آسوشیتدپرس: امشب یک بیانیه کلی به همراه چند سند فنی منتشر می شود


آسوشیتدپرس: امشب یک بیانیه کلی به همراه چند سند فنی منتشر می شود

خبرگزاری تسنیم: برخی خبرها از طرح زمان ۴ تا ۶ سال از سوی ۱+۵ به عنوان «دوره تمکین» یا «زمان پای بندی» حکایت می کند. ایران خواهان لغو کلیه تحریم ها بلافاصله پس از آغاز اجرای توافق نهایی و همچنین عدم اعمال هرگونه محدودیت بر برنامه و توسعه خود است.

به گزارش خبرگزاری تسنیم، به نقل از ایران هسته ای- برخی خبرها از طرح زمان 4 تا 6 سال از سوی 1+5 به عنوان «دوره تمکین» یا «زمان پای بندی» حکایت می کند.

اطلاعات موجود نشان دهنده این است که 1+5 پیشنهاد کرده است که تحریم های شورای امنیت و همچنین محدودیت های اعمال شده بر برنامه تحقیق و توسعه را 4 تا 6 سال پس از آغاز اجرای توافق نهایی تعلیق کند.

طرف غربی نام این زمان را «دوره پای بندی» یا «دوره تمکین» گذاشته و معتقد است در زمانی کوتاه تر از این نمی تواند متقاعد شود که ایران واقعا به تعهداتش پای بند است.

غربی ها برای دوره گام نهایی دوره زمانی 13-15 ساله را پیشنهاد داده اند.

این در حالی است که ایران خواهان لغو کلیه تحریم ها بلافاصله پس از آغاز اجرای توافق نهایی و همچنین عدم اعمال هرگونه محدودیت بر برنامه تحقیق و توسعه خود است.

دیپلمات ها در تهران می گویند علت اینکه موضوع تحقیق و توسعه تا این حد مهم شده، فشار اسراییل است.

یووال اشتاینتیز وزیر امور راهبردی و اطلاعاتی کابینه نتانیاهو که مسئول پرونده ایران در رژیم اشغالگر قدس نیز هست دو روز قبل گفته بود از نظر اسراییل تحقیق و توسعه از همه مسائل روی میز مهم تر است.

برخی منابع غربی از جمله خبرگزاری بلومبرگ این موضوع را تایید کرده اند.

آسوشیتدپرس: امشب یک بیانیه کلی به همراه چند سند فنی منتشر می شود

خبرگزاری آسوشیتدپرس در گزارشی مدعی شد امشب یک بیانیه سیاسی کلی به همراه چند سند ضمیمه فنی از سوی ایران و 1+5 منتشر خواهد شد.
ایران هسته ای- خبرگزاری آسوشیتدپرس در گزارشی مدعی شد امشب یک بیانیه سیاسی کلی به همراه چند سند ضمیمه فنی از سوی ایران و 1+5 منتشر خواهد شد.

این گزارش توسط جرج جان و ماتیو لی از مبدا لوزان نوشته شده است.

متن کامل این گزارش در ادامه می آید.

***

مقامات دیپلماتیک اعلام کردند پس از یک مارتن شش روزه از مذاکرات هسته ای با نتایج ضد و نقیض، ایران و شش قدرت جهانی روز سه شنبه آماده هستند تا برای اعلام توافق جهت ادامه مذاکرات در یک مرحله جدید با هدف دستیابی به توافق جامع تا پایان ماه ژوئن، بیانیه ای کلی را صادر کنند.

به گفته این مقامات در کنار این بیانیه مشترک، اسنادی نیز منتشر می شود که در آنها به جزئیات تفاهمات اشاره شده و به طرف های مذاکره اجازه می دهد که مدعی شوند پیشرفت به اندازه ای بوده که در دور دیگری نیز گفتگوها صورت بگیرد.

مذاکرات برای کنترل برنامه هسته ای ایران که بیش از یک دهه است ادامه دارد پیشتر تاکنون دو بار تمدید شده و مرحله بعدی به عنوان یک فاز جدید انجام خواهد شد چرا که اغلب طرف های مذاکرات تمدید دوباره گفتگوها را منتفی دانسته اند.

یک مقام دیپلماتیک در این باره خاطر نشان کرد این بیانیه تا حدودی کلی است چرا که در آستانه مرحله جدید گفتگوها که هدف از آن دستیابی به توافق جامع تا پایان ژوئن است، اختلافات بین طرف های مذاکره همچنان پابرجاست. یک مقام دیگر نیز اظهار داشت در اسناد دیگر مربوط به این توافق به طور طبیعی بیشتر به مسائل فنی پرداخته شده که در همان روز نیز منتشر خواهد شد. این دو مقام خواستند نامشان فاش نشود.

مقام دیپلماتیکی که اظهارات نخست را بیان کرده بود در ادامه تصریح کرد این اسناد در میان شش کشور، نهایی شده و این در حالی است که طرف ایرانی هنوز آنها را امضاء نکرده است.

سرگئی لاوروف وزیر امور خارجه روسیه که روز دوشنبه لوزان را ترک کرد قرار است بار دیگر به این شهر سوییس بازگردد که این مسئله نشان دهنده رو به پایان بودن مذاکرات است. لاوروف روز دوشنبه لوزان را ترک کرد اما اعلام کرد در صورت قریب الوقوع بودن توافق، وی به این شهر برخواهد گشت.

وی در مسکو خطاب به خبرنگاران اظهار داشت : «چشم انداز این دور از مذاکرات بد نبود، و حتی می توانم بگویم خوب بود».

پیشتر وزرای امور خارجه پنج کشور عضو گروه پنج بعلاوه یک به جمع جان کری و محمد جواد ظریف وزاری خارجه آمریکا و ایران پیوستند تا در مذاکرات برای دستیابی به تفاهم سیاسی جهت کنترل فعالیت های هسته ای ایران در قبال کاهش تحریم‌ها، شرکت کنند.

جان کری و دیگر مذاکره کنندگان اظهار داشته اند که طرف های گفتگوها به پیشرفت هایی دست پیدا کرده اند و ایران نیز درخواست ها برای کاهش بیشتر غنی سازی اورانیوم خود را در نظر دارد اما با این حال با مدت زمان لازم برای محدود کردن فناوری که می تواند منجر به ساخت تسلیحات اتمی شود، مخالف است. بنا بر اعلام مقامات دیپلماتیک، علاوه بر مسائل مورد اختلاف بر سر تحقیق و توسعه، اختلافات در مورد زمان بندی و شکل لغو تحریم ها همچنان پابرجاست.

دولت اوباما می گوید هر توافقی که انجام شود، منجر به به طول انجامیدن زمانی خواهد شد که ایران برای ساخت تسلیحات هسته ای به آن نیازمند است و این یعنی این زمان از دو یا سه ماه به دست‌کم یک سال خواهد رسید. با این حال منتقدان بر این باور هستند که چنین توافقی باعث خواهد شد فناوری هسته ای تهران بدون نقص باقی بماند.

مقامات دیپلماتیک در لوزان خاطر نشان کردند طرف های مذاکرات در خصوص محدود کردن غنی سازی اورانیوم ایران که می تواند در کلاهک هسته ای از آن استفاده شود، به پیشرفت هایی دست یافته اند.

غنی سازی اورانیوم یکی از اصلی ترین نگرانی ها در بیش از یک دهه تلاش های بین المللی برای کنترل برنامه هسته ای ایران بوده است. این در حالی است که مقامات غربی می گویند مهمترین مانع بر سر توافق دیگر مسئله غنی سازی نیست بلکه شیوه و مدت زمان محدودسازی تحقیق و توسعه تهران برای سانتریفوژهای پیشرفته و حرکت به سمت لغو تحریم هاست.

ایران در هفته های اخیر خواسته خود مبنی بر غنی سازی ده هزار سانتریفوژ را به شش هزار سانتریفوژ کاهش داده است. مقامات بر این باور هستند که ممکن است تهران حتی به کمتر از این هم رضایت دهد.

ایران می گوید هدف این کشور از غنی سازی اورانیوم تنها مربوط به تولید انرژی، فناوی، صنعت و پزشکی می شود. با این حال بسیاری از کشورها از اینکه ممکن است ایران از این فناوری برای تولید اورانیوم درجه تسلیحاتی استفاده کند نگران هستند.

انتهای پیام/

پربیننده‌ترین اخبار رسانه ها
اخبار روز رسانه ها
آخرین خبرهای روز
فلای تو دی
تبلیغات
همراه اول
رازی
شهر خبر
فونیکس
میهن
طبیعت
پاکسان
گوشتیران
رایتل
مادیران
triboon