خاطره ولایتی از برخورد جالب ماندلا با هیئت ایرانی/ "ماندلا به تحریم‌های ضدایرانی آمریکا توجه نمی‌کرد"

خاطره ولایتی از برخورد جالب ماندلا با هیئت ایرانی/ "ماندلا به تحریم‌های ضدایرانی آمریکا توجه نمی‌کرد"

خبرگزاری تسنیم: رئیس مرکز تحقیقات استراتژیک مجمع تشخیص مصلحت نظام با اشاره به خاطره ملاقات خود با نلسون ماندلا گفت: در روزگاری که تحریم‌ها علیه ایران شدت گرفته بود، ماندلا توجه نمی‌کرد و به‌شدت روابطش را با ایران گسترش داده بود.

علی‌اکبر ولایتی مشاور عالی مقام معظم رهبری در امور بین‌الملل در گفت‌وگو با خبرنگار سیاسی خبرگزاری تسنیم با اشاره به درگذشت نلسون ماندلا رهبر فقید آفریقای جنوبی، تحمل سختی‌ها و رنج بسیار در طول مبارزه، اسارت و زندانی شدن وی را یادآور شد و گفت: آنچه در دوران مبارزه و پس از آن بر آقای نلسون ماندلا گذشت، وی را به فردی مهم و منحصر به فرد در مبارزه با استعمار بدل کرد و توانست با رهبری و هدایت عاقلانه خود کشورش را در مسیر رشد و توسعه قرار دهد.

وی افزود: نکته مهم در ارتباط با آقای ماندلا در مقایسه با برخی دیگر از انقلابیون منطقه آفریقا این بود که پس از پیروزی مبارزات نسبت به سفیدها نگاه منفی نداشت و این نگاه عاقلانه که حتی پس از پیروزی معتقد بود که به‌خلاف عملکرد استعمار در سرکوب سیاهان و سلب آزادی‌های آنها، پس از پیروزی انقلاب نباید همان نگاه را علیه سفیدپوستان داشت.

رئیس مرکز تحقیقات استراتژیک مجمع تشخیص مصلحت نظام ادامه داد: این نگاه انقلابی و عاقلانه ماندلا باعث شد که فرصت‌های مناسب برای توسعه و پیشرفت و ارتقای جایگاه آفریقای جنوبی در منطقه آفریقای سیاه و کشورهای جهان سوم و جایگاه مناسب و مطلوب در صحنه بین‌المللی را برای آفریقای جنوبی به ارمغان آورد.

ولایتی با اشاره به سفرهای مختلفی که نلسون ماندلا پس از آزادی از زندان و نیز در دوران ریاست جمهوری‌اش به کشورمان داشت، گفت: پس از اینکه نلسون ماندلا رئیس جمهور آفریقای جنوبی شد، قرار شد که بنده به‌عنوان وزیر خارجه به این کشور سفر کنم که در همین مقطع آمریکایی‌هایی در مطبوعات خودشان علیه این سفر تبلیغات کردند و یک جریان ضدتبلیغی را علیه ایران به راه انداختند و تأکید کردند که ولایتی حق ندارد به آفریقای جنوبی سفر کند، در عین حال از نلسون ماندلا نیز خواستند که ما را دعوت نکند و از ما استقبال نداشته باشد، اما ماندلا علی‌رغم همه این فشارهای سنگین، ما را دعوت کرد و بنده سفری به آفریقای جنوبی داشتم.

به‌گفته ولایتی"در آن‌زمان، ماندلا در شهری که سفر کرده بودم، نبود و عرف تشریفاتی وی این بود که معمولاً وزرای امور خارجه را حتی اگر علیه‌شان نیز تبلیغ نشده باشد، ملاقات نمی‌کرد و بالاخره معمولاً هم وزرای خارجه دو کشور با هم ملاقات می‌کردند در سطوح مختلف و پس از ملاقات‌ها هم مرسوم این است که وزرای خارجه دو کشورها با هم مصاحبه مشترک مطبوعاتی داشته باشند".

وی ادامه داد: علی‌رغم همه فشارهایی که آمریکائی‌ها وارد کرده بودند، آقای نلسون ماندلا به‌دلیل علاقه‌ای که به جمهوری اسلامی ایران داشت، از شهر دیگری فقط به‌دلیل ملاقات با بنده، به محل اقامت ما و به شهری که ما در آن مستقر بودیم سفر کرد و در آنجا با هم دیدار دوجانبه داشتیم که این خیلی در آن مقطع تأثیرگذار بود و برای آمریکایی‌ها نیز به‌شدت سخت بود. نلسون ماندلا برای ملاقات با من، با هواپیما  به شهری که من در آنجا حضور داشتم سفر کرد.

رئیس مرکز تحقیقات استراتژیک مجمع تشخیص مصلحت نظام ادامه داد: پس از دیدار با هم، به‌خلاف عرف که وقتی یک وزیر خارجه وارد کشوری‌ می‌شود، پس از مذاکرات، وزرای خارجه دو کشور با هم مصاحبه مطبوعاتی برگزار می‌کنند و عرف نیست که رئیس جمهور یک کشور و وزیر خارجه کشور دیگری با هم مصاحبه  مطبوعاتی داشته باشند، آقای نلسون ماندلا دست ما را گرفت و به‌سمت محل نشست خبری حرکت کردیم. وی خطاب به خبرنگاران زیادی که در آنجا حاضر بودند، از من به‌عنوان فردی که نمایندگی جمهوری اسلامی ایران را داشتم و به‌عنوان اینکه ولایتی دوست من است و هم وزیر خارجه و هم استاد دانشگاه و فردی باشخصیت است نام برد.

ولایتی افزود: در هنگام برگزاری نشست خبری یکی از خبرنگاران پرسید: "آمریکایی‌ها به‌شدت با سفر آقای ولایتی مخالف بودند و شما چرا این‌کار را کردید؟"؛ وی در پاسخ به سؤال این خبرنگار گفت: ما درباره سیاست خارجی  خودمان، خودمان تصمیم می‌گیریم و حتماً دوستان خودمان را خودمان انتخاب می‌کنیم، و تأکید کرد: ایرانی‌ها دوستان دوره سختی ما بودند و همیشه با ما ارتباط داشتند، و جلسه بسیار خوبی را در آن مقطع با ایشان داشتیم که باب همکاری‌های جدی بین دو کشور را فراهم کرد.

ولایتی با تأکید بر اینکه جمهوری اسلامی ایران در مقاطع مختلف ارتباط خیلی خوبی با آقای ماندلا داشته است، گفت: در روزگاری که تحریم نفت و تحریم تجاری ایران شدت گرفته بود و طرح داماتو و طرحهای دیگر علیه ما از سوی آمریکایی‌ها تصویب شده بود، ماندلا به این دیدگاه‌های آمریکایی توجه نمی‌کرد و به‌شدت روابطش را با جمهوری اسلامی ایران گسترش داده بود و در دوره وی رقم روابط دو کشور در حوزه اقتصادی، رقم بسیار بالایی بود.

انتهای پیام/*

پربیننده‌ترین اخبار سیاسی
اخبار روز سیاسی
آخرین خبرهای روز
فلای تو دی
همراه اول
رازی
شهر خبر
فونیکس
میهن
طبیعت
پاکسان
گوشتیران
رایتل
مادیران
triboon