ویژه نامه وفات حضرت زینب سلام الله علیها؛ زندگی‌نامه، اشعار و گلچین مداحی


ویژه نامه وفات حضرت زینب سلام الله علیها؛ زندگی‌نامه، اشعار و گلچین مداحی

خبرگزاری تسنیم: ویژه‌نامه وفات حضرت زینب سلام الله علیها شامل زندگی‌نامه، زیارت‌نامه، تصاویر مزار متبرکه، اشعار و گلچین مداحی، منتشر می‌شود.

نگاهی به زندگینامه حضرت زینب (س)

 

پر رفت و آمدترین خانه «محله بنی‌هاشم» را آوای شادی و سرور در آغوش گرفته بود، موج شعف و لبخند همراه با انتظار، فضای خانه و محله را پر کرده بود. همه برای ولادت سومین نوه عزیز پیامبر لحظه‌شماری می‌کردند، و دل خوش می‌داشتند که «مولود فاطمه» را در آغوش بفشارند و گل بوسه‌های محبت را بر گونه‌های عطر آگینش نثار گردانند.

در پنجم جمادی‌الاولی سال پنجم هجرت، مطابق با 627 میلادی، دختر فاطمه علیهاالسلام متولد شد. با این تولد، حضرت فاطمه(ع)، سومین فرزند خود را به دنیا آورد و پدر نیز خود را به زینت «زینب» آراست.

رسم خانواده‌ علی(ع) و زهرا(ع) این بود که نام‌گذاری نوزاد خود را به‌بزرگِ خانواده واگذار می‌کردند، امّا وقتی این نوزاد زهرا چشم به‌جهان گشود، بزرگ خانواده یعنی پیغمبر(ص) در مسافرت بود و آنان چند روزی صبر کردند تا پیامبر از مسافرت آمد و همین که مژده ولادت دختر فاطمه(ع) را شنید، در اولین فرصت به خانه فاطمه(ع) رفت، و نوزاد را طلب نمود و او را در آغوش خود فشرد و بوسه‌ها به گونه‌اش افکند. و نام کودک را زینب نهاد.

کلمه‌ «زینب» از دو بخش «زین» یعنی زینت و «اَب» یعنی پدر ترکیب یافته است، و زینب یعنی زینت بابا.

وفات و مرقد حضرت

در تاریخ وفات و مدفن حضرت زینب علیهاالسلام اختلاف است. همانطور که در تاریخ ولادت و وفات برخی از ائمه هم اختلاف است. در هر حال به احتمال قوی آن حضرت در پانزدهم رجب سال 62 هجری رحلت نمود و به نقل از کتاب "اخبارالزینبیات" در مصر خانه مسلمة بن مخلد الانصاری دفن گردید. و عده کثیری از مورخین این خبر را قبول دارند.

و گروهی می‌گویند: زینب مدفون در شام، زینب صغری است؛ چنانچه روی سنگ قبرش ترسیم شده است و زینب کبری در مصر از دنیا رفت.

بنابر اینکه ولادت زینب علیها السلام در سال ششم هجری باشد و تاریخ وفات پیامبر اکرم در سال یازدهم؛ زینب بیش از پنج سال با پیامبر نبوده است و این مدت زمان، کافی است که او از اصحاب پیامبر اسلام به شمار آید. بر این مبنا کسانی که شرح حال اصحاب پیامبر اسلام را نوشته اند، نام زینب را زینت‌بخش کتاب خود ساخته‌اند.

در دامان عطوفت

این پنج سال فرصتی بود که زینب علیها السلام از تابش نور وجود پیامبر بهره گیرد و پیامبر رحمت، او را در دامان مهر و عطوفت خود نوازش کند و از جرعه‌های معرفت سیراب سازد و حدیث صبر و استقامت در دفتر وجودش بنگارد. چرا که پیامبر بر مصیبت ها و ناگواری های مسیر زندگی زینب به خوبی واقب بود و می دانست که تاب تحمل این زنج‌ها و حوادث ناگوار را تنها روحی بلند و قلبی چون کوه و دلی سرشار از عشق به خدا خواهد داشت. گویا مصیبت و سختی، با سرنوشت زینب عجین گشته و خداوند صبر و پایداری را در او جلوه‌گر ساخته است تا اسوه و الگویی برای همه پویندگان راه خدا باشد.

رؤیایی دردناک

زینب مسیر پرحادثه و دردناکی را که در پیش دارد، در همان زمان کودکی در آینه رؤیا می نگرد و برای جدش پیامبر اکرم بازگو می‌کند و پیامبر خدا حوادثی را که در انتظار اوست تعبیر می‌کند تا او که دست پرورده علی و بزرگ شده دامان زهراست، خود را برای رویارویی با این حوادث مهیا سازد. این رؤیا را در تاریخ چنین می‌خوانیم: ارتحال پیامبر خدا نزدیک بود، زینب نزد پیامبر آمد و با زبان کودکانه به پیامبر چنین گفت: «ای رسول خدا! دیشب در خواب دیدم که باد سختی وزید که بر اثر آن دنیا در ظلمت فرو رفت و من از شدت آن باد به این سو و آن سو می‌افتادم؛ تا این‌که به درخت بزرگی پناه بردم، ولی باد آن را ریشه کن کرد و من به زمین افتادم. دوباره به شاخه دیگری از آن درخت پناه بردم که آن هم دوام نیاورد. برای سومین مرتبه به شاخه دیگری روی آوردم، آن شاخه نیز از شدت باد در هم شکست. در آن هنگام به دو شاخه به هم پیوسته دیگر پناه بردم که ناگاه آن دو شاخه نیز شکست و من از خواب بیدار شدم». پیامبر با شنیدن خواب زینب، بسیار گریست و فرمود: «درختی که اولین بار به آن پناه بردی جدّ توست که به زودی از دنیا می‌رود. و دو شاخه بعد مادر و پدر تو هستند که آن‌ها هم از دنیا می‌روند و آن دو شاخه به هم پیوسته دو برادرت حسن و حسین هستند که در مصیبت آنان دنیا تاریک می‌گردد».

اولین واقعه

چندی نگذشت که گوشه ای از خواب زینب به وقوع پیوست و سایه پرمهر و عطوفت پیامبر اکرم از سر زینب کبری و مسلمین رخت بربست و او اولین پناهش را از دست داد و این نخستین مصیبتی بود که در کودکی روح لطیف او را آزرده ساخت. و این تازه آغاز راه بود و او همچنان در انتظار حوادث تلخ و دردناکی است که در پیش رو دارد. ولی این راست قامت همیشه تاریخ بشریت هرگز سر ذلت در برابر مصیبت ها و سختی‌های زندگی و تاریخ خم نخواهد کرد او با استواری زیبنده‌ای رسالت خویش را که حفظ جاودانگی اسلام است در میان طوفان حوادث به انجام خواهد رساند.

با مادرش فاطمه

فاطمه بعد از پدر گرامی خویش چند ماهی بیش در این دنیا نماند. بنابراین زینب از محبتهای مادری چون صدیقه کبری بیش از چند ماهی بهره نجست. این دوران کوتاه چند ساله، پر است از فراز و نشیبها و خاطره‌های تلخ و شیرینی که زینب را برای ادامه حرکت و مجاهدت در راه خدا و استقبال از مشکلات و مصائب زندگی آماده می ساخت. زینب مادرش فاطمه را بعد از رحلت رسول خدا خندان و متبسم نمی دید. فاطمه در غم از دست دادن پدری چون رسول خدا و حمایتهای او چندان گریست که نام او را در شمار گریه کنندگان معروف تاریخ چون آدم،‌ یعقوب، یوسف و امام سجاد آورده‌اند. زینب در تمامی این دوران با مادر در کنار او بود و صحنه‌های مصیبت‌بار رحلت پیامبر خدا و اندوه بیکران مادر و ظلم و جنایت دشمنان* در حق اهلبیت پیامبر را نظاره می‌کرد و همه این ناملایمات بر قلب کوچکش فرود می‌آمد و او برای خدا صبر می‌کرد و پایداری در راه خدا را پیشه خود می‌ساخت،‌ تا زمینه‌ای باشد برای تحمل مصیبتها و رنجهای بزرگتری که در انتظار او بود.

دفاع از حق

زینب در مجلس سخنرانی مادرش فاطمه در مسجد رسول خدا در دفاع از حقوق اهلبیت و فدک حاضر بود و خطبه و سخنان مادرش را در آن مجلس به یاد داشت؛ به طوری که خود یکی از راویان آن خطبه به شمار می‌آید. او از مادرش آموخت که چگونه باید در مقابل دشمنان ایستادگی کرد و آنان را رسوا ساخت. او آماده می‌شد که با سخنان خود در بازار کوفه و کاخ ابن زیاد و یزید، ظلم و جنایت آنان را برملا سازد و از اسلام و ولایت دفاع کند.

آخرین دیدار

سرانجام زمان آخرین دیدار و وداع با مادر فرا می‌رسد و تکفین مادر پایان می‌یابد. به دعوت پدر، فرزندان زهرا با مادر خویش وداع می‌کنند و لحظاتی مادر را در آغوش می‌گیرند، چنان که فرشتگان از این صحنه دلخراش می گریند... بیایید گوشه ای از این ماجرای غم‌افزا را از زبان امیرالمؤمنین بشنویم:

«زمانی که خواستم کفن زهرا را گره بزنم، به ام‌کلثوم، زینب،‌ حسن و حسینم گفتم: بیایید از مادرتان توشه‌ای برگیرید که این آغاز جدایی است و دیدار بعدی در بهشت خواهد بود. حسن و حسین به طرف مادر آمدند؛ در حالی که چنین می‌گفتند: اندوه و حسرتی که از فقدان جدّمان پیامبر و مادرمان فاطمه داریم هرگز خاموش نمی‌شود. ای مادر حسن! ای مادر حسین!‌ هنگامی که جدّمان محمد مصطفی را دیدی سلام ما را به او برسان و بگو بعد از تو ما در دنیا یتیم شدیم.

علی فرمود: به خدا سوگند مشاهده کردم که زهرا با ناله و اندوه با دو دست فرزندانش را گرفت و مدتی به سینه چسباند که ناگاه هاتفی از آسمان ندا داد که ای ابوالحسن آنان را از آغوش مادر برگیر که به خدا سوگند این دو فرزند، ملائکه آسمان را به گریه انداختند و بدین سان زینب مادری مهربان، ‌مونسی عطوف و پناهی آرام‌بخش را در سنین کودکی از دست می‌دهد که غم هجران او بر قلب کوچکش سنگینی می‌کند. ولی او که مسئله آموز مکتب پیامبر و فاطمه و علی است لحظه‌ای و ذره ای در راه هدف خود تردید نمی‌کند و با استواری گام برمی‌دارد و رسالتش را به انجام می‌رساند.

بعد از مادر

دیگر شمع وجود مادر روشنی بخش خانه علی نیست. لزوم نگهداری از فرزندان فاطمه ایجاب می‌کرد که شخصی عهده دار این مهم شود. فاطمه این امر مهم را در آخرین روزهای زندگیش پیش بینی کرده بود و مادری مهربان برای فرزندانش و همسری برای علی در نظر گرفته و ازدواج با او را به علی توصیه نموده بود. این افتخار نصیب بانوی بزرگواری به نام «امامه» شد که به فرموده فاطمه برای فرزندانش همانند خود او بود. زینب بعد از مادر در سایه تربیتهای پرمهر پدری چون علی و در کنار برادرانی چون حسن و حسین رشد می‌یابد و از همان دوران کودکی مشکلات فراوان و فشارهای روحی بی‌شماری را تجربه کرده و در برابر آن‌ها مقاومت می‌کند و بدین گونه دوران کودکی را پشت سر می‌گذارد.

هر چند زینب کوچکتر از حسن و حسین است،‌ ولی از آن‌جا که دختر فاطمه و دست پرورده اوست و عطر مهر مادری چون فاطمه از او تراوش می‌کند،‌ علاقه و پیوند روحی و عاطفی‌ای که میان او دو برادرش وجود دارد، وصف ناشدنی است. و این ارتباط روحی تا پایان عمر استمرار می‌یابد و زینب لحظه‌ای نمی‌تواند دوری و اندوه این جگرگوشگان فاطمه را تاب بیاورد و چنانکه خواهیم دید تا آخرین لحظات،‌ چون مادری مهربان به آنان عشق می ورزد و هر و محبت نثارشان می‌کند و چیزی نمی‌تواند مانع این پیوند و بستگی گردد.

زندگی مشترک

اینک زینب به سالهای تشکیل زندگی مشترک نزدیک شده است. او می‌داند که ازدواج برای هر زنی حق طبیعی و شرعی است و روی گردانی از این سنت، خارج شدن از آئین پیامبر اسلام است. ولی زینب با ازدواج که عمل به سنت پیامبر خداست،‌ رسالت بزرگی را که بر دوش دارد فراموش نمی‌کند. او می‌داند که باید در تمام صحنه ها و لحظه ها در کنار برادرش باشد. او می‌داند که به ثمر نشستن قیام حسین و شهادت عزیزانش، نیازمند آزادگی در اسارت، صبر و پایداری،‌ و پیام رسای او به گوش تاریخ بشریت است.

از این رو زینب در قرارداد ازدواجش شرط همراهی با برادرش حسین را قید می‌کند تا از وظیفه مهم خود باز نماند. از شخصیتی متعهد به اسلام و دوستدار اهلبیت، چون عبدالله بن جعفر که به خواستگاری دختر علی آمده است، انتظاری جز پذیرش این شرط نیست. به هر صورت مراسم خواستگاری پایان می‌یابد و عبدالله بن جعفر به افتخار همسری زینب کبری نائل می‌گردد.

همسر زینب

عبدالله از فرزندان جعفر است و جعفر، فرزند ابوطالب و برادر علی و از جانبازان جبهه موته و شهیدان بزرگ اسلام است. شخصیت جعفر بن ابی‌طالب را که معروف به جعفر طیار است، می‌توان از اظهار علافه و سخنان پیامبر اکرم درباره او دریافت. هنگام فتح خیبر،‌ زمانی که جعفر از حبشه مراجعت کرد پیابمر او را آغوش گرفت و میان دیدگانش را بوسید و فرمود: نمی‌دانم به خاطر کدام یک خوشحال‌تر باشم، به خاطر ورود جعفر یا فتح خیبر؟ و رسول خدا او را در جوار مسجد منزل دادند.

زمانی که جعفر در جبهه موته جنگید و دو دستش قطع شد و حاضر نشد پرچم را بر زمین بیفکند،‌ پیامبر خدا فرمودند: خداوند به جای دو دست دو بال به جعفر عنایت کرد که در بهشت با آن‌ها پرواز کند و از همین روست که او به جعفر طیار معروف شد.

عبدالله در حبشه متولد شد و این ولادت زمانی رخ داد،‌ که جعفر به همراه همسرش و عده‌ای دیگر از مسلمانان بر اثر فشار دشمنان اسلام و به پیشنهاد پیامبر اکرم(ص)‌ به حبشه هجرت کرده بود. عبدالله بعد از شهادت پدرش جعفر مورد محبت و علاقه پیامبر اکرم بود. در تاریخ آمده است: هنگامی که جعفر پدر عبدالله به شهادت رسید،‌ پیامبر فرمود: فرزندان جعفر را نزد من بیاورید. حضرت آنان را در آغوش عطوفت خود گرفت،‌ بوسید و چشمهایش پر از اشک شد. و این گونه از عبدالله که کودکی بیش نبود تفقد و دلجویی فرمود.

بعد از پیامبر اکرم تاریخ شاهد رشادتها و فداکاریهای عبدالله در کنار امیرالمؤمنین(ع) بوده و او در جنگ صفین از شجاعان صحنه نبرد به شمار رفته است و جود و سخاوت او نیز در آن زمان زبانزد بوده است.

در محیط خانه

بدون شک در دورانهای مهم تربیت انسان و شکل‌گیری شخصیت او دوران کودکی است. تأثیر پذیری انسان از محیط و اطرافیان خود در این دوره، به مراتب بیشتر و عمیقتر از دوره‌های دیگر زندگی است. اعمال، رفتار،‌ برخوردها و به طور کلی شیوه معاشرت پدر و مادر در خانه و کیفیت ارتباط آنان با یکدیگر و دیگر افراد، در روح و خلق و خوی فرزند اثری مستقیم خواهد گذاشت،‌ روح حساس و لطیف فرزند را تحت تأثیر خود قرار خواهد داد. اصولاً پدر و مادر می‌توانند، زشتی و زیبایی رفتار وسلوک خود را در آینه شفاف و زلال کودک خود بنگرند و حرکات،‌ روحیات و خصلت های کودکشان را نمونه‌ای از روحیات و صفات خود بدانند. به خاطر این روح الگو خواهی و تربیت پذیری ،‌پیرامون تربیت کودکان و پرورش فکری، اعتقادی و اخلاقی آنان در روایات توصیه های فراوانی شده است. تأثیر این تربیتها، به قدری است که علی(ع) قلب کودک و مرکز دریافت های او را همانند زمین خالی و بدون کشتی می‌داند که هر بذری را پذیراست.

بنابراین می‌توان شخصیت و آینده کودک را مرهون تربیتها و پرورشهای عملی پدر و مادر دانست که فرزند به صورت الگو از آنان کسب کرده است. اما زینب، در خانه ای تربیت و رشد یافت،‌ که عالی ترین نمونه زندگی خانوادگی است و در طول تاریخ بشر خانواده‌ای به این بزرگی و عظمت نیامده است و نخواهد آمد. شخصیت زینب در خانه ای شکل گرفت که نور ایمان در آن می درخشید و سرشار از صفا و صمیمیت و آکنده از معنویت و عشق به خدا بود. خانه ای که پدری چون علی دارد و مادری چون فاطمه، پدر و مادر معصومی که تمایلات نفسانی و هوی و هوس در آنان راه نداشت و انگیزه حرکتها و فعالیتهایشان فقط انجام وظیفه الهی بود. آنان جز به رضای خدا به چیزی دیگر نمی اندیشیدند و جز برای پیشرفت اسلام و نجات بشریت گام برنمی‌داشتند.

زینب در این محیط و تحت تربیت چنین پدر و مادری رشد می‌یابد و در چنین مدرسه ای معارف الهی و آداب اسلامی را فرا می‌گیرد و به تربیت دینی و فضائل اخلاقی دست می‌یابد و به کمال می‌رسد. و بدین گونه مهم‌ترین و اساسی‌ترین کلاس آموزش خانه‌داری، شوهرداری،‌ تربیت فرزند،‌ اداره زندگی و به طور کلی آداب معاشرت زینب، دورانی بود که در کنار مادرش حضور داشت و از رفتار و شیوه زندگی او الگو می‌گرفت تا زمانی او نیز همچون مادرش ـ که زیباترین و خدایی‌ترین زندگی را گذراند ـ در خانه شوهر انجام وظیفه کند.او شاهد بود که چگونه مادرش برای ایجاد کانونی آرام‌بخش و انباشته از صفا و صمیمیت و روح و معنویت تلاش می‌کرد. او این سخن پدرش را شنیده بود که می‌فرمود: وقتی به خانه می آمدم و به زهرا نگاه می‌کردم،‌تمام غم و غصه هایم برطرف می‌شد و او هیچ گاه مرا خشمگین نکرد. زینب نمونه باشکوه صمیمیت،‌ همدلی و همراهی را در کانون پرمهر پدر و مادر خویش مشاهده کرده بود، و لذت آن را از یاد نمی برد. او شاهد تلاشهای مادرش در خانه بود و دستهای تاول زده مادر و زحمتهای خانه‌داری را دیده بودو اجر و پاداش کار در خانه را باور داشت.او تعاون و همکاری در خانه را از پدر و مادرش آموخته بود و می‌دید که پدر هیزم و آب خانه را تهیه می‌کرد و مادر آسیا می‌کرد، خمیر می ساخت و نان می پخت.

زینب، مهر و محبت مادر را نسبت به فرزندان از یاد نمی برد و عطوفت های مادر از شیرین ترین خاطره‌های او بود. او سخنرانی مادرش در مسجد ـ در رفاع از کیان اسلام و ولایت ـ را فراموش نمی‌کرد و از آن درس دینداری و حراست از دستاوردهای جدّ بزرگوارش پیامبر اکرم را فرا می‌گرفت و حمایت از دین خدا را برای خود فرض و لازم می دانست. و بالاخره شخصت والایی چون زینب کبری که در کانون ولایت رشد یافته و در سایه این تربیتها بزرگ شده است،‌ دریایی است از معرفت و فضیلتهای انسانی و تجربه های اخلاقی و تربیتی که از پدر و مادرش فرا گرفته است. او اکنون به خانه شوهر می‌رود و کانون زندگی را تشکیل می‌دهد و به عنوان مربی بزرگ و نمونه‌ای در سنگر مقدس خانه‌ انجام وظیفه می‌کند و برای اسلام فرزندان برومندی را تربیت می‌کند که نتایج درخشان آن را در آینده تاریخ زندگانی زینب ملاحظه خواهیم کرد.

در مکتب پدر

بانوی بزرگ اسلام زینب کبری حدود سی و پنج سال داشت که پدرش علی به شهادت رسید. او بدون تردید از دوران حیات پدر بزرگوارش آگاهی‌ها و بهره‌های فکری و معنوی فراوانی گرفته است و خاطرات زیادی از دوران پدر دارد. خاطرات تلخ و شیرینی که هر کدام در شکل‌گیری شخصیت زینب و سازندگی او تأثیر عمیقی داشته است.

صبر و بردباری

او روزها و سالهای مظلومیت پدر را خوب به یاد داشت و شاهد بود که بعد از رحلت پیابمر اسلام، ‌ولایت پدرش را که بزرگترین شخصیت جهان اسلام بعد از پیامبر بود، نادیده گرفتند و بر جایگاهی که پیامبر بعد از خود برای علی(ع) تعین کرده بود و کراراً آن را گوشزد می‌کرد و مسلمانان را به آن توصیه می‌فرمود عاصبانه تکیه زدند و حق او را ضایع ساختند. بر کرسی هوسها نشستند و خود را جانشین و خلیفه پیامبر خواندند. و امیرالمؤمنین که جز به حفظ اسلام و مصالح مسلمین نمی اندیشید همچنان صبر پیشه کردو رضایت خدا را بر هر چیز مقدم داشت و بیست و پنج سال سکوت اختیار کرد.

زینب در این دوران،‌ حوادث را به دقت پیگیری می‌کرد و بر بینش و آگاهیهای خود می افزود. هواپرستی و دنیا طلبی بسیاری را می‌دید،‌ دوست و دشمن را به خوبی از یکدیگر تمیز می‌داد و شاهد کینه‌توزی‌های ابوسفیان‌ها و معاویه ها بود. دشمنان نقابداری که در ظاهر،‌ لباس اسلام بر تن کرده بودند و سنگ اسلام به سینه می‌زدند و در باطن و حقیقت برای نابودی آن نقشه می کشیدند و حقایق را وارونه جلوه می دادند.

زینب،‌ همه این دشمنی‌ها را می‌دید و عظمت صبر پدر را درمی‌یافت. هم او که فرمود: «صبرت و فی العین قدیً و فی الحلق شجاً» شکیبایی ورزیدم همچون کسی که خاشاک چشمش را پر کرده و استخوان راه گلویش را گرفته است. زینب از صبر او الهام می‌گرفت و درس فداکاری می آموخت. می آموخت که چگونه باید تمام مشکلات و رنجهای راه خدا را تحمل کرد، محرومیتها را پذیرا شد و مصالح فردی را فدای مصلحت اسلام کرد.

عدالت گستری

دوران بیست و پنج سال مظلومیت و سکوت سپری می‌شود؛ مردم به خانه امیرالمؤمنین هجوم می‌آورند و علی(ع) که اندیشه ای جز حق در او راه ندارد برای رهایی بخشیدن مردم از ظلمها،‌ بی‌عدالتی‌ها و انحرافاتی که بعد از پیامبر اکرم دامنگیر آنان شده بود، زمام حکومت را در دست می‌گیرد. پنج سال حکومت علی(ع) برای زینب بسیار آموزنده و الهام بخش بود. عدالت گستری در آن دوران چنان اوج داشت که بسیاری از کسان که به هوس متاع دنیا، ریاست، پست و مقام و ثروت اندوزی به سوی علی روی آورده بودند از دشمنان سرسخت و ستیزه جوی او شدند. آنان ظطاقت شنیدن سخنی چون: «به خدا قسم آن‌چه از عطایای عثمان، و آن‌چه بیهوده از بیت المال مسلمین به این و آن بخشیده،‌ بیابم به صاحبش برمی‌گردانم؛ گرچه زنانی را به آن کابین بسته یا کنیزانی را با آن خریده باشند.» را نداشتند.

آنان دیدند که حضرت در برابر درخواست برادرش عقیل که به خاطر فقر چیزی از گندمهای بیت‌المال می‌طلبید،‌ آهنی گداخته به بدن او نزدیک کرد و در مقابل ناله برادرش عقیل،‌ فرمود: «زنان در سوگ تو بگریند! از آهن تفتیده ای که انسانی آن را به صورت بازیچه، سرخ کرده ناله می‌کنی!‌ اما مرا به سوی آتشی می کشانی که خداوند جبار با شعله خشم و غضبش برافروخته است!‌ تو از این می نالی و من از آتش سوزان نالان نشوم؟». قضاوت حضرت درباره دخترش ـ که گردنبندی را از بیت‌المال به امانت گرفته بود ـ که «اگر این امانت را از بیت المال به صورت عاریه ضمانتی نگرفته بودی نخستین زن هاشمی بودی که دستت را به خاطر دزدی قطع می‌کردم» ریشه های طمع را در آنان می سوزاند.
 

گلچین روضه و سینه زنی از وفات حضرت زینب (س)

 

 

 

 


 

 

    زیارتنامه حضرت زینب کبری سلام الله علیها


 

بِسْمِ اللهِ الرَّحْمنِ الرَّحیمِ

اَلسَّلامُ عَلى آدَمَ صِفْوَةِ اللهِ، اَلسَّلامُ عَلى

سلام بر آدم، برگزیده خدا. سلام بر

 

نُوح نَبِیِّ اللهِ، اَلسَّلامُ عَلى اِبْراهیمَ خَلیلِ اللهِ،

نوح، پیامبر خدا. سلام بر ابراهیم، خلیلِ خدا.

 

اَلسَّلامُ عَلى مُوسى کَلیمِ اللهِ، اَلسَّلامُ عَلى

سلام بر موسى، هم سخن خدا. سلام بر

 

عیسى رُوحِ اللهِ، اَلسَّلامُ عَلَیْکَ یـا رَسُولَ اللهِ،

عیسى، روحِ خدا. سلام بر تو اى رسول خدا.

 

اَلسَّلامُ عَلَیْکَ یـا خَیْرَ خَلْقِ اللهِ، اَلسَّلامُ عَلَیْکَ

سلام بر تو اى بهترین خلق خدا. سلام بر تو

 

یـا صَفِیَّ اللهِ، اَلسَّلامُ عَلَیْکَ یـا مُحَمَّدَ بْنَ عَبْدِ

اى برگزیده خدا. سلام بر تو اى محمد بن عبدالله

 

اللهِ خـاتَمَ النَّبِیّینَ، اَلسَّلامُ عَلَیْکَ یا اَمیرَ

خاتم پیامبران. سلام بر تو اى امیر

 

الْمُؤْمِنینَ عَلِیَّ بْنَ اَبی طالِب وَصِیَّ رَسُولِ اللهِ،

مؤمنان على بن ابى طالب وصى پیامبر خدا.

 

اَلسَّلامُ عَلَیْکِ یا فاطِمَةُ سَیِّدَةَ نِسـاءِ الْعـالَمینَ،

سلام بر تو اى فاطمه سرور بانوان دنیا و آخرت

 

اَلسَّلامُ عَلَیْکُمـا یـا سِبْطَیْ نَبِیِّ الرَّحْمَةِ،

سلام بر شما اى دو نوه پیامبر رحمت

 

وَسَیِّدَیْ شَبـابِ اَهْلِ الْجَنَّةِ، اَلسَّلامُ عَلَیْکَ یـا

و دو آقاى جوانان اهل بهشت. سلام بر تو اى

 

عَلِیَّ بْنَ الْحُسَیْنِ سَیِّدَ الْعـابِدینَ وَقُرَّةَ عَیْنِ

على بن الحسین، آقاى عابدان و نور دیده

 

النّـاظِرینَ، اَلسَّلامُ عَلَیْکَ یـا مُحَمَّدَ بْنَ عَلِىّ

بینندگان. سلام بر تو اى محمد بن على،

 

باقِرَ العِلْمِ بَعْدَ النَّبِىِّ، اَلسَّلامُ عَلَیکَ یـا جَعْفَرَ

شکافنده علم پس از پیامبر. سلام بر تو اى جعفر

 

بْنَ مُحَمَّد الصّـادِقَ الْبارَّ الاَْمینَ، اَلسَّلامُ عَلَیْکَ

بن محمد راستگوى نیکوکار امین. سلام بر تو

 

یـا مُوسَى بْنَ جَعْفَر الطّـاهِرَ الطُّهْرَ، اَلسَّلامُ

اى موسى بن جعفر امام پاک و پاکیزه. سلام

 

عَلَیْکَ یـا عَلِیَّ بْنَ مُوسَى الرِّضَا الْمُرْتَضى،

بر تو اى على بن موسى الرضا پسندیده الهى.

 

اَلسَّلامُ عَلَیْکَ یـا مُحَمَّدَ بْنَ عَلِیّ التَّقِیَّ،

سلام بر تو اى محمد بن علىِّ تقى.

 

اَلسَّلامُ عَلَیْکَ یـا عَلِیَّ بْنَ مُحَمَّد النَّقِیَّ

سلام بر تو اى على بن محمد نقى

 

النّـاصِحَ الاَْمینَ، اَلسَّلامُ عَلَیْکَ یـا حَسَنَ بْنَ

(اى) خیرخواه امین. سلام بر تو اى حسن بن

 

عَلِیّ، اَلسَّلامُ عَلَى الْوَصِیِّ مِنْ بَعْدِهِ، اَللّهـُمَّ

على. سلام بر وصى پس از او. خدایا!

 

صَلِّ عَلى نُورِکَ وَسِراجِکَ وَوَلِیِّ وَلیِّکَ،

درود فرست بر نور خود و چراغ تابناکت و نماینده نماینده ات

 

وَوَصِیِّ وَصیِّکَ، وَحُجَّتِکَ عَلى خَلْقِکَ،

و وصىّ وصیت و حجت تو بر آفریدگانت.

 

اَلسَّلامُ عَلَیْکِ یـا بِنْتَ رَسُولِ اللهِ، اَلسَّلامُ

سلام بر تو اى دخت رسول خدا. سلام

 

عَلَیْکِ یـا بِنْتَ فـاطِمَةَ وَخَدیجَةَ، اَلسَّلامُ

بر تو اى دخت فاطمه و خدیجه. سلام

 

عَلَیْکِ یـا بِنْتَ اَمیرِ الْمُؤْمِنینَ، اَلسَّلامُ عَلَیْکِ

بر تو اى دختر امیر مؤمنان. سلام بر تو اى

 

یـا اُخْتَ الْحَسَنِ وَالْحُسَیْنِ، اَلسَّلامُ عَلَیْکِ یـا

خواهر حسن و حسین. سلام بر تو اى

 

بِنْتَ وَلِیِّ اللهِ، اَلسَّلامُ عَلَیْکِ یا اُخْتَ وَلِیِّ اللهِ،

دختر ولىّ خدا. سلام بر تو اى خواهر ولىّ خدا.

 

اَلسَّلامُ عَلَیْکِ یـا عَمَّةَ وَلِیِّ اللهِ وَرَحْمَةُ اللهِ

سلام بر تو اى عمه ولى خدا و رحمت خدا

 

وَبَرَکـاتُهُ، اَلسَّلامُ عَلَیْکِ عَرَّفَ اللهُ بَیْنَنـا وَبَیْنَکُمْ

و برکاتش بر تو باد. سلام بر تو، خداوند آشنایى برقرار کند میان ما و شما

 

فِى الْجَنَّةِ، وَحَشَرَنـا فی زُمْرَتِکُمْ، وَاَوْرَدَنـا

در بهشت و محشور گرداند ما را در گروه شما و وارد کند ما را

 

حَوْضَ نَبیِّکُمْ، وَسَقـانـا بِکَاْسِ جَدِّکُمْ مِنْ یَدِ

بر سر حوض پیامبرتان و بنوشاند ما را از جام جدتان، از دست

 

عَلِیِّ بْنِ اَبی طـالِب، صَلَواتُ اللهِ عَلَیْکُمْ،

(ساقى کوثر) على بن ابى طالب. درود خدا بر شما باد.

 

اَسْئَلُ اللهَ اَنْ یُرِیَنـا فیکُمُ السُّرُورَ وَالْفَرَجَ، وَاَنْ

از خدا مى خواهم که بنمایاند به ما در مورد شما خوشحالى و فرج (و

 

یَجْمَعَنـا وَاِیّـاکُمْ فی زُمْرَةِ جَدِّکُمْ مُحَمَّد صَلَّى

ظهور) شما را و گرد آورد ما و شما را در گروه جدتان محمد(صلى الله علیه وآله)،

 

اللهُ عَلَیْهِ وَآلِهِ، وَاَنْ لا یَسْلُبَنـا مَعْرِفَتَکُمْ، اِنَّهُ

و نگیرد از ما معرفت شما را که براستى او سرپرست توانایى

 

وَلِیٌّ قَدیرٌ، اَتَقَرَّبُ اِلَى اللهِ بِحُبِّکُمْ، وَالْبَرائَةِ مِنْ

است. تقرب مى جویم به درگاه خدا به وسیله دوستى شما و بیزارى جستن از

 

اَعْدائِکُمْ، وَالتَّسْلیمِ اِلَى اللهِ راضِیاً بِهِ غَیْرَ مُنْکِر

دشمنانتان، وتسلیم شدن به پیشگاه خدا بارضایتمندى وخوشنودى بدون انکار

 

وَلا مُسْتَکْبِر، وَعَلى یَقینِ مـا اَتى بِهِ مُحَمَّدٌ،

و گردنفرازى و از روى یقین به درستى آنچه محمد(صلى الله علیه وآله) آورده و بدان

 

وَبِهِ راض نَطْلُبُ بِذلِکَ وَجْهَکَ یـا سَیِّدی،

راضى وخوشنودم و مى جویم باین وسیله عنایت ترا اى سرور من،

 

اَللّهـُمَّ وَرِضـاکَ وَالدّارَ الآخِرَةَ، یـا سَیِّدَتی یـا

خداوندا! خشنودى تو و خانه آخرت را خواستارم. اى بانوى من، اى

 

زَیْنَبُ، اِشْفَعی لی فِى الْجَنَّةِ، فَاِنَّ لَکِ عِنْدَ اللهِ

زینب، شفاعت کن براى من در مورد بهشت که به راستى براى تو در پیشگاه

 

شَاْناً مِنَ الشَّاْنِ، اَللّهـُمَّ اِنّی اَسْئَلُکَ اَنْ تَخْتِمَ

خدا منزلتى است بزرگ. خداوندا! از تو مى خواهم که سرانجام کارم را

 

لی بِالسَّعـادَةِ، فَلا تَسْلُبْ مِنّی مـا اَنَا فیهِ، وَلا

به خوشبختى ختم فرمایى و از من نگیرى ایمانى را که در آن هستم

 

حَوْلَ وَلا قُوَّةَ اِلاّ بِاللهِ الْعَلِیِّ الْعَظیمِ، اَللّهـُمَّ

و جنبش و نیرویى نیست جز به یارى خداى والاى بزرگ. خدایا!

 

اسْتَجِبْ لَنـا وَتَقَبَّلْهُ بِکَرَمِکَ وَعِزَّتِکَ،

به اجابت رسان دعاهاى ما را و بپذیر آن را به بزرگوارى و عزّت

 

وَبِرَحْمَتِکَ وَعـافِیَتِکَ، وَصَلَّى اللهُ عَلى مُحَمَّد

و به مهر و عافیت خودت، و درود خدا بر محمّد(صلى الله علیه وآله)

 

وَآلِهِ اَجْمَعینَ، وَسَلَّمَ تَسْلیماً یـا اَرْحَمَ الرّاحِمینَ.

و تمام خاندانش و هم سلام مخصوص او بر ایشان باد اى مهربانترین مهـربانــان.

 

شعری در مدح و مرثیه حضرت زینب سلام الله علیها

 

 

ای بهترین معلم قرآنِ ما بخوان

از آیه های خامس آل عبا بخوان

از کاف و هاء و یاء بگو شرح تازه ای

وز عین و صادِ  واقعة کربلا بخوان

تنها ، نه بهرِ اُمِّ حبیبه ، برای ما

از روزهای پر غم و پر ماجرا بخوان

تفسیرِ آیه آیه دروازه را بگو

آری کمی ز سوز دل سر جدا بخوان

شرحی ز حال پردگیان در خفا بگو

قدری برای هیئتیان در جلی بخوان

با بانوان ، ز سوره مریم چه گفته ای

سر بسته روضه ای ز غم نینوا بخوان

از لحظه وداع برادر بما بگو

با بوسه های زیر گلو ((یا اخا)) بخوان

از آیه قیامت کبرای قتلگاه

از آن همه مصیبت و درد و بلا بخوان

از تازیانه خوردن و تهمت شنیدنَت

از لحظه های سخت اسارت بیا بخوان

از خطبه های فاطمی و حیدریِ خویش

وز رأسهای نیزه نشین ، روضه ها بخوان

با آنچه که شدی به چهل منزل آشنا

وز آنچه دیده چشم تو ، یک نکته را بخوان

از شام بی حیا و نگاه حرامیان

از تهمت کنیزیِ خصم دغا بخوان

از مجلس یزید و از مجلس شراب

از چوب خیزران و ز تشت طلا بخوان

وقتی رسید قافله در آن خرابه ها

از ازدحام و خنده اهل جفا بخوان

جبریل هم ز روضه تو فیض می برد

هان ای امینِ وحی ز قالو بلی بخوان

تو زینبی و غیب و شهودت یقین یکی است

بر تلّ زینبیّه نشین بر ملا بخوان

دستی که زیر پاره بدن برده ای بگو

قربانی ات قبول ، از آن (( باالقفا )) بخوان

بانو‍! مقام بندگی ات می کُشد مرا

حب الحسینِ زندگی ات می کشد مرا

محمود ژولیده

 

چند حدیث زیبا از حضرت زینب

وسیله ارتباط خلق و خالق

 ابوبکر با این سند: محمد بن زکریا، جعفر بن محمدبن عماره‏کندى، پدرش، حسین بن صالح، حى دو مرد از بنى‏هاشم، از حضرت‏زینب علیهاالسلام دختر على علیه‌السلام روایت کرد که زینب علیهاالسلام فرمود: «قالت فاطمه علیهاالسلام: ... و نحن وسیلته فى‏خلقه و نحن خاصته و محل‏قدسه و نحن حجته فى غیبه و نحن ورثه انبیائه...» «ما وسیله‏ارتباط خدا بامخلوق‏هاى او هستیم. ما برگزیدگان خداییم و جایگاه پاکى‏ها، ما راهنماهاى روشن خداییم و وارث پیامبران اوهستیم‏».

 

 بهشت جایگاه شیعیان

 

ابى‏حجاف (از محمدبن عمر بن حسن)، از زینب، به نقل از فاطمه علیهاالسلام و اشجع، بلیدبن سلیمان (از ابى‏حجاج، محمدبن عمرو هاشمى) اززینب دختر على علیه‌السلام نقل کرد که فاطمه علیهاالسلام فرمود: «قالت فاطمه علیهاالسلام : ان رسول الله قال لعلى اما انک یابن‏ابى‏طالب و شیعتک فى‏الجنه‏» «و سیجى‏ء اقوام ینتحلون حبک ثم‏یمرقون من الاسلام کمایمرق السهم من الرمیه.» رسول خدا به‏على علیه‌السلام فرمود: «اى پسر ابوطالب! همانا تو و رهروان تو در بهشت‏اند و به زودى قومى مى‏آیند که از دوستى تو سخن مى‏گویند. آنگاه از اسلام فرار مى‏کنند. مانند پرت شدن تیر از کمان.»

 

دوستى آل محمد صلى الله علیه و آله و سلم

روایتى مشهور به «فاطمیات‏» در باب دوست داشتن آل محمد که بااین اسناد نقل شده است: «... عن فاطمه بنت السجاد على بن الحسین زین العابدین علیه‌السلام عن‏فاطمه بنت ابى عبد الله الحسین علیه‌السلام عن زینب بنت امیر المؤمنین علیه‌السلام عن فاطمه بنت رسول الله صلی‌الله‌علیه‌و‌آله قالت: الا من مات على حب آل محمد مات شهیدا» «آگاه باشید هر کسى که ‏بر دوستى آل محمد بمیرد، شهید است.

هیئت

سخنران

مداح

مکان و زمان

مرکز تهران

محسن بن علی(ع)

شیخ عباس اخوان

حاج مصطفی سماواتی

بعد از میدان حسن آباد، خ باستیون، علامت پرچم

از اول تا پانزدهم رجب بعد از نماز مغرب

حسینیه کوهی

حاج مهدی توکلی

حاج مصطفی سماواتی

چهارراه آبسردار، خ مجاهدین، جنب ستاد گزینش سپاه

از 10 رجب تا 13 رجب مطابق با 9 اردیبهشت تا 12 اردیبهشت از ساعت 18

شرکت ایز ایران

حجت الاسلام نظام الدینی

حاج سید احمد صالحی خوانساری

خیابان فردوسی، خ سپهبد قرنی، بالاتر از چهارراه اراک، جنب بانک کوثر

یکشنبه از نماز ظهر

مسجد امام رضا (ع)

حجت الاسلام عباس سمیع زاده

حاج وحید منصوری

کارگر جنوبی، چهارراه لشکر، خیابان کمالی، جنب بیمارستان لقمان حکیم

شب وفات از نماز مغرب

مسجد اردبیلی ها

حجت الاسلام موسوی

حاج امین مقدم

چهارراه گلوبندک، کوی چال حصار

شب وفات از ساعت 21

شاهزاده علی اصغر(ع)

 

کربلایی مجید قناعت جو

بالاتر از میدان منیریه، کوچه شهید راتق، حسینیه شهدای حیدری آرام

شب میلاد از ساعت 20

حسینیه کربلائی ها

 

حاج احمد زمانی

چهارراه گلوبندک، حسینیه کربلائی ها

دوشنبه از نماز ظهر

بیت الرقیه (س)

حاج سعید

کربلایی وحید مرادی

خ وحدت اسلامی چهاراه مولوی ک مزینی

یکشنبه از ساعت 21

شمال تهران

مسجد حضرت امیر (ع)

حجت الاسلام و المسلمین سید محمدباقر علوی تهرانی

حاج سیدمهدی میرداماد

خ کارگرشمالی، مقابل پمپ بنزین، مسجد حضرت امیر (ع)

دوشنبه از ساعت 20:30

مسجد جامع پونک

 

حاج احمد نیکبختیان

میدان پونک، مسجد جامع ونک

شب شهادت از ساعت 21

مسجد ولیعصر(عج)

 

حاج احمد نیکبختیان

مینی سیتی، شهرک شهید محلاتی، مسجد ولیعصر(عج)

روز وفات از ساعت 17

میثاق با شهدا

حجت الاسلام نظری منفرد

برادر میثم مطیعی و برادر امیر عباسی

بزرگراه شهید چمران، پل مدیریت، مسجد دانشگاه امام صادق (ع)

یکشنبه 13 اردیبهشت از نماز مغرب

مسجد حضرت مهدی (عج)

حجت الاسلام محمود ابولقاسمی

حاج امیر کاتوزیان

دعای ام داوود 15 رجب: حاج محسن طاهری

خ ستارخان، سه راه تهران ویلا، مسجد حضرت مهدی (عج)

روز وفات ساعت 12:30 بامداد

15 رجب ساعت 19

مسجد النبی(ص)

حجت الاسلام بیگدلی

حاج سید محسن گرسویی

ولنجک، میدان دانشگاه

شب وفات از ساعت 21:30

مسجد محمد(ص)

 

حاج علی فراهانی

جماران، مسجد محمد(ص)

شب شهادت از نماز مغرب

ریحانةالنبی(ص)

حجت الاسلام سید عبدالحمید شهاب

کربلائی محمدحسین پویانفر

فرمانیه، زینبیه شهدا گمنام

شب شهادت از نماز مغرب

طفلان حضرت مسلم (ع)

حجت الاسلام شیخ مصطفی کرمی

حاج حیدر خمسه و حاج حسین ابراهیمی

مجیدیه شمالی-خ استاد حسن بنا-خ امیرکیانوش-خ حسین شهید-بن بست ارزو

پنجشنبه از نماز مغرب

کربلا

حجت الاسلام کرمی نیا

حجت الاسلام کرمی نیا

مینی سیتی ابتدای شهرک شهید محلاتی مسجد امام حسن مجتبی(ع)

یکشنبه از ساعت 9:30 شب

زینبیون

شیخ عبدالعلی معزی

حاج حمید فارسی

خ شریعتی - نرسیده به میدان قدس - ک شهید تقی رفعت - ک شهید پسندیده - بن بست سماوات - پ پرچم

شب شهادت از نماز مغرب

صنایع دفاع

 

حاج محمود تاری

پاسداران، چهارراه پاسداران

شب وفات از نماز مغرب

عشاق الرضا علیه السلام

حجت الاسلام حسینی

محمدرضا مجیدپور

خ شیخ بهایی، کوچه شهید کولیوند، بن بست شبنم

دوشنبه از ساعت 21

بیت الزهرا (س)

شیخ محمد انصاریا

حاج سید حسن دربندی

خ کارگر شمالی خ سرتیپ فکوری

یکشنبه شب شهادت ازساعت21

ویژه برادران

مکتب الزهراء (س)

شیخ سفلی

کربلایی حسن دزقی

خیابان سمیه، بعد از خیابان مفتح (غرب خیابان مفتح)، بعد از بانک سپه، پلاک 149

یکشنبه از ساعت 18

جنوب تهران

مکتب الرسول(ص)

استاد حاج محمدحسینی اعلایی

حاج علی اصغرخواجه زاده

شهرری. بعدازچهارراه خط آهن. کوچه امیری. حسینیه بیت الامیر(ع)

پنجشنبه ساعت20

العباس(ع)

 

مصطفی روحی و محسن کیانی نژاد

شهر ری، خیابان بهار آزادی، کوچه شهید امام وردی، بیت شهید سیفی

دوشنبه ساعت21

یازینب(س)

شیخ امیرحسین رحمانی

حاج محمد عسگری؛کربلایی علی امیراحمدی

خانی آبادنو؛میعادجنوبی؛کوچه شهید ماستری فراهانی؛حسینیه دارالبکاء یازینب(س)

یکشنبه از ساعت 22

محبان الرقیه(س)

شیخ جعفر افشار

حاج کاظم داوری کربلایی حیدر جهروتی زاده

نازی آباد خیابان شهید اکبر مشهدی(پارس)مجتمع مسکونی کاج(کوی پلیس)

 

مکتب فرهنگی علقمه

شیخ علیرضا خوشی خوانساری

کربلایی حسین اسماعیلی کربلایی مصطفی عربی برادر محمد تاجیک

شهرری بین میدان شهید غیبی و میدان نماز حسینیه ساوه ایها

یکشنبه 13 اردیبهشت ساعت 21

غمخانه حضرت زهرا(س)

 

کربلایی محمد آذر کمند

خانی آباد نو-شهرک شریعتی-خ.ماهان.ک.شهید موسوی(19) غمخانه حضرت زهرا(س)

دوشنبه94/2/14 بعد از نماز مغرب و اشاء

خادمین العباس(ع)

حجت الاسلام رضایی

کربلایی مهدی گنجی

جنوب غرب تهران شهرصالحیه خیابان30متری، بین گلستان 2و3

یکشنبه ساعت 21

شرق تهران

شور العباس(ع)

حجت الاسلام سید احمد دارستانی

 

افسریه، خیابان 25، نبش 15 متری چهارم

شام وفات از ساعت 21:30

مسجد شهدا

حجت الاسلام سیدحمید میرباقری

 

پل آهنگ، مسجد شهدا

از 9 اردیبهشت به مدت 10 شب از نماز مغرب

روضةالرقیه(س)

دکتر حشمت الله قنبری

حاج علی علیان

خ ایران، انتهای اشراقی

دوشنبه از ساعت 18

مسجد آل یاسین

حجت الاسلام محمدی

حاج سید محسن گرسویی

رسالت شرق، خیابان مدائن، خواجه عبدالله

شب وفات از نماز مغرب

حسینیه احمدیه

حجت الاسلام صفایی

حاج احمد زمانی

خ سقاباشی، حسینیه احمدیه

شب شهادت از ساعت 17

مسجد النبی(ص)

حجت الاسلام موسوی

حاج امیر یعقوبی

خاوران، ترمینال خاوران، خیابان مسلم، مسجد النبی(ص)

شب شهادت از نماز مغرب

مکتب الشهدا

حاج کاظم سعید پور

حاج داوود شفیعی

م قیام، به سمت خ 17 شهریور، اولین تقاطع سمت چپ

شب وفات از ساعت 21

روضة الزهرا(س)

شیخ عباس صراف

سیدحسین میرعمادی

پیروزی، ابستگاه چهار صد دستگاه، جنب بانک صادرات

شب شهادت از ساعت 21

رضویه

حجت الاسلام شیخ عباس صراف

حاج محمد منطقی

خیابان دماوند، بعد از سه راه تهرانپارس، جنب برج اداری تجاری دماوند پلاک 392

یکشنبه ساعت 3019:

نورالشهدا

حجت الاسلام و المسلمین محمد جواد طاهری

حاج حسین یعقوبیان، حاج مرتضی غریب، کربلایی امیرحسین زمانی

سبلان شمالی،خیابان محسن آزادی،خیابان شهید مطلب نژاد،مسجد حسینی

یکشنبه از ساعت21

انصار العباس(ع)

 

کربلایی رسول اسفندیار

خیابان دماوند، خیابان قاسم آباد، کوچه میر امینی، علامت پرچم، منزل حاج آقا اسفندیار

شب وفات از ساعت 20

پایگاه بسیج برادران شهید حاجی عبادی

حجت الاسلام ابراهیم نژاد

مهدی عرب

نارمک خ شهید ثانی بین مهر و دردشت مسحد قائم عجل الله

یکشنبه از نماز مغرب

رهروان عباس علیه السلام

شیخ حسین اکبری

کربلایی حمیدرضا جعفرخونویی

خ خاوران خ شیرازی(سادات) ک سلیمانی حسینیه رهروان عباس علیه السلام

سه شنبه از ساعت20:30

محبان الجواد(ع)

 

کربلایی مهدی فرجی

خ پیروزی- خ شکوفه- خ شهید کاظمی- خ شهیدابراهیمی- ک اول- بیت الجواد(ع)

یکشنبه 13 اردیبهشت ساعت 21

مجموعه فرهنگى شهدا، بیت الرضا(ع)

استاد حاج مهدى اخگرى

مصطفى تقى زاده

تهرانپارس، تقاطع پروین و رسالت، جنوبشرق تقاطع

چهارشنبه از اذان مغرب

بیت الحسن المجتبی علیه اسلام

حجت الاسلام شریعت زاده

حاج محسن عربخالقی

چهارراه آبسردار خیابان ایران بیت الحسن المجتبی علیه اسلام

یکشنبه با اقامه نماز مغرب

حضرت علی اصغر(ع)

 

حاج محسن غفاری - حاج محسن بیابانی

سه راه افسریه - 35متری قصر فیروزه - اسلام آباد - ک شهید پیرحیاتی - حسینیه حضرت علی اصغر

دوشنبه شب از ساعت 21

محسن(ع) الزهرا(س)

حجت الاسلام میر عمادی

علیرضا مرزبانیان

بزرگراه رسالت مجیدیه جنوبی پائین تر از پل

یکشنبه و دوشنبه شب ساعت 21

مسجد الشهدا

آیت الله میرهاشم حسینی

حاج مهدی رسولی (از حسینیه اعظم زنجان)

میدان رسالت، خیابان هنگام، خیابان دانشگاه، مسجدالشهدای دانشگاه علم و صنعت ایران

یکشنبه 13 اردیبهشت ساعت 22

غرب تهران

مهدیه امام حسن(ع)

حجت الاسلام حاج سید حسین مومنی

حاج سعید حدادیان، حاج احمد نیکبختیان، کربلایی محمد حسین حدادیان

خیابان آزادی، بعد از یادگار امام

یکشنبه 13 اردیبهشت از نماز مغرب

حسینیه نظر آباد

 

حاج سیدمحمد جوادی

البرز(کرج)، نظر آباد، حسینیه نظر آباد

شام شهادت از ساعت 21

محفل تشنگان اشک

قاری: حاج جعفر فردی

حاج مهدی توکلی

حاج عبدالرضا هلالی، حاج مهدی عزیزیان، کربلایی روح اله صادقی

فلکه دوم صادقیه خ کاشانی خ بهنام خ مقداد حسینیه شهید اتوت محفل تشنگان اشک

یکشنبه سیزدهم اردیبهشت همزمان با نماز مغرب

مسجد الرضا(ع)

حجت الاسلام سید مهدی حائری زاده

حاج سعید قربانی، کربلایی مرتضی عطاران

میدان صادقیه خ آیت الله کاشانی ابتدای خ بهنام مسجد الرضا(ع)

چهارشنبه 16 اردیبهشت بعد از نماز مغرب

حسینیه حضرت علی اصغر(ع)

حجت الاسلام ادیب زاده

حاج امیر یعقوبی

خیابان آزادی، قبل از دانشگاه صنعتی شریف، کوچه غدیر، حسینیه حضرت علی اصغر(ع)

شب وفات از ساعت 21

محفل عشاق الرقیه ( س )

حجت الاسلام شیخ محمد مدیر رنجبر

حاج مهدی مختاری، کربلایی علی واعظی، کربلایی محمد ارشاد آبیار

کرج-چهار راه کارخانه قند-میدان فهمیده-بدر2-علامت بیرق

سه شنبه ساعت 21

روضه الشهدا

دکتر حسین محمدی فام

حاج مصطفی خورسندی

سردارجنگل خیابان بهار غربی بالاتر از میدان استاندارد مجموعه مذهبی فرهنگی روضه الشهدا

دوشنبه از نماز مغرب

دارالسلام مهدی(عج)

استاد ارجمند حاج آقا روزبهانی

حاج حسین محمدی وند

خیابان هنگام (سازمان آب) - خیابان شهید نعمت زاده - جنب حسینیه للهیان - کوچه جلیلوند

سه شنبه 15 اردیبهشت94 از ساعت 21

بیت المهدی (ع) محمدشهر

حجت الاسلام نیکو فرید

حاج رحمان نوازنی

کرج - محمدشهر - سر عباس اباد - جنب پادگان - بیت المهدی عج

یکشنبه از ساعت 21

انتهای پیام/

بازگشت به صفحه سایر رسانه ها

 

 
پربیننده‌ترین اخبار رسانه ها
اخبار روز رسانه ها
آخرین خبرهای روز
فلای تو دی
تبلیغات
همراه اول
رازی
شهر خبر
فونیکس
میهن
طبیعت
پاکسان
گوشتیران
رایتل
مادیران
triboon