک‌تر کرد، تلاش گسترده‌ای برای ارائه چهره‌ای اصلاح‌طلبانه از خود به کار گرفته و وانمود می‌کند که رویکردهای سنتی عربستان به پایان رسیده و مردم این کشور از این پس با آزادی بیان و عمل و رفتار بیشتری زندگی خواهند کرد. وی با توسعه نمونه‌های زندگی مدرن اروپایی در پروژه‌های کلان تلاش دارد خود را به عنوان یک نئولیبرال معرفی کند، فارغ از اینکه رویکردهای استبدادی با روحیه وی عجین شده است. رفتاری که طی سالهای گذشته نمودهای مختلف آن در ابعاد سرکوب‌های داخلی، افزایش احکام صادره زندان و اعدام ضد مخالفان سیاسی، نقض گسترده آزادی‌های اقلیت‌های دینی و مذهبی، مهاجران خارجی و نقض حقوق زنان و گسترش فساد شاهد آن هستیم.

از سوی دیگر مقامات ریاض سنگ‌بنای سیاست خارجی خود را مبتنی بر جلب حمایت قدرت‌های غربی برای بقای حاکمیت غیر دموکراتیک خود در عربستان قرار داده‌اند، علاوه بر اینکه تلاش گسترده‌ای در توسعه ایدئولوژی وهابی و تکفیری مبتنی بر این رویکرد در منطقه دنبال می‌کنند که منجر به مداخله گسترده این کشور در امور داخلی دولت‌های دیگر منطقه و بین‌الملل و جنگ افروزی ضد برخی از آنها از جمله یمن شده است. آنچه در این مجموعه مقالات بررسی خواهد شد، ابعاد سیاست‌های متناقض حاکمیت سعودی در دو عرصه داخلی و بین‌المللی و تشریح نقض گسترده مبانی انسانی در رفتارهای حاکمان سعودی است.

مهم‌ترین زندانیان محبوس در زندان‌های آل سعود

در این گزارش به برجسته‌ترین افرادی که در عربستان سعودی به دلیل انتقاد از آل سعود یا آزادی بیان سرکوب شده‌اند، پرداخته شده است. «عزیزه الیوسف» مادر پنج فرزند، استاد سابق دانشگاه و فعال حقوق زنان یکی از برجسته‌ترین افرادی است که توسط مقامات سعودی مورد سرکوب قرار گرفت. وی اغلب در خانه خود میزبان روشنفکران سعودی بود که در اواسط سال 2018 به همراه سایر فعالان حقوق زنان، از جمله « لجین الهذلول» فعال سعودی بازداشت شد.

در آن زمان، رسانه‌های مرتبط با دولت آل سعود، عزیزه الیوسف را خائن توصیف کردند و این در حالی است که برخی از زنان اعلام کردند که وی در حین بازداشت مورد آزار و اذیت شدید قرار گرفته است.

عزیزه و برخی دیگر از فعالان حقوق بشری پس از 10 ماه زندانی آزاد شدند، اما با ممنوعیت سفر روبرو شدند و این درحالی است که همسر وی و بسیاری از نوه‌هایش در ایالات متحده زندگی می‌کنند.

«صلاح الحیدر» پسر عزیزه الیوسف و دارای تابعیت دوگانه سعودی و آمریکایی است، در زمانی که مادرش در زندان بود، برای آزادی وی تلاش کرد.او در سال 2019 به همراه گروهی از نویسندگانی که بی سر و صدا به دنبال اصلاحات اجتماعی بودند و با فعالان حقوق زنان ارتباط داشتند، بازداشت شد. صلاح الحیدر پس از روی کار آمدن جو بایدن آزاد شد، اما همچنان ممنوع السفر است.

عمر و ساره الجبری فرزندان «سعدالجبری» رئیس سابق سازمان اطلاعات عربستان در مارس 2020 بازداشت شدند. سعدالجبری اکنون در کانادا و تحت حفاظت شدید نیروهای امنیتی این کشور قرار دارد. وی پیشتر از ولیعهد عربستان به دستگاه قضایی آمریکا شکایت و وی را به تشکیل تیمی برای قتلش در شهر بوستون آمریکا در سال 2017 و به‌کارگیری جاسوسان مخفی در آمریکا برای تعقیب وی متهم کرد. عمر به اتهام پولشویی و تلاش برای فرار غیرقانونی از عربستان به 9 سال و ساره به 6 سال و نیم حبس محکوم شدند.

خانواده سعدالجبری همچنین اعلام کردند که « سالم المزینی» برادر همسر سعدالجبری از کشور دیگری ربوده شده و به عربستان سعودی بازگردانده شد. وی بعد از بازداشت تحت شکنجه قرار گرفت. گروه‌های حقوق بشر اعلام کردند که هدف از این بازداشت‌ها تحت فشار قرار دادن سعدالجبری برای بازگشت به عربستان بود، چراکه وی اطلاعات مهم و حساسی از آل سعود دارد.

« عبدالرحمن السدحان» یکی دیگر از برجسته‌ترین بازداشت شدگان سعودی است که در مارس 2018 توسط نیروهای سعودی که با لباس شخصی به محل کارش رفته بودند، ربوده شد. خانواده عبدالرحمن السدحان اعلام کردند که وی مورد ضرب و شتم، شوک الکترونیکی، محرومیت از خواب و آزار لفظی قرار گرفته است. وی در حال گذراندن حکم 20 سال زندان و به دنبال آن 20 سال ممنوعیت سفر به دلیل توئیت‌های طنز در انتقاد از دولت عربستان است. « اریج السدحان» خواهر این بازداشت شده سعودی اعلام کرد: عبدالرحمن یک فعال نیست، اما به عنوان یک امدادگر از چالش‌ها و بحران‌های اقتصادی جوانان سعودی آگاه است.

در سپتامبر 2017 بسیاری از روحانیون، دانشگاهیان و نویسندگان ، از جمله «سلمان العوده» مبلغ سعودی مورد هدف قرار گرفتند. سلمان العوده، مجری سابق تلویزیون که 13 میلیون دنبال کننده در توییتر دارد، از مردم خواست که به جای مسائلی مانند ریش و بلندی لباس، بیشتر روی مبارزه با فساد آل سعود و سوء استفاده این خاندان از قدرت تمرکز کنند. او نزدیک به پنج سال است که در بازداشت به سر می‌برد و خانواده‌اش می‌گویند که او با 37 اتهام مواجه است و دادگاه عربستان حکم اعدام را برای وی صادر کرده است. برادر او خالد العوده به اتهاماتی که گروه‌های حقوق بشر می‌گویند شامل «همدردی با برادرش» است، به پنج سال حبس محکوم شد.

مقامات امنیتی عربستان «عوض القرنی» مبلغ معروف سعودی را در سپتامبر 2017 به اتهام همدلی با قطر و حمایت از اخوان المسلمین بازداشت کرده و به همراه برخی دیگر از مبلغان این کشور از جمله سلمان العوده و علی العمری به اعدام محکوم کردند. القرنی به دلیل آنکه خواهان ایجاد تغییر سیاسی و پیوستن به جنبش بیداری شده بود، از سال 1994 تا 1999 تحت بازداشت بوده است. القرنی مواضعی قاطع در قبال رژیم اشغالگر و مساله فلسطین دارد؛ او فتوایی جنجال برانگیز درباره یهودیان پس از اشغال سرزمین‌های عربی صادر کرد مبنی بر آنکه تمام دارایی‌های یهودیان در هر نقطه از جهان مباح است.

 

«عبدالعزیز الشبیلی» 38 ساله، در میان گروهی از روشنفکران و فعالانی است که به دلیل عضویت در انجمن حقوق مدنی و سیاسی در عربستان سعودی موسوم به ACPRA در بازداشت به سر می‌برد. این فعالان به اتهاماتی چون «تحریک افکار عمومی»، «توهین به قوه قضائیه» و «شرکت در انجمن غیرمجاز» محکوم شدند. الشبیلی در حال گذراندن حکم 8 سال زندان است و پس از آزادی با ممنوعیت سفر طولانی مدت مواجه است. حکم او در اواسط سال 2016 توسط دادگاه کیفری تخصصی صادر شد.

فعالان برجسته مؤسس انجمن حقوق سیاسی و مدنی عربستان سعودی ( ACPRA ) از جمله «محمد القحطانی» و «عبدالله الحمید» در سال 2013، به ترتیب به 10 و 11 سال زندان محکوم شدند، در حالی که حدود 10 نفر از اعضای این سازمان در حال گذراندن دوران محکومیت خود هستند.

شیخ خالد راشد مفتی سعودی که در سال 2005 به شدت از انتشار کاریکاتور موهن ضد پیامبر اسلام انتقاد کرده و به 15 سال زندان محکوم شده بود، بار دیگر بدون هیچ دلیلی در دادگاه تجدیدنظر حکم صادره علیه وی تشدید شده و 17 سال دیگر به مدت محکومیت وی اضافه کرد.

سازمان حقوق بشری موسوم به «سند» هفته پیش با صدور بیانیه‌ای اعلام کرد که علی‌رغم اعتراضات و محکومیت‌های بین‌المللی علیه اعدام‌های خودسرانه شهروندان عربستان سعودی توسط حکومت کشورشان، مقامات ریاض شش زندانی عقیدتی دیگر را به اعدام محکوم کردند. این سازمان اعلام کرد که این احکام اعدام علیه «محمد آل طحنون»، «مصطفی أبو شاهین»، «عبدالله غزوی»، «زهیر آل صمخان»، «محمد آل مسبح» و «رضی الشایب» صادر شده است.

عربستان سعودی , آل سعود ,

سازمان سند همچنین گزارش داد که با صدور احکام جدید اعدام؛ شمار کسانی که در معرض قتل به دست محمد بن سلمان ولیعهد عربستان سعودی قرار گرفته‌اند به 59 نفر افزایش یافته است. این سازمان همچنین تاکید کرد که حکومت عربستان سعودی کاملا به هشدارهای بین‌المللی در این زمینه بی‌توجه است و به شکل خودسرانه به صدور احکام قتل علیه مخالفان خود ادامه می‌دهد.

پیشتر نیز سازمان اروپایی - سعودی حقوق بشر فاش کرد که مقامات ریاض حکم اعدام 15 زندانی عقیدتی را صادر کرده‌اند. کمیته دفاع از حقوق بشر در شبه جزیره عربی، عربستان را «کشور رعب و اعدام» توصیف کرده و درباره موج قتل عام جدید در این کشور بویژه علیه زندانیان سیاسی و فعالان مدنی و حقوق بشری هشدار داده بود.

کمیته دفاع از حقوق بشر در شبه جزیره عربی تاکید کرد که صدور مستمر این احکام خودسرانه، نادرستی ادعاهای رژیم سعودی مبنی بر رعایت حقوق بشر و لغو حکم اعدام را ثابت می کند. این کمیته بیان کرد که «یوسف المناسف»، «عبدالمجید النمر»، «جواد قریریص»، «فاضل الصفوانی»، «علی المبیوق»، «محمد اللباد»، «محمد الفرج»، «أحمد آل ادغام»، «حسن زکی آل فرج» و «علی السبیتی» که همگی کودک و زیر سن قانونی هستند، شامل احکام گروهی اعدام شده‌اند.

کمیته دفاع از حقوق بشر در شبه جزیره عربی توضیح داد که چندی قبل دستگاه قضائی عربستان احکام اعدام دیگری را اعلام کرد که این احکام «سعود الفرج»، «جلال اللباد»، «عبدالله الدرازی»، «حیدر آل تحیفة»، «حسین أبو الخیر»، «صادق ثامر»، «جعفر سلطان»، «أحمد العباس»، «حسین الفرج»، «منهال آل ربح»، «حسین آل ابراهیم»، «السید علی العلوی»، «حسین آدم»، «ابراهیم ابو خلیل الحویطی»، «شادلی احمد محمود الحویطی» و «عطالله موسی محمد الحویطی» را شامل شده است.

این در حالی است که مقامات سعودی اعلام کرده‌اند که هیچ زندانی سیاسی در عربستان وجود ندارد. آنها وجود نقض حقوق بشر در عربستان را رد و ادعا می‌کنند که فقط با افراط‌گرایی و فساد مبارزه می ‌نند و برای حفظ امنیت ملی عربستان تلاش می‌کنند.

 

نهادهای حقوق بشر اعلام کرده‌اند که از زمان قدرت گرفتن «محمد بن سلمان» اوضاع حقوق بشر در عربستان به شدت وخیم شده و این مسأله سؤالاتی را در خصوص چرایی افزایش اقدامات امنیتی در عربستان همزمان با قدرت گرفتن بن سلمان به وجود آورده است. کارشناسان سازمان ملل نگرانی‌های خود را در مورد تخلفات عربستان سعودی در بازداشت‌ها ابراز کردند و بارها گفته‌اند که در شرایط خاص، حبس طولانی و سیستماتیک ممکن است جنایت علیه بشریت باشد.

ادامه دارد....

واژه های کاربردی مرتبط
واژه های کاربردی مرتبط
پربیننده‌ترین اخبار بین الملل
اخبار روز بین الملل
آخرین خبرهای روز
فلای تو دی
تبلیغات
رازی
مادیران
شهر خبر
فونیکس
او پارک
پاکسان
میهن
گوشتیران
triboon
طبیعت