مناظره چالشی با رنگ و بوی هسته‌ای

مناظره چالشی با رنگ و بوی هسته‌ای

خبرگزاری تسنیم: سومین مناظره انتخاباتی ۸ نامزد انتخابات ریاست‌جمهوری درخصوص دیدگاه‌های کاندیداها در حوزه سیاست داخلی و خارجی برگزار شد که این مناظره علی‌رغم سایر مناظره‌ها چالشی شد.

به گزارش خبرنگار سیاسی خبرگزاری تسنیم، محسن رضایی به عنوان اولین نامزد انتخاباتی در پشت تریبون قرار گرفت که ابتدای سخنان خود را با سلام بر روح پرفتوح امام، شهدای ارتش، سپاه و بسیج آغاز کرد و با بیان اینکه "صحبتم را از اینجا شروع میکنم که امروز مردم از کشمکش‌ها و نزاع‌های سیاسی خسته شدند"، اظهار داشت: مدیریت جناحی جوابگو نیست، هرچند جناح ها سیاسی سرمایه‌های مهمی هستند، اما یک مدیریت سیاسی جواب نمی‌دهد. به دنبال آن هستیم که دولتمان به دنبال ارائه حق مردم باشند.

"باید دنبال حق کارگران، دانشمندان، اساتید و طلاب باشیم و به یک خیزش مردمخواهی اسلامی میخواهیم روی آوریم. به همین دلیل سیاست داخلی و خارجی خود را بر این اساس تنظیم می‌کنیم که دولت فراگیر و جامعه امید درست کنیم. برای ما مهم این است که زندگی مردم را بهبود ببخشیم و سیاست خارجی خود را به نحوی گسترش دهیم که به دیپلماسی موفق اقتصادی کشانده شویم. پیوندها با منطقه و کشورهای اسلامی را گسترش داده و در صحنه بین الملل توسعه اقتصادی و فرهنگی را گسترش دهیم."

وی با بیان اینکه دولتمردانی باید بر سر کار بیایند که قبل از اینکه به فکر جناح و گروه خاصی باشند، به فکر احیای حقوق مردم باشند، خاطرنشان کرد: اعلام می‌کنم که کشمکش‌های سیاسی دیگر بس است. ما دست به دست هم می‌دهیم و به فضل خدا از همه افراد توانمند و از هر جناح و گروه و قومی دولت فراگیر را به وجود می‌آوریم و تحولی در اقتصاد و فرهنگ جامعه شکل می‌دهیم.

وی افزود: قول می‌دهم در دولتم میزهای گفت‌وگو شکل بگیرد. آزادی‌های مشروع را تثبیت می‌کنم. قوانین و مقرراتی را تنظیم می‌کنم که همه بتوانند از حقوقشان دفاع کنند.

ولایتی: سیاست رضایی در رابطه با حل مساله هسته‌ای چیست؟

به گزارش خبرگزاری تسنیم، علی اکبر ولایتی به عنوان اولین نامزد در واکنش به سخنان محسن رضایی به طرح این سوال که سیاست آقای رضایی در رابطه با حل مساله هسته‌ای چیست؟ اکتفا کرد.

روحانی: اصل جذب حداکثری و دفع حداقلی را اجرا کنیم

در ادامه حسن روحانی نیز در واکنش به سخنان رضایی با اشاره به بخشی از سخنان وی مبنی بر اداره و مدیریت در شرایط جدید، گفت: تاکید می‌کنم که اگر می‌خواهیم کشور را در مسیر جدید قرار دهیم، باید به وحدت و اتحاد و انسجام در کل جامعه بپردازیم که این هم برای سیاست داخلی و هم خارجی یک اساس است.

وی افزود: مدیران دلسوز و کاردانی که منزوی شدند، به تخصص خودشان برگردانیم و اصل جذب حداکثری و دفع حداقلی را اجرا کنیم. در سال های اخیر نه تنها نتوانستیم غیرهمفکر را جذب کنیم بلکه حتی دوستان و همراهان و انقلابیون را کنار گذاشتیم. باید تیغ حذف را کنار بگذاریم. مدیریت باید دارای ثبات باشد. اگر افرادی که مدیریت را به عهده می‌گیرند، بر اساس ضابطه باشد و نه رابطه، در سیاست داخلی و خارجی می‌توانیم قدم موثری برداریم.

غلامعلی حدادعادل دیگر نامزد انتخابات ریاست‌جمهوری در واکنش به سخنان رضایی با بیان اینکه جناب رضایی در مورد سیاست خارجی روش خود را توضیح ندادند، بلکه نتایج را گفتند، گفت: اینکه دیپلماسی موفق اقتصادی داشته باشیم و یا پیوند خوبی با دیگر کشورها داشته باشیم، نتیجه روش دیپلماسی خارجی است. بنده مایلم بدانم با کدام روش می‌خواهند به این نتایج دست یابند؟

در ادامه مناظره تلوزیونی سعید جلیلی در واکنش به سخنان رضایی گفت که نظر خاصی ندارم.

محمدباقر قالیباف در نوبت 2 دقیقه‌ای خود در مورد سخنان محسن رضایی گفت: آنچه آقای رضایی گفت مبنی بر به سمت وحدت رفتن، اساس کار است، ولی تجربه نشان داده در سیاست خارجی گروه‌های مختلف وقتی به کارنامه‌هاشان نگاه می‌کنیم، عملا خلاف این عمل کرده و رفتار جناحی و سیاسی اتفاق افتاده. بنابراین روش شما برای رخ ندادن این اتفاق چیست؟

محمدرضا عارف نیز در واکنش به سخنان محسن رضایی نیز گفت: رضایی بحث ‌آزادی و امنیت را کردند. من 3-4 روز قبل به بازار رفته بودم. دو سه جوان بودند که " شعار درود بر عارف و سلام بر خاتمی دادند" بلافاصله اینها را چند روز دستگیر کردند و با پیگیری من آزاد شدند.

وی افزود:در آذربایجان غربی که بودم، آنجا نفری میزبان من بود و بعد از آنکه از آنجا رفتم بعد از رفتنم، میزبان را چند هفته دستگیر کردند و خانواده‌اش از او خبری ندارند.لذا در زمانی که می‌خواهیم حماسه سیاسی خلق شود و وظیفه همه این است که با این تنگ نظری‌ها برخورد می‌کنیم‌، راهکار شما برای این مسائل چیست؟

وی با بیان اینکه رهبری اخیرا فرمودند باید از همه ظرفیت‌های قانون اساسی برای پیشرفت استفاده کنیم، گفت:من مثال دیگری را می‌زنم. تعدادی جوان در مراسمی عکس من و خاتمی و سیدحسن خمینی را چاپ کرده بودند، لی در بعضی از استانها از پخش آن جلوگیری می‌کنند.

محد غرضی نیز در واکنش به سخنان محسن رضایی، تصریح کرد: اینطور که بنده تشخیص میدهم سیاست داخلی مبنی بر جلب رضایت عامه است. با فرمایشات شما مغایرتی ندارد، آیا جلب رضایت عامه از طریق کانال‌های تعریف شده انجام می‌شود یا کانال های جدیدی معرفی می‌کنید.

وی اضافه کرد: اینکه بتوانید در داخل مشکلات گذشته را از بین ببرید، باید روش‌های جدیدی داشته باشید که به جلب رضایت عامه بیانجامد. سیاست خارجی، انعکاس استعداد داخلی کشور است. آیا مشکلات داخلی کشور و عدم وجود یک تناسب بین استعدادهای داخلی به شما اجازه می‌دهد که در سیاست خارجی روشی را انتخاب کنید که بتوانید به حل مساله کمک کنید؟ مثلا در داخل کشور با مشکلات بیکاری، تورم، مواد مخدر، گرفتاری های وسیع سیستمی روبرویید، در مقابل با جریانات خارجی چه ابزاری دارید که آنها را قانع کنید که در داخل کشور صاحب قدرت هستید؟

به گزارش خبرگزاری تسنیم، محسن رضایی پس از اظهار نظر 7 کاندیداها و در جمع‌بندی پاسخ‌های 7 کاندیدا با بیان اینکه خوشبختانه بسیاری اظهارات موید رویکرد من بود، خاطرنشان کرد: امروز افراد سرجای خودشان در کشور نیستند. اولین کارم این خواهد بود که هرکس را سرجای خود قرار دهیم که 50 درصد مشکلات را حل می‌کند.

وی با بیان اینکه باید دولت فراگیر کارآمد و باعرضه که رهبری و نظام جمهوری اسلامی را قبول داشته باشد، تشکیل شود، اظهار داشت: از اینجا به بعدش برایم مهم نیست. از همه اقوام و گروه‌ها استفاده خواهم کرد که سابقه مدیریتی من هم همین را نشان می‌دهد.

وی بر همین اساس بر سابقه حضورش در سپاه پاسداران اشاره کرد و افزود: در زمان مسئولیتم در سپاه تمام افراد جناح های مختلف را به کار گرفتم و از همه جناح ها فرمانده و مدیر تربیت کردم. ما به آزادی به عنوان یک خواسته نگاه نمی‌کنیم. ما به دنبال آن هستم که نهاد آزادی را در کشور مستقر کنیم که مجموعه‌ای از مقررات و رویه‌ها و آموزش و تربیت است، وگرنه مثل 100 سال گذشته آزادی به عنوان شعار باقی می‌ماند.

رضایی با تاکید بر اینکه باید دعواها را کنار گذاشت، خاطرنشان کرد: دعوا و کشمکش بس است. مردم امروز مشکل نان دارند. ما می‌گوییم کار مدیریت جناحی تمام شده و باید به دنبال مدیریت فراجناحی باشیم، البته نه به معنای کنار گذاشتن جنا‌ح هایی که گنج ما هستند.

وی در بخش پایانی سخنانش با تاکید بر استفاده از استراتژی "قیچی"در سیاست خارجی، گفت: معتقدم باید به پرونده هسته ای خاتمه بدهیم. این پرونده طولانی شده است و این به نفع رقیب است و نباید چنین اجازه‌ای به آنها بدهیم دارند وجلوی گذشت زمان را می‌گیرم.

جلیلی: صدور دو حکم جلب برای هاشمی و محور شرارت شدن نتیجه شعار همراهی با نظم جهانی بود

به گزارش خبرنگار سیاسی خبرگزاری تسنیم، در ادامه سومین روز مناظره نامزدهای یازدهمین دوره انتخابات ریاست جمهوری، محمدباقر قالیباف دیدگاه‌های خود در مسائل سیاسی را بیان کرد و دیگر نامزدها به نقد دیدگاه‌های وی پرداختند.

قالیباف اظهارداشت: من بحث را از سیاست خارجی شروع می‌کنم که نکته مهم و جدی امروز ماست و نقش کلیدی و تاثیرگذاری در اداره کشور دارد. سوال اینجاست که ما در سیاست خارجی چه هدفی را دنبال می‌کنیم؟ سیاست خارجی باید منافع ملی، امنیت ملی و هویت ملی و دینی و انقلابی ما را تضمین کند. این رسالتی است که برعهده سیاست خارجی و دستگاه دیپلماسی کشور است. سیاست خارجی نیز مثل بقیه حوزه‌های اقتصادی، فرهنگی و سیاست داخلی نباید خارج از سیاست‌های کلان حرکت کند، اما آیا دستگاه دیپلماسی ما که مدیریت اجرایی تحقق این اهداف را برعهده دارد، از توانایی لازم برخوردار بوده یا نه؟

وی افزود: حوزه دیپلماسی ما در سالیان گذشته نتوانسته در تحقق اهداف سیاست خارجی محقق باشد. در بحث هدفمندی یارانه‌ها می‌بینیم کسی با این موضوع مخالف نبود، ولی می‌بینیم ضعف آن در اجرا معلوم شد. در سیاست خارجی هم ما در رویکردها دچار اشکال نیستیم، اما جایی که باید در جهت تحقق آن حرکت کنیم، چالش جدی ماست. ما نیازمند تغییر رویکرد مدیریتی برای اداره جامعه هستیم که یک بخش آن سیاست خارجی است که کارنامه قابل قبولی در آن نداشته‌ایم. البته زحمات به جای خود، اما در سیاست خارجی شرایط بین‌المللی مرتب در حال تغییر است و لذا باید به روز و با دریافت و تحلیل صحیح حرکت کنیم.

این کاندیدای انتخابات ریاست جمهوری ادامه داد: پنج محور جدی در حوزه دیپلماسی وجود دارد. یکی تحقق انسجام داخلی است، دولتی که درون کشور مورد تحسین مردم نباشد، پشت هیچ مذاکره یا مقاومت و استقامتی مورد توجه مردم دنیا قرار نمی‌گیرد، باید درون کشور الگوی درستی داشته باشیم. دیپلماسی فعال منطقه‌ای نیز باید مورد توجه قرار گیرد که از مزیت‌های نسبی و نقطه قوت ماست. نکته دیگر فعال کردن دیپلماسی اقتصادی است که یا در آن تعطیل بوده‌ایم یا کارنامه مشخصی نداریم.

قالیباف خاطرنشان کرد: حوزه دیپلماسی عمومی هم نیازمند توجه است. همچنین راهبرد مقاومتی مقتدرانه و رقابت هوشمندانه در سطح بین‌الملل باید مورد توجه باشد.

محمدرضا عارف در ادامه مناظره خطاب به قالیباف گفت: شما به توانایی‌ها و مدیریت بخشی خود تاکید کردید، در حالی که یکی از مشکلات مدیریتی امروز کشور بخشی‌نگری است که مدیران ما حتی‌الامکان تلاش می‌کنند مشکلات بخشی خود را حل کنند و چندان به تاثیرات آن بر بخش‌های دیگر توجه نمی‌کنند.

وی افزود: در مورد الگوی معماری ایرانی- اسلامی که در مناظره قبل تاکید داشتید که شورای عالی انقلاب فرهنگی در مورد آن اقدام کند، می‌پرسم با توجه به اینکه شما در این بخش مدیر اجرایی بودید، آیا نمی‌توانستند پیشنهاد دهنده باشید زیرا بسیاری از مصوبات را این دستگاه اجرایی پیشنهاد می‌دهد.

کاندیدای انتخابات ریاست جمهوری اضافه کرد: با این بخشی‌نگری که فقط و فقط پروژه‌های عمرانی شهر تهران را دنبال کنیم، آیا از برخی مسائل و مشکلات شهر و استان غافل نمی‌شویم مانند موضوعات مربوط به محیط‌ زیست.

عارف ادامه داد: در زمان شهرداری شما قیمت زمین حدودا به طور متوسط شش برابر شده است، آیا فروش تراکم در تهران در افزایش قیمت زمین سهیم بوده است، یا خیر؟ شما تراکم را برای انجام پروژه‌های عمرانی شهر تهران پیش‌فروش کردید آیا این موضوع صحیح است یا خیر؟

قالیباف در ادمه در این باره گفت: همین جا تکذیب می‌کنم.

محمدرضا عارف هم طی سخنانی گفت: اجازه دهید، سوال من تمام شود. سوال من این است شما در دو بخش خدمت فعال و موفق بوده‌اید، در حالی که ریاست جمهوری مدیریت فرابخشی می‌خواهد، خواهش می‌کنم توانایی خود را برای مدیریت فرابخشی به استحضار مردم خوب کشورمان برسانید.

به گزارش خبرگزاری تسنیم، حجت‌الاسلام حسن روحانی در ادامه این مناظره تأکید کرد: تعجب کردم که آقای قالیباف در زمینه سیاست خارجی گفت که سیاست خارجی ما ناموفق بوده است. سیاست خارجی در دولت سازندگی توانست تکنولوژی را از خارج وارد کند و باقی‌مانده سرزمین ما را از بعثی‌ها پس بگیرد و تحول بزرگی در کشور ایجاد کند و با کمک شورای عالی امنیت ملی، توانستیم اسرا را به کشور برگردانیم و در این دوره هم صدام در سازمان ملل محکوم شد.

وی افزود: در دوره خاتمی، کشور از بحران نجات پیدا کرد و در آن دوره، 11سپتامبر رخ داد و دو کشور منطقه مورد تهاجم قرار گرفت و ایران همیشه در لیست حمله قرار داشت، اما ایران توانست با تدبیر از این مسیر جدا شود و بالاترین بهره‌برداری را در سیاست خارجی داشته باشد، دشمن ما در افغانستان و عراق منکوب شد و ایران سالم ماند و ما به مردم عراق و افغانستان کمک کردیم، سیاست خارجی آن هشت سال بسیار موفق بود البته بنده نمی‌خواهم بگویم در این هشت سال هم در همه زمینه‌ها ناموفق بوده است.

در ادامه مناظره، سید محمد غرضی طی سخنانی گفت: ما در دولت که بودیم، یاد گرفتیم که سیاست خارجی انعکاسی از استعداد داخلی است، اما این که برویم در مقابل کشور دیگری سیاست مان را عوض کنیم، یا کسی را پیدا کنیم، نامه جداگانه‌ای بنویسند، این صحیح نیست چرا که هیچ کشوری نسبت به ما با تغییر اشخاص، ذهنش عوض نمی‌شود.

وی افزود: تصور نکنید که سیاست خارجی کشور اگر موفق یا ناموفق بوده، مربوط به اشخاص است، بلکه مربوط به اضطرار داخلی بوده است لذا از ابتدا باید استعداد داخلی را تنظیم کنیم، اینکه من بگویم دولت عوض شده هیچ کس در دنیا این را نمی پذیرد، بنابراین اینها مسائلی است که باید به آنها توجه کنیم در حالی که امروز استعداد داخلی تغییر چندانی پیدا نکرده و پیشنهاد شما عملی نیست، اگر هست بفرمایید.

به گزارش خبرگزاری تسنیم، محسن رضایی نیز در ادامه مناظره و در نقد سخنان قالیباف گفت که سوالی ندارم در فرصت بعدی صحبت می‌کنم.

علی اکبر ولایتی نیز در ادامه این مناظره، تصریح کرد: در مورد سیاست خارجی مطالبی را که آقای قالیباف گفت، صحیح بود و اما نکات دیگری است که باید به آنها توجه شود که مهمترین مطلب تربیت نیروی کارآمد است و ما احتیاج به تخصص داریم.

وی افزود: بنده زمانی که در وزارت امور خارجه بودم، دانشکده وزارت خارجه تاسیس شد و از آن زمان تاکنون 800 کارشناس آگاه به دو زبان دنیا تربیت شد و زمانی در وزارت خارجه‌ای کار را شروع کردیم که 9 سفیر داشتیم و روزی که من از اینجا آمدم بیرون، سفیران و کارداران حدود 130 نفر می‌شدند.

کاندیدای انتخابات ریاست جمهوری خاطرنشان کرد: این درحالی است که دانشکده مذکور حالت نیمه تعطیل درآمده و دیگر آن رسالت سابق را برای خودش قائل نیست. زیرا برای آن امتحان ورودی گذاشتند که افرادی که لیسانس علوم سیاسی و رشته‌های مرتبط دارند، می‌توانند وارد این دانشکده شوند درحالی که در این دانشکده از ابتدا گزینش نداشت و از همان ابتدا نیز افراد به صورت کار ورز مشغول به کار می‌شدند.

ولایتی اضافه کرد: تمامی این مسائل در مدتی باعث شد که بتوانیم دیپلماسی جمهوری اسلامی ایران را فعال کنیم. زیرا با دیپلماسی زمان شاه که نمی توانستیم کار کنیم. وزارت امور خارجه از معدود وزارتخانه‌هایی بود که از صفر شروع کرد و بعد از انقلاب اسلامی فعال شد؛ بنابراین باید تلاش کنیم که کارشناسانی که آشنا به مسائل بین المللی هستند را تربیت کنیم تا بتوانند در صحنه بین المللی فعالیت ویژه‌ای داشته باشند، زیرا روابط بین کشورها رابطه بین آدم‌ها است.

غلامعلی حداد عادل، در ادامه مناظره طی سخنانی گفت: مساله‌ای که آقای عارف گفتند که در بازار تهران چند نفر اسم ایشان و آقای خاتمی را آوردند، دستگیر شدند و یا این اتفاق در تبریز افتاده است، من این موضوع را انکار نمی‌کنم که آقای دکتر خلاف می‌گویند ولی حتما سلیقه فردی بوده است.

عارف هم در بین سخنان حدادعادل طی سخنان کوتاهی گفت: این اتفاق رخ داده و باید جلوی سلیقه‌های فردی گرفته شود.

حداد عادل هم در پاسخ به عارف گفت که این اشتباهی است که در هر دوره‌ای و حتی ممکن است اگر شما رییس جمهور شوید، رخ دهد که یک فردی در تشخیص دچار اشتباه شده است.

وی در این باره افزود: در هنگام ورود ما به صداوسیما، طرفداران آقای عارف در مدخل ورودی خیابان ایستاده و عکس‌های آقای خاتمی و ایشان را در دست داشتند و شعار می‌دادند و هیچ‌کسی با آنها کاری نداشت و این تلقی پیش نیاید که در کشور ما چنین حالتی وجود دارد.

حداد عادل ادامه داد: فیلم‌های مستندی که این شب‌ها پخش شد، آقای خاتمی درباره عده‌ای صحبت کردند، پس خوب است که گفته شود، اگر این اتفاق افتاده مربوط به شرایط کلی کشور نیست.

"آقای روحانی نیز در صحبت‌های خود به این موضوع اشاره کرد که سیاست خارجی موفق بوده است، بنده هم معتقدم که ما از اول انقلاب تاکنون موفقیت‌های زیادی در همه دولت‌ها و در سیاست خارجی داشتیم و در هر دوره‌ای مشکلاتی بوده است. ما که در مجلس ششم بودیم، نمایندگان مجلس ششم مرتب در نطق‌های قبل از دستور می‌گفتند، در دوره آقای هاشمی کشور به بحران کشیده شده بود و آقای خاتمی آمده تا کشور را از بحران نجات دهد و در واقع تقصیرها را روی دوش آقای هاشمی می‌انداختند. در همین دوران بود که دادگاه میکونوس به وجود آمد که رییس جمهور را از خروج از کشور ممنوع کرده بودند."

وی خاطرنشان کرد: همچنین قصه محور شرارت که بوش به ایران نسبت داد، بعد از آن همه حرف‌هایی بود که در سیاست خارجی اتفاق افتاد. خوب است که این موارد گفته شود که تصور نشود، کارنامه همه 20 است و یک دوره خاصی زمستان بوده است.

عارف هم در پاسخ به این اظهارات حدادعادل، گفت: دشمنان ما چنین حرف‌هایی را زده بودند، موضع دولت در آن دوران در قبال غرب و آمریکا شفاف بود.

حداد عادل نیز پاسح داد: حرف من این است که هر موضع‌گیری‌ای که در خارج از کشور می‌شود، نباید آن را به حساب ضعف مدیریت داخل بگذاریم.

سعید جلیلی درباره سخنان قالیباف، اظهار داشت:من درباره اظهارات آقای قالیباف می خواهم نکاتی را عرض کنم. منطقه گرایی و دیپلماسی اقتصادی که ایشان فرمودند الان هم هست. سوال اینجاست که چگونه می‌خواهند اجرا کنند. این که سیاست خارجی براساس منافع ملی و ارزش‌ها باید باشد، درست است، اما اگر سیاست خارجی کشوری در تقابل و تعارض با شما بود چگونه عمل می‌کنید؟ در برنامه راهبردی شما جمله‌ای ذکر شده تحت این عنوان که "اگر دنبال نظم هستیم، نباید به طوری عمل کنیم که جلوه آن به چالش کشیدن قدرت هژمونی باشد" یکی از بحث‌های ما است است که قدرت هژمونی موجود در جهان را قبول نداریم و با آن چالش می کنیم.

وی افزود: ما در چالش با نظامی هستیم که می خواهد خود را به زور حاکم دنیا کند. اما نکاتی‌که مطرح شد را قبول دارم. یکی از رویکردهای بسیار مثبت نظام ما در سیاست خارجی و قدرتش در این است، دستگاه‌ها باید خود را با این منطبق کنند. من قبول دارم که قدرت لازم را ندارد.

این کاندیدای انتخابات ریاست جمعهوری تاکید کرد: وزارت خارجه ما به دلیل برخی از تدابیری که از ابتدای انقلاب صورت گرفته است، آن ظرفیتی که باید داشته باشد و با بار بزرگی که بر دوش آن است، فاصله دارد. باید قوی‌تری از این باشد که بتواند عمل کند.

جلیلی خاطرنشان کرد: اما آقای روحانی نکته‌ای مطرح کردند و همچنین آقای عارف صحبت‌هایی کردند که البته آقای حدادعادل اشاراتی داشت. فکر می‌کنم منظور آقای حداد عادل این است که در زمانی که برخی دوستان شعار همراهی با این نظم را می دادند و می‌گفتند باید از این تقابل‌ها جلوگیری کنیم پاسخش چه بود؟ نتیجه‌اش این بود که در دوره آقای هاشمی دو حکم جلب برای ایشان آمد و در زمان آقای خاتمی این بود که بعد از این همه همکاری در قضیه افغانستان گفتند ایران محور شرارت است، نه این که حرف‌های آنان درست باشد، بحث این است که این شیوه غلط است، اگر با این شیوه بخواهیم وارد شویم نتیجه‌اش همین خواهد بود که دیدیم.

حسن روحانی در واکنش به سخنان جلیلی،اظهار داشت: ولی منافع ملی کشور حفظ شد.

جلیلی نیز در پاسخ به روحانی،گفت: منافع ملی کشور کی حفظ شد؟ دقیقا در دورانی بود که عده‌ای نگران بودند که به عراق و افغانستان حمله شد. حالا نکند به ایران هم حمله کنند. اما ظرفیتی ایجاد شد که آمریکا هم در افغانستان زمین گیر شد هم در عراق.

حسن روحانی نیز گفت:کی؟ دقیقا در دوره آقای خاتمی بود که آمریکا زمین گیر شد، که سعیدجلیلی در پاسخ گفت: آمریکا که از سال 82 وارد شد، سال چند مجبور به خروج از آن شد؟ از سال 83 آمریکا گرفتار شد.

سعیدجلیلی همچنین در ادامه، افزود:آمریکا با اقتدار آمد، برخی می گفتند ما گفت‌وگوهایی که در بحث هسته‌یی در تهران داشتیم، به علت حمله به بغداد بود. چون ایران ترسید. این را آقای بلر گفته است.

روحانی نیز تصریح کرد:‌ درست نیست.

سعیدجلیلی نیز تاکید کرد: این اظهاراتی است که آن‌ها مطرح کردند.در چنین فضایی که نگرانی ایجاد کرده بودند احساس می کردند با دو حمله به عراق و افغانستان می توانند ایران را مرعوب کنند. اما اتفاقا فضایی ایجاد شد که توانست آنان را زمین‌گیر کنند.

حسن روحانی در پاسخ به جلیلی گفت: تاریخ را که نمی‌توانیم تحریف کنیم.

به گزارش تسنیم، جلیلی در ادامه گفت: در قضیه عراق خودشان درخواست داشتند که با آنان مذاکره کنند. کسانی که احساس می کردند آمریکا بعد از عراق و افغانستان ممکن است به سراغ ایران بیاید نه تنها این طور نشد، بلکه آمریکا به دنبال درخواست مذاکره با ایران افتاده بود تا بتواند جان سالم به در ببرد.این می تواند اقتدار ایجاد کند.مطلبی را که آقای عارف به آن اشاره کردند و فرمودند اگر می خواهیم از سلایق جلوگیری کنیم راهش قانون است ما با قانون می توانیم جلوی سلایق بیاستیم اگر بیاییم به صراحت از کسانی که بزرگترین بی قانونی را مرتکب شدند با افتخار یاد کنیم همان حمایت از سلایق می شود. اگر کسی خلاف قانون عمل کرد و ظلم بزرگی به نظام کرد با افتخار از آن یاد کردیم.

عارف نیز در واکنش به سخنان جلیلی افزود:آیا درود بر خاتمی خلاف قانون است؟

سعیدجلیلی در پاسخ به عارف اظهار داشت: بحث من ایشان نیست ما در انتخاباتی که داریم یک قانون و چارچوبی داریم که شما و همه ما پذیرفته‌ایم که آمده‌ایم اگر بعد از انتخابات خلاف این قانون شروع کردند، در کشور فتنه راه انداختند. اینجا حمایت از آن‌ها و افتخار کردن به آن‌ها می شود سلیقه‌ای عمل کردن.

عارف همچنین،گفت: قانون را بیان کنید. سوالم از شما به عنوان دبیر شورای عالی امنیت ملی این است که عکس آقای خاتمی خلاف قانون است.

سعیدجلیلی در پاسخ به عارف،گفت:خلاف قانون این است که اگر شورای نگهبان انتخاباتی را گفت که صحیح است، طور دیگری عمل کنیم.

به گزارش تسنیم،محمدرضاعارف در ادامه گفت:سوال من این است که آیا عکس آقای خاتمی خلاف قانون است؟

سعیدجلیلی همچنین خاطرنشان کرد:اگر شورای نگهبان گفت انتخابات صحیح است و آن را تایید کرد، دیگر کسانی که حتی موضع ریاست جمهوری داشته‌اند حق ندارند مردم را علیه آن بشورانند. یعنی بیاییند بگویند رای مردم و جمهوریت باید وتو شود. این قانون است اگر خلاف این شود از این بی قانونی بزرگتر چیست؟

به گزارش خبرگزاری تسنیم، محمدباقر قالیباف نیز طی سخنانی درباره اظهارات کاندیداهای دیگر گفت: از قضا بعد از دولت تنها مجموعه‌ای که می‌تواند بخشی‌نگر نباشد، دولت‌های محلی و شهرداری‌ها هستند. در حوزه شهرسازی، حمل و نقل، آی‌تی، فرهنگی، اجتماعی و... بخشی‌نگری نیست، بلکه یک کار جمعی و همه‌جانبه است.

وی افزود: سیاست خارجی و دیپلماسی عمومی هم، چنین است. در دوره مدیریت بنده در شهرداری تهران، با همه سختی‌ها توانستیم مجمع شهرداران آسیایی را با بیش از 100 شهر آسیا با تشکیل دبیرخانه دائم در تهران راه‌اندازی کنیم. در حال حاضر شهردار تهران معاون اتحادیه شهرداران جهان است؛ در نشست دانمارک، 20 شهردار دنیا به همراه روسای جمهور دعوت شدند و شهردار تهران به عنوان یک عضو مدعو این نشست بود، پس شهرداری کارهای جدی در حوزه دیپلماسی کرده است.

کاندیدای انتخابات ریاست جمهوری اضافه کرد: در بخش منابع انسانی، معتقدم که نفت و گاز در کشور ما مهم است، اما منابع انسانی مهم‌تر است و در همه جا اولویت اول ماست. بازگشت نخبگان به متن تصمیم‌گیری اساس کار است. من معترض به سیاست خارجی نبودم، از افتخاراتی که در جمهوری اسلامی هست، این است که 5، 6 کشور بزرگ دنیا با ما حرف می‌زنند، یعنی جمهوری اسلامی جایگاه خود را پیدا کرده است.

قالیباف ادامه داد: امروز، بیداری اسلامی بدون شک متاثر از انقلاب اسلامی است و ما حتما از آن دفاع می‌کنیم؛ ما اجماع آمریکا را به هم زدیم و مبنایی جلوی آمریکا ایستاده‌ایم. آمریکایی‌ها با قدرتی که دارند می‌گویند که قدرت حق است اما حرف انقلاب اسلامی این است که حق، قدرت است؛ این مبنای ما در سیاست خارجی است و افتخار ماست و همین‌جاست که اسلام به ما اجازه نمی‌دهد که عزت‌مان را بدهیم.

وی خطاب به حسن روحانی، گفت: حرف من در حوزه دیپلماسی است که شما در این کار صاحب‌نظر هستید؛ من دست همه عزیزانی که در حوزه سیاست خارجی زحمت کشیده‌اند را می‌بوسم. آن روزی که سیاست ما این بود که در اروپا خودمان را به اتحادیه اروپا نزدیک کنیم، ارتباط‌مان را قوی‌تر کنیم و نگذاریم سیطره آمریکا در اروپا بیفتد.

کاندیدای انتخابات ریاست جمهوری تصریح کرد: همه سفارتخانه‌های اروپایی‌ها در تهران تعطیل شدند و همه سفرای شما را از اروپا بیرون کردند؛ من این را ضعف دیپلماسی می‌دانم، یا در حوزه اقتصادی، حوزه ژئوپولوتیک ایران، مهم‌ترین موقعیت ما در بخش امنیت ملی است. واقعا کارنامه دولت سازندگی و دولت اصلاحات در حوزه دیپلماسی اقتصادی چیست و کجا امنیت و منافع ملی ما را تامین کرد که این ظرفیت بالقوه را ما تا به امروز از دست داده‌ایم.

ولایتی: دیپلماسی زمان جنگ به‌مراتب سخت‌تر از الان بود/ حدادعادل: دشمنی‌ها بیشتر شده است

به گزارش خبرنگار سیاسی خبرگزاری تسنیم، در ادامه سومین مناظره نامزدهای انتخابات ریاست‌جمهوری، غلامعلی حداد عادل کاندیدای انتخابات ریاست‌جمهوری، گفت: امروز در داخل کشور می‌دانیم در سیاست داخلی مشکل مهم اقتصادی مشکل اولویت‌دار برای همه کاندیداها است. مسلما مشکل اقتصادی ما با تحریم ارتباط دارد. تحریم‌هایی که دشمنان آن را فلج کننده نامیده‌اند. البته اعتقاد داریم با مدیریت بهتر می‌شد و می‌شود این تحریم را تخفیف داد و آثار آن را کم کرد. در سیاست خارجی ما حل مسئله تحریم اولویت دارد، اما مهم این است که چگونه انجام شود.

حدادعادل افزود: برخی عنوان می‌کنند که مشکل فقط مشکل مدیریتی و ظرافت‌های دیپلماتیک است که اگر شخصی برود و کسی دیگری به جای او بیاید، این مساله حل می‌شود. برخی گمان می‌کنند که اگر ما به تحریم‌کنندگان لبخندی بزنیم و دَم کدخدا را ببنیم مساله حل می‌شود. برخی مشکل را عمدتا به گردن دولت فعلی می‌اندازند، اما بنده اینطور فکر نمی‌کنم. همه می‌دانند که مساله هسته‌ای بهانه است. آن زمان که ما فعالیت هسته‌ای نکرده بودیم در تحریم بودیم. دشمنان ما بهتر از ما می‌دانند که فعالیت هسته‌یی ما نظامی نیست.

وی تاکید کرد: صریحا عرض می‌کنم مشکل ما با آمریکایی‌ها مشکل اصل انقلاب است، چون ما خواهان استقلال بوده‌ایم و به آن رسیده‌ایم و بر سر استقلالمان پافشاری می‌کنیم و آنها با ما مخالفت می‌کنند. تحریم داماتو قبل از فعالیت هسته‌یی بوده است. روز اول انقلاب که فعالیت هسته‌ای نداشتیم، حقوق بشر مطرح نبود و حمایت از تروریسم به ما نچسبانده بودند، چندین میلیارد پول ما را در هفته‌های اول پس از پیروزی انقلاب مسدود کردند و هنوز هم پس نداده‌اند.

کاندیدای انتخابات ریاست‌جمهوری گفت: به نظر من پایه اصلی حل مشکل تحریم این است که از موضع عزت و اقتدار مذاکره کنیم و در سیاست خارجی رفتار نماییم. ممکن است ملتی کاملا در فشار باشد، اما اقتدار خود را حفظ کند. در این حالت پیروز می‌شویم. مانند موضوع ویتنام در برابر آمریکا. ما با وحدت،‌ همت و مدیریت و روحیه عزت‌مدارانه ملت خود می‌توانیم از موضع قدرت در برابر تحریم‌ها مقاومت مدبرانه کنیم. همان کاری که امام در زمان جنگ کرد. وقتی صدام به ما حمله کرد، امام عقب‌نشینی نکرد و فرمود جنگ، جنگ است و عزت ما در گرو همین مبارزات است. امروز نیز رهبری شبیه به‌ آن را می‌فرمایند که این تحریم تحمیلی است و عزت و شرف ما در گرو مقاومت اقتصادی است.

حدادعادل خاطرنشان کرد: آمریکایی‌ها روزی با ما سر میز مذاکره واقعی می‌نشینند که بدانند ما در برابر فشارهای آنها دست‌هایمان را به علامت تسلیم بلند نخواهیم کرد. ملت پشتیبان ما است و ما از عزت و استقلال خود دست بر نمی‌داریم. همانطور که آمریکا با چین رفتار کرد و 40 سال تلاش کرد چین را نادیده بگیرد، اما پس از اینکه دید چین محکم سرجای خود ایستاده است، با این کشور تعامل کرد.

به گزارش خبرگزاری تسنیم، پس از اظهارات حدادعادل، سعیدجلیلی گفت که درباره اظهارات وی نظری ندارد.

در ادامه محمدباقر قالیباف گفت: آقای حداد! فکر می‌کنم ما که بحثی با این آرمان‌ها و اهداف و حرکت حق‌طلبانه نداریم. گفتید با مدیریت این موضوع حل نمی‌شود. بنده می‌خواهم بگویم در حوزه دیپلماسی، سیاست خارجی باید با کمترین هزینه بیشترین منافع را داشته باشد، لذا معتقدم مدیریت عامل کلیدی است. اگر می‌گویید فرقی نمی‌کند، چرا؟

محمدرضا عارف از حدادعادل پرسید: فرمودید از موضع عزت و اقتدار مذاکره انجام شود؛ ما چگونه و در چه شرایطی به این می‌رسیم؟

در ادامه سید محمد غرضی، کاندیدای انتخابات ریاست‌جمهوری گفت: عزت و اقتدار کشور مربوط به استعداد داخلی یک کشور است یا مکتوب در کتاب‌هاست؟ شما زحمات زیادی در آموزش و پرورش کشیده‌اید. اما آموزش و پرورش و آموزش عالی جوان‌ها را حتی در سن 27 سالگی هم به اشتغال نمی‌رساند. آموزش و پرورش و آموزش عالی توانایی اینکه استعدادها را به زندگی برسانند ندارند. چگونه می‌خواهید عزت و اقتدار را محقق کنید.

وی افزود: ما در زمینه نفت، ارتش، سپاه و امنیت داخلی، عزت داخلی داریم، اما در بقیه زمینه‌ها اگر به چین اشاره می‌کنید، باید گفت که چین پس از اینکه تولیدات خود را در سطح جهان تزریق کرد و چهارشنبه بازارها و پنجشنبه بازارهای آمریکا را گرفت، نیکسون مجبور به مذاکره شد. بنابراین معتقدم که عزت در تولیدی است که هر کشوری دارد.

به گزارش خبرگزاری تسنیم محسن رضایی گفت: آقای حداد شعاری صحبت می‌کنند، مگر می‌شود کشور را با شعار پیش‌ برد؟ دو گروه امروز وجود دارد که یک عده شعار مقاومت می‌دهند. در زمان جنگ هم عده‌ای از تهران شعار مقاومت می‌دادند. مگر می‌شود با شعار دادن از تهران به کشور کمک کرد؟ یک عده‌ هم حرف از مذاکره و تسلیم می‌زنند. حداد می‌گوید که ما باید مقاومت کنیم، اما ما باید مقاومت کنیم که مردم گرسنه بمانند؟

وی افزود: چرا آمریکا با ما وارد مذاکره جدی نمی‌شوند؟ آمریکا می‌خواهد از ما زمان بگیرد تا تحریم‌ها اثر خود را بگذارد. مقاومت کردن باید منتج به نتیجه شود و آمریکا بفهمد تحریم بی‌اثر بوده است. برای این کار باید تولید را در داخل راه بیندازیم. مساله اقتصاد راه برون رفت ما از مذاکرات است وقتی ما ثابت کنیم مشکلات اقتصادی بر ما اثری ندارد آمریکا با ما وارد مذاکره می‌شود ما باید کارآمدی اقتصادی را نشان دهیم و ثابت کنیم می‌توانیم در مقابل تحریم‌ها بایستیم.

کاندیدای انتخابات ریاست‌جمهوری ادامه داد: اگر آمریکا ببیند هزار تومان امروز به 300 تومان دیروز تبدیل شده، می‌فهمد که ما شعار داده‌ایم. من خواهش می‌کنم که آقای حداد توضیح دهند که مقاومت کردن خوب است، اما مشروط به این‌که ما از مقاومت کردن نتیجه بگیریم.

علی‌اکبر ولایتی گفت: در طول 35 سال بعد از انقلاب اسلامی هیچ‌گاه نبوده که با مشکلی در صحنه بین‌المللی یا منطقه مواجه نبوده باشیم. در طول جنگ هشت ساله بیش از 40 کشور از عراق حمایت می‌کردند. لحظه‌ای که ما درگیر مشکل دیگری در سمت مشرق کشورمان یعنی افغانستان بودیم و  شوروی‌ها به آنجا حمله کرده بودند و همسایه شرقی ما تحت اشغال روس‌ها بود، در همسایگی غربی ما یعنی عراق با پشتیبانی بیش از 40 کشور به ما حمله کرده بود. در چنین شرایطی دیپلماسی ما شکل گرفت و ما توانستیم ضمن کمک به مردم افغانستان برای شکست شوروی در عین حال دیپلماسی جنگ و بعد دیپلماسی مذاکرات را راه انداختیم که به مراتب آن کار سخت‌تر از دیپلماسی و مشکلات هسته‌یی امروز بود.

ولایتی تصریح کرد: باید مقاومت توام با تدبیر باشد، یعنی در برابر زیاده‌خواهی‌های آنها بایستیم و در چاره‌جویی‌ در رابطه با مشکلاتی که برای ما به کار می‌برند تدبیر کنیم که و این در گذشته در شرایط بسیار سخت‌تر سابقه داشته است.

به گزارش خبرگزاری تسنیم، حسن روحانی اظهارداشت که صحبتی ندارم.

حداد عادل در دفاع از انتقاد سایر کاندیداها گفت: در پاسخ آقای قالیباف تاکید می‌کنم که منظورم این است که فقط با مدیریت حل نمی‌شود. مدیریت در دیپلماسی به عزت و قدرت ملی پشت‌گرم است. آقای عارف که سوال می‌کنند چطور به عزت می‌رسیم، عرض می‌کنم رهبری راه را نشان داده‌اند؛ جهاد اقتصادی، مقاومت اقتصادی،‌ حمایت از تولید ملی و کار و سرمایه ایرانی. ما باید در این مسیرها حرکت کنیم که آقای رضایی هم به آن اشاره کردند. وقتی می‌گویم مقاومت، شعار نمی‌دهم. نمی‌گویم برویم وسط خیابان و بگوییم می‌خواهیم مقاومت کنیم. بلکه باید بنیان‌های اقتصادی را تقویت کنیم تا ملت با عزت پشت میز مذاکره بنشینند.

وی افزود: اینکه آقای ولایتی می‌گویند در گذشته سخت‌تر بوده، فکر نمی‌کنم سخت‌تر از الان باشد. زیرا قوت و اثر ما در جهان اسلام بیشتر شده و یک نشانه آن بیداری اسلامی است. امروز دشمنی دشمنان با ما شدیدتر از گذشته است. تدبیر و مدیریت می‌تواند کار را بهتر کند. بد نیست به یک نمونه از ضعف‌ها در دولت آقای خاتمی اشاره کنم. البته نمی‌گویم این نظر همه دولتمردان بوده است.

حدادعادل در ادامه با اشاره به برخی بخش‌های برنامه چهارم توسعه، گفت: در کتابی به نام مبانی نظری و مستندات برنامه چهارم توسعه آمده است: "در حال حاضر (82) به نظر می‌رسد با بروز بحران در دو عرصه داخلی و خارجی کشور ایران را نمی‌توان یک قدرت در عرصه جهانی تعبیر کرد. در شرایط جدید حتی نمی‌توان کلمه قدرت ملی را درباره ایران به کار برد. "این مواضع کارساز نیست. ما روزی می‌توانیم از طریق مذاکره و دیپلماسی کار را حل کنیم که این مواضع را نگیریم قدرت ملی ما عدالت‌طلبی، ظلم‌ستیزی و حمایت از مظلوم است. امام در حالی انقلاب را پیروز کرد که شاه همه‌چیز داشت و امام دست خالی بود. در جنگ تحمیلی هم این اتفاق افتاد. ما در عرصه بین‌المللی با این منطق متعالی می‌توانیم بر تحریم غلبه کنیم و آن را به فرصت تبدیل کنیم که آقای رضایی هم به آن اشاره کردند.

در این لحظه عارف در واکنش به صحبتهای حدادعادل گفت: آقای حدادعادل قبلا هم درباره این کتاب گفته‌اند واین موضوع در مجمع تشخیص مصلحت مطرح شده است. زمانی که برنامه چهارم تصویب شد، ایشان رییس مجلس بودند؛ چرا برنامه‌ای که مبنایش این بود تصویب کردید و چرا آن را اصلاح نکردید؟ که حدادعادل در پاسخ گفت: همان موقع هم به دلیل اینکه به مبانی نظری برنامه اشکال داشتیم، آن را از شورای نگهبان به مجلس برگردانیم و برخی موارد را اصلاح کردیم که یکی از آن‌ها به مسائل اقتصادی مربوط بود، همچنین صد نفر از نمایندگان نامه‌ای نوشته‌اند و از رییس‌جمهور وقت سوال کردند که چرا چنین کتابی به عنوان مبانی نظری برنامه چهارم منتشر شده است.

روحانی: من سرهنگ نیستم؛ حقوق‌دان هستم/ قالیباف: افتخار ما رزمندگی است

به گزارش خبرنگار سیاسی خبرگزاری تسنیم، در ادامه مناظره سیاسی نامزدهای انتخاباتی، حسن روحانی با اشاره به برنامه‌های خود در سیاست داخلی، اظهارداشت: اساس سیاست داخلی دولت تدبیر و امید بر مبنای تأمین امنیت و ایجاد آرامش برای همه مردم ایران در همه ابعاد زندگیشان از جمله اقتصادی، فرهنگی و حریم خصوصی خواهد بود.

وی افزود: در همه جا مردم باید احساس امنیت و آرامش داشته باشند. مسئله دیگر آزادی است که در همه ابعاد زندگی آزادی مسئولانه را احساس کنند و یا اینکه در انتخاباتی با آزادی تمام حضور پیدا کنند که به نظرم لازم نیست سختگیری زیادی باشد. یک مقدار با سعۀ صدر با مسائل برخورد کنیم.

روحانی ادامه داد: مسئله دیگر بحث عدالت در همه جای کشور است و حقوق شهروندی، که همه مردم ما از هر قبیله و نژادی احساس کنند که شهروند کشوری واحدند و از حقوقی واحد برخوردارند و زمینه را برای حضور مشارکت همه مردم آماده کنیم در همه بخشها از جمله سیاسی و اجتماعی و اقتصادی.

کاندیدای انتخابات ریاست‌جمهوری تاکید کرد: ما برای موفقیت در سیاست خارجی باید امنیت داخلی را تأمین و حفظ کنیم. من به زمانی اشاره می‌کنم که جنگ پشت دروازه‌های ایران بود و کشورهای غربی قصد داشتند که به ایران حمله کنند، اما واقع‌نگری، عقلانیت و خودداری مقامات جمهوری اسلامی از افراط گری سبب شد کشورهای غربی از حمله به ایران منصرف شوند.

این نامزد انتخاباتی تأکید کرد: ما هیچگاه نباید واقعیت‌های تاریخی را تحریف کنیم و البته باید در سیاست‌ خارجی تابع نظر رهبری باشیم.

در ادامه مناظره حدادعادل از روحانی پرسید که "در تبلیغات انتخاباتی شما در سیاست خارجی آمده بود که باید با کدخدا کنار بیایم. نمیدانم به شوخی گفتید یا به جد. این کدخدا اگر آمریکاست یعنی ما رعیت آمریکا هستیم؟"

سعید جلیلی نیز اظهارداشت: در بحث سیاست خارجی، دفاع از حقوق و ارزشهای ملت مهم است. آقای البرادعی می‌گوید که نه تنها پیشنهاد سه کشور اروپایی ناچیز بود، بلکه لحن توهین آمیزی داشت و متکبرانه بود. این طرح تا جایی پیش رفته بود که اروپا قول می‌داد دانشمندان ایرانی را تحت پوشش قرار دهد. خود روحانی هم در کتابش میگوید: اگر نگوییم هیچ، ایران مابه ازای اندکی دریافت کرد. بحثم این است که آنچه هست، این فرمایش خود شماست. خود دوستان می‌گویند از خطر نجات میدادیم در حالی که خطری نبود، بلکه ایران در اقتدار بود. خطر را اقتدار ما نجات داد.

به گزارش خبرگزاری تسنیم، محمدباقر قالیباف در ادامه مناظره اظهارداشت: در سال 82 که فرمانده نیروی انتظامی بودم و شما دبیر شورای عالی امنیت ملی بودید، در سالگرد حمله به کوی دانشگاه، هر سال برنامه می‌گرفتند. یک جلسه من گفتم اجازه بدهید دفتر تحکیم وحدت مراسم را بگیرد. شما اشاره به این میکردید که "بابا دنبال دردسر هستی، ول کن چه مجوزی". این اصرار من بود که اجازه بدهیم دانشجو حرفش را بدهد، ولی در چارچوب قانون.

وی تصریح کرد: در شورای امنیت کشور هم در سال 82 جلسه ای برگزار شد، من معتقد بودم پشت حوادث سال 82 حوادثی که در کوی دانشگاه یا خوابگاه طرشت علامه اتفاق افتاد نیروی انتظامی تمام قد جلوی لباس شخصی ها افتاد و اجازه ندادیم حوادث 78 رخ بیاید. من می‌گفتم پشت حوادث دانشجویان نیستند. در جلسه اصرار کردم اگر دانشگاه اشکال دارد، به نیروی انتظامی اجازه ورود بدهید. من با اصرار این مجوز را گرفتم. به خاطر اینکه معتقد بودم سیاسیون پشت این ماجرا هستند نه دانشجویان.

کاندیدای انتخابات ریاست‌جمهوری گفت: یکی از نمایندگان مجلس ششم که مستند دارم در حوادث کوی دخالت داشت، در آن جلسه ما، اخلال کرد. بی بی سی و وی او ای، سخنان من را تحریف کردند و گفتند من دوگانه برخورد کردم، ولی من اینگونه نبودم. در جلسه مجلس شورای اسلامی که غیرعلنی بود و در جلسه شورای امنیت، میدانستم پشت سر حوادث چیست.

در ادامه محمدرضا عارف گفت که درباره سخنان سایر کاندیداها نظری ندارد.

سید محمد غرضی اظهارداشت: آقای دکتر! شما مطلع هستید کسری بودجه بسیار زیاد است و اشکالات داخلی فراوان است؟ آیا فکر می‌کنید سیاست داخلی باید پیگیری شود یا خارجی؟ اگر اعتقاد به این دارید که در این مرحله می‌توانیم بدون تاییدیه داخلی و استعداد وسیع با آمریکا مذاکره یا از طریق لابی او را متقاعد کنیم، فکر نمی‌کنم موفق شوید.

به گزارش خبرگزاری تسنیم، محسن رضایی نیز گفت: واقعیت این است که افراط و تفریط شده است.  هم در زمان جلیلی و هم در زمان روحانی. درست است که از جنگ جلوگیری کردیم، اما نمی توانستیم اینقدر عقب نشینی نکنیم؟ در زمان جلیلی با سولانا برای 2700 سانتریفیوژ توافق کرده بودیم. آیا اگر این را مکتوب نکرده بودیم بهتر نبود؟ من در جریان جزئیات هستم. این افراط و تفریط ها از سیاست اصلی نظام دور بوده و باید به آن پایان داده شود. حالا گذشت. سوال این است که می‌خواهیم از گذشته مان بدون کم و کاست دفاع کنیم؟ اگر بوده که نباید مشکلی داشته باشیم. دوستان خود را حق مطلق ندانند. بالاخره سی و چهار سال تازه پا هستیم و باید تجربه را به گروه های بعدی منتقل کنیم. من در دفاع جلیلی و روحانی یا دوستان دیگر که از خود دفاع می‌کنند میگویم نباید دفاع از خود را به دفاع از نظام و مردم ترجیح بدهیم. شک ندارم با بسیج همه توانایی ملت ایران میشود اقدامات بزرگ انجام داد مشروط به اینکه صداقت را در پیش بگیریم.

سعید جلیلی در ادامه اظهارداشت: بین حق و باطل راه رفتن معنی اش دوری از افراط و تفریط نیست. اطلاعاتی هم که رضایی گفت، مبنایش درست نیست. زمان لاریجانی معاونش با سولانا به توافق رسید، اما سولانا زد زیرش و قبول نکرد.

حدادعادل نیز در واکنش به اظهارات رضایی گفت: رضایی طوری صحبت میکند که انگار همه ماها غیرمردمی هستیم و فقط جناب ایشان غصه مردم را میخورد. همه ما به فکر مردم هستیم و برای مردم این حرفها را میزنیم. راه ها متفاوت است، ولی هدف تامین سعادت و رفاه مردم است.

در این لحظه غرضی هم گفت که به هم ایراد گرفتن اشکال ندارد، اما ماهیت قضیه را ندیدن اشکال دارد. استعداد کشور برای مقابله با این همه مشکل به اندازه لازم و کافی تولید نشده است.

در ادامه علی اکبر ولایتی نیز اظهارداشت: تایید میکنم صحبت آقای رضایی را. لاریجانی در مذاکرات با سولانا به جای خوبی رسیدند. همین تعداد سانتریفیوژ را توافق کردند. اما درست همزمان با اینکه لاریجانی با سولانا مذاکره می‌کرد، یکی از مقامات بلندپایه ما در نمازجمعه گفت ما مذاکره نمی‌کنیم. آقای سولانا آن تلکس را نشان داد و کارشکنی در کار آقای لاریجانی صورت گرفت.

وی یادآور شد: دشمن زمانی که تناقض در بین مسئولان ما می‌بیند، اینگونه می شود. آنها به توافق رسیدند و می‌شد هسته ای را حل کرد، ولی بالاترین مقام اجرایی کشور حرف دیگری زد و آن خراب شد. مشابه آن برای خودم هم اتفاق افتاده است.

در این لحظه جلیلی در واکنش به اظهارات ولایتی گفت که صحبت‌های وی درست نیست که ولایتی جواب داد: اطلاع دقیق دارم که درست است.

در این لحظه جلیلی گفت: درباره خودتان هم اطلاعات دقیق تر را میگویم.

سید محمد غرضی نیز اظهارداشت: تکیه آدم ها به گروه های سیاسی و سوءاستفاده از مقام ها کشور را به اینجا رسانده که شخصیت های مختلف با تکیه بر دیدگاه های خود دارند به تمام منافع ملت ضربه می زنند.

به گزارش خبرگزاری تسنیم، روحانی در دفاع از خود در برابر انتقادات سایر کاندیداها گفت: نکته ای که آقای حدادعادل درباره مساله کدخدا گفتند، سوال این بود: آیا مذاکره با آمریکا راحت تر است یا اروپا؟ من گفتم آمریکا. چون کدخدای اروپاست. شما شاید از برخی سایت های مغرض این جمله را گرفتید.

وی افزود: در رابطه با بحث البرادعی، اینکه گفتم ممانعت از جنگ، مال سال 82 است و نکته ای که شما گفتید مال سال 84 است.

روحانی در واکنش به اظهارات قالیباف گفت: از قالیباف خیلی تعجب می‌کنم. درست است باید رقابت کنیم ولی نه اینجوری. آقای قالیباف دلم نمیخواست بگویم. آنجا بحث این بود که شما می‌گفتید دانشجویان بیایند، ما برنامه گازانبری داریم. ما می‌گفتیم راه این است که مجوز بدهیم و دستگیر کنیم. من راجع چند کلانتری به شما گزارش دادم. شما چی گفتید؟ نمیخواهم بازگوکنم. گفتید کل آدمهای سالم من این تعداد است.

وی تصریح کرد: برنگردید به بحث های آن زمان، این سینه من پر است از مسائل فراوان. حرف برای گفتن زیاد داریم. بگذارید رقابتمان سالم و درست باشد. شورای عالی امنیت ملی هم مدافع اقوام بوده است. به این شورا اتهام نزنید. از ابتدای زندگی سیاسی مسیرم روشن است. هیچ‌وقت پادگانی فکر و عمل نکردم.جزو افرادی هستم که حقوق خواندم. من سرهنگ نیستم، حقوقدان هستم. حواسمان باشد چگونه حرف می‌زنیم. هرچه اطلاعات لازم باشد در ذهنم دارم که بگویم. همیشه روبروی افراطیون ایستادم و طرفدار آزادی بیان و مخالف افراط و تفریط بوده‌ام.چرا اینطوری بحث می‌کنید؟ اگر بنا به این باشد که حرف زیاد داریم برای گفتن.

در این لحظه قالیباف در پاسخ به روحانی گفت: در رابطه با آزادی گفتم چه برای دانشجویان و گروه ها و اقوام یکنواخت باشد. امروز اقوام و مذاهب بر اساس قانون اساسی حقوقشان آنطور که قانون تعریف کرده، تحقق نیافته است. شما دبیر شورای عالی امنیت ملی بودید و می‌توانستید نگذارید اینطوری شود که روحانی در پاسخ گفت که ما مصوبه گذراندیم برای احقاق حقوق اقلیت ها.

قالیباف مجددا وارد بحث شد و اظهارداشت: بحثم در رابطه با دانشجویان بود. بهترین رابطه و ارتباط بین پلیس و دانشجو در زمان مدیریت من بوده است. یک نمونه بگویید پلیس گازانبری عمل کرده باشد. من در مقابل لباس شخصی ها ایستادم و گفتم خلاف قانون کسی عمل نکند. حرفم به شما این بود در یک جلسه مشخص که مستنداتش هست، آن زمان گفتم به دفتر تحکیم اجازه تجمع بدهیم. شما گفتید آقای قالیباف دنبال دردسری ولش کن که روحانی در پاسخ گفت که این بود؟ گفتم اگر میخواهید این ها را به خیابان بیاورید و محاصره کنید، نکنید.

محمدباقر قالیباف ادامه داد: اگر نیت خوانی بلدید هنر شماست. نماینده رسمی تحکیم بعد از آن جلسه که با اصرار من موافقت شد، به او گفتم قانون احزاب به شما اجازه می‌دهد سخنران و محل را اعلام کن، من امنیتش را تامین میکنم. من شما را بعنوان فرد معتدل می شناسم. ولی شما فکر میکنید ما پادگانی هستیم. ما افتخار رزمندگی و دفاع از کشور داریم. اما اگر میگویید نگاه پادگانی، شما در حین اینکه نگاه بازی دارید، آنموقع گفتید دنبال دردسر نگرد. ما گاز انبری عمل نکردیم. اتفاقا ایستادیم و از دانشجویان دفاع کردیم.

در این لحظه غرضی وارد بحث میان قالیباف و روحانی شد و پرسید که این بحث ها کمک میکند؟ که حیدری مجری برنامه پاسخ داد: بله! اتفاقا در مناظره های قبلی هم دنبال همین بحث ها بودیم

غرضی در ادامه گفت: این به چه درد مردم میخورد. این اختلاف دو نفر را قاضی هم نمیتواند حل کند. دعوای بین اشخاص نباید باشد. هیچ کس الان اینجا برنامه نمی‌دهد. هیچکس برنامه فیزیکی نمی‌دهد. همه برنامه عرفانی و ادبیاتی می‌دهند. نه سیاست خارجی حل می‌شود نه داخلی که مجری برنامه مجددا در پاسخ به غرضی اظهارداشت: عملکرد مدیران ارشد در آینده، بخشی از آن به رویه های گذشته برمی‌گردد.

روحانی در ادامه اظهارداشت: من میخواهم به ملت بزرگوار بگویم من شیوه تخریب را نمی پسندم و حاضر نیستم رقیبم را تخریب کنم. حاضر نیستم اسناد سری را اینجا افشا کنم و جملات را بالا پایین کنم. آقای قالیباف برخی حرفها را زدند، ولی من نگفتم. بحث من پلیس نیست. دست پلیس را می بوسم. بحثم شیوه آقای قالیباف است.

وی ادامه داد: رضایی جوری صحبت میکند انگار نظرات دقیقی داشتند و آن اجرا نشد. شما کسی هستید که در جمع گفتید شورای امنیت سازمان ملل به مراتب بهتر از سازمان حکام است و چرا نمیگذارید پرونده به شورای امنیت برود. آنوقت شما ما را نصیحت میکنید؟ اولین جلسات هسته ای که گذاشتیم و به کلی سری بود، کی افشا کرد آقای رضایی. آقای ولایتی بود و دید چه کسی افشا کرد. برخی حرف ها هست که نباید گفته شود. ما باید رقابت سالم کنیم. همه تلاش کشور نشد که پرونده به شورا برود. ظالمانه رفته به شورای امنیت و امروز باید تلاش کنیم همگی که برگردد.

محسن رضایی در پاسخ به روحانی گفت: حرف اساسیم این بود که ما اینجا میخواهیم یک اطلاعاتی به مردم بدهیم که مردم تصمیم بگیرند. چرا طوری صحبت می‌کنیم که گویی اشکالی نیست؟ آیا معنای حرف این است که اگر شما رئیس جمهور شدید میخواهید با همان وضع قدیم کشور را اداره کنید؟ چرا به اشکالات اشاره نمی‌کنید؟ به عنوان نمونه گفتم مذاکراتی که اشاره کردید منجر شد کشور جنگ نکند، آیا نمی‌شد با هزینه کمتری این کار را می‌کردید؟ سوالم مودبانه است.

وی افزود: روحانی اگر بخواهد با این عصبانیت و داد و بیداد سکان کشور را به دست بگیرد خدا به داد کشور برسد. ضمن اینکه زمانی در حال تحریم نبودیم، فکر میکردیم داریم تحریم می شویم. احتمال جنگ بود، اما از طریق دیگری هم میشد کنترل کرد. یک زمانی گفتند تحریم کاغذپاره ای بیش نیست. اتفاقا اشکال اساسی در سیاست خارجی را در تشخیص میدانم.

روحانی در واکنش به رضایی گفت: نه عصبانی شدم، نه ناراحت. البته با صدای رسا می بایست جواب می‌دادم، چون اشکالات شما توهین آمیز بود.

غرضی: عارف با ذکر یکسری اسامی رای قرض می‌گیرد/رضایی: باید به گذشته صلوات بفرستیم

به گزارش خبرنگار سیاسی خبرگزاری تسنیم، محمدرضا عارف پنجمین نفری بود که پشت تریبون مناظره قرار گرفت و به بیان دیدگاه‌ها و برنامه‌های خود در زمینه سیاست داخلی و خارجی پرداخت.

عارف در ابتدای سخنان خود با تبریک بعثت پیامبر گرامی اسلام(ص) اظهارداشت: من در تذکر اولیه خود اشاره کردم که جمع‌بندی از مناظرات اول و دوم صورت گیرد که در این زمینه در جمع‌بندی این مناظرات می‌توانم، بگویم که ما با مشکلاتی در بخش‌های مختلف روبرو هستیم و رئیس جمهور آینده باید کشور را از این مشکلات نجات دهد.

وی ادامه داد: سوال من این است که چه کسانی مسئول وضع موجود هستند؛ به نظر من جریان اصولگرا به صورت یکپارچه و تمام عیار در هر سه قوه حاکمیت داشته و تقریبا هر نیروی اصلاح‌طلبی در هر بخشی بود، حذف شد و نتیجه آن وضعیتی شد که موجب کنار گذاشته شدن متخصصان و نیروهای دلسوز و متعهد بود.

کاندیدای ریاست جمهوری افزود: عملکرد 8 سال گذشته نشان داد که ما نمی‌توانیم برای تحقق آرمان های انقلاب به یک جناح خاص خود را محدود کنیم لذا چاره‌ای جز شایسته سالاری نداریم، دولت اصلاحات با شعار توسعه سیاسی آمد، اما در عمل توسعه فراگیر را به بار آورد.

عارف افزود: کل درآمد فروش نفت در دولت  اصلاحات 173 میلیارد دلار بود ولی در دوره جدید حداقل از  محل فروش نفت خام 630 میلیارد دلار درآمد داشتیم. همچنین  رشد اقتصادی 6 درصد و 700  هزار فرصت شغلی در سال را داشتیم و کنترل گرانی را داشتیم و تورم را  از 7.3 به 10.3 رساندیم و ارز را تک نرخی کردیم.  این دولت چرا نان را از سر سفره مردم برداشت؟ باید مسئولیت خود را بپذیریم.

وی با اشاره به جریان انحرافی و نقش آن در وضعیت کشور گفت: اینکه یک جریان موهوم انحرافی را مسئول وضعیت کشور بدانیم، خطاست و می‌خواهیم بار را از دوش خود برداریم  لذا اخلاق آن است که جریان اصولگرا مسئولیت خود را بپذیرد، راهکار لازم برای اینکه این اتفاقات دوباره تکرار نشود را  انتخاب کنیم.

این کاندیدای ریاست جمهوری گفت: بنابراین باید مردم در دهه چهارم انقلاب، دیگر روش آزمون و خطا را دنبال نکنند و باید اجرایی شدن همه اصول قانون اساسی را به عنوان میثاق ملی دنبال کنیم؛ اولویت اول من فصل سوم قانون اساسی و حقوق ملت است.

عارف با اشاره به سفر خود به استان‌های غربی کشور گفت: ما باید مطالبات استان‌های غربی که بحق است را مرتفع کنیم که یکی از این مسائل، وجود گرد و غبار در این استان‌هاست و باید حل شود.

وی با بیان اینکه در دولت آینده معاونت اقوام را تشکیل می‌دهم، افزود: همچنین  در ارتباط با زنان اصل 21 در قانون اساسی اصل مترقی است که امیدوارم بتوانم در دولت آینده  از همه ظرفیت‌های قانون اساسی برای پاسخگویی به نیازهای مردم استفاده کنیم.

سید محمد غرضی در نقد سخنان محمدرضا عارف اظهار داشت: از اول جلسه تا به حال بحث بر سر دو گروه اصلاح‌طلب و اصولگرا بود و 30 سال است که کشور دست این بزرگان است و قدرت‌ سیاسی دست این گروه‌ها قرار دارد. یک روز این آقایان سر کار می‌آیند و گروه مقابل را حذف می‌کنند و روز دیگر آن طرفی‌ها می‌آیند و گروه مقابل خود را حذف می‌کنند.

وی ادامه داد:  اگر کشور دست دو گروه بود، دو نفر اینجا نشسته بودند، ولی ملاحظه می‌شود که از اصولگراها  4-5 نفر و از اصلاح طلب‌ها چند نفر اینجا هستند که این نشانه شکست اصولگرایان و اصلاح طلبان است.

این کاندیدای ریاست جمهوری با اشاره به آیه‌ای از قرآن گفت: آیا این  آیه قران نفی احزاب است یا  نیست. اگر این آیه، نفی احزاب است بگویند که متعلق به چه گروهی است. من یک سوال مشخص از آقای عارف دارم که خواهش می‌کنم مشخص جواب دهد؛ من زمانی به یک روستا رفتم دبیرکل یک حزب در انتهای کار گفت که قانون اساسی اصلاح‌طلبان منشور سازمان ملل است.

غرضی یادآور شد: آیا ما  رویمان می‌شود که در کشور بگوییم که اصلاح طلب هستیم. رای و دولت نوش جان شما اما اینکه اصلاح‌طلب تحت این عناوین بخواهد به میدان بیاید با ایراد به نیروی انتظامی و  بخواهد حکومت کند، دوباره  همین اتفاق می‌افتد.

وی ادامه داد: حرف‌های عارف  ناشی از این است که هم اصلاح طلب است و هم با اسامی که می‌آورد می‌خواهد، از مردم رای قرض کنند. لذا باید گروه‌های اصلاح طلب و اصولگرا وضع خود را با متن مردم مشخص کنند.

این کاندیدای انتخابات ریاست جمهوری گفت: متن انقلاب در مشروطه، 22 بهمن و جنگ تحمیلی است و این مسائلی که مطرح می‌شود، مسائل حاشیه‌ای است. باید بگویم که چه  اتفاقاتی افتاده است؛ متن انقلاب که 98.2 درصد رای داشته و امروز باید کلی هزینه‌ کنیم که مردم پای صندوق‌های رای بیایند. غیر از این دو گروه، چه کسی متن انقلاب را از صحنه دور کرده است.

محسن رضایی کاندیدای یازدهمین دوره ریاست جمهوری در نقد سخنان عارف گفت: فقط دو جمله‌ای که اول صحبت‌هایم پشت تریبون خواندم را بگویم. امروز مردم از کشمکش‌های سیاسی خسته شده‌اند و باید به آن پایان بدهیم.

وی ادامه داد: مدیریت اصلاح‌طلبی و اصولگرایی جواب نمی‌دهد. هر چند در اصولگرایان و اصلاح‌طلبان انسان‌های خوب و بد وجود دارد، مشروط به اینکه رهبری را قبول داشته باشند لذا اگر افراد کارآمد دور هم جمع شوند، می‌توانیم در کشور کارهای بزرگی انجام دهیم لذا باید تصمیم را به مردم واگذار کنیم و به گذشته صلوات بفرستیم، الان ما در تحریمی که هستیم باید دست به دست هم مشکلات را حل کنیم.

به گزارش خبرگزاری تسنیم، علی‌اکبر ولایتی هم در نقد سخنان عارف  با بیان اینکه عیب درویش توانگر به کم و بیش بد است، کار به مصلحت آن است که مطلق نکند، گفت: آیا ایرادی که شما به اصولگرایان می‌گیرید در دولت اصلاحات انجام ندادید. در دولت خودتان کسی را گذاشتید در سمت‌های بالا در دولت اصلاحات باشد یا از دم همه را کنار گذاشتید؟

"قبول دارید که نباید انحصار طلبی کرد و اگر اصولگرایی در سمت ریاست جمهوری قرار می‌گیرد، باید از انسان‌های کارآمد، متعهد و متدین استفاده شود و اینگونه جامعه را تقسیم نکنیم."

وی همچنین افزود: در دولت اصلاح‌طلبان آنها آن کاری را کردند که بعدها اصولگرایان در دولت‌های بعدی این کار را انجام دادند.

حسن روحانی دیگر کاندیدای ریاست جمهوری در اعلام کرد که صحبتی ندارم.

به گزارش خبرگزاری تسنیم، غلامعلی حدادعادل هم با بیان اینکه من با اظهارات عارف موافق هستم که کشور با شایسته‌سالاری اداره شود، گفت: ولی عارف  مشکلات امروز کشور را گردن اصولگرایان می‌اندازند که چرا اصلاح طلبان را کنار گذاشتند.

وی ادامه داد: بعد از اینکه خاتمی رئیس‌جمهور شد و دولت را از هاشمی گرفت، چه پاییز برگ‌ریزانی اصلاحاتی در کشور آغاز شد و مملکت را مانند گونی تکان دادند و همه را بیرون ریختند.

کاندیدای انتخابات ریاست جمهوری افزود: حتی در برخی از وزارتخانه‌ها فقط آبدارچی باقی ماند و ما  می‌گفتیم که چرا تغییرات را می‌دهید، ولی می‌گفتند که هر کس به خاتمی رای نداده باید  از این دولت بیرون برود.

این کاندیدای ریاست جمهوری، خطاب به عارف با بیان اینکه من و شما با هم رفیق هستیم، گفت: عارف‌ در خود مجلس اصلاحات ببینید با بنده چه کردند؟ من اهل تندروی و افراط و تفریط بودم؟ چه کرده بودم؟ شورای نگهبان اعلام کرد که من رای دارم، در مجلس اصلاحات 5 ماه تمام بنده را یک لنگه پا دم در مجلس نگهداشت و اعتبارنامه من را تصویب نمی‌کرد.

حدادعادل اضافه کرد: اینها بی‌قانونی نیست؟ آقای عارف می‌گویند که مشکلات امروز کشور همه زیر سر اصولگرایان است. اولا آقای احمدی نژاد هیچ‌وقت خود را اصولگرا ننامیده است، ثانیا ما همه مشکلات را زیر سر احمدی نژاد نمی‌دانیم. یه وقتی خانه بابایی را یک دزدی زد. صبح همسایه‌ها جمع شدند. هر کسی شروع کرد به صاحبخانه ایراد گرفتن که چرا قفل را محکم نزدی و چرا دیوار را بلند نکشیدی و ...، این بدبخت گفت: بابا این وسط یک نفر هم یه حرفی به این دزدی بزند.

حدادعادل در ادامه گفت: یک نفر هم به دشمن خارجی که ما را تحریم کرده، بگوید که تقصیر داری، عارف دانشگاهی است و می‌داند که حل مشکل گرد و غبار در یک سال و دوسال حل نمی‌شود چرا که ایران، عراق، عربستان و سوریه باید یک حرکت جهانی را در این باره آغاز کنند و شاید این موضوع 10 سال طول بکشد لذا من که رئیس جمهور شدم، باید به جد این موضوعات را اعمال کنم.

سعید جلیلی دیگر کاندیدای ریاست جمهوری درباره نظرات کاندیداها گفت: من عارف را به انصاف می‌شناسم، شما خیلی از بحث آزادی و اینگونه مباحث مطرح کردید، در زمانی که مسئولیت داشتید اینها آزادی نبود؟ چرا در زمان دولت شما هر اعتراض اجتماعی که می‌شد با بدترین وضع بی تدبیری می‌شد. بطور مثال در سمیرم 8 نفر، در ایذه 4 نفر و فیروزآباد 4 نفر و در سبزوار یک نفر را در مورد یک اعتراض کشتند؛ این کار زیر نظر شورای تامین استان، یعنی زیرنظر استاندار صورت گرفت.

وی افزود: دانشجوی ستاره‌دار در زمان چه کسی انجام شد؟ آقای توفیقی، وزیر علوم دولت اصلاحات خودش فروردین‌ماه سال جاری مصاحبه کرد و گفت که ستاره‌دار شدن دانشجویان در زمان ما اتفاق افتاد؛ این خیلی بی‌سابقه است که مصطفی معین نامه می‌نویسد به خاتمی که با 50 عضو انجمن اسلامی مستقل برخورد امنیتی و قضایی و اطلاعاتی و ... شود.

کاندیدای انتخابات ریاست جمهوری خاطرنشان کرد: در زمینه عدالت رسانه‌ای،‌ آن وقت چه توفیقی داشتید، حجم بیشتر رسانه‌ها در اختیار چه کسی بود؟ چند درصدش دست چه کسی بود؟ روزنامه‌های زنجیره‌ای متعلق به چه کسی بود؟

جلیلی ادامه داد: شما گفتید که وضع موجود وضع بدی است، اما این نقایص از زمانی صورت گرفت که از زاویه اصولگرایی فاصله گرفتیم؛ ما در سال 88 اوج مشارکت در کشور را شاهد بودیم و اوج جمهوریت بود. چرا پیشرفت‌ها را نادیده می‌گیرید، نقایصی وجود دارد.

وی ادامه داد: در سال 88 اوج مشارکت در انتخابات اتفاق افتاد. مبنا نیز باید قانون باشد. همچنین در دوره قبل از انتخابات اوباما نامه‌ای به رهبری نوشت و گفت که بدون ایران مسائل حل نمی‌شود، چرا عده‌ای که تا قبل از آن دچار یاس بودند را برخی  امیدوار کردند، لذا باید این مسائل ارزیابی شود.

به گزارش خبرگزار تسنیم، محمد باقر قالیباف نیز در نقد سخنان عارف گفت: شما گفتید که اگر در دولت قرار گیرید، معاونت اقوام را درست می‌کنید. چه ضمانتی در این زمینه وجود دارد؟ کارنامه شما در قبال تشکل‌ها و NGOها چیست؟

غلامعلی حداد عادل نیز طی سخنانی خطاب به عارف گفت: ایشان که می‌گوید معاون اقوام درست می‌کند، آیا برای قوم فارس نیز معاونت اقوام ایجاد می‌کند.

به گزارش خبرگزاری تسنیم، محمدرضا عارف در این باره گفت: باید بر اساس توانایی‌ها و نه بر اساس جناحی مدیران را انتخاب کرد. من اگر با فردی 51 درصد اشتراک داشته باشم، مدیرش می‌کنم و 51 درصد را را فدای 49 درصد نمی‌کنم. ما تفکر اصلا‌ح‌طلبی را از اصلی‌ترین جریانات انقلاب می‌دانیم و اگر فردی حرفی زده، نباید به حساب کل اصلاح طلبان گذاشت.

، سیدمحمد غرضی نیز در ادامه این سخنان، خطاب به عارف گفت:‌ من از این می‌سوزم که آقایی که هیچ سمتی نداشته، دبیرکل یک حزب اصلاح طلب شده و هیچکس جوابش را نداده است، شما معاون اول بودید و من به شما علاقمند هستم، ولی هیچکس جواب او را نداد؛ همه  ما را مایوس کرد، اگر این حرف را بزنم و بمیرم، شهید شده‌ام.

وی ادامه داد: زمانی که سازمان ملل تشکیل شد، در مسجد نور اصفهان مرحوم شیرازی منبر رفت و قانون شورای امنیت را با نامه امیرالمومنین(ع) به مالک اشتر مقایسه کرد و گفت که  مردم، این منشور سازمان ملل است و این مکاتبه حضرت امیر(ع) است.

غرضی افزود: چرا هیچکس در دهان آن دبیرکل حزب اصلاح طلب نزد؟ اصلاح طلبان آینده بدانند که عمر من تمام است اما اگر شما می‌خواهید که صاحب امتیاز باشید، قانون اساسی ما  98 درصد رای دارد.

محمدرضا عارف نیز در پاسخ به غرضی اظهار داشت: دو تن از معاونان سازمان مدیریت من اصولگرا بودند، همچنین  خاتمی از وزیری در کابینه‌اش استفاده کرد که به او رای  نداده بود و همچنین از رقیب انتخاباتی‌ خودش هم استفاده کرد لذا در این 7 سال، اصولگرایان پشت سر احمدی‌نژاد بودند اما اخیرا از او فاصله گرفتند.

وی ادامه داد: شرایط کشور به نحوی است که باید از همه ظرفیت‌ها استفاده کنیم و خود را محدود به یک جریانی نکنیم. رشد رسانه‌ها، نشریات و NGOها در زمان اصلاحات قابل مقایسه با قبل نیست؛ یارانه اصلاح‌طلبان چگونه پرداخت شد؟ آیا الان به این صورت عمل می‌شود؟ آیا یارانه روزنامه‌های اصولگرایان همانند روزنامه اصلاح طلبان است؟ باید عدالت را دنبال و زمینه آزادی بیان را قبول کنیم.

این کاندیدای انتخابات ریاست جمهوری افزود: باید آزادی بیان را فراهم کنیم و راهی جز اعتماد به جوانان و پذیرفتن خطاها نداریم البته پیشرفت‌های خوبی داشتیم ولی بناست که مشکلات را بگوییم تا راه حل پیدا کنیم. افتخار می‌کنیم که در نانو در دنیا یک رقمی هستیم، ولی من در سال 80 از آن حمایت کردم.

عارف با بیان اینکه اتفاقات سال 88 هم اکنون یکی از مطالبات اصلی دانشگاه‌هاست، گفت: در سال 88 تریبون‌ها یکسویه بود؛ باید در یک فضای کارشناسی و دوستانه موضوع را تحلیل کنیم، حوادث قبل از سال 88، حین و بعد از برگزاری انتخابات را باید با نگاه به آینده که دیگر این لکه ننگ تکرار نشود، داشته باشیم.

وی با بیان اینکه  نباید در گذشته متوقف شویم، افزود: در تمام دانشگاه‌ها سعی کردم که دانشجویان را متقاعد کنم که مساله امروزمان حضور حداکثری در انتخابات است. صداوسیما در 4 سال گذشته چه کرد؟ آیا جز این بود که تصویر خاتمی را به عنوان جاسوس نشان داد، آیا این اخلاق بود؟

این کاندیدایی ریاست جمهوری تصریح کرد: استفاده من از این اسامی به خاطر کسب رای نیست و به خاطر اخلاق است و به آن پایبند هستم، وسیله برای من  مهمتر از هدف است چرا باید به هم برچسب بزنیم آقای جلیلی؟ ما باید کشور را اصلاح کنیم.

عارف در ادامه گفت: در گذشته نباید متوقف شویم. چهارسال خدا به من توانایی داد که سکوت معنادار کنم. گاهی در  مجمع تشخیص مصلحت نظام با حداد عادل خصوصی صحبت کردم؛ خدا می‌داند که چقدر در طول این 4 سال دلم درد گرفته است. نگران آینده کشور هستم و چرا باید علیه هم فقط از حربه چماق استفاده کنیم؟

وی همچنین خاطرنشان کرد: ما در راهبردها  اختلاف سلیقه‌ داریم و این اختلاف می‌تواند موجب شادابی و نشاط شود، اما مسئله امروز ما حل مشکلات جوانان کشور است.

این کاندیدای ریاست جمهوری خطاب به حداد عادل گفت: اینگونه نیست که هر کاری در دولت‌های گذشته شده را توجیه کنم؛ اشتباهات را با شهامت می‌پذیرم و بنای بنده این است که امور را اصلاح کنم.

در ادامه، سعید جلیلی خطاب به محمدرضا عارف گفت: من به جز 2-3 اطلاعاتی که دادم، به شما برچسبی زدم و یا چماقی برداشتم که شما می‌فرمایید؟ آیا قبول ندارید که ظلم بزرگی به نظام شد؟

به گزارش خبرگزاری تسنیم، محمدرضا عارف نیز در پاسخ به جلیلی گفت: قطعا قبول دارم که ظلم به نظام شد، ظلمی که در تاریخ ثبت شد، اما باید سهم تک تک گروه‌ها را مشخص کنیم و علل را ریشه یابی کنیم.

سعید جلیلی نیز در این زمینه گفت: اگر سوالی مطرح و اطلاعات دقیقی بیان می‌شود، اینکه بگوییم اینها چماق است، اگر بعدا در دولت برویم که همه را چماقدار می‌خوانیم.

به گزارش خبرگزرای تسنیم، سید محمد غرضی نیز در پایان سخنان عارف گفت: در هر دو دولت، وزیر نفت که عوض شد، قیمت نفت افت کرد. من که این مسئولیت را برعهده گرفتم، قیمت نفت  از 29 دلار  به 7 دلار رسید. در دولت بعد هم همین‌طور شد. سینه من مالا مال از عذابی است که چشیدیم. بپذیریم عناصری که در دولت‌ها منصوب کردیم، انتخابی نبود انتصابی بودند.

وی افزود: هر دو وزیر در اصولگرا و اصلاح طلب آمدند، قیمت نفت افتاد. نشناختن دنیا و وظیفه و روی کار آوردن آدم‌هایی که منصوب به ستادهای ما هستند، گرفتاری‌اش فراوان است؛ بیاییم تعهد کنیم از رفقایمان دعوت نکنیم.

به گزارش خبرگزاری تسنیم، محمد رضا عارف نیز در پایان سخنانش اظهار داشت: در بحث ریزگردها، توقع مردم این است که دولت به طور جدی آنرا دنبال کند.

ولایتی: 598 نماد مقاومت مدبرانه است/ قالیباف: شما با میتران قهوه می‌خوردید، ما موشک‌

به گزارش خبرنگار سیاسی خبرگزاری تسنیم، علی‌اکبر ولایتی در ادامه برنامه مناظره میان 8 کاندیدای انتخابات ریاست‌جمهوری پشت تریبون رفت و با بیان حدیثی از رسول اکرم(ص) اظهار داشت: بر پیامبر عظیم‌الشان درود می‌فرستم و به همه هموطنان و ایرانیان داخل و خارج از ایران و مسلمانان آزادی‌خواه جهان تبریک می‌گویم.

وی ادامه داد:  آرزو می‌کنم بتوانیم با درک عمیق پیام آسمانی پیامبر عزیز، برای گسترش معنویت، عبودیت و عقلانیت و اخلاق در جامعه تلاش کنیم. به همه اقشار ملت ایران و مسلمانان بخصوص رای اولی‌ها، پزشکان، پرستاران، کشاورزان، نخبگان، جوانان که آینده‌سازان کشور هستند و همه همکاران خوبم در جامعه پزشکی،‌ پیراپزشکان، کارگران و همه و همه اصناف عرض تبریک دارم.

کاندیدای انتخابات ریاست‌جمهوری تصریح کرد: گاهی ممکن است برداشت نادرستی از جایگاه رئیس جمهوری وجود داشته باشد و آن را در حد مدیر اجرایی عالی تغییر دهیم و این به خاطر دو مشکل اساسی است که یکی به‌خاطر مشکلات اقتصادی حاد جامعه و تصویری که دولت کنونی از خود به جا گذاشته، است. روش مدیریتی و شخصیت رئیس‌جمهور باید به حدی باشد که توان اجماع‌سازی داشته باشد، زیرا حوزه سیاست، حوزه اقناع و تدبیر است نه سلسله مراتب و تحکم.

ولایتی ادامه داد: معتقدم حتی حل مشکل اقتصادی در گرو  اصلاح نگاه و اولویت‌هاست. اجازه می‌خواهیم بخشی از این مسائل را توضیح دهم. مشکلات اقتصادی ریشه در تحریم ها دارد. خیلی از مردم در نظرسنجی‌ها اعلام کرده‌اند اصلی‌ترین عامل در سیاست‌ها حل تحریم‌هاست و افرادی باید متصدی امور شوند که تجربه این کار را داشته باشند. تجربه من در مصوبه 598 و اجرایی کردن آن و قرارداد 1975 است.

وی تاکید کرد: به لطف رهبری‌های داهیانه امام(ره) و در حال حاضر رهبرمعظم انقلاب و رشادت‌های رزمندگان و پایمردی خانواده ایثارگران و بویژه آزادگان، از زحمات همکاران من در دستگاه دیپلماسی اجرایی شدن این قرارداد بصورتی رخ داد که حقوق ملت ایران حفظ شد و برای اولین بار در تاریخ 200 سال اخیر حتی یک وجب از خاک کشورمان به دست طرف مقابل نیفتاد. این نمادها، نماد مقاومت مدبرانه است و باید آن را ادامه دهیم و معتقدیم همین مدل در سیاست هسته‌ای جواب می‌دهد،‌ اصرار برحق غنی سازی و عدالت هوشمندانه به نحوی که با کشورهای دیگر قهر نباشیم، زیرا وظیفه دستگاه دیپلماسی کاهش هزینه است، نه صدور بیانیه و اعلام مواضع.

این کاندیدای انتخابات ریاست‌جمهوری گفت: حل مساله هسته ای سخت تر از اجرایی کردن 598 نیست. بخش دیگری از مشکلات اقتصادی ناشی از سوءتدبیر و ناکارآمدی است. از اینکه خودمان را عقل کل بدانیم و متخصصان را نادیده بگیریم و خانه نشین و مدیران با تجربه را که با ما اختلاف عقیده دارند، خانه نشین کنیم و با قوای دیگر درگیر باشیم و به جای چاره‌ اندیشی حل مشکلات مردم انرژی‌های یکدیگر را خنثی کنیم.

ولایتی ادامه داد: اگر فردی در راس مجریه قرار گیرد که نوعی مقبولیت بین جناح های درون نظام و مدیران با تجربه داشته باشد، قطعا مشکلات با سرعت حل می‌شود. زیرا او کارآمدی را می‌تواند به سرعت افزایش دهد و این غلط است که کارآمدی را صرفا به حوزه های عمرانی تنزل دهیم. حالا به این اضافه کنید وظیفه اخلاق سیاسی امروز را. اگر کسی باشد که گفتار و رفتار گذشته او زمینه‌ساز تضعیف جامعه باشد، مردم در سایه او احساس آرامش نمی‌کنند و بدانند قرار نیست هر روز شاهد دعوا باشیم. لذا گرایش دولت من اخلاق‌گرایی، عقلانیت و ثبات سیاست و مدیریت است.

وی در همین زمینه تصریح کرد: چنین دولتی در سطح داخلی نیز باید به اصول قانون اساسی در زمینه آزادی پایبند باشد و فقط شعار ندهد. اگر این رخ دهد و مدیران خانه‌نشین نباشند و به کار گرفته شوند، انسجام ملی تقویت می‌شود، بازسازی اعتماد صورت می‌گیرد و سرمایه خودبه خود تقویت بشود.

کاندیدای انتخابات ریاست‌جمهوری افزود: برای نشاط و همدلی باید زمینه حضور همه را فراهم کرد. باید فقط شعار نداد و رسانه ها را آزاد گذاشت.  انسجام داخلی و تعامل سازنده و فزاینده با جهان باید به طوری باشد که کشور را به سمت سازندگی بیشتر و به سمت برخورد اصلاح طلبانه با مسائل مبتلابه کشور اداره کرد. بر اساس اصول عزت و حکمت و مصلحت باید رابطه خود با دنیا را تقویت کنیم.

ولایتی با بیان اینکه من همه مسئولیت سیاست خارجی را می پذیرم و در چارچوب نظام و خطوط کلی رهبری، سیاست نظام را در روابط بین المللی اعمال می‌کنم، تصریح کرد: روابط با کشورهای چند کشور محدود آمریکایی و آفریقایی خوب است، ولی آورده‌ای برای ما ندارد. بلکه باید به خارج از کشور سفر کرد و به دیدن کشورهای دیگر رفت و رفت و آمد سران را به داخل تسهیل کرد. باید زمینه را طوری تنظیم کرد که رابطه ایران با سایر کشورها آسان شود و روابط باید طوری باشد که عزت مردم ایران حفظ شود. نباید طوری باشد که گذرنامه ایران وقتی بازرسی می شود مورد احترام قرار نگیرد. امروز متاسفانه برخورد کنسولی با مردم کشورمان در خارج از کشور خوب نیست و باید به آن بهبود ببخشیم و این جزو شایستگی‌های مردم ایران است.

به گزارش تسنیم، روحانی در واکنش به سخنان ولایتی گفت: در این خصوص بنده نظر خاصی ندارم.

در ادامه مناظره حدادعادل دیگر کاندیدای انتخابات گفت: اختلاف نظری با آقای ولایتی دارم و آن اینکه حل مسئله هسته ای را سخت تر از قرارداد 598 می‌دانم. چرا که مسئله هسته ای مسئله‌ای نیست و اصلا وجود خارجی ندارد. دشمن می‌داند ما نمی‌خواهیم بمب بسازیم و خودشان هم می‌دانند که چنین چیزی صحت ندارد. کسی را که خواب است می‌شود بیدار کرد ولی کسی که خود را به خواب زده خیر. نباید مسئله امروز را مقایسه کرد با مساله 20 سال پیش مقایسه کرد. هر چه توانایی در دیپلماسی بیشتر باشد این روند بهتر است.

وی خطاب به ولایتی افزود: شما که در متن بیداری اسلامی هستید، 20 سال پیش در اثر انقلاب خطری برای سلطه جهانی به نام بیداری اسلامی بوجود نیامده بود. امروز در اثر افزایش قدرت ما دشمنی با ما بیشتر شده است.

این کاندیدای انتخابات، در ادامه گفت: نکته‌ای هم خطاب به آقای عارف عرض کنم. ایشان فرمودند اصولگرایان در 7 سال گذشته در مقابل احمدی‌نژاد نایستادند. من سعیم این بود اگر احمدی نژاد کار درستی انجام داد، بگویم درست است و اگر قانون‌شکنی کرد، جلویش ایستادم. کارنامه ام در مجلس گواه این است و من تاوانش را هم دادم و یک لحظه هم پشیمان نیستم.

وی ضمن طرح سوالی از عارف گفت: شمایی که دوست من و همنشین من در مجمع تشخیص هستید، یک سوال دوستانه در این مناظره بکنم. بنده می‌گویم آن کاندیدایی که آمد و در تبلیغات خود مرتبا دم از قانون می‌زد و دیگران را دروغگو می‌دانست و ...، وقتی که انتخابات انجام شد همان روز جمعه در صندوق ها باز نشده خبرنگاران خارجی را دعوت کرد و به مردم گفت رئیس‌جمهور شدم، آیا این خلاف قانون بَین بود یا خیر؟ آیا زمینه فتنه و آشوب را فراهم نکردند؟ وقتی رهبری گفتند نظام اهل تقلب نیست، جنابعالی چرا سکوت کردید؟ اگر از حق دفاع می‌کردید و می‌گفتید تقلب نشده است یا استدلال می‌کردید و به دوستتان می‌گفتید نباید قبل از باز شدن صندوق بگویید رئیس جمهورم، چه عیبی داشت اگر سکوت نمیکردید و حقایق را می‌گفتید؟

به گزارش تسنیم، سعید جلیلی در واکنش به سخنان ولایتی، گفت: شما آن‌روز هم فرمودید من با دنیا آشتی خواهم کرد و باید قهر نباشیم. در بحث روابط بین‌الملل قهر و آشتی مثل مسائل فردی نیست. بحث منافع است. اگر منافع‌مان تعارض داشته باشد باید دفاع کنیم. الان که از مردم بحرین دفاع می‌کنیم، آیا این به معنای قهر با دنیا هست؟ یک زمانی با بن‌علی و مبارک قهر کردیم و امروز مردم این کشورها با ما دوست هستند.

وی ادامه داد: شما گفتید مسئولیت سیاست خارجی را می‌پذیرید و در دوران 16 ساله شما مسئولیت برخی کارها را می‌پذیرید؟ اگر مسئولیت برخی از کارها را بپذیرید خیلی خوب است. یکی‌ از آنها گفت‌وگوهای انتقادی با اروپایی‌هاست که چند سال داشته‌اید. بعد از موضوع جنگ اول خلیج فارس. آنها گفتند در بیانیه 1992 که باید گفت‌وگوها انتقادی باشد و بیانگر نگرانی راجع به رفتار ایران و بخصوص درباره حقوق بشر و سلمان رشدی و تروریست باشد. آخرش 7 سال بعد بیانیه دادند و آن حکم را دادند درباره هاشمی و گفتند ملاقات‌های دوجانبه در سطح وزیران با ایران تعلیق می‌شود و در شرایط کنونی هیچ مسئله‌ای به عنوان گفت‌وگوهای دوجانبه وجود نخواهد داشت.

این کاندیدای انتخابات با بیان اینکه باید اینجا تحلیل دقیق‌تری ارائه کنیم، گفت: قطعنامه 598 بعد از حمله صدام به کویت و بعد از اینکه هیچ‌کس دفاع نکرد از صدام، این قطعنامه صادر شد. اما آیا قبل از آن نیز توانستیم در این زمینه به دستاوردهایی دست یابیم؟ من منکر تلاش‌های دوستان نیستم، اما اینکه بگوییم این حاصل تلاش 8 سال رزمندگان است. قبل از حمله صدام به کویت کاری توانستید بکنید و از فرصت‌هایی پیش آمد مانند بحث فروپاشی شوروی سابق و غیره چرا استفاده نکردید؟

قالیباف نیز در ادامه این مناظره، گفت: بحث توان و قدرت ملی ما در حوزه اقتصاد و سیاست و نظامی است. اقتصاد با نظامی رابطه مستقیم دارد. یعنی اگر اقتصاد قوی داشته باشیم می‌توانیم نیروی نظامی قوی داشته باشیم و رابطه بین رزمندگان و حرکت های نظامی با سیاست یک حرکت 2 طرفه است.

وی خاطر نشان کرد: بنده معتقدم در دوره مدیریت جنابعالی به مدت 16 سال شما همیشه یک‌طرفه از ظرفیت رزمندگان و ایثارگری‌ها به نفع سیاست خارجی استفاده کردید، ولی هیچ‌وقت برعکس نشد. شما گفتید در غیرمتعهدها آن کار را کردید و به خاطر همین هیچ اتفاقی نیفتاد، ولی نگفتید رزمندگان رفتند و جانشان را گذاشتند و جنازه‌شان برنگشت. این چه ربطی به دیپلماسی دارد؟ سطح دیپلماتیک را در حد یک گفت‌وگو پایین می‌آورید. شما گفتید با میتران قهوه می‌خوردیم زمانی که شما با میتران قهوه می‌خوردید ما داشتیم با موشک‌ها و بمب‌هایی که میتران در اختیار عراق قرار داده بودند می‌جنگیدیم. 8 سال دوران فعالیت شما جنگ نبود، چرا نتوانستید از سیاست خارجی آن‌موقع درست استفاده کنید و یک مذاکره مناسب داشته باشید.

به گزارش تسنیم، محمدرضا عارف در واکنش به سخنان ولایتی، اظهار داشت: بنده حرفی در این زمینه ندارم.

غرضی نیز در واکنش به سخنان ولایتی گفت: من و شما با هم وارد دولت شدیم و دوران سخت جنگ گذرانده شد و رزمندگان و دولت و ملت سهم دارند. این دوره باعث شد منطقه با جنگ آشنا شود. مردم عراق،‌ مردم سوریه، افغانستان،‌پاکستان و بحرین با جنگ آشنا شدند و ادامه این کار باعث شد با توجه به حرکت‌های آمریکا کم‌کم منطقه باز و وسیع شود. سوالم این است یک موقعی آمریکا بر همه این مناطق مسلط بود، الان ما هم بخش وسیعی از قدرت منطقه را داریم. شما به عنوان شخصیتی که می‌توانید بیان کنید. آیا قدرت سیاسی ما افزون است یا قدرت سیاسی آمریکا؟ به مردم بگویید اگر معتقدید قدرت سیاسی ما افزون بر آمریکاست که ما در یک مجموعه وسیع جغرافیایی عمل می‌کنیم نه در یک محدوده کوچک.

به گزارش خبرگزاری تسنیم، محسن رضایی در واکنش به سخنان ولایتی، گفت: من دو سوال دارم. یکی این است که قطعنامه 598 صادر شده بود و شما هم آن را اجرایی کردید، اما  الان در مسئله هسته‌ای ما یک قرار سیاسی نداریم و سوال دوم من این است که  مگر شما و حداد و قالیباف ائتلاف تشکیل ندادید؟ اختلاف نظر شما  جدی است. پس ائتلاف چه بوده است؟

ولایتی در جمع‌بندی سخنان خود گفت: درباره آنچه آقای قالیباف گفتند، نماینده اش آقای اسماعیلی هم در جلسه دیگری گفت معلوم شد از تاریخ اطلاعی ندارند. ملاقات من و میتران بعد از جنگ بوده و هیچ‌وقت نگفتم با میتران قهوه خوردم و با او هیچ رابطه‌ای نداشتم.

وی افزود: در رابطه با صحبت جلیلی، بنده عرض می‌کنم دیپلماسی این نیست که انسان در برابر کشورهای دیگر خطابه بخواند. دیپلماسی این نیست که ما یک طرف بنشینیم و آنها طرف دیگر و ما حرف مشخص بزنیم بدون اقدامات دیگر. اینکه می فرماید مال 20 سال پیش است و الان وضعیت فرق کرده، ناچارم موضوعی را مطرح کنم.

ولایتی ادامه داد: زمانی بعد از اینکه به قطعنامه های شورای امنیت نرسیده بودیم، آقای سارکوزی مستقیم از من دعوت کرد، برای مذاکره. من با رئیس جمهور صحبت کردم، گفت برو. رفتم و یک‌ساعت ملاقات کردیم. ما با سارکوزی درباره عدد سانتریفیوژها به توافق رسیدیم که غنی سازی تعلیق نشود. مثلا 4-5 هزار سانتریفیوژ داشته باشیم. قرار بود ظرف یک هفته یک تیمی به ایران بیایند. سارکوزی گفت من به ایران می آیم و دست دولت و رهبر شما را می فشارم. من آوردم در داخل کشور و منتقل کردم. همان زمان که با تاکید رئیس جمهور به فرانسه رفتم ، قائم مقام وزارت خارجه کاردار فرانسه را خواست و گفت که این آقا که آمده نماینده ایران نیست. متاسفانه دولت جواب نداد و نه تنها جواب نداد، موقعی که چنین حرفی به کاردار زدند، وزارت خارجه گفت اگر این خبر زودتر به فرانسه رسیده بود، ملاقات تو و سارکوزی لغو شده بود.

ولایتی افزود: می شود کشور را به تحریم ها نرساند. در رابطه با روسیه هم همین اتفاق افتاد. گفتند اگر قول بدهی پوتین بیاید ایران و دست خالی برنگردد، ما او را می آوریم. من آوردم، ولی بازهم کارشکنی کردند.

این کاندیدای انتخابات ریاست‌جمهوری با اشاره به مذاکرات آلماتی 2، گفت: در آلماتی 2 آنها پیشنهاداتی کردند که می‌شد پیش رفت، ولی آقای جلیلی نپذیرفت. گفتند غنی سازی 20 درصد را تعلیق و فردو را کند کنید، 3 تحریم را برمی‌داریم. در پاسخ به آنها گفتند این کارها را می‌کنیم، شما کل تحریم را بردارید.

وی تصریح کرد: حرف من این است که باید قدم به قدم پیش رفت. کاری که کردند نشان داد نمی‌خواهند کار پیش برود. اصولگرایی این نیست که شما در داخل طوری دیگر وانمود کنید، اما در خارج به شکل دیگری عمل کنید، اصولگرایی انعطاف ناپذیری نیست. در رابطه با مصالح ملی باید بتوانیم از دیپلماسی به نحو احسن استفاده کنیم. دیپلماسی معامله و تعامل است. سرسختی نشان دادن  نیست. دیپلماسی بیانیه پشت میز خواندن  نیست. یک نوع تعامل دو طرفه است و اگر این‌طور نبود، وضع ما به اینجا نمی رسید.

به گزارش تسنیم، سعید جلیلی خطاب به ولایتی، گفت: درباره همین نکته‌ای که در آخر اشاره کردید، اگر اطلاعات دیگرتان مثل اخبار سومی هست، واویلاست، چون واقعا غلط است.

وی ادامه داد: نوار گفت‌وگوهای آلماتی پیاده شده و به آقا داده شده و اتفاقا این گزارش شما را گفتند از کجا دارد می‌گوید، این خلاف است.

این کاندیدای انتخابات با بیان اینکه در آلماتی آنها گفتند 20 درصد را بدهیم در ازای 2 تحریمی که بعدا می‌خواهد انجام شود، یعنی دُر برابر آبنبات،‌ تصریح کرد: این روش شما خطاست. هم سارکوزی و هم روسیه که بحث شد، درباره بعد روسیه بحث و جلسه شد و من خودم رفتم آنجا. سارکوزی هم به شما گفته بود، متوقف کنید. لوید مقام دوم فرانسه نیست، بلکه او  یک کارشناس الیزه است و به نظرتان این افتخار است که او بیاید ایران؟ بعد از آن قضیه سه بار سارکوزی با رئیس جمهور به صورت تلفنی صحبت کرد. نکته ای که قالیباف گفتند درست است. ما باید ببینیم ما به ازای چیزی که می‌دهیم چیست.

جلیلی افزود: نباید اخبار را تکه تکه بگوییم با مبنای غلط. ما در آلماتی گفتیم حاضریم گام‌های متقابل برداریم. هر قدر شما بیاید ما هم می‌آییم. اگر شما 25 کیلومتر جلوتر بیایید ما نیز 25 کیلومتر می‌آییم و اگر شما 100 قدم جلوتر بیایید، ما نیز 100 قدم جلوتر می‌آییم که در این زمان نماینده انگلیس گفت حاضرید همین الان؟ ما گفتیم بله . گفتم شروع کنیم. نماینده آمریکا به انگلیس گفت ساکت چیزی نگو. من گفتم ادامه بدهیم. چه حرفی است که شما می‌زنید؟ به دلیل منطق محکم ما بود که آنها گفتند باید به مراکزمان برویم و مشورت کنیم و بعد از چند روز به شما بگوییم که این چند روز آنها شد 40 روز و نتوانستند جوابی منطقی برای این قضیه داشته باشند.

وی گفت: امروز متاسفانه از سوی فردی مثل شما باید این مسئله اینطور بیان شود؟ واقعا سوالم این است که اگر این‌گونه در سیاست خارجی که حوزه جدی است و منافع کشور است برخورد کنیم، حتما نمی‌توانیم. کی گفته در گفتگوها فقط اعلام موضع کردیم؟ از سال87 فقط یک قطعنامه صادر کردند و نتوانستند دیگر اجماعی داشته باشند و تنها مسئله هسته‌ای ایران و تحریم‌ها آمریکا یکجانبه انجام می‌دهد.

جلیلی خاطر نشان کرد: یک زمانی آمریکا گفت ما وارد مذاکره نمی‌شویم تا شما تعلیق انجام دهید، اما ما تعلیق را انجام ندادیم و آمریکا خود وارد مذاکره شد و اینکه دست به اقدامات یکجانبه می‌زند، برای این است که از اقدامات چند جانبه ناامید شده است.

به گزارش تسنیم، ولایتی در پاسخ جلیلی گفت: بحث دیپلماسی کلاس فلسفه نیست. مردم می بینند شما چند سال مسئول بودید و وضع بدتر شده است. هنر دیپلمات این است که نگذارد کار رزمنده‌ها هدر برود و تحریم‌ها کاهش پیدا کند و مردم این قضیه را از نزدیک درک کنند.

قالیباف نیز در پایان این مناظره گفت: رزمندگان نیز باید خیری از دیپلمات ببینند.

عارف: خود را به تحقق مطالبات همه اقشار جامعه متعهد می‌دانم/جلیلی: ولایتی به سوالم پاسخ نداد

به گزارش خبرنگار سیاسی خبرگزاری تسنیم، سعید جلیلی در پایان بخش اول، آخرین مناظره نامزدهای انتخابات ریاست‌ جمهوری با بیان اینکه حوزه سیاست خارجی حوزه اندیشه است، گفت: از این رو بر اساس اسلام ناب باید این گفت‌وگو را دنبال کنیم و با سازوکار قوی و مدیریت هوشمندی که گفتمان را باور داشته باشد، به راه ادامه دهیم.

وی با بیان این مطلب که اگر ما اینکار را نتوانیم انجام دهیم، دچار ضعف می‌شویم، ادامه داد: این یک بحث اساسی است؛ ضمن آنکه سوال مرا آقای ولایتی جواب نداد که چرا بعد از 7 سال گفت‌وگو با وزرای خارجه برخی کشورهای اروپایی، تحریم‌های داماتو صادر شد و برای رئیس جمهور وقت هم حکم جلب صادر کردند.

سیدمحمد غرضی یکی دیگر از نامزدهای انتخابات ریاست جمهوری پشت تریبون قرار گرفت و به تشریح دیدگاه خود در خصوص عرصه سیاست داخلی و خارجی پرداخت و با بیان اینکه سیاست خارجی انعکاس استعداد داخلی است، افزود: اگر استعداد داخلی فزون شود، سیاست خارجی درست می شود و اگر نباشد، درست نمی‌شود.

وی اضافه کرد: اگر شبکه برق و آب و گاز و نان نداشته باشید، سیاست خارجی چیزهای دیگری می‌شود. من تمام عمرم را صرف این کارها کرده‌ام و بحمدلله خیلی کارهایم خوب اثر کرد، بنابراین اگر مردم به من رای بدهند، برنامه‌ام بر انسجام داخلی صورت خواهد گرفت.

کاندیدای انتخابات ریاست جمهوری افزود: مثلا بحثی مطرح می‌کنند راجع به عزیزان و بزرگان و آذری‌زبانان و لرهای عزیز کشورمان؛ در همین جا اعلام می‌کنم اگر مردم به من رای بدهند، انتخاب استاندار هر استان را به مردم واگذار می‌کنم، یعنی می‌گویم که مردم استاندار خود را انتخاب کنند این موضوع باعث تحول بسیار بزرگی می‌شود و کشور یک قدم به جلو می رود.

** قالیباف: در حوزه دیپلماسی باید توان و قدرت ملی ما بالا باشد

به گزارش خبرگزاری تسنیم، محمدباقر قالیباف در ادامه این مناظره با تاکید بر اینکه در حوزه سیاست خارجی انسجام داخلی اساس کار است، ادامه داد: چه بخواهیم مقاومت کنیم و چه بخواهیم مذاکره و رقابت کنیم، نیازمند این هستیم که در حوزه دیپلماسی، مبنا و جنس بحث قدرت است و باید توان و قدرت ملی ما بالا باشد تا قویتر عمل کنیم.

وی افزود: هیچ وقت ملت ما در تاریخ خودش، عزت خود را فدای هیچ چیز از جمله اقتصاد و مسائل مادی نکرده است.

غلامعلی حدادعادل نیز طی سخنان کوتاهی با تاکید بر اینکه در انتخابات نه خودم باید سیاه نمایی کنم و نه هیچ کاندیدای دیگر، افزود: در اینکه مشکل داریم، حرفی نیست اما اگر دوران فعلی را زمستان نام بگذاریم و بگوییم بهار می‌شود، جفا به ملت و انقلاب است؛ مشکل داریم اما دستاوردهای زیادی در سلول‌های بنیادین، ارسال موجود به فضا، پیشرفت‌های علمی و غیره داشته‌ایم و نباید آنها را نادیده بگیریم.

وی در ادامه به انتقاد از مواضع روحانی مبنی بر اینکه سانتریفیوژ مهم است اما مهمتر آن است که کارخانه‌های ما بچرخد، گفت: آقای روحانی باید در این باره توضیح دهند که منظورشان چه بوده است.

به گزارش خبرگزاری تسنیم، کاندیدای انتخابات ریاست جمهوری خطاب به سوال حسن روحانی گفت: موضوع، مسئله هسته‌ای نیست بلکه موضوع هسته‌ای مربوط به استقلال کشور است. باید کشور را و منافع ملی را ببینیم، نمی‌شود یک ساختمان را نگاه کرد و گفت همه چیز این ساختمان است.

"سانتریفیوژ  خیلی خوب است که بچرخد به شرط اینکه زندگی مردم و کارخانه ها هم بچرخد. آنها که هرچه پیش بینی کردند، غلط از آب در آمد و گفتند قطعنامه در کار نیست و شورای امنیت در کار نیست و غیره، اینها  نشان داد که نتوانستد مسائل بین‌المللی را بشناسند".

روحانی، شرایط امروز کشورا را بسیار حساس دانست و گفت: باید کسانی که می‌توانند با مذاکره مسائل را حل کنند، دیپلماسی هسته ای را در دست بگیرند. البته معتقدم که اول باید قدرت داخلی و ملی را تقویت کنیم که این کار را ایجاد دولت فراگیر ملی و دادن آزادی بیان به مردم و وقتی مردم بتوانند در همه زمینه‌ها حضور و مشارکت فعال داشته باشند، ایجاد می شود.

وی با بیان اینکه باید با تدبیر با دنیا مذاکره کنیم، اظهار داشت: مگر کشور از تحریم و جنگ نجات داده نشد و در قبل ما اینکار را نکردیم؟ باید فرصت لازم ایجاد شود، فرصت لازم با مذاکره واقعی ایجاد می‌شود نه با بیانیه خواندن پشت میز مذاکره؛ سیاست خارجی همیشه برای ما مهم بوده و امروز به خاطر شرایط حساس، از همیشه مهمتر است.

کاندیدای انتخابات ریاست جمهوری تاکید کرد: باید افرادی حکومت و قدرت را درست گیرند که تجربه لازم را برای حل مسائل هسته ای و بقیه  مسائل داشته باشند تا مشکل مردم را حل کنند.

محسن رضایی یکی دیگر از کاندیداهای انتخابات ریاست جمهوری به نتیجه جلسه امروز اشاره کرد و افزود: در این جلسه 3 نفر از دوستان که قبلا با هم ائتلاف کرده بودند، معلوم شد اختلاف نظر جدی دارند. دوم اینکه اکثر دوستان ما در گذشته مانده‌اند.

وی خاطرنشان کرد: شرایط کشور به کلی تغییر یافته، از این رو ماندن در مسائل  گذشته جز اینکه وقت ملت ایران را بگیرد، چیز دیگری نیست؛ باید مبدا جدیدی داشته باشیم.

کاندیدای انتخابات ریاست جمهوری اضافه کرد: معتقدم باید ایران سیاسی جدیدی را طراحی کنیم تا سیاست داخلی و خارجی ما هدفمند شود. بهبود زندگی مردم و گسترش نفوذ فرهنگی اقتصادی ایران را دنبال خواهیم کرد.

رضایی در بخش دیگری از سخنانش این پرسش‌ها را مطرح کرد که ارتباط ما با اروپا و روسیه کجاست؟ فقط از حزب الله و ... دفاع کردیم. اگر 3-4 کشور با ما نباشند که آثار دفاع مقدس است، چه برایمان باقی می‌ماند؟ گفت: مسئله هسته‌ ای باید از این حالت فرسایشی بیرون بیاید.

وی با تاکید بر اینکه بالاخره این مذاکرات باید زودتر به نتیجه برسد، تاکید کرد: مگر می‌شود کشور را با شعار دادن معطل کرد؟ آنها (گروه 1+5) دارند از ما زمان می‌گیرند که اثر تحریم ها بیشتر شود؛ بعد ما اسم این را مقاومت می‌گذاریم؟ آقای جلیلی پاسخ نداد که اگر دور سوم و چندم بخواهد برود، با توجه به اینکه آنها به تحریم‌ها امیدوار شده‌اند،‌چه کار می‌خواهیم بکنیم؟

کاندیدای انتخابات ریاست جمهوری با بیان اینکه ما می‌توانستیم در مذاکرات بغداد امتیازهای خوبی را بگیریم، خطاب به سعید جلیلی گفت: در بغداد آنها آماده دادن امتیاز بودند و باید امتیاز می‌گرفتیم؛ البته زحماتی کشیده شده و در همه دولت‌ها پیشرفت‌هایی بوده است. نمی‌خواهیم سیاه نمایی کنیم اما می‌خواهیم سیاه‌زدایی کنیم.

به گزارش خبرگزاری تسنیم، محمدرضا عارف در پایان بخش اول مناظره کاندیداهای انتخابات ریاست جمهوری با تاکید بر اینکه خود را به مطالبات به حق همه اقشار مختلف معلمان، کارگران، جوانان، زنان، ایثارگران و معلولان و غیره، متعهد می‌دانم، افزود: امیدوارم در دولت آینده به مطالبات همه آنان در ارتباط با منزلت و معیشت و گرانی رسیدگی جدی شود و همه دست به دست هم دهیم ایرانی آباد و سرفراز داشته باشیم.

روحانی: دخالت‌های ناروا زندگی مردم را سرد کرده است/ غرضی: در تحریم زندگی کردم

به گزارش خبرنگار سیاسی خبرگزاری تسنیم، بخش دوم مناظرات تلویزیونی 8 کاندیدای ریاست جمهوری با پرسش سوال‌های مختلف از کاندیداها آغاز شد.

در ابتدای این بخش از مناظره‌، حیدری مجری برنامه با اشاره به آمار بینندگان 2 مناظره پیشین گفت: 46 درصد مردم ایران مناظرات قبلی را تماشا کردند، بنابراین آمار 45 میلیون نفر تماشاگر برنامه مناظره‌ها بودند که امیدواریم در این برنامه این آمار بالاتر رود.

محسن رضایی در پاسخ به این سوال که دولت شما برای حمایت و پشتیبانی از نهضت بیداری اسلامی چه برنامه مشخصی دارد، گفت: بیداری اسلامی از دستاوردهای بزرگ انقلاب اسلامی است. ابتدا بیداری اسلامی اثر صدور انقلاب ما را به حوزه عراق، سوریه رساند و بعد با استفاده از ارتباطی که حماس از حزب‌الله‌ گرفتن به مصر و دیگر نقاط متصل شد و بعد با استفاده از پایداری ایران یک موج گسترده‌ای را در سایر نقاط ایجاد کرد.

وی با اشاره به مشکلات نهضت بیداری اسلامی خاطرنشان کرد: مشکل بزرگی که نهضت بیداری اسلامی دارد این است که سیستم‌های جاسوسی و امنیتی جهانی بسیج شده‌اند که ارتباط آن را از ایران جدا کنند. دقت عمل ما در این حوزه بسیار مهم است. ما مسئله سوریه را جدی می‌گیریم. سوریه یک نقطه ضعفی شده است که دشمنان تلاش می‌کنند از این طریق ارتباط آن را با ما کاهش دهند. ما طرحی در این زمینه داریم. از آنجایی که اطلاعات دقیقی من و برخی از دوستانم در این زمینه داریم می‌دانیم به چه صورت فرمان را بچرخانیم که از یک طرف بیداری اسلامی به ایران وصل باشد و هم از آن ناحیه ما تهدید شویم.

کاندیدای انتخابات ریاست جمهوری افزود: از افتخارات ماست که در حوزه مدیترانه وارد شده‌ایم. آقای حسن‌الهیکل بیان داشته بود که ما ایرانی‌ها باید خدا را شکر کنیم، زیرا نظامی داریم که بعد از 2500 سال پای ایرانی‌ها را به سواحل مدیترانه رسانده است، ولی همین هم می‌تواند تهدیدی جدی برای ما باشد که ما باید آن را به فرصت تبدیل کنیم.

رضایی با اشاره به دیپلماسی فرهنگی و اجتماعی برای پشتیبانی نهضت بیداری اسلامی در منطقه، تصریح کرد: ما از نظر فرهنگی و اجتماعی باید با نهضت بیداری اسلامی ارتباط برقرار کنیم. ممکن است دیگر صرفا از بعد سیاسی پیشرفتی در این زمینه نداشته باشیم، منتهی از بعد اقتصادی و فرهنگی تلاش خواهیم کرد که ارتباطمان را با نهضت بیداری اسلامی قوی کنیم.

سیدمحمد غرضی در پاسخ به این سوال که اگر تحریم‌ها به خاطر بحث هسته‌ای است، تحریم‌های اعلام شده قبل از مسئله هسته‌ای چگونه توجیه می‌شود، گفت: بنده تحریم‌ها را خیلی اثرگذار نمی‌دانم و به آن اهمیت نمی‌دهم. دولت موسوی سالی 15 تا و دولت هاشمی سالی 18 تا و خاتمی سالی 28 تا و الان خرج کشور 40 میلیارد دلار در سال بیشتر نیست و ما میتوانیم کشور را اداره کنیم. اینکه تصور شد فکر کنند با این حرکت ها گرفتاری برای ما درست کنند، اشتباه است.آمریکایی‌ها اشتباهات زیادی کردند و این اشتباه‌شان نیز به دنبال همان اشتباهات گذشت است. بنده سعی میکنم مجموعه استعدادهای داخلی را طوری گسترش دهم که این مسائل به طور کلی پوشش داده شود.

وی با بیان اینکه در گذشته تحریم‌ها اثر نکرده‌ است، تصریح کرد: بنده در تحریم زندگی کردم. 10 سال فراری بودم و در تحریم بودم. انقلاب شد، وزیر شدم و باز در تحریم‌ها فرو رفتیم. من با تحریم‌ها زندگی کردم و از تولد در تحریم بودم ولی انصافا خدمت ملت ایران عرض‌ می‌کنم؛ اینکه بازی‌های سیاسی بتواند مواضین سیاسی ما و استقلال سیاسی کشور اثر گذار باشد و بخواهد ما را متوقف سازد ما مانند سحره با آن برخورد می‌‌کنیم.

به گزارش خبرگزاری تسنیم، محمد رضاعارف در پاسخ به این سوال که اقدام عملی شما برای مقابله با ایران هراسی و اسلام هراسی چیست؟ گفت: انقلاب ما یک انقلاب فرهنگی بود و بیشترین ظرفیت انقلاب ظرفیت فرهنگی است. ما باید تلاش بکنیم از طریق روابط خوب دیپلماسی با کشورهای همسایه و اسلامی و به خصوص عدم تعهد، سطح روابط را بالا ببریم و با استفاده از سفرای ارزنده‌ای که داریم پیام صلح و فرهنگی‌مان را به دنیا ارسال کنیم.

وی تصریح کرد: بنده پیش از این هم بیان کردم که ما 4 میلیون نفر ایرانی در خارج از کشور داریم، اگر ارتباط خوب و صمیمانه با ‌آنان داشته باشیم؛ اینها می‌توانند در جایگاه سفرای فرهنگی ما باشند و با مبادلات فرهنگی و بخصوص از طریق تسهیلات گردشگری سعی کنیم که نخبگان خارجی را به ایران بیاوریم. چون تجربه نشان داده در برگشتشان به عنوان سفرای فرهنگی ایرانی کار کرده‌اند. از دیپلماسی فرهنگی و هنری و رسانه ای هم باید برای رساندن پیام ایران هراسی به دنیا استفاده کنیم.

این کاندیدای یازدهمین دوره ریاست جمهوری افزود:‌ ما در داخل کشور اشخصاص برجسته‌ای داریم که می‌توانند پیام‌آوران صلح و دوستی ما به کشورهای مختلف جهان باشند. آقای خاتمی که متبکر گفت‌وگوی تمدن‌ها بود نفوذ خوبی در خارج از کشور دارد و جناب آقای هاشمی نفوذ خوبی در کشورهای اسلامی دارد و بزرگان دیگری که می‌توانیم به همین منظور برای ارتقای سطح فرهنگی‌مان استفاده کنیم و برخلاف سیاست دشمنان خارجی که می‌خواهند کشور ما را به عنوان یک کشور جنگی به جهان معرفی‌ کند، بر اساس روابط خوبی فرهنگی این سیاست را خنثی کنیم.

حسن روحانی در پاسخ به این سوال که مرز بین سیاه نمایی و نقد چیست؟ گفت:  موضوع نقد این است که واقعیتی اتفاق افتاده و ایراد و اشکالی وجود دارد و ما باید آن را تبیین کنیم. این اشکال گاهی در نوع تصمیم‌سازی صورت گرفته، گاهی در زمان تصمیم‌گیری بوجود آمده و گاهی هم تصمیم خوبی اتخاذ شده است اما در اجرا و عمل، خوب اجرا نشده است.

وی با بیان اینکه باید نقد صورت بگیرد و ایراد و مشکلات اشکار شود، تصریح کرد:‌ ما باید اشکلات را بیابیم و بگوییم که چگونه باید اشکالات رفع شود. درواقع با نقد نقادان یک نوع ارزیابی صورت می‌گیرد و این ارزیابی باعث می شود که در یک سیکل تصحیح امور قرار گیریم؛ یعنی کاری تصمیم سازی شده است و تصمیم گیری صورت گرفته و به مرحله اجرا رفته است، اینک ما آن را پایش می‌کنیم از طریق نقد و سپس برای آن راه‌حل در نظر می‌گیریم.

روحانی خاطرنشان کرد: این به معنای نقد سازنده است؛ یعنی ما نقد کرده‌ایم و اشکال را پیدا کرده‌ایم و برای آن راه‌حل در نظر گرفته‌ایم. سیاه نمایی معنایش این است که اگر نقص کوچکی هست آن را چند برابر کرده و واقعیت را به مردم معرفی نکنیم. گاهی اوقات واقعیت‌هایی در جامعه وجود دارد که واقعا تلخ است. واقعا گاهی هوا سرد است، حالا آقای حداد می‌گوید، ولی واقعا هوا سرد است و زندگی مردم در مسائل اقتصادی سرد است. واقعا جوانان زندگی سردی در زمینه آزادی دارند و واقعا دخالت‌های ناروا زندگی مردم را سرد کرده‌ است. این واقعیت است که می‌گوییم، اما باید واقعیت را به اندازه بگوییم و بیشتر نگوییم.

به گزارش خبرگزاری تسنیم، غلامعلی حداد عادل در پاسخ به این سئوال که نظر شما درباره این جمله امام راحل که "‌آمریکا هیچ غلطی نمی‌تواند بکند" چیست؟ گفت: به روح امام درود می فرستم. امام (ره) با شهامت و بینشی که داشت به این موضوع اشاره کردند و  34 سال است که این سخن امام ثابت شده است. امام همانگونه که رهبر معظم انقلاب فرمودند سه باور داست که شامل باور به خدا، باور به مردم و باور به خود می شود.ما اگر همین مشی امام را در پیش بگیریم و در قدم نخست به خدا توکل کنیم و  سپس به مردم اعتماد و باور داشته باشیم، مشکلات قابل حل است. امام یک مردم شناس الهی و آسمانی بود؛ یعنی مردم را به اعتبار فطرت الهی‌شان می‌شناخت و به اعتبار توکل به خدا و شناخت مردم فرمودند که آمریکا هیچ غلطی نمی‌تواند بکند.

وی با بیان اینکه مسئولان باید زندگی امام را الگوی خود قرار دهند، تصریح کرد:‌ اگر امروز نیز به نیروی لایزال این ملت بزرگ متکی باشیم و سعی کنیم با نشان دادن یک الگوی اسلامی ، تقوا و تدبیر پیش برویم،‌در این صورت است که ما مردم را پشت نظام حفظ بکنیم که الحمد‌الله حامی نظام هستند، بازهم همچنان صحت گفته امام در آینده ثابت خواهد شد. راه هم این است که ما به مانند امام زندگی کنیم و قول و فکرمان یکی باشد. مردم اگر بدانند که دولتمردان صادق و الگوی اسلامی هستند، پشتیبان آنها خواهند بود. امام با چنین مبانی این عبارت را فرمودند و انشالله در آینده نیز همینطور خواهد شد.

علی اکبر ولایتی در پاسخ به این سوال که به نظر شما اختلاف قوا شخصی است یا ساختاری و یا حقوقی است و تا چه اندازه به وحدت قوا پایبند هستید؟ گفت: همکاری بین قوای سه گانه از مطالب اصلی است که باید هر کسی در هر شأنی و در هر یک از سه قوه باید رعایت کند. بخصوص نقش قوه مجریه در این زمینه باید نقش برجسته‌تری باشد. در طی سالهای اخیر اختلاف مجلس و دولت و گاهی عدم توجه دولت به قوانین مصوب مجلس و بی اعتنایی به تصمیماتی که در مجلس اتخاذ می شود، بی‌اعتنایی به تذکرات مجلس به دولت مبنی بر غیرحقوقی بودن فلان مصوبه دولت و برخی درگیری ها، خیلی مردم را رنج داد.

وی ادامه داد: مردم این مسئولین را انتخاب کرده‌اند برای اینکه مشکلاتشان را حل کنند. مردم رنج می‌برند وقتی می‌بینند که گرانی، تورم و بی‌کاری روز افزون است و  با این همه مشکلات، حداقل توقع مردم این است که مسئولان همدلی و همکاری بیشتری داشته باشند و با همکاری یکدیگر مشکلات کشور را حل بکنند، اما وقتی می‌بینند که مسئولان به جای  حل مشکلات آنها به مسائل شخصی‌ خود می‌پردازند و اینچنین به جان هم افتاده اند، این موضوع موجب ناراحتی آنها می‌شود.

وی با بیان اینکه شعار اصلی من در دولت آینده، شعار دولت اخلاق است، تصریح کرد:  اخلاق مداری یکی از شعارهای من است؛ یعنی اگر قرار باشد که دولتی روی کار بیاید که به مبانی اخلاقی متعهد نباشد و حتما مردم را از انتخاب خودشان پشیمان می‌کند.

به گزارش خبرگزاری تسنیم،  قالیباف در پاسخ به این سوال که در طول یکسال گذشته 18 بار شبکه های برون مرزی ایران بدون هیچ‌گونه وجه قانونی توسط آمریکا قطع شده است، فکر می‌کنید که این مشکل از کجاست؟ گفت: این نشان می‌دهد که قدرت‌های یکجانبه نگر در دنیا فکر می‌کنند که چون قدرت هستند، پس حق هستند و حق دارند که برای دنیا تصمیم گیری کنند. آنها دمکراسی و آزادی بیان و حقوق بشر را تا جایی قبول دارند که منافع آنان به خطر نیفتد. این نشان دهنده آن است که بخشی از قدرت‌های بزرگ اعتقاد به حرف‌هایی که می‌زنند ندارند و این رفتار دوگانه است.

وی تصریح کرد: ما این را در تنها در مساله رسانه نمی‌بینیم و در مسائل دیگر مانند حقوق بشر این رفتار دوگانه دیده می‌شود. این روحیه یک جانبه نگری است که هر چیزی را بر اساس منافع خود می‌خواهند و در واقع این همان حرف اصلی افکار عمومی  جهان و نخبگان دنیا و انقلاب اسلامی و حرف امام راحل است که می‌گوید ما باید انسانیت انسان را حفظ بکنیم و بتوانیم آن آزادگی که خدا به انسان داده شکوفا شود.

سعید جلیلی در پاسخ به این سوال که راه حل آمریکا برای مناقشات منطقه مانند فلسطین ، سوریه ، افغانستان و بحرین توسل به زور است در حالی که راه حل ایران مراجعه به آرای عمومی است. نظر شما در این زمینه چیست؟ گفت: بحثی که مطرح کردم که عرصه سیاست خارجی هر کشوری به مثابه پارادایم است و اصول و منافع و ارزشهایی دارد که مناسبات بین کشورها بر اساس نقاط اشتراک و افتراق  این مسائل میان هم شکل می‌گیرد. آن نقاط اشتراک موجب فرصت و تعامل می‌شود و آنهایی که نقاط افتراق است موجب تهدید و تقابل می‌شود. یکی از بحث‌های اساسی ما با امریکا این است که بین دو سیاست خارجی ایران و امریکا یک تقابل پارادایمی وجود دارد.

وی با بیان اینکه اصول سیاست خارجی ما و آمریکا با هم تعارض جدی دارد، تصریح کرد: عدم مشروعیت اسرائیل جزو اصول سیاست خارجی ما قرار دارد. اما در مورد آمریکا به گونه دیگر است، مبنای این دو پارادایم یک بحث اندیشه‌ای است. اینکه گفته ‌می‌شود سیاست خارجی جای بحث‌های فلسفی نیست، غلط است. اتفاقا سیاست خارجی جای اندیشه است. بر این مبناست که ما می‌گوییم اشغال و تجاوز مشروعیت نمی‌آورد. این مبنای فکری ماست و یک منطق روشن دارد و به خوبی می‌شود از این منطق دفاع کرد.

این کاندیدای یازدهمین دوره ریاست جمهوری خاطر نشان کرد:‌ به خاطر یک تفاوت پارادایمی بر اساس اندیشه اسلام ناب که یک اندیشه کاملا مترقی است که دفاع از حقوق مردم در سیاست خارجی ما معنا پیدا می‌کند و در طرف مقابل یک مبنای سرمایه داری قرار دارد که بر با زور می‌خواهد کار خود را پیش برود؛ بر این اساس است که  تقابل میان سیاست خارجی ما و آمریکا پیش می‌آید و لذا می بینیم که ما در مساله بحرین و فلسطین و ... دچار اختلافات جدی با آمریکا می‌شویم و اینجاست که می‌توان دوگانگی حرف‌های آمریکایی‌ها به دنیا نشان دهیم.

عارف:باید به سراغ دولت‌های قبلی برویم/ از 7 کاندیدای رقیب هم در دولتم استفاده می‌کنم

به گزارش خبرنگار سیاسی خبرگزاری تسنیم، در دور دوم سوالات مناظره انتخاباتی 8 کاندیدای انتخابات ریاست جمهوری، علی‌اکبر ولایتی در پاسخ به سوالی مبنی بر اینکه آیا اختیارات رئیس جمهور در قانون اساسی با شعارهای انتخاباتی و وعده‌هایی که داده‌اید، تناسب دارد؟ اظهار داشت: باید عرض کنم که چند بار توسط بعضی از روسای جمهور مطرح شد که اختیارات ریاست جمهوری کافی نیست ولی به نظرم این حرف درست نیست و اختیارات ریاست جمهوری در قانون اساسی مصرح است و در چارچوب این اختیارات می‌توان قوه مجریه را اداره و کشور را مدیریت کرد.

ولایتی با بیان اینکه  اگر دیدید کسی در این زمینه عدم اختیارات لازم برای رئیس جمهور ادعایی دارد، دلیلش این است که برای کار نکردن‌ها یا بد کار کردن‌ها دنبال مستمسک و بهانه می‌گردد، تصریح کرد: اختیارات رئیس جمهور در قانون اساسی ما بسیار وسیع است و آنچه در قانون اساسی قبلی داشتیم و بعد در اصلاحیه قانون اساسی جدید تغییر کرد، در حال حاضر اختیارات ریاست جمهوری ترکیبی از ریاست جمهوری و نخست وزیری سابق است و بیش از 90 و چند درصد اختیارات کشور در اختیار دولت است.

این کاندیدای انتخابات ریاست جمهوری ادامه داد: پول و امکانات اجرا در اختیار دولت است و قانون هم اگر کم داشته باشد می‌تواند به صورت لایحه‌ای به مجلس درخواست دهد که در بعضی از قسمت‌هایی که احساس کمبود می کند به لحاظ قانونی از مجلس بخواهد که قانون را تصویب کند که دست آنها را باز بگذارد.

وی در پاسخ به سوالی مبنی بر اینکه شما بر اساس وعده‌هایی که داده‌اید با این قوانین عمل می‌کنید؟ گفت: حتما همین طور است، اگر بنای ما بر این باشد که تعامل قوا اساس کار باشد از همین ابتدا و حتی در انتخاب وزرا باید با مجلس هماهنگی کامل کرد و اگر با مجلس هماهنگ عمل کنیم مجلس مشکلات دولت را حل خواهد کرد.

به گزارش خبرگزاری تسنیم، در ادامه این مناظره، غلامعلی حدادعادل در پاسخ به سوالی مبنی بر اینکه استقلالِ جمهوری اسلامی ایران به معنای واقعی کلمه و جلوگیری از هرگونه دخالت خارجی در اداره کشور از جمله دستاوردهای ارزشمند انقلاب اسلامی است، در صورت تداوم فشارهای نظام سلطه یا ایجاد محدودیت‌های جدید، تا چه اندازه آماده‌اید؟ اظهار داشت: ایران کشوری کهن است و هفت هزار سال است که ما در این قطعه از جهان خوش نشسته‌ایم و خوش درخشیده‌ایم و هرکس تاریخ تمدن جهان باستان را بخواند، در اولین صفحات تاریخ باید تمدن ایران را بخواند و این نشان می‌دهد که مردم این کشور در دفاع از استقلال خود همیشه غیرتمند بوده‌اند و این غیرت را در انقلاب و دفاع مقدس نیز این را نشان داده‌اند.

حدادعادل با بیان اینکه اولین شعار ملت ما در زمان انقلاب، استقلال بوده است، تصریح کرد: وقتی همه ملت این شعار را سر دادند و گفتند استقلال، آزادی، جمهوری اسلامی، نشان دادند که ملت ایران نسبت به استقلال خود بسیار حساسند هم در کوتاه کردن دست بیگانگان از این کشور و هم در جنگ تحمیلی نشان دادند که بر سر استقلال ایران با هیچ قدرتی معامله نمی‌کنند و ما با مدیریت، دین و اعتقاد و ایمان دست به دست هم خواهیم داد تا از استقلال ایران دفاع کنیم.

به گزارش خبرگزاری تسنیم، محمدرضا عارف دیگر کاندیدا انتخابات ریاست جمهوری در ادامه مناظره انتخاباتی در پاسخ به سوالی مبنی بر اینکه راهکار شما برای به کارگیری تجارب و دستاوردهای دولت‌های قبل چیست؟ تصریح کرد: بحث شایسته‌سالاری را من مطرح کرده‌ام، اگر معتقد باشیم که از همه ظرفیت‌های کشور باید استفاده کنیم، باید به سراغ دولت‌های قبلی برویم و از شخصیت‌های برجسته دولت‌های قبلی استفاده کنیم.

عارف با تاکید بر اینکه من پایداری و استقامت دولت موسوی،‌ سازندگی دولت هاشمی، اصلا‌ح‌طلبی دولت خاتمی و پشتکار دولت احمدی‌نژاد را مبنا کاری خود قرار می‌دهم، گفت: البته همکاری با نیروهای دولت‌های قبل به معنای حضور آنها در کابینه نیست، من شورای مشاوران تشکیل می‌دهم، این شورا را در دولت اصلاحات تشکیل داده بودم و افرادی مثل غرضی و عسگراولادی در آن حضور داشتند.

وی در پاسخ به سوال مجری برنامه مبنی بر اینکه آیا شما از هفت کاندیدای دیگر هم استفاده می‌کنید؟ اظهار داشت: نه تنها از 7 کاندیدای موجود، بلکه از نامزدهایی که رد صلاحیت شدند، اگر برنامه‌هایی برای اداره کشور داشتند، استفاده می‌کنم.

به گزارش خبرگزاری تسنیم، در ادامه این مناظره انتخابات ریاست جمهوری، سعید جلیلی در پاسخ به سوالی مبنی بر اینکه چه تحلیلی از حماسه 9 دی دارید؟ تصریح کرد: سوال بسیار خوبی است و جایش خالی بود. 22 خرداد 88 اوجی در کشور به لحاظ مانور جمهوریت نظام بود. نظام توانست این جمهوریت را به رخ جهان بکشاند.

جلیلی با بیان اینکه انتخابات سال 88 یک مشارکت گسترده در سازوکار بسیار عالی از رقابت سیاسی حاصل شد، گفت: متاسفانه عده‌ای می‌خواستند این اوج و قله موفقیت و پیشرفت کشور را تخریب کنند و اقداماتی هم انجام دادند و کارهایی کردند و دشمنانی را امیدوار کردند که فهمیده بودند نظام در حال رسیدن به اوجی است که با آن می‌توانست بسیاری از موفقیت‌های بیشتر را رقم زند.

وی افزود: عده‌ای آمدند و آن فتنه بزرگ را به پا کردند که ظلم بزرگ به نظام کردند به نظرم نه تنها ظلم به نظام حتی به طرفدارانش کردند که آمده بودند در سازوکار سیاسی دیدگاه‌هایشان را مطرح و دنبال کنند حتی می‌توانستند در حال حاضر با همان سازوکار و خیلی بهتر در عرصه سیاسی مشارکت داشته و بحث کنند.

این کاندیدا انتخابات ریاست جمهوری با بیان اینکه یکی از ویژگی‌های نظام که متمایز از دیگران است، این است که امنیتش بر اساس پشتوانه مردمی و نه سازوکاری پلیسی است، تاکید کرد: در قرآن آمده ایمان و عدالت برای کشور امنیت رقم می‌زند که این برای کشور صادق است. 9دی اوج حضور مردم برای مقابله با این ظلم بزرگی بود که به نظام شد مردم آمدند آن فتنه به پا شده با حضور حماسی و مردمی و نه سازوکار پلیسی خاموش کردند که این از امتیازات نظام سیاسی اسلام است.

به گزارش خبرگزاری تسنیم، محسن رضایی نیز در  ادامه مناظره انتخاباتی در پاسخ به سوالی مبنی بر اینکه آیا جنابعالی سفرهای استانی را در دولت‌تان ادامه می‌دهید یا خیر؟ اظهار داشت: این کار را با شیوه جدید انجام خواهم داد، زیرا مردم سالاری دینی را یک جاده دوطرفه می‌دانم. مردم زینت‌المجالس دولتمردان نیستند که در استان‌ها دستی تکان بدهیم و اظهار محبت و عطوفت کنیم و برگردیم، بلکه مردم همانطور که در تظاهرات و راهپیمایی‌ها شرکت می‌کنند، حق دارند که مسولان کشور را مورد سوال قرار دهند.

وی با بیان اینکه ما دولت را پاسخگو خواهیم کرد، تصریح کرد: همه اقوام ایرانی را مورد احترام قرار می‌دهیم و تعهد می‌دهم تبعیض و پارتی‌بازی را برطرف کنم و رقابت بین اقوام ایرانی در فرهنگ و اقتصاد ایجاد کنم و با اختیاراتی که به استان‌ها می‌دهم و ایالت‌ها را شکل می‌دهم بین اقوام مختلف، مثل دوران انقلاب و دفاع مقدس، تحرکاتی را درست می‌کنم که رقابت جدی بر تولید فرهنگ و ثروت به وجود بیاید.

رضایی با بیان اینکه در این زمینه اول با کارشناسان بعد با کارآفرینان و دانشگاهیان جلسه می‌گدارم و وقتی به نتیجه قطعی برسم، وسط مردم می‌آیم، گفت: من در جنگ سه بار نزدیک بود اسیر شوم، زیرا تا زمانی که اطلاعاتم را کامل نمی‌کردم، به هیچ فرمانده لشکری نمی‌گفتم جلو برود و یا از شیاری عبور کند.

این کاندیدا انتخابات ریاست جمهوری با بیان اینکه ما در عین حالی که راهبردی هستیم و تشخیص می‌دهیم کجا باید چه کاری انجام بدهیم اما در صحنه عملیات پا به پای مردم راه می‌افتم، اظهار داشت: یارانه سبز و یا مرحله دوم یارانه‌ها و 14 طرح اقتصادی که ارائه کردم، همه اینها براساس تولید و سرمایه‌گذاری است که ان‌شاءالله همه اینها دنبال می‌کنیم و پا به پای مردم مخصوصا جوانان عزیز کشور حرکت می‌کنیم. آخرین تجربه خودم را در ساختن مهدی باکری، حسین خرازی احمد کاظمی، آقای قالیباف و جلیلی را به ملت پرافتخار ایران تبدیل می‌کنم که ان‌شاءالله آینده کشور تضمین شود.

به گزارش خبرگزاری تسنیم، سید محمد غرضی دیگر کاندیدای انتخابات ریاست جمهوری در ادامه مناظره سیاسی انتخابات ریاست جمهوری در پاسخ به سوالی مبنی بر اینکه با توجه به ضرورت تامین آزادی‌های فردی و اجتماعی مصرح در قانون اساسی، حدود و مرزهای این آزادی چیست؟ چه تفاوتی از نظر شما میان آزادی در جامعه اسلامی و آزادی در جامعه غربی و سکولار وجود دارد؟ اظهار داشت: در جامعه اسلامی آزادی بسیاری وسیع‌تر از جوامع دیگر تعریف می‌شود، زیرا در جوامع دیگر آزادی از نیازهای غریضی نشأت می‌گیرد در حالی که در جامعه اسلامی آزادی تعریفی برگرفته از نیازهای روحی و روانی انسان است تا بتوانند زندگی بهتری را تامین کند

وی افزود: بحث بر سر اینکه آیا آزادی بیان محدود به کلمات است یا محدود به توسعه اجتماعی است بحث جدیدی است که در دنیا به شدت مطرح است می‌گویم کدام آزادی وسیع‌تر است؟ می‌گویند آزادی که جامعه بیشتری را در بر بگیرد؛ اگر قرار باشد آزادی قسمت کوچکی از جامعه را در برگیرد آزادی محدود است. وقتی که قسمت وسیع‌تر و قاعده جامعه را در بر بگیرد این آزادی تا حد زیادی نامحدود می‌شود.

این کاندیدای انتخابات ریاست جمهوری با بیان اینکه حد آزادی این است که بتواند از بخش کوچک جامعه به بخش وسیع‌تر اجتماعی منتقل شود، تصریح کرد: محدوده آزادی را فطرت انسان تعریف می‌کند. اگر آزادی باعث ضرر به خویش و غیر شود، خود به خود منتفی می‌شود.

غرضی با تاکید بر اینکه آزادی در اسلام، آزادی اجتماعی وسیعی است که می‌تواند تمام ابناء را در ذیل خود قرار دهد، اظهار داشت: وقتی در کشورهای غربی معنی آزادی را می‌بینید، سخن از آزادی بیان و مطبوعات می‌شود و حد آنها به معنای تعداد افرادی که جذب می‌کنند که به شدت مورد اعتراض جوامع است ولی آزادی اسلامی مورد تعرض نیست.

به گزارش خبرگزاری تسنیم، در ادامه مناظره انتخاباتی محمدباقر قالیباف در پاسخ به سوالی مبنی بر اینکه امروز جمهوری اسلامی تبدیل به قدرت بزرگ جهانی شده است و نقش بی‌بدیلی در مناسبات بین‌المللی دارد. دولت شما چه برنامه‌ای برای استفاده از ظرفیت‌های راهبردی از جمله ریاست بر جنبش عدم تعهد، قدرت تاثیرگذاری در منطقه و نفوذ بالا در کشورهای آمریکای لاتین به منظور ارتقای نقش آفرینی و تاثیرگذار بیشتر در معادلات جهانی و منطقه‌ای خواهد داشت؟ اظهار داشت: در حوزه سیاست خارجی اینکه امروز فرصت‌های بزرگ و ظرفیت‌های خوبی در کشور وجود دارد هیچ شکی نیست.

وی با بیان اینکه موقعیت‌های جغرافیایی ما این فرصت را فراهم کرده است که بتوانیم از این ظرفیت‌ها، استفاده کنیم و در حوزه دیپلماسی اقتصادی نیز همکاری بسیار خوب و جدی با کشورهای همسایه که در سند برنامه و سیاست‌های کلان نظام نیز وجود دارد، هماهنگی لازم را انجام دهیم، تصریح کرد: بنابراین نخست تقویت در داخل با همکاری در کشورهای همسایه و نکته دوم رویکرد منطقه‌گرایی است؛ یعنی ما در منطقه ظرفیت‌های بزرگی داریم و می‌دانیم که حوزه خاورمیانه و جنوب غربی آسیا و شمال آفریقا یکی از مهمترین مناطق تاثیرگذار در حوزه روابط جهانی است.

این کاندیدا انتخابات ریاست جمهوری با بیان اینکه هیچ منطقه‌ای حساس‌تر از منطقه خاورمیانه نداریم و ما فرصت خوبی نیز در آنجا داریم، گفت: یعنی کشورهای اسلامی و بحث تقریب مذاهب که بتواند همکاری را بین کشورهای اسلامی بیشتر کند و ما نیز از فرصت‌هایی که داریم در حوزه اقتصادی استفاده کنیم.

قالیباف در مورد جنبش غیرمتعهدها گفت: اتفاق خوبی که هم در این دوره افتاد این بود که دبیرخانه دائمی هم برای آن درست شد تا بتواند ضمانت‌های اجرایی را پیگیری کند. در دو سال باقی مانده که در دولت آینده است می‌تواند از ظرفیت بیش از یک صد کشور در حوزه نفت و گاز، اقتصاد، سیاست و روابط بین الملل استفاده کند. این‌ها فرصت‌های مناسبی است که می‌توان استفاده کرد.

وی افزود: معتقدم در حوزه‌های دور مثل آمریکای جنوبی هم باید ارتباط داشته باشیم به نظرم مزیت و فرصت ما در منطقه گرایی اینجاست این که ما 20 ساعت پرواز داشته باشیم و به آنجا برویم و در شرایطی که فرصت ژئوپولتیک آمریکای جنوبی اجازه می‌دهد؛ بنابراین اولویت در منطقه‌گرایی است.

به گزارش خبرگزاری تسنیم، در ادامه این مناظره، حسن روحانی در پاسخ به سوالی مبنی بر اینکه مهم‌ترین میراث امام(ره) چیست و چگونه از این ظرفیت در برنامه‌های خود استفاده خواهید کرد؟ اظهار داشت: مهم‌ترین میراث امام خمینی (ره) جمهوری اسلامی و نظام است. امام راحل میراث‌های گرانقدری مانند استقلال، عزت، سربلندی ایران، آزادی، اجرای احکام اسلام و فقه حکومتی گذاشتند ولی مهم‌ترین میراث امام خمینی (ره)، جمهوری اسلامی است که هم بر جمهوریت و هم اسلامیت تکیه دارد.

وی با بیان اینکه امروز برخی فکر می‌کنند جمهوری اسلامی تنها اسلامیت و ولایت فقیه است، تصریح کرد: اگرچه ولایت فقیه جایگاه رفیعی دارد و باید از آن تبعیت شود ولی جمهوریت نیز جایگاه بالایی دارد و تمام امور ما طبق اصل 6 قانون اساسی بر مبنای آرای مردم است.

روحانی با تاکید بر اینکه امام خمینی (ره) در جمهوری اسلامی هم "جمهوریت" و هم "اسلامیت" حفظ شود، اظهار داشت: 24 خرداد که روز انتخابات هم شوراها و هم ریاست جمهوری است، مظهر مردم‌سالاری دینی است و امام خمینی (ره) بر وحدت هم تاکید می‌کردند و امروز علما، مراجع و حوزه‌ها و صاحبنظران می‌توانند کاری کنند که وحدت کلمه تحقق پیدا کند.

حدادعادل: قول خارج از اختیاراتم نمی‌دهم/ روحانی: نمی‌گویم بهترین انتخاب هستم

به گزارش خبرنگار سیاسی خبرگزاری تسنیم،  در پایان سومین و آخرین مناظره انتخاباتی 8 کاندیدای انتخابات ریاست‌جمهوری، غلامعلی حدادعادل در 2 دقیقه جمع‌بندی خود  با بیان اینکه در آخرین فرصت به ملت ایران می‌گویم برای انتخاب رییس‌جمهور کشور، ما چند نفر قول‌ها و وعده‌هایی نسبت به آینده دادیم، گفت: آینده را آینده معین می‌کند، ولی یک راه بهتر برای تصمیم‌گیری، مردم به جای آینده نیامده به گذشته تجربه شده مراجعه کنند، چون گذشته هرکدام از ما پیش روی شماست و شما با تحقیق در عملکرد گذشته ما بهتر می‌توانید تصمیم بگیرد.

وی با اشاره به فرمایش مقام معظم رهبری مبنی بر عدم دادن وعده‌هایی که یکسال بعد پس از شنیدن آن وعده‌ها، شرمنده نشوید، افزود: سعی کردم قولی خارج از اختیاراتم باشد و موقوف به تصمیمات سایر قوا باشد،‌ ندهم؛  تلاش خواهم کرد با انتخاب همکاران با تقوا، با تدبیر، متخصص و با تجربه‌، با احترام به کرامت آزادی و حفظ حقوق همه مردم که ‌استقلال ایران را در همه تاریخ حفظ کردند،‌ آرامش را در کشور برقرار کنم و با تعامل با سایر قوا و پرهیز از جدال و جنجال و کار و کار و کار، همه توان خود را صرف شکوفایی استعدادهای کشور بویژه استعدادهای نسل جوان کشور برای ایران آباد،‌ آزاد و اسلامی و مستقل کنم.

در ادامه سعید جلیلی با بیان اینکه باورم این است که پشتوانه قدرت، عزت، مقبولیت و کارآمدی ما اسلام ناب و باور داشتن مردم است و انقلاب اسلامی ایران براساس این دو شکل گرفت، تصریح کرد: هرچقدر این دو با سازوکار دولتی به هم نزدیک‌تر شوند و کمک کنند، تولید بیشتری از ظرفیت‌های قدرت و کارآمدی ایجاد می‌شود. این اندیشه یک مدل بی‌بدیل است. اگرچه بدل از او زیاد درست می‌کنند، ولی بی‌بدیل است. این مسئله نقطه قوت ماست و می‌تواند ما را وارد مرحله بعد تمدن‌سازی اسلامی کند.

وی ادامه داد: این اندیشه هم در امنیت ویژگی‌های خاص خودش را دارد و امنیت را با ساز‌و کارهای امنیتی فراهم نمی‌کند و با عدالت فراهم می کند. در آزادی شکل متعالی را دارد. یعنی چیزهایی که مانع پیشرفت است را برمی‌دارد. منتها این باید در درون دولت ظهور پیدا کند. دولتی می‌تواند در این اندیشه مقتدر باشد که هم مردم و هم اسلام ناب را باور داشته باشد. دولت مقتدر، سازوکار پلیسی ندارد، بلکه دولتی باید باشد که مردم و اسلام ناب را که ما در ولایت فقیه می‌دانیم، باور داشته باشد.

به گزارش تسنیم، محمدباقر قالیباف در جمع‌بندی سخنان خود با تاکید بر اینکه خدارا شاکرم که این روزها این فرصت را پیدا کردم که از منظر یک نامزد ارتباط بیشتری با مردم برقرار کنم، تصریح کرد: البته در این ارتباطات نگرانی‌های جدی را در میان مردم دیدم و صد البته امید. مخصوصا چشم امیدم به جوانان عزیز و امیدی است که در چشم‌های آن عزیزان دیدم و به من بیش از گذشته آموخت که از سیاست بازی و اختلاف در دولت آینده دوری کنیم.

وی ادامه داد: در دولت آتی اگر دغدغه‌ای داریم، جز دغدغه مردم چیز دیگری نداشته باشیم، هر چند که این روزها ناگزیر بودیم زیاد حرف بزنیم، ولی امیدوارم در دولت آینده مثل کارنامه گذشته‌ام بیشتر اقدام کنم و کار انجام دهم تا اینکه حرف بزنم.

"حتما در اولویت من به خاطر اعتماد و مشارکت مردم در قانون اساسی تاکید بر حقوق ملت را در اولویت قرار می‌دهم. ما از فرهنگ نهج البلاغه این را یاد گرفتیم تا اول حقوق مردم را ندهیم، به دنبال حقوق حاکمیت و دولت نرویم. در حوزه دیپلماسی تلاش می‌کنم که احساسات، قهرمان بازی و تصمیمات ماجراجویی را از حوزه دیپلماسی دور کنیم. طبیعتا نیازمند یک مدیریت جدی در حوزه دیپلماسی عمومی کشور هستیم که نه امتداد وضع موجود و نه برگشت به گذشته باشد، بلکه نگاه به امید در کنار مزیت‌هایی که کشور عزیزمان دارد."

وی در پایان گفت: توجه به تشکل‌ها، مخصوصا تشکل‌هایی که ریشه دینی، مذهبی و اعتقادی دارند و کشور را تا امروز همراهی کرده‌اند، برگشتن دومرتبه نخبگان به متن تصمیم‌گیری؛ مهمترین موضوع است زیرا منابع انسانی بسیار اهمیت دارند.

عارف: قهر کردن و رای ندادن اعتراض نیست، عقب‌نشینی است

محمدرضا عارف دیگر کاندیدایی بود که به جمع‌بندی نهایی خود پرداخت. وی در ابتدا با بیان اینکه در زمان استراحت به من اطلاع دادند آقای دکتر معین، ‌دکتر ظریفیان و آقای احمدی معاون وقت وزیر کشور اظهارات دکتر جلیلی را تکذیب کرده‌اند.

این کاندیدای انتخابات ریاست‌جمهوری گفت: مردم عزیز! تنها راه پیشرفت کشور، حضور و مشارکت شما در سرنوشت خودتان است. می‌دانم برخی از شما انگیزه کافی برای حضور در پای صندوق‌های رای ندارید، اما باید به پای صندوق‌های رای آمد. قهر کردن و رای ندادن اعتراض نیست، عقب‌نشینی است. باید مشارکت حداکثری داشت.

"من از همه مردم خوب کشورم جوانان معلمان، پرستاران، و پزشکان و کشاورزان و کارگران، بازاریان و... و اقوام گوناگون می‌خواهم در 24 خرداد به پای صندوق‌های رای بیایند و در تعیین سرنوشت خود موثر باشند. یک رای هم ارزشمند است و هم موثر. به کسی رای دهید که نشان داده می‌تواند کشور را به خوبی اداره کند و از همه ظرفیت کشور برای پاسخگویی به مشکلات شما استفاده کند. به کسی رای دهید که از همه ظرفیت‌های قانون اساسی برای پیشرفت و تعالی کشور استفاده کند به کسی رای دهید که ظرفیت استفاده از همه امکانات و همه نخبگان و شایستگان کشور داشته باشد؛ کسی که بتواند با ایجاد دولت فراگیر و پاسخگو، تعالی و پیشرفت کشور را پیگیری کند".

در ادامه این مناظره سعید جلیلی در پاسخ به ادعای عارف گفت: 10 سال دیر تکذیب کردند. باید زودتر تکذیب می‌کردند.

سید محمد غرضی نیز در جمع‌بندی پایانی خود با بیان اینکه دولتی که پایگاه اجتماعی قوی داشته باشد، دولتی مقتدر است، اظهار داشت: 55 میلیون یا به قولی 50 میلیون صاحب رای است که اگر همه تشریف بیاورند رای دهند دو اتفاق بسیار مهم رخ می‌دهد. اول اینکه آمریکایی‌ها عقب‌نشینی می‌کنند و دوم اینکه شما به کسی که می‌خواهید رای می‌دهید. دولتی که توان اجتماعی پایین داشته باشد، نه می‌تواند با رانت مقابله کند، نه با رشوه و نه با هیچ چیز دیگر. تعداد کم آرا نفی حقوق فقراست.

وی شعار خود را توسعه جمهوریت و توسعه اسلامیت دانست و افزود: توسعه اسلامیت یعنی دست دولت را از جیب فقرا کم می‌کنم، یعنی نمی‌گذارم که قیمت دلار به این سرعت پایین یا بالا شود و ان‌شاءالله تثبیت شود؛توسعه جمهوریت یعنی ارگان‌ها و سازمان‌هایی که در کشور نتوانسته‌اند حقوق خود را کسب کنند؛ البته در بخش استانداران گفتم که از مردم خواهش می‌کنم خود استاندارشان را انتخاب کنند. در بخش‌های دیگر مثل ورزش، هنر و سینما و رسانه‌ها نیز مطالبی را می‌گویم. در این بخش‌ها خیلی از حقوق پایمال شده است.

"من چون این تجربه اجتماعی را به مدت 30 سال داشته‌ام و آمدم ایستادم و نظام مهندسی کشور را ایجاد کردم، نزدیک 500 هزار نفر را در یک بحران اجتماعی اشتغال دادم ان‌شاءالله سعی خواهم کرد همه این ارگان‌ها را قانونمند کنم و دست رانت‌بگیر و رانت‌خوار و گرفتارکن را کوتاه می‌کنم. ما هیچ پول در این زمینه‌ها کم نداریم. اماکن را نیز ان‌شاءالله سامان خواهیم داد".

محسن رضایی نیز با بیان اینکه از شهدا جانبازان و خانواده‌هایشان، از سپاه، ارتش و نیروی انتظامی تشکر می کنم به ویژه نیروی انتظامی که در این مناظره تضعیف شد، تصریح کرد: فرهنگیان، معلمان، دانشجویان، اساتید، بازنشستگان، کشاورزان، بانون، جوانان و کارگران خود را برای پیروزی‌های بزرگ در آینده آماده کنید. نموداری که اکنون در دست من است، نشان می‌دهد که رشد بیکاری، تورم و گرانی با چه شیبی در حال صعود است، آیا با این وضعیت حق داریم دعوا کنیم، منازعه کنیم و وقت ملت را بگیریم؟

وی ادامه داد: حتما به این منازعات پایان می‌دهیم. محور پایان دادن به منازعات حق مردم است.یک خیزش مردم‌خواهی اسلامی را درست می‌کنیم که همه با محوریت رهبر معظم دور آن جمع شویم که دلشان از این وضعیت خون است. چرا همه‌اش از خودمان دفاع می‌کنیم؟ ما باید فداکاری کنیم. ما دفاع از مردم را اصل می‌گذاریم.

علی‌اکبر ولایتی با بیان اینکه برای اینکه موضوع فعالیت‌های سیاسی در جنگ تحمیلی نادیده گرفته نشود و زحمت دوستان ما که در این زمینه، نادیده گرفته نشود، لازم است نکاتی را مطرح کنم، اظهار داشت: اولا من وزیر خارجه دفاع مقدس بودم و بعد از اولین انتخابات هرگاه که کابینه به مجلس معرفی شد، حضرت امام از طریق مرحوم حاج احمد آقا پیغامی دادند که فلانی باید وزیر خارجه بماند. آقای روحانی نیز شاهد هستند.

وی افزود: بنده فقط کار سیاسی نکرده‌ام؛ زمینه خرید تسلیحات از کشورهای دیگر با فعالیت‌های سیاسی را فراهم می‌کردم که نمونه آن چین است. سال 61 به چین رفتم و با وزیر‌خارجه این کشور صحبت کردم و گفتم که شما همه نوع سلاح به عراق می‌فروشید و باید به ما نیز بفروشید. وزیر خارجه چین گفت که ما تسلیحات نمی‌فروشیم، اما شرکتی در هنگ‌کنگ است که کمک می‌کنیم از طریق این شرکت فروش تسلیحات انجام شود؛ کار ما با چین تا آنجا پیش رفت که در این اواخر آلفا جت و موشک کرم ابریشم خریدیم و حتی قرارداد هسته‌ای امضا کردیم.

"در رابطه با جنگ تحمیلی و برای مشخص شدن فعالیت‌های انجام شده به دوستان توصیه می‌کنم کتاب تاریخ سیاسی جنگ تحمیلی که تالیف بنده و کتابی مرجع در دانشگاه است و بارها چاپ شده را بخوانند تا بدانند چه فعالیت‌هایی انجام شده است.در قطعنامه 598 صحبت از پرداخت غرامت نشده است، بلکه بند 6 در مورد تعیین متجاوز است و به کشورهای دیگر توصیه شده داوطلبانه به دو طرف برای سازندگی کشور کمک کنند.

وی در پایان با بیان اینکه اختلاف نظر من و آقای حدادعادل است برای این است که ایشان ورودی در این کارهای دیپلماسی ندارند و سختی این مسائل را متوجه نیستند و لذا فرمودند که کار راحتی بود.

حدادعادل نیز در پاسخ ولایتی گفت: بنده از این موارد بی‌اطلاع هم نیستم.

حسن روحانی نیز در پایان اظهارات خود، با بیان اینکه در آخرین لحظاتی که در محضر مردم هستم از همه اقشار مردم تشکر می‌کنم و این نکته را می‌گویم که نیامده‌ام در مقابل عزیزان دیگر خودنمایی کنم،‌ گفت: از مردم می‌خواهم نه به جملات زیبا که به تدابیر محکم، نه به ادعاها که به عملکردها،‌ نه به فیلم‌های تبلیغاتی که به واقعیت‌های عینی، نه به ستادهای پرزرق و برق و پوشترهای رنگی بلکه به استقامت در نظر و آینده نگری رای دهند.

وی ادامه داد: 40 سال است با سخنرانی،‌مصاحبه،‌میز خطابه، مردم با شما سخن گفته‌ام، اما هیچگاه شما را فریب ندادم،‌خلاف عقیده‌ام هیچگاه سخنی نگفتم،‌ درمعاملات کثیف سیاسی و اقتصادی هرگز وارد نشدم، هیچگاه نخواستم سیاستمداری مشهور باشم‌، همواره سربلندی نظام و رفاه مردم را بر محبوبیت و عوام‌فریبی ترجیح دادم.

روحانی در پایان تاکید کرد: نمی‌گویم بهترین انتخاب برای مردم ایران هستم، ولی امیدوارم همه توان خود را در طبق اخلاص بگذارم و جرعه‌ آبی در کام تشنه شما مردم بریزم. امیدوارم دولت شما، یعنی دولت تدبیر و امید چنان برنامه‌ریزی کند که بیشتر نگران تعالی بیشتر و روابط بهتر با دیگران باشید تا پرداخت اقساط وام‌های جدید،‌ زمان بیشتری با خانواده و دوستان خود بگذرانید، غذای مناسب و سالم‌تری میل کنید، مسکن راحت‌ تری داشته باشید و از امکانات بهداشتی و درمانی بهتری برخوردار باشید و دیگر دائما نگویید: هر سال دریغ از پارسال.

انتهای پیام/

پربیننده‌ترین اخبار سیاسی
اخبار روز سیاسی
آخرین خبرهای روز
فلای تو دی
همراه اول
رازی
شهر خبر
فونیکس
میهن
طبیعت
پاکسان
گوشتیران
رایتل
مادیران
triboon